Jakie opony w toyotach ...
Moderator: Mroczny
-
-
Re: Jakie opony w toyotach ...
Były tez alusy 6", ale mają inny kształt.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
to są siódemki - nie pisałem nigdzie, ze to 6"
no to jak? zamawiać te z et-10?
no to jak? zamawiać te z et-10?
-
-
Pewnie źle Cię zrozumiałem.
Tak czy siak - skoro fabryczne masz z ET +20, a chcesz zapodać takie z -10, to chyba jasne ile koła pójdą na zewnątrz ...
Ja nie wiem, jak to obecnie u Ciebie wygląda na aucie - jak głęboko koła się chowają w błotnikach, i czy jest miejsce żeby je wysunąć na zewnątrz o te trzy cm, żeby nie zepsuć wyglądu auta (bo te gumowe poszerzacze na cywilnym aucie wyglądają po mojemu raczej kiepsko, delikatnie mówiąc. A dedykowanych, jak w Islandzkich wersjach pewnie nie zapodasz ...
). Jak jest - to bierz takie fele. Zawieszeniu i łożyskom nic nie będzie.
Tak czy siak - skoro fabryczne masz z ET +20, a chcesz zapodać takie z -10, to chyba jasne ile koła pójdą na zewnątrz ...

Ja nie wiem, jak to obecnie u Ciebie wygląda na aucie - jak głęboko koła się chowają w błotnikach, i czy jest miejsce żeby je wysunąć na zewnątrz o te trzy cm, żeby nie zepsuć wyglądu auta (bo te gumowe poszerzacze na cywilnym aucie wyglądają po mojemu raczej kiepsko, delikatnie mówiąc. A dedykowanych, jak w Islandzkich wersjach pewnie nie zapodasz ...

-
-
A, i zwróć sobie uwagę na ilość miejsca w nadkolu przy skręconych kołach (to co pokazywałem na zdjęciach wyżej). Przy lifcie i kółkach zaledwie 32" nie powinno być problemu, ale lepiej się upewnić. Koło odsadzone na zewnątrz zatacza większy łuk względem osi zwrotnicy (krawędzią bieżnika), trza o tym pamiętać.
Edit - widzę, że serwer na który wrzuciłem tamte foty padł całkiem. Się postaram poprzerzucać na stabilniejszy ...
Edit - widzę, że serwer na który wrzuciłem tamte foty padł całkiem. Się postaram poprzerzucać na stabilniejszy ...

ehhh
nie dogadamy się

przeca ja nie wiem jakie mam - stąd moje pytanie
jakbym wiedział - byłoby prościej i wiedziałym ile potrzebuję kupić. Obiło mi się o uszy, ze moje mają +12 - ale nie jestem pewien
co do pozostałych parametrów - zmieści się, wystawanie mi nie przeszkadza (idą poszerzenia)
nie dogadamy się

przeca ja nie wiem jakie mam - stąd moje pytanie
jakbym wiedział - byłoby prościej i wiedziałym ile potrzebuję kupić. Obiło mi się o uszy, ze moje mają +12 - ale nie jestem pewien
co do pozostałych parametrów - zmieści się, wystawanie mi nie przeszkadza (idą poszerzenia)
-
-
Toć pisałem, że najlepsza metoda to koło zdjąć i zmierzyć BS (zwyczajnie taśmą i kawałkiem płaskiej listewki). Ja teraz nie mam jak pomierzać takiej konkretnie, bo w kraju siedzę.
Ale dobrze kombinujesz - w tych felach ET jest na 100% dodatnie, i gdzieś pomiędzy +10 a +25.
ps. Oprócz pomiaru zwykle wystarczy też wyczyścić felę z błota - po wewnętrznej stronie powinny być wytłoczone dane wymiarowe.
Mroku - odkręcenie sześciu śrub nie zajmuje aż tak wiele czasu, a i pogoda ciągle dopisuje ...
Ściemnij przed małżonką, że kapcia podejrzewasz i musisz sprawdzić ...
No albo se zapas zdejmij - jak to auto ma od nowości te alusy, to zapas jest taki sam
Ale dobrze kombinujesz - w tych felach ET jest na 100% dodatnie, i gdzieś pomiędzy +10 a +25.
ps. Oprócz pomiaru zwykle wystarczy też wyczyścić felę z błota - po wewnętrznej stronie powinny być wytłoczone dane wymiarowe.
Mroku - odkręcenie sześciu śrub nie zajmuje aż tak wiele czasu, a i pogoda ciągle dopisuje ...

No albo se zapas zdejmij - jak to auto ma od nowości te alusy, to zapas jest taki sam

- tkocy20
Witam
szukam informacji na temat maksymalnej wielkości opon i rozmiaru felg które można wszczepić do nieliftowanej lc120.
z góry dziękuję za info
szukam informacji na temat maksymalnej wielkości opon i rozmiaru felg które można wszczepić do nieliftowanej lc120.
z góry dziękuję za info
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
-
- jestem tu nowy...
bez liftu 265/70/17- wychodzi z przeliczenia 31,8 cala
do liftowanej 2" 285/75/16 czyli tak ok 33"
na takich jezdzę
do liftowanej 2" 285/75/16 czyli tak ok 33"
na takich jezdzę
rokfor32 pisze: widzę, że serwer na który wrzuciłem tamte foty padł całkiem. Się postaram poprzerzucać na stabilniejszy ...
Jak byś gdzieś tam znalazł chwilę to będę wdzięczny za fotki z testów.
4R
-
-
- Kontaktowanie:
koledzy wejdą opony 205/80 R16 M/T do rav 4 ? felgi 7J ET bodajże 42
Co założyć do LC 100. Auto na wyprawy i ciągania rajdówki.
285/75r16 lub 255/85r16Tołdi pisze:Co założyć do LC 100. Auto na wyprawy i ciągania rajdówki.
Patrol LS1 "Czarna Mamba"
KamiL200 pisze:285/75r16 lub 255/85r16Tołdi pisze:Co założyć do LC 100. Auto na wyprawy i ciągania rajdówki.
Jak na wyprawy to faktycznie 285/75/16, ale jak mialbym ciagnac przyczepe to chyba wolalbym zalozyc 235/85/16. Choc na wyprawe te ostanie tez nie bylyby zle

HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)
- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
A ja na wyprawy w 100-tce mam 295/75r16 - mniej spotykany rozmiar, ale na ogół jest dostępny bez problemów. Minus jest taki że są droższe niż 285, a plus taki żeJerz23 pisze:KamiL200 pisze:285/75r16 lub 255/85r16Tołdi pisze:Co założyć do LC 100. Auto na wyprawy i ciągania rajdówki.
Jak na wyprawy to faktycznie 285/75/16, ale jak mialbym ciagnac przyczepe to chyba wolalbym zalozyc 235/85/16. Choc na wyprawe te ostanie tez nie bylyby zle
a) lepiej wyglądają

b) to prawie 34" a więc masz wiekszy prześwit. Większość samochodów na wyprawach jeździ do 33" - jeśli jedziesz w kilka samochodów 33" w terenie gdzie są koleiny i pogłębiają się z każdym kolejnym samochodem to któryś kolejny samochód na 33" się wiesza - na 34" przejeżdzasz i nie szurasz podwoziem tak często.
Mój ojciec z kolei używa tego samochodu do ciągania ciężkiej 2 osiowej przyczepy od czasu do czasu i problemów nie ma - chociaż wiadomo, że mniejsze koła byłyby lepsze i mniej by palił. U nas 31" leżą w garażu, plan był taki żeby między wyprawami zmieniać na takie bardziej cywilne, ale w praktyce od 2 lat samochód non-stop jeździ na tych 34"
- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
a żeby nie było, jak pisze że 34" dobrze wyglądaja na 100-tce to tak jest - proszę bardzo:

A podświetlanie haka też masz

Zbowid

i MDRLZbowid pisze:A podświetlanie haka też masz![]()
- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
Zbowid pisze:A podświetlanie haka też masz![]()
oczywiście, tak jak podświetlenie progów i stroboskopy w lampach

Witam, czy ktoś z grona Toyot kojarzy jakie ET oraz szerokość mają takie felgi:
http://allegro.pl/kola-hilux-land-cruis ... 75046.html
Dzwoniłem do sprzedawcy ale mówi, że nic nie jest tam opisane. Zmierzył mi szerokość i około 22cm od rantu do rantu.
Felgi mają być do mojego L200 2002rok
http://allegro.pl/kola-hilux-land-cruis ... 75046.html
Dzwoniłem do sprzedawcy ale mówi, że nic nie jest tam opisane. Zmierzył mi szerokość i około 22cm od rantu do rantu.
Felgi mają być do mojego L200 2002rok
Wysokość liftu należy dopasować do wzrostu teściowej
L200 4d56
L200 4d56
nie lepiej jakieś blaszane ale nowe i z fv?
ja kupiłem sobie jakieś dotze czy coś i robią jak złe a koszt nikczemny
ja kupiłem sobie jakieś dotze czy coś i robią jak złe a koszt nikczemny
No wlasnie bije sie z myslami. Staluch nowy i łatwy w obsłudze
. I zawsze mozna dokupic kolejną w razie demolki.

Wysokość liftu należy dopasować do wzrostu teściowej
L200 4d56
L200 4d56
i prosty
co w wypadku starych alusów nie jest takie oczywiste
co w wypadku starych alusów nie jest takie oczywiste
-
-
Zależy do czego się potrzebuje felę (w sensie stylu jazdy). Ja na przykład nie używam stalówek, bo się nie da zejść za nisko z ciśnieniem (jeżdżę zimą na flakach, a alusy pozwalają zejść do okolic 0,2 bara).
Te z linku to nie jest ori toyota, tylko aftermarket. Prawdopodobnie 8 - 8,5", i ET -25, bo takie są standardowo aftermarkety pasujące do większości toyek.
Ale - jak gość nie potrafi zmierzyć szerokości i ET - to oznacza że nie ma pojęcia o tym, czym handluje - czyli handlarz z przypadku. Zaleca sie dużą dozę ostrożności, a najlepiej odbiór osobisty i weryfikację na miejscu ...
Te z linku to nie jest ori toyota, tylko aftermarket. Prawdopodobnie 8 - 8,5", i ET -25, bo takie są standardowo aftermarkety pasujące do większości toyek.
Ale - jak gość nie potrafi zmierzyć szerokości i ET - to oznacza że nie ma pojęcia o tym, czym handluje - czyli handlarz z przypadku. Zaleca sie dużą dozę ostrożności, a najlepiej odbiór osobisty i weryfikację na miejscu ...

Siemka, czy są i gdzie można kupić felgi stalowe 16" do Toyki 120 z 2004 roku. Czy szerokość 7, 7,5, 8? Wielka prośba o info - wyjazd tuż ...
Patrol Y61_long / Nikon Fx i żeby więcej czasu...
-
-
Nie ma. Konstrukcja przednich hamulców nie pozwala na zapodanie felg mniejszych niż 17" - chyba że przerobisz hamulce.