26 zł za min - Rosja koszt rozmowy telefonicznej z komórki
Moderator: Marcin-Kraków
26 zł za min - Rosja koszt rozmowy telefonicznej z komórki
Witam,
Właśnie dostałem biling rozmów z tel w Plusie z Rosji do Polski. W Rosji zalogowałem sie do sieci Beeline. Naliczono mi 18.19 zł netto + 2.92zł netto + VAT czyli 25 zł 97 brutto. Na dodatek liczą za każdą rozpoczęta min połączenia. Koszt rozmów z tel satelitarnego wyniósł ok 5.4 zł netto za min. Co ciekawe jak zadzwoniono z Plusa do mnie na tel satelitarny to Plus naliczył 15.00 zł netto za minute połączenia z taktowaniem co 0.5 minuty. Wniosek: znacznie taniej w Rosji rozmawiac z telefonu satelitarnego niz z komórki. Nie należy dzwonić z komórki na tel satelitarny bo to też dużo kosztuje. Czy ja tak paskudnie trafiłem czy bandytyzm w Rosji to normalka ?
Pozdrawiam
Andrzej
Właśnie dostałem biling rozmów z tel w Plusie z Rosji do Polski. W Rosji zalogowałem sie do sieci Beeline. Naliczono mi 18.19 zł netto + 2.92zł netto + VAT czyli 25 zł 97 brutto. Na dodatek liczą za każdą rozpoczęta min połączenia. Koszt rozmów z tel satelitarnego wyniósł ok 5.4 zł netto za min. Co ciekawe jak zadzwoniono z Plusa do mnie na tel satelitarny to Plus naliczył 15.00 zł netto za minute połączenia z taktowaniem co 0.5 minuty. Wniosek: znacznie taniej w Rosji rozmawiac z telefonu satelitarnego niz z komórki. Nie należy dzwonić z komórki na tel satelitarny bo to też dużo kosztuje. Czy ja tak paskudnie trafiłem czy bandytyzm w Rosji to normalka ?
Pozdrawiam
Andrzej
- SzczesnyLR
Re: 26 zł za min - Rosja koszt rozmowy telefonicznej z komór
nie pamiętam sieci , ale w zeszłym roku 5zł/min było
alkohol , brawura , wypadek
D1,D3...
D1,D3...
no to w 2007 becalowałem 20 zł za minutkę , wiec wiele nie podrożało
Ja się też nie mam czym pochwalić: nie wyłączyłem przekierowania z autowego gsm do mobila - w Rosji nie odbierałem tego co mi nie pasowało i po pawrocie dostałem rachuneczek na 2500 złociszy...
i to w 95% za rozmowy, które się nie odbyły. Wiedzą kutwy, że lawinowo rośnie rachunek ale żeby wysłać swojemu klientowi alert to nie... 

Y60 TD42T+PTO high-roof
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm
W tym roku (koniec sierpnia) z Beeline sms pokazuje tak:
Obieranie sms: bezplatnie
Wyslanie 1,5
Wykonanywanie 16,03 brutto/minuta
Odbieranie: 4,94 brutto/ minuta
Drogo w uj, mimo ,ze mam dosc wysoki abonament
Kolega co mial prepadia gdzies z 30% drozej mial.
W sciErze - znaczy Tmobile jest domyslny limit na roaming jakie ~250 zeta.
Na poczatku myslelm,ze to gllupota, ale jak zobaczylem cennik to nie takie glupi pomysl
Obieranie sms: bezplatnie
Wyslanie 1,5
Wykonanywanie 16,03 brutto/minuta
Odbieranie: 4,94 brutto/ minuta
Drogo w uj, mimo ,ze mam dosc wysoki abonament
Kolega co mial prepadia gdzies z 30% drozej mial.
W sciErze - znaczy Tmobile jest domyslny limit na roaming jakie ~250 zeta.
Na poczatku myslelm,ze to gllupota, ale jak zobaczylem cennik to nie takie glupi pomysl

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Właśnie sprawdziłem swojego SMS'a od operatora z Rosji, z sierpnia br.:
"Witaj w Rosji. Ceny (z VAT): poł. wykonane do Polski 4,94 PLN/min; odebrane 2.02 PLN/min; SMS 1,51 PLN. Odebrane SMS bezpłatne."
Ciekawe czy się zdziwię jak dostanę rachunek?
Mam tel. w Orange.
"Witaj w Rosji. Ceny (z VAT): poł. wykonane do Polski 4,94 PLN/min; odebrane 2.02 PLN/min; SMS 1,51 PLN. Odebrane SMS bezpłatne."
Ciekawe czy się zdziwię jak dostanę rachunek?
Mam tel. w Orange.
LJ 70
Moze zalezy w jakiejs sieci i z jakiego regionu. Moj byl z beeline
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Do Plusa straciłem zaufanie już dawno.

