szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Moderator: Albert_N
Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Krótkie pytanie aczkolwiek istotne.
Jaki rozmiar ma simering przegubu wewnętrznego?
Katalog części podaje: uszczelniacz półoś nr 2101-2401034 rozm - 30 x 45 x x 8
Mierząc "na żywca" wychodzi mi: uszczelniacz przedni most napędowy nr 2101-3101038 rozm 57,15 x 40 x x10
Może ktoś ostatnio wymieniał i pamięta.
Zaczęło stukać po podniesieniu zawieszenia o 5 cm
Jaki rozmiar ma simering przegubu wewnętrznego?
Katalog części podaje: uszczelniacz półoś nr 2101-2401034 rozm - 30 x 45 x x 8
Mierząc "na żywca" wychodzi mi: uszczelniacz przedni most napędowy nr 2101-3101038 rozm 57,15 x 40 x x10
Może ktoś ostatnio wymieniał i pamięta.
Zaczęło stukać po podniesieniu zawieszenia o 5 cm
Niva `88 1.6 zagazowana
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
cerber67 - Rozmiar uszczelniacza przebubu wewnętrznego: 57,15x40x9. Prawy - Lewy, jest różnica. Nie wiem jaki masz katalog, ale numery są następujące (jakby to miało znaczenie, przy zamawianiu części
) - 21213-2301035 Lewy / 21213-2301034 Prawy.
Chce się mieć mega lift
, to trzeba się w stuki wsłuchiwać i liczyć z większą awaryjnością
Miłej zabawy

Chce się mieć mega lift

Miłej zabawy

- silverstone
-
No i dobrze katalog podaje, półoś tylko że tylna. Tam właśnie jest taki uszczelniaczcerber67 pisze:
Katalog części podaje: uszczelniacz półoś nr 2101-2401034 rozm - 30 x 45 x 8
Niedoczytałeś

1,6 '92, 1,7i '98.....
Koledzy jakie przewody zapłonowe do Nivki 1.6 benzyna gaz.Mam przebicie na przewodach więc muszę je wymienić.Czy takie będą dobre? http://jacars.pl/przewody-zaplonowe-1617-p-1556.html
- silverstone
-
Tak z czystej ciekawości, czy rozpadły Wam się kiedyś widełki od sprzęgła. U mnie ta kulka oporowa na skrzyni biegów wepchnęła i rozerwała widełki w miejscu okrągłego przetoczenia. Na szczęście można to wymienić /widełki/ bez wyciągania skrzyni biegów.
To taka tylko informacja "Dla poddzieżgnięcia razgawora"
To taka tylko informacja "Dla poddzieżgnięcia razgawora"
Niva `88 1.6 zagazowana
hej, mam pytanko, czy ktoś wie w którym roku w nivach jako standard zostało wprowadzone wspomaganie kierownicy?
jedyne co udało mi się znaleźć to info że w modelu 2009 ... czy ktoś może to potwierdzić?
jedyne co udało mi się znaleźć to info że w modelu 2009 ... czy ktoś może to potwierdzić?
Cerber67 i tu bym sie z Tobą sprzeczał czy te widełki wymienisz bez wyjmowania skrzyni.Niedawno wymieniałem całe sprzegło łacznie z łożyskiem.I z prawidłowym założeniem tej dżwigni wyłączającej sprzegło (łapy) jest mała gimnastyka nawet gdy skrzynie masz na wierzchu.Dlaczego?Bo łożysko wyciskowe ma dwie sprężynki które mocuja je do łapy i łapa ma dwie sprężyste blaszki które mocują ją właśnie do tej kulki o którą ona sie opiera.Tak że to prawidłowo złozyć to troszke kombinacji jest,ale jak piszesz że wymieniasz łape bez wyjęcia skrzyni to naprawde podziwiam Ciebie.W polonezowskiej skrzyni biegów z wyłączaniem sprzęgła linką to da sie łape wymienić łatwo,ale w nivie to niech sie wypowiedzą inni na ten temat.
Wymieniłem już. Trwało to 15-20 min. Urw i ujów nie liczyłem
Największy problem był właśnie z ta sprężynką na łożysku. Długi wkrętak do podważenia sprężynki i mały młoteczek do delikatnego wklepania widełek. Najważniejsza jest jednak cierpliwość. Mając w perspektywie wyciąganie skrzyni biegów... Wolałem jednak pokombinować "ginekologicznie" przez otwór.

