szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Moderator: Albert_N
Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz
Witam. Odkąd kupiłem moja nive ( juz 1,5 roku hłe hłe ) mam problem otóż jak odpalam auto po postoju np ok 8h dziwnie mi ją dławi tak jak by brakowało paliwa bądź nie wszystkie gary paliły?
Po ponownym przekręceniu kluczyka zaskakuje jak nowa bez problemu.
Czy spotkał sie ktoś z was z takim problemem? czy może być to filtr paliwa?
auto to Niva 1.7i 2004r.
Pozdrawiam
Po ponownym przekręceniu kluczyka zaskakuje jak nowa bez problemu.
Czy spotkał sie ktoś z was z takim problemem? czy może być to filtr paliwa?
auto to Niva 1.7i 2004r.
Pozdrawiam
-
-
Jak by był filtr to by ją od razu muliło.
Gazu nie masz?
Gazu nie masz?
M4lyyy masz Nive na wielopunkcie.Jestem w temacie i Ci podpowiem.1.7MPi po paru godzinnym postoju ma takie tendencje do dławienia sie po odpaleniu.Uruchamiaj ją tak-włacz zapłon i chwile odczekaj,dosłownie trzy sekundy i usłuszysz,że przekażnik wyłączył pompe.Wtedy uruchamiaj rozrusznik i powinna zaskoczyć bez dławienia się.Podaje procedure uruchomienia silnika na benzynie.Jeżeli to nie poskutkuje to odłącz akumulator na zimnym silniku,następnie podłącz go z powrotem (tylko klemą minus),włącz zapłon i poczekaj około 10 sekund zanim uruchomisz silnik,może to pomóc i problem z dlawieniem silnika przy kolejnych uruchomieniach zniknie.Filtr benzyny należy wymienić przynajmniej raz na trzy lata.
Jeszcze zapomniałem dodać,że czy silnik (1.7 MPi) zimny,czy gorący to w czasie uruchamiania nie wolno wciskać pedału gazu.
Procedura odpalania jak przy pociskach balistycznych
Dlatego też wolę zwykły gaźnik.

Niva `88 1.6 zagazowana
dzięki
silnik zimny na ciepłym pali piknie.
Czesto robie tak ze zapłonem przekręcam parę razy tak żeby "podpompowac paliwo" i mimo wszystko dławi bynajmniej spróbuje z tym aku.

Czesto robie tak ze zapłonem przekręcam parę razy tak żeby "podpompowac paliwo" i mimo wszystko dławi bynajmniej spróbuje z tym aku.
Czyli tak robisz,przekręcając zapłon.Kilka razy to za dużo,maksymalnie dwa razy.Jeżeli odpiecie akumulatora nic nie da to najprawdopodobniej przyczyna tkwi w czujniku temperatury który jest na dwa piny.Niwa 1.7MPi na zimnym silniku zaraz po uruchomieniu powinna osiągnąć obroty rzędu 1500-2000 przez chwile i zaraz powinny one spadać.Jeżeli "muliło"by ją w czasie jazdy to byłby uszkodzony przepływomierz lub czujnik wałka rozrządu.Możesz też sprawdzić świece zapłonowe,może odstęp elektrod zwiekszył się ponad norme czyli 1.1mm.Ja ustawiam odstep elektrod na 0.9mm,a i tak po 10tys.km odstęp wypalonych elektrod wynosi nawet 1,3mm.Potężna energia układu zapłonowego robi swoje 

Zregenerowałem pompkę paliwa gaźnikową no ale... no ale właśnie coś jest nie tak. Wymieniłem membrany z bolcem filtr wyczyściłem ją i niby ok gotową na auto ale podczas kręcenia rozrusznikiem jak i ręcznym pompowaniu paliwo nie pompuje (przewody przezroczyste) tzn. niby trochę ssie i zaraz cofnie ssie i cofnie nie może go napompować nawet trochę tak jakby przy następnym cyklu pracy pompki zamiast znów zasysać wypycha paliwo z powrotem. Już nie wiem czy coś poszło źle czy nie wiem złe dobranie uszczelek (tych dwóch które mają różną grubość) mogły na to wpłynąć?
ASpecnaz grubość uszczelek ma wpływ na prace pompki.Miałem Fiata i dużego i małego i pamiętam że grubość uszczelki miedzy pompą,a tą podstawą jest bardzo ważna.Jeszcze jedno-jak sie wymienia membrany to śrubki na obwodzie pompy dokręcasz jednocześnie mocno naciskając na "języczek" który ma naped z popychacza (preta który pracuje z krzywką wałka rozrządu).To zapewnia,że membramy są dobrze ułożone.
- xanderagb
- jestem tu nowy...
Witam, miałem podobne problemy ze swoja 1.7MPI co przedmówcy dotyczące odpalania, o ile poczekanie na zapracowanie pompy paliwa poskutkowało to mam jeszcze inny problem.
Otóż moja nivka dławi się:/. Czy silnik zimny czy ciepły jak na postoju dodaje gazu to raczej bez problemu wkręca się na obroty, ale podczas jazdy na każdym biegu jak wkręcę ją na wysokie obroty np.4000-4500 i puszczę gaz i na biegu obroty zejdą do 2000-2500 (co zajmie kilka/kilkanaście sekund), to po ponownym wciśnięciu gazu dławi się i potrzeba jakiś 4-5s żeby znowu zaczęła rozpędzać się. Dodam, że problem nie występuje przy szybkim puszczaniu i dodawaniu gazu.
Otóż moja nivka dławi się:/. Czy silnik zimny czy ciepły jak na postoju dodaje gazu to raczej bez problemu wkręca się na obroty, ale podczas jazdy na każdym biegu jak wkręcę ją na wysokie obroty np.4000-4500 i puszczę gaz i na biegu obroty zejdą do 2000-2500 (co zajmie kilka/kilkanaście sekund), to po ponownym wciśnięciu gazu dławi się i potrzeba jakiś 4-5s żeby znowu zaczęła rozpędzać się. Dodam, że problem nie występuje przy szybkim puszczaniu i dodawaniu gazu.
Xanderagb,a nie zapala sie żółta kontrolka autodiagnostyki silnika?