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Ja mam Plusa i se chwalę, tylko wszystko trzeba dobrze poustawiać.
Na wyjazdach najważniejsze sprawdzić gdzie będziesz i co tam jest dostępne, oraz za ile. Na karetce spisujesz sobie do czego się logować, na co uważać i w telefonie dajesz zmianę operatora na ręczą zmianę.
Polacy też zdrowo kroją, zadzwoń sobie z Promu Polferisa albo StenaLine może się okazać że z Rosji jest jeszcze przystępna cena

Plus do teścia dzwonił, jak wysyłał smsy na jakiś konkurs i koszt tego wyniósł 200zł.
Do mnie dzwonili jak rachunek w połowie mc był o 300zł wyższy niż co miesiąc.
Na wyjazdach najważniejsze sprawdzić gdzie będziesz i co tam jest dostępne, oraz za ile. Na karetce spisujesz sobie do czego się logować, na co uważać i w telefonie dajesz zmianę operatora na ręczą zmianę.
Polacy też zdrowo kroją, zadzwoń sobie z Promu Polferisa albo StenaLine może się okazać że z Rosji jest jeszcze przystępna cena

Plus do teścia dzwonił, jak wysyłał smsy na jakiś konkurs i koszt tego wyniósł 200zł.
Do mnie dzwonili jak rachunek w połowie mc był o 300zł wyższy niż co miesiąc.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Miałeś doświadczenia z innymi operatorami
Plus wypada najgorzej. Nic nie piszę o Play bo nie miałem. 

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Miałem,jednak Plus najbardziej mi dogadza
Płacę grosze, mam stały internet, połowy minut nie jestem w stanie wygadać jakie mam, no i idzie w koszty na firmę...
3/4 mojej rodzinki juz zmieniła na Plusa i sobie chwalą po przygodach z Orange i Era/T...
Plus ma najlepsze reklamy

3/4 mojej rodzinki juz zmieniła na Plusa i sobie chwalą po przygodach z Orange i Era/T...
Plus ma najlepsze reklamy

Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
I tylko to. BOK fatalny, zasięg trochę gorszy niż inni ale ten BOK wali na kolana.Sawa GR pisze:..
Plus ma najlepsze reklamy![]()
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Nie znam się, do BOK dzwoniłem raz w życiu a telefon mam od 2001r. Ja używam http://www.ebok.pl ...
Co do zasięgu u mnie na prowincji najlepszy ma plus. W terminalu do płatności kartami, zmienili mi kartę SIM z Plusa na T pod koniec lipca, a przez cały sierpień T łączył swoje BTSy z Orange i terminal świrował mi przez cały sierpień, taki miałem na nich wkurw że nie pytaj...
Powracając do pierwotnego tematu, znalazłem stary biling, miałem połączenie przychodzące na środku Bałtyku, prom Polferisa, zamiast się rozłączyć odebrałem w kieszeni. Połączenie trwało 5sec koszt 64zł
Za dwa tygodnie jak znowu wsiądę na statek na pewno włączę tryb samolotowy...
Co do zasięgu u mnie na prowincji najlepszy ma plus. W terminalu do płatności kartami, zmienili mi kartę SIM z Plusa na T pod koniec lipca, a przez cały sierpień T łączył swoje BTSy z Orange i terminal świrował mi przez cały sierpień, taki miałem na nich wkurw że nie pytaj...
Powracając do pierwotnego tematu, znalazłem stary biling, miałem połączenie przychodzące na środku Bałtyku, prom Polferisa, zamiast się rozłączyć odebrałem w kieszeni. Połączenie trwało 5sec koszt 64zł

Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
No to coś ten Plus chyba ci doklepał do tego dzwonienia...
http://onboard.seanet.se/roaming-8/orie ... ny?lang=pl
Z tego co kumam połączenie jest satelitarne.

http://onboard.seanet.se/roaming-8/orie ... ny?lang=pl
Z tego co kumam połączenie jest satelitarne.
Wujek Dobra Rada 

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Tak satelita, operatora nie pamiętam, koszt koło 32zł za min (tak było w smsie), jednak pracownicy z jakimi gadałem płynąc kolejny raz twierdzili że często opłata jest podwojona i po reklamacji połowę zdejmują. Ale reklamować trzeba nie we własnej sieci tylko u tej ze statku, więc jak nie przyjdzie ci rachunek w okolicy kilku tysięcy wszyscy olewają sprawę. Trzeba się pilnować.
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
Opłaty roamingowe nalicza Twój operator.
http://onboard.seanet.se/roaming-8/faq-2?lang=pl
Nigdy nic mi nie doliczył operator sieci satelitarnej...
A przeprawiam się promami dość często.
To co dostałem w sms o stawkach było respektowane.
Zeby nahulać parę tysi, to trzeba mieć gadane...
Ale kto bogatemu zabroni?

http://onboard.seanet.se/roaming-8/faq-2?lang=pl
Nigdy nic mi nie doliczył operator sieci satelitarnej...
A przeprawiam się promami dość często.
To co dostałem w sms o stawkach było respektowane.
Zeby nahulać parę tysi, to trzeba mieć gadane...
Ale kto bogatemu zabroni?

