dluzsze amortyzatory
Moderator: Albert_N
dluzsze amortyzatory
hejo
z czego wsadzacie Amorki dluzsze na tyl (oczko- oczko )
mamm teraz nivy standardowe jako na przod do vitary przy sztywnym moscie
na standardowych jest ok ale moze jest cos dluzszego
z czego wsadzacie Amorki dluzsze na tyl (oczko- oczko )
mamm teraz nivy standardowe jako na przod do vitary przy sztywnym moscie
na standardowych jest ok ale moze jest cos dluzszego
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Re: dluzsze amortyzatory
Hej! Ja mam od Chevroleta Nivy, Rosjanie wsadzają też od UAZ-a i Gazeli.
dziekowal
standardowa niva 12 cm skoku a Gazela 20
cena x 2 ale.....
standardowa niva 12 cm skoku a Gazela 20
cena x 2 ale.....

W Rzeszowie masz z Chewi Niva po 52 zł dziś kupowałem
ile dluzsze ma chewrolet (wiekszy skok )
gazela ma niezly 36-56 - tj 20 cm
w porownaniu do 12 z nivy to niezle
te chewroleta sa ogolnie dotepne? bo auto chyba malo popularne
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Łada Niva 310,5 mm- 492 mm, skok - 181,5 mmmilas pisze:ile dluzsze ma chewrolet (wiekszy skok )
Chevrolet Niva 326 mm - 526 mm, skok - 200 mm
UAZ 469B 350 mm - 550 mm, skok - 200 mm
Gazela 360 mm - 585 mm, skok - 225 mm
Ja nie spotkałem się z tymi amorami w Polsce. Chevy Niva jest wypuszczane na rynek wschodni i tam na pewno dostaniesz.
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
wypasione info
skąd masz taką wiedzę ?
ps. jak trzeba Wam amorki z Chevy Nivy to pisać - wyślemy do kraju.

skąd masz taką wiedzę ?
ps. jak trzeba Wam amorki z Chevy Nivy to pisać - wyślemy do kraju.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Te same źródła co Twoje.kb-autostyle pisze:
skąd masz taką wiedzę ?

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
понятноescorciarz pisze:Te same źródła co Twoje.kb-autostyle pisze:
skąd masz taką wiedzę ?

wsadzilem od tranzita tyl ( 28 cm skok )
A ja się pod temat milasa podepnę, bo akurat mi wpadły w ręce nówka funkiel amortyzatory tylne do Nivy które do mojej vitary chcę montować.
Amortyzatory są firmy Al-Ko, więc chyba niezłe i nawet odrobinę grubsze niż vitarowe KYB, ale zagadką jest dla mnie górne mocowanie. O ile dolne to normalne ucho z gumowo-metalową tuleją o wymiarach zbliżonych do vitary, o tyle górne ucho w przekroju zwęża się na środku i nie ma tam tulei metalowo-gumowej tylko sama guma, złożona z 2 części. Po włożeniu wystaje ona kilka mm poza to metalowe ucho.
Zrobiłem koślawy rysunek w paincie żeby to zilustrować:

I teraz pytanie - czy wszystkie amory nivy tak mają? Jako że vitara ma górne mocowanie na śrubę a nie na ucho, muszę dorobić mocowanie. Czy lepiej uciąć to ucho i dospawać śrubę, czy mogę po prostu dorobić z ceownika mocowanie? Czy guma bez metalowej tulei zaraz nie siądzie? A może sobie darować i kupić inne amortyzatory?
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Amortyzatory są firmy Al-Ko, więc chyba niezłe i nawet odrobinę grubsze niż vitarowe KYB, ale zagadką jest dla mnie górne mocowanie. O ile dolne to normalne ucho z gumowo-metalową tuleją o wymiarach zbliżonych do vitary, o tyle górne ucho w przekroju zwęża się na środku i nie ma tam tulei metalowo-gumowej tylko sama guma, złożona z 2 części. Po włożeniu wystaje ona kilka mm poza to metalowe ucho.

I teraz pytanie - czy wszystkie amory nivy tak mają? Jako że vitara ma górne mocowanie na śrubę a nie na ucho, muszę dorobić mocowanie. Czy lepiej uciąć to ucho i dospawać śrubę, czy mogę po prostu dorobić z ceownika mocowanie? Czy guma bez metalowej tulei zaraz nie siądzie? A może sobie darować i kupić inne amortyzatory?
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Hej!orient pisze:A ja się pod temat milasa podepnę, bo akurat mi wpadły w ręce nówka funkiel amortyzatory tylne do Nivy które do mojej vitary chcę montować.
Widzę, że coraz więcej osób chce montować "nivovskie" części do swoich super wypasionych fur