Niva `88 1.6 zagazowana
Cerber67 skoro tak piszesz,to tak jest.Oczywiście,że lepsze to niż wyjmowanie skrzyni.
Ja mam w Nivie skrzynię z Poloneza ze sprzęgłem na linkę i łapa jest "okular":Janusz73 pisze:...W polonezowskiej skrzyni biegów z wyłączaniem sprzęgła linką to da sie łape wymienić łatwo,ale w nivie to niech sie wypowiedzą inni na ten temat.
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9 ... JFEsF32FgA
I tu rzeczywiście łatwo wychodzi,ale po wyjęciu skrzyni.
Skrzynie PF125p czy starego Poloneza z hydrauliką sprzęgła mają łapy "widełki":
http://img20.allegroimg.pl/photos/orygi ... 2641459429
Czyli można kombinować,jak cerber67.
Zwracam szacun.Oczywiście że polonezowska łapa jest inna i nie ma szans na jej wymiane bez wyjecia skrzyni.
Trochę odgrzebię temat. Z której strony najlepiej bić młotkiem od przodu czy od tyłu, czy nie ma różnicy?ttr pisze:Koledzy macie jakieś patenty na wyciągnięcie osi wachacza dolnego ?
Próbowałem metody "użyj większego młotka" ale skończyła mi się już rozmiarówka młotków a oś jak siedziała tak siedzi
Лада Нива 84r., 1,6B
Jeżeli nie odcinałeś końcówki osi to możesz bić tylko z jednej strony. Jeżeli odcinałeś to raczej nie ma różnicy choć od środka było mi wygodniej.Feynman2 pisze:Trochę odgrzebię temat. Z której strony najlepiej bić młotkiem od przodu czy od tyłu, czy nie ma różnicy?
Niva 1.7i '96
Odciąłem z przodu śrubę bo dwa klucze połamałem a ani drgnęło, i od tej strony biłem, ale przyrdzewiało i nawet nie drgnie...
Лада Нива 84r., 1,6B
Jeżeli moczyłeś w WD-40 lub innych i nie pomogło to pozostał Ci palnik. Podgrzej tuleje i zdrowy strzał młotkiem powinien pomóc. Tylko nie grzej za długo bo ma się rozgrzać tuleja a nie śruba.
Niva `88 1.6 zagazowana
odnośnie osi wahacza przedniego:
kiedyś już tu na forum pisałem, że przydzwoniłem o kamień końcówką osi wahacza i też musiałem ją wymienić. Młotki, klucze (palnika brak wówczas) wszystko na nic, więc zrobiłem ściągacz... wypychacz
Oczywiście po przecięciu osi z dwóch stron belki. Nie pamiętam wymiarów (będę strzelał) ale: z blachy około 2cm dwa paski po 2kilka cm na ok 4cm. W obu paskach po złożeniu otwory, rozstaw chyba 180mm, Fi16 albo 18- pod długie (>20cm) kotwy- pręt gwintowany może być. Na środku jednego z pasów otwór 18mm? - no taki, żeby resztka półosi miała gdzie wchodzić. Na środku drugiego M16. 4 nakrętki M16lub M18 na pręt/kotwy na końcach, jedna śruba M16 i bez problemu wyłazi. Taka przenośna mała prasa mechaniczna. A jak sie przez kolejne lata przydaje!
kiedyś już tu na forum pisałem, że przydzwoniłem o kamień końcówką osi wahacza i też musiałem ją wymienić. Młotki, klucze (palnika brak wówczas) wszystko na nic, więc zrobiłem ściągacz... wypychacz

W 160 3,3 TD (wyprawowy)
była niwka (i uaz, i aro też )
była niwka (i uaz, i aro też )
Witam. Zabrałem się za wymianę tulei tylnich no i problem jest taki że po wsadzeniu gum trzeba było wsadzić same tuleje metalowe i tu w warunkach domowych jest problem jak je najskuteczniej wsadzić to raz a dwa kilka udało mi się już wsadzić na miejsce ale chmm no efekt nie jest powalający i po prostu guma podczas wsadzania się odkształciła i nie wygląda tak ładnie jak w autach gdzie kupujemy gotowe zwulkanizowane tuleje metalowo-gumowe. Tak może zostać czy to jakoś poprawić?
-
-
ja zakładam to na specjalny smar do tulei
bo przy tych czerwonych niby lepszych tez trzeba się pobawić.
po czasie samo ci się to powinno odkształcić w zależności co ty tam zrobiłeś

po czasie samo ci się to powinno odkształcić w zależności co ty tam zrobiłeś

Mydło do montażu opon bardzo skutecznie ułatwia montaż tych tuleji.
Było:ASpecnaz pisze:Witam. Zabrałem się za wymianę tulei tylnich no i problem jest taki że po wsadzeniu gum trzeba było wsadzić same tuleje metalowe i tu w warunkach domowych jest problem jak je najskuteczniej wsadzić to raz a dwa kilka udało mi się już wsadzić na miejsce ale chmm no efekt nie jest powalający i po prostu guma podczas wsadzania się odkształciła i nie wygląda tak ładnie jak w autach gdzie kupujemy gotowe zwulkanizowane tuleje metalowo-gumowe. Tak może zostać czy to jakoś poprawić?

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... &start=200
Noooo nie czemu ja tego wcześniej nie znalazłem. Tuleje już wymieniłem pomagałem sobie smarem "ŁT" i jako tako poszło ale sposobem opisanym w tamtym temacie na pewno zrobił bym to szybciej i ładniej. No nic dzięki za odpowiedz następnym razem już sobie z tym poradzę lepiej a że nie wsadziłem poli tylko zwykłe z dodatkiem silikonu to pewnie po zimie znów temat powróci.
Witam.Koledzy gdzie mogę dostać listwy rynienek dachowych do nivki?Szukałem ale nie mogę nigdzie znalezć,może pasują od innego auta?
niedawno kupowałem u Jacara .
Dzięki Kolego (zbyszek99)