Witam,
Robię sobie wyprawowy zbiornik na wodę. Znalazłem eldorado w sklepie dla kamperowców - jest prawie wszystko co sobie wymyśliłem. Ale brakuje mi jakiegoś czujnika poziomu wody w zbiorniku, który:
1. wyłączy elektryczną pompkę gdy wody zabraknie (wersja ekonomiczna)
2. zasygnalizuje, że wody jest mało (wersja biznes)
Ktoś przerabiał temat, z czego dobrać, gdzie szukać?
Podziękował.
Czujnik poziomu wody
Moderator: Marcin-Kraków
Czujnik poziomu wody
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
- Marek D.
-
Re: Czujnik poziomu wody
Na każdym szrocie kupisz zbiorniczek wyrównawczy z czujnikiem za max 10 - połowa francuzów je ma
-
-
Re: Czujnik poziomu wody
Jeśli to ma być czujnik który sygnalizuje jakiś stan lub stany, czyli czy woda się kończy, zbiornik pełny? Wtedy kupujesz tyle takich układów
http://allegro.pl/ne512-czujnik-wilgoci ... 35640.html
ile chcesz mieć detektowanych stanów. Przekaźnik na płytce może załączać pompkę, kontrolkę itp. Jeśli umiesz lutować, mogę Ci schemat takiego czegoś narysować, ale za 12 pln chyba by mi się nie chciało takiego układu robić.
Elektrody zwykle robiłem wiercąc z boku zbiornika na odpowiedniej wysokości malutki otworek i wkręcając śrubkę m2 lub m3 z nierdzewki z nakrętką na zewnątrz.
Jeśli chcesz mieć płynne wskazanie to będzie na to milon patentów. Chyba szedłbym w scalone czujniki ciśnienia takie jak np MPX2100DP ale zawsze będzie zabawa z zrobieniem i wyskalowaniem wskaźnika.
http://allegro.pl/ne512-czujnik-wilgoci ... 35640.html
ile chcesz mieć detektowanych stanów. Przekaźnik na płytce może załączać pompkę, kontrolkę itp. Jeśli umiesz lutować, mogę Ci schemat takiego czegoś narysować, ale za 12 pln chyba by mi się nie chciało takiego układu robić.
Elektrody zwykle robiłem wiercąc z boku zbiornika na odpowiedniej wysokości malutki otworek i wkręcając śrubkę m2 lub m3 z nierdzewki z nakrętką na zewnątrz.
Jeśli chcesz mieć płynne wskazanie to będzie na to milon patentów. Chyba szedłbym w scalone czujniki ciśnienia takie jak np MPX2100DP ale zawsze będzie zabawa z zrobieniem i wyskalowaniem wskaźnika.