Niva ma górne mocowanie przymocowane na stałe do nadwozia. Jest tam też tulejka. Dlatego masz tylko gumki. Jeśli chcesz częściej korzystać z amorów do Nivki, to dorób mocowanie. Wystarczy Ci śruba i tulejka. Nawet jak gumki się zużyją, to nowe kupisz za grosze.
Dzięki za odpowiedź. Tak podejrzewałem, że musi być jakoś to mocowane do karoserii Nivy.
Zanim kupiłem vitarę to miałem Nivę, przez tydzień
Kupiłem bardzo, bardzo tani i bardzo kiepski egzemplarz i się zniechęciłem trochę. Ale może jeszcze keidyś wrócę
Co do amorów z Nivy to nie zamierzam się na stałe przesiadać, ale te akurat zakupiłem dosyć okazyjnie (po 40 zł sztuka za nowe, oryginalne Al-Ko) to chciałem wykorzystać. Wyglądają porządnie.
Czy może ktoś mógłby zamieścić zdjęcie albo rysunek tego górnego mocowania w Nivie? To spróbuję sobie coś na wzór dorobić skoro już takie amortyzatory mam.
Z góry dzięki!
Zanim kupiłem vitarę to miałem Nivę, przez tydzień

Kupiłem bardzo, bardzo tani i bardzo kiepski egzemplarz i się zniechęciłem trochę. Ale może jeszcze keidyś wrócę

Co do amorów z Nivy to nie zamierzam się na stałe przesiadać, ale te akurat zakupiłem dosyć okazyjnie (po 40 zł sztuka za nowe, oryginalne Al-Ko) to chciałem wykorzystać. Wyglądają porządnie.
Czy może ktoś mógłby zamieścić zdjęcie albo rysunek tego górnego mocowania w Nivie? To spróbuję sobie coś na wzór dorobić skoro już takie amortyzatory mam.
Z góry dzięki!
- escorciarz
- Kontaktowanie:
Proszę bardzo. Akurat mam takie zdjęcieorient pisze: Czy może ktoś mógłby zamieścić zdjęcie albo rysunek tego górnego mocowania w Nivie? To spróbuję sobie coś na wzór dorobić skoro już takie amortyzatory mam.
Z góry dzięki!

Tak to wygląda. Kombinuj

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
może fabryczne mocowanie tylnego amortyzatora wykorzystasz, solidnie przyspawać i z głowy..
podzwoń po sklepach nivovskich w Twojej okolicy:

podzwoń po sklepach nivovskich w Twojej okolicy:

Dzięki Panowie!
Chyba jednak łatwiej mi jednak będzie zrobić mocowanie z ceownika i kupić odpowiednio mocne śruby z gwintem tylko na końcu pod wymiar i je zamontować. Znacie może średnicę tej tulei mocującej? Bo ja mam tylko ten gumowy element i jego mogę zmierzyć, ale podejrzewam że tuleja jest lekko nadwymiarowa i wchodzi na wcisk.
Podoba mi się to forum nivowe, może jednak się z tą marką przeproszę
Chyba jednak łatwiej mi jednak będzie zrobić mocowanie z ceownika i kupić odpowiednio mocne śruby z gwintem tylko na końcu pod wymiar i je zamontować. Znacie może średnicę tej tulei mocującej? Bo ja mam tylko ten gumowy element i jego mogę zmierzyć, ale podejrzewam że tuleja jest lekko nadwymiarowa i wchodzi na wcisk.
Podoba mi się to forum nivowe, może jednak się z tą marką przeproszę

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
kup jaką drugą terenówkę w rodzinie, do wyciągania swojej vitarki 
suzuki też super i tak w offtopiku val-racing puscił w produkcję seryjną blokada mostu typu torsen dla suzuki grand vitara

suzuki też super i tak w offtopiku val-racing puscił w produkcję seryjną blokada mostu typu torsen dla suzuki grand vitara

No właśnie jako drugie auto kupiłem tamtą nivę, ale się nauczyłem że za 2 tys zł nie da się kupić nic rokującego 
Może kiedyś faktycznie będzie jeszcze okazja do powrotu do nivy.
Kończę offtop'a i raz jeszcze dziękuję za podpowiedzi!
A dla potomnych, jakby ktoś szukał. Dotoczyłem tulejkę średnica zew. 18 mm, wewnętrzna wedle uznania, ja dałem 12. Wchodzi idealo na wcisk przy pomocy dużego imadła. Do tego obejma z blachy 4mm i śruba M12 i jazda, jest mocowanie.

Może kiedyś faktycznie będzie jeszcze okazja do powrotu do nivy.
Kończę offtop'a i raz jeszcze dziękuję za podpowiedzi!
A dla potomnych, jakby ktoś szukał. Dotoczyłem tulejkę średnica zew. 18 mm, wewnętrzna wedle uznania, ja dałem 12. Wchodzi idealo na wcisk przy pomocy dużego imadła. Do tego obejma z blachy 4mm i śruba M12 i jazda, jest mocowanie.