Blacharka
Moderator: Albert_N
Re: Blacharka
Dzięki. Kurde, stoję przed dylematem "co zrobić z ładą".
Przez 1,5 roku dostała porządnie w kość, trochę się pourywało, co nieco popaliło, sporo zgniło... Teraz albo ją dobiję i pójdzie na złom, albo muszę się wziąć za remont (podłużnice, podłoga, zawieszenie, różne pierdoły mechaniczne).
Z jednej strony chciałbym już się pozbyć i zbierać kasę na coś większego (patrol, samuraj). Nawet po remoncie to nadal będzie łada, której możliwości terenowe są organiczone.
Z drugiej, taki patrol kosztuje duuużo więcej w utrzymaniu, a remont łady wyjdzie pewnie mniej niż zakup 20-letniego parcha.
Przez 1,5 roku dostała porządnie w kość, trochę się pourywało, co nieco popaliło, sporo zgniło... Teraz albo ją dobiję i pójdzie na złom, albo muszę się wziąć za remont (podłużnice, podłoga, zawieszenie, różne pierdoły mechaniczne).
Z jednej strony chciałbym już się pozbyć i zbierać kasę na coś większego (patrol, samuraj). Nawet po remoncie to nadal będzie łada, której możliwości terenowe są organiczone.
Z drugiej, taki patrol kosztuje duuużo więcej w utrzymaniu, a remont łady wyjdzie pewnie mniej niż zakup 20-letniego parcha.
Parch y60 krótki, Smart ForTwo 451 Brabus 

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
kocureq pisze: Nawet po remoncie to nadal będzie łada, której możliwości terenowe są organiczone.
pierwsza część jak zawsze się nie zgadzam

jest tyle rozwiązań aby usprawnić nivkę.. podnieść troszkę założyć blokady w oba mosty, podramniki na reduktor , osłony pod cały dół i cieszyć się małym spalaniem w terenie

Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
Może to i jest pomysł... Tylko blokada, to już gruba kasa. Z przodu giętki most, nie zliftuje się - trzebaby założyć sztywny... A oponki 28, 29" - a chciałoby się coś z trójką z przodu 
Potem diesla wrzucić. Hm
Najbliższe miesiące pokażą.

Potem diesla wrzucić. Hm

Najbliższe miesiące pokażą.

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
jeśłi miałbym wkładać kasę w nivkę , powoli , na początek niedużą to bym dał niezależne zawieszenie przedniego mostu + blokadę i blokadę w tylny + dobra opona , która nie uszkodzi bębenków na asfaltowych dojazdach.
Pospawać wszystkie mocowania, ewentualnie obspawać - wzmocnić most tylny.
Obłożyć spód osłonami, wyważyć wały, jeśłi jest gdzie to na aucie.
I tak pewnie z rok minie jak nie trzy
Potem podnosiłbym auto w górę.. jeździł opony akurat się dotrą i kupił coś pod większego.
Potem zacznie brakować mocy, wiec wzmacniać seryjne 1,7 - mocniejszy wałek, dostroić komputerek aby podawał tego i owego więcej. Może nawet wtryski dać większe.
Można dać suchą pompę oleju aby nie martwić się o ciśnienie .. i zakończyć na wyciągarce jeszcze faktycznie kierowca bez niej nie poradzi sobie z 2 blokadami i zblokowanym centralnym.
Pospawać wszystkie mocowania, ewentualnie obspawać - wzmocnić most tylny.
Obłożyć spód osłonami, wyważyć wały, jeśłi jest gdzie to na aucie.
I tak pewnie z rok minie jak nie trzy

Potem zacznie brakować mocy, wiec wzmacniać seryjne 1,7 - mocniejszy wałek, dostroić komputerek aby podawał tego i owego więcej. Może nawet wtryski dać większe.
Można dać suchą pompę oleju aby nie martwić się o ciśnienie .. i zakończyć na wyciągarce jeszcze faktycznie kierowca bez niej nie poradzi sobie z 2 blokadami i zblokowanym centralnym.
Jakie wtryski, panie 
Jaka kasa za przedni most sztywny + zawieszenie + blokady mniej/więcej?
Bo może się okazać tańsze kupno Patrola za 10k

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
jeśli masz gaźnik to jeszcze lepiej, modyfikację są znacznie prostsze... wałek, lekki zamach, gaźnik ustawić i auto pruje jak czołg.kocureq pisze:Jakie wtryski, panie
a co do blacharki, to czas kupić migomacik i kleić wszystko na bieżąco

oj nie kochasz ty nivki swojej

no kupisz Ty patrola za 10 tys zł , ciekawe ile pojeździsz

jak namyślisz się doprowadzić nivkę do ładu i składu to pisz, spróbuję odpowiedzieć co za ile i na kiedy..
Nie kocham - do kochania mam inne auta
Ale i tak szkoda mi jej po prostu wyrzucić na złom.
Pokmiń za ile by się dało sztywny most do przodu i blokady wrzucić - migomatu nie mam i nie umiem spawać, ale mam spawacza co po dobrych cenach nim operuje

Pokmiń za ile by się dało sztywny most do przodu i blokady wrzucić - migomatu nie mam i nie umiem spawać, ale mam spawacza co po dobrych cenach nim operuje

Czy zaznaczony odcinek na podłużnicy, idzie po lekkim kątem w dół

Niva 1.9D Ironman 2" Kumho KL-71 29''
Jeep XJ 4.0 HO Rancho 4,5'' 5000HD Duratrack 31''
Jeep XJ 4.0 HO Rancho 4,5'' 5000HD Duratrack 31''
-
- jestem tu nowy...
Tak ma być
też w tym rzeźbiłem i musiałem misiować bo banan jest i zwykły profil nie podchodzi 

"Na chooj ci ta niva?Janusza yaris pali 4 na 100"