Wujek Dobra Rada 

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Ok może operat na tyle w tym nie siedzę wiem że miałem połączenie 5sec cena 64zł.
To drugie to było zasłyszane od pracowników promu, że często nalicza podwójne stawki, nie było mowy kto ma jaką sieć. Nie widzę powodu aby kłamali, po prostu uczciwie ostrzegali. Mój rachunek nigdy nawet nie zbliżył się do 1000...
To drugie to było zasłyszane od pracowników promu, że często nalicza podwójne stawki, nie było mowy kto ma jaką sieć. Nie widzę powodu aby kłamali, po prostu uczciwie ostrzegali. Mój rachunek nigdy nawet nie zbliżył się do 1000...
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
nie wiem gdzieście jechali, ale ja ceny w roamingu z Rosji czy Gruzji miałem niższe bądź porównywalne z UE 
a naliczanie minutowe to jest norma, to że koledzy zostali rozpasani przez rodzimą końkuręcje gdzie masz 7 masztów na kilometr to inna sprawa

a naliczanie minutowe to jest norma, to że koledzy zostali rozpasani przez rodzimą końkuręcje gdzie masz 7 masztów na kilometr to inna sprawa

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Plus ma jakieś dziwne umowy na obsługę roamingu. Wszędzie gdzie byłem sprawdzałem wcześniej ceny operatorów i zawsze najdrożej było u tego, którego telefon wybierał automatycznie, różnice czasem kilkaset procent. W orange zwykle zdaję się na wybór automatyczny i nie ma problemu.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
- Mikrusek
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
U wszystkich operatorów porównywalne są stawki roamingu do krajów w UE (i traktowanych, jak te w UE). Natomiast w przypadku Rosji oferty są bardzo zróżnicowane. Na przykład Orange wprowadził promocję, trwającą do końca 2012 r., w ramach której za minutę połączenia z Rosji do UE zapłacimy 1,70 zł zamiast 4,94 zł (obniżka o 66%), a za minutę połączenia przychodzącego w roamingu – 0,53 zł zamiast 2,02 zł (obniżka o 74%). Cena wysłania SMS-a w roamingu spadnie do 0,53 zł, a transfer danych będzie kosztować 1,01 zł za 50 kB.
Z tego co pamiętam, najdrożej ma T-mobile- za min. wychodzącą zapłacimy 16,03 zł, przychodzącą 4,94 zł , SMS 1,49 zł.
Z tego co pamiętam, najdrożej ma T-mobile- za min. wychodzącą zapłacimy 16,03 zł, przychodzącą 4,94 zł , SMS 1,49 zł.
Plus jest ok, chciałem odejść, porównałem oferty, nie ma odejścia
A w Rosji łupią zachodnich ludzi tradycyjnie jak zbóje. Też miałem rachuneczek...

L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
Technika idzie do przodu...
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Ja wróciłem ze statku, tym razem zasięgu nie było wcale
Za to było darmowe WiFi wysyłało powoli za to ściągało expresem... W nagłym przypadku byłby problem...

Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
mam numer należący do sieci PLUS GSM i używam go w Polsce, ale gdy ktoś do mnie dzwoni na niego gdy jestem na wschodzi to wolę oddzwonić z rosyjskiej karty (megafon), wychodzące do Polski 1,40 zł za minutę w standardzie, a przy p[odłączeniu opcji "mieżdunarodyi" (koszt 100 rub = 10,50 zł) 100 najbliższych minut wychodzące do europy mam po 35 groszy / min.
Tym bardziej,zmam telefon na 2 simkarty, co oznacza, że jestem zawsze uchwytny i noszę tylko 1 aparat telefoniczny.
Tak więc płacenie po 20 czy 30 zł za minute w roamingu czy za telefon satelitarny (tutaj wytłumaczalne jest użycie w przypadku braku zasięgu GSM) jest czystym przechwalaniem się i "szpanowaniem".
Tym bardziej,zmam telefon na 2 simkarty, co oznacza, że jestem zawsze uchwytny i noszę tylko 1 aparat telefoniczny.
Tak więc płacenie po 20 czy 30 zł za minute w roamingu czy za telefon satelitarny (tutaj wytłumaczalne jest użycie w przypadku braku zasięgu GSM) jest czystym przechwalaniem się i "szpanowaniem".
To spróbuj połączyć się via GSM na pełnym morzu...

Wujek Dobra Rada 

- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
lysy76, przeczytaj mój poprzedni post jeszcze raz, tylko tym razem skup się i przeczytaj cały, a zwłaszcza to co napisałem w nawiasielysy76 pisze:To spróbuj połączyć się via GSM na pełnym morzu...