Wg tabliczki i tego co mam w dowodzie 1490 kg z hamulcem i 700kg bez hamulca.Jantah pisze: - ile przepisowo można ciągnąć za Ładą (hak oryginalny z atestem) przyczepa bez i z hamulcem.
Początkujący
Moderator: Albert_N
Re: Początkujący
Niva 1.7i '96
ile legalnie mozesz to masz napisane w dowodzie rejestracyjnym pod pozycja O.1 i O.2 a reszta to już właściwie wyobraźnia kierowcy i możliwości przyczepki
niva '85 1,8(vw,) lpg, wspomaganie el. , lift byl i sie zmyl, 215r15
W rzeczy samej w dowodzie 1490 a drugi wpis: brak, więc 700 - 750.
i jeszcze:
Jaki nacisk na hak, jeśli ktoś ma niemiecką książke pojazdu; tam powinno być.
a w praktyce: jeśli np dorosły chłop podniesie zaczep przy dyszlu przyczepy to bedzię ok ? (siła ok 50-70 kG)
i wtedy jeszcze przód auta bedzie miał przyczepność. Ma ktoś doświadczenie.
nie piszcze że można zważyć, zmierzyć, itd, w terenie to bez znaczenia,
proste auto, proste metody, prosta odpowiedź, po prostu
i jeszcze:
a w praktyce: jeśli np dorosły chłop podniesie zaczep przy dyszlu przyczepy to bedzię ok ? (siła ok 50-70 kG)
Jak nie masz w dowodzie wpisane ile bez hamulca to nie możesz ciągnąć przyczepy bez hamulca (tak przynajmniej powiedzieli mi w wydziale komunikacji jak byłem żeby wbić hak w dowód).Jantah pisze:W rzeczy samej w dowodzie 1490 a drugi wpis: brak, więc 700 - 750.
i jeszcze:
Co do mas to ja swoją najwięcej co ciągnąłem przyczepkę niewiadów n250 wypełnioną piachem ale ile to było wagowo to nie wiem ale można by policzyć.
Niva 1.7i '96
wszystko masz w dowodzie rejestracyjnym ( tyle daje zapis )
a reszta czyli ile wytrzyma hak masz na tabliczce znamionowej haka .
a reszta czyli ile wytrzyma hak masz na tabliczce znamionowej haka .
Pozostaje jeszcze pomnożyć to o współczynnik zgnicia blachy do której ten hak jest przykręcony 

Niva `88 1.6 zagazowana
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Holować można sporo ja na reduktorze tarmosiłem po placu ciągniki siodłowe i ciągniki rolnicze. Na haku miałem 1500kg załadowane na przyczepce 500kg no ale ciągnąłem ją tylko 350m...Jantah pisze:Mam ppytania związane z holowaniem:
- na jakie ciężary można się porwać przy holowaniu
mowa o umiarkowanym transporcie po w miaę równym bez ekstremów.
Nivka w dieslu.
Dokładnie, w patrolu mam DCM 3500 ale jak oglądnąłem mocowanie belki haka...cerber67 pisze:Pozostaje jeszcze pomnożyć to o współczynnik zgnicia blachy do której ten hak jest przykręcony
Wywaliłem ją, odciążając tył o ok 40kg i poprawiły mi się kąty zejścia i niekusi mnie aby zaczepiać o hak kinetyka...

Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Sezon letni i już po a problem trójkątnej szybki bocznej pozostał.
Żadnym patentem nie moge przykleić zamka.
Jest na rynku taki klej (kleją nim okna w jachtach o różnych krzywiznach) nazywa się się "sikaflex" ma ktoś doświadczenie?
A może ktoś próbował dopasować szybkę od malucha nowszego typu ...?
Jest na rynku taki klej (kleją nim okna w jachtach o różnych krzywiznach) nazywa się się "sikaflex" ma ktoś doświadczenie?
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
a co Ci się tam urwało? bo jeśłi rączka zamka to są w sprzedaży po około 10 zł.Jantah pisze:Sezon letni i już po a problem trójkątnej szybki bocznej pozostał.
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
Odkleił się od szybki cały mechanizm zamykania i ryglowania. Walczę z tym od jakiegoś czasu bezskutecznie.
Zmienię nieco temat, ale myślę że temat warty poruszania.
Przy zakupie Nivy jakich roczników, jakich silników najlepiej szukać, któreś konkretne omijać?
Przy zakupie Nivy jakich roczników, jakich silników najlepiej szukać, któreś konkretne omijać?

- silverstone
-
Co tam sobie stryjenka winszujegórni$ pisze: Przy zakupie Nivy jakich roczników, jakich silników najlepiej szukać, któreś konkretne omijać?

Ja tam najlepiej lubię 1,6 gaźnikowe, ale też 1,7 na monowtrysku jest fajny i prosty. Nie chciałbym tych najnowszych, a zdecydowanie unikałbym 1,7 gaźnikowych z lat około 94/95. Taka trochę wydumka różniąca się niektórymi kawałkami, a że produkowana krótko, to i tych części może nie być u kumpla czy w sklepie. Tyż dobrym modelem jest 1,9 D ale ten montowany fabrycznie. Jak najdalej od zmot garażowych bo jak motacz za główne narzędzia miał zamiast rozumu młotek i spawarkę, to nigdy z tym do ładu nie dojdziesz
1,6 '92, 1,7i '98.....
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
silverstone pisze: Jak najdalej od zmot garażowych bo jak motacz za główne narzędzia miał zamiast rozumu młotek i spawarkę, to nigdy z tym do ładu nie dojdziesz

Ja kupiłem od szalonego rolnika ze spawarką...

Na osłodę zarobiłem na sprzedaży...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
Zmoty garażowe omijać,pewnie,że tak. (zmota to nie tylko silnik)silverstone pisze: ... Jak najdalej od zmot garażowych bo jak motacz za główne narzędzia miał zamiast rozumu młotek i spawarkę, to nigdy z tym do ładu nie dojdziesz
Ale dobre warsztatowe już niekoniecznie.
Sam przed laty skomponowałem sobie nivę i żadna chyba tyle bezproblemowo nie nalatała,co moja.

Idzie zima i zimowe problemy;
do tej pory używam 62 Ah i choć ma swoje lata (6) daje radę.
Niestety jakoś rozrusznik leniwie kręci zwłaszcza po ostatnich przymrozkach ale odpala.
Zastanawiam się czy przyszedł czas na aku czy też może wytarły się tulejki w rozruszniku i stąd większe opory rozruchu.
Nawet jesli był w pełni naładowany to troche z oporami przerzuca i kręci wał
- jakie macie doświadczenie z rozruchem przy lużnych albo zatartych tulejkach rozrusznika
- jaki Koledzy polecacie akumulator (motor:benzyna, 1,7i)
do tej pory używam 62 Ah i choć ma swoje lata (6) daje radę.
Niestety jakoś rozrusznik leniwie kręci zwłaszcza po ostatnich przymrozkach ale odpala.
Zastanawiam się czy przyszedł czas na aku czy też może wytarły się tulejki w rozruszniku i stąd większe opory rozruchu.
Nawet jesli był w pełni naładowany to troche z oporami przerzuca i kręci wał
- jakie macie doświadczenie z rozruchem przy lużnych albo zatartych tulejkach rozrusznika
- jaki Koledzy polecacie akumulator (motor:benzyna, 1,7i)
- kb-autostyle
-
- Kontaktowanie:
nie na temat, ale z chęcią podpowiedzieć: prościej.. sprawdź napięcie akumulatora multimetrem bez obciążenia, przed rozruchem. Ma choć z 11 woltów ?
dodatkowo podskocz do punktu, który sprzedaje aku i niech Ci go zmierzy pod obciążeniem, wszystko będzie jasne.. przy okazji od razu wymienisz akumulator jeśli trzeba (6 lat to zadowalający wynik).
dodatkowo podskocz do punktu, który sprzedaje aku i niech Ci go zmierzy pod obciążeniem, wszystko będzie jasne.. przy okazji od razu wymienisz akumulator jeśli trzeba (6 lat to zadowalający wynik).
Jeżdżę na felgach kutych SLIK i dziur się nie boję. Offroadu też nie. Polecam.
Przed zimą przejrzyj sobie "masę". Ja założyłem sobie dodatkową, podkręconą do silnika. Tę bezpośrednio do nadwozia wykręć, gwint "przeczyść" gwintownikiem, śrubę wymień na niezardzewiałą a styk kabla i nadwozia oczyść do metalu.
Takie zabiegi też pomagają rozrusznikowi.
Takie zabiegi też pomagają rozrusznikowi.
Niva `88 1.6 zagazowana
akumulator cd.:
a jakie baterie macie Koledzy w swoich autach i jakie w związku z tym uwagi;
a jakie baterie macie Koledzy w swoich autach i jakie w związku z tym uwagi;
Od dwóch lat mam Centre Future 60Ah 600A i do tej pory bezproblemowa niezależnie od temperatur (np tydzień niewyjmowana przy -25 i staniu Nivki), żyje sobie razem z kompletem Wesemów na dachu, radiem i czasami GPS i oby tak dalej 

Niva 1,7 MPI, 2002.
Jantah,popatrz na wątki zimowe z lat ubiegłych-coś przecież o tym było na forum.
Temat stary, odgrzewany wraz z nadchodzącymi mrozami.
Temat-rzeka.

Temat-rzeka.

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Dlatego się od nowa temat pojawił, bo wiadomo: DWA RAZY, DO TEJ SAMEJ RZEKI - NIE WEJDZIESZdandan pisze:...
Temat-rzeka.

A nawet w telewizji co roku mówią,żeby szczególnie zimą - to nie wchodzić.

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Wiadomo - przerębel wciąga

No bo kurczę,zaraz na temat wyciągarek wejdziemy.

Głos w dyskusji;
Jest pytanie jest odpowiedź a nie jakiś tam pseudo porady.
Wiem i odpowiadam bo chcę albo nie odpowiadam bo mi się nie chce albo nie wiem,
Praktycznie każda kwestia była gdzieś kiedyś na jakimś forum omawiana dlatego bardziej twórcze odpowiedzi na nudne pytania moim zdaniem powinna wyglądać np tak: "patrz dn. 01.04 1999. wątek żarty"
Nie miejcie więc starzy wyjadacze za złe, że młodsi pytają, tak to już jest na forum
Jest pytanie jest odpowiedź a nie jakiś tam pseudo porady.
Wiem i odpowiadam bo chcę albo nie odpowiadam bo mi się nie chce albo nie wiem,
Praktycznie każda kwestia była gdzieś kiedyś na jakimś forum omawiana dlatego bardziej twórcze odpowiedzi na nudne pytania moim zdaniem powinna wyglądać np tak: "patrz dn. 01.04 1999. wątek żarty"
Nie miejcie więc starzy wyjadacze za złe, że młodsi pytają, tak to już jest na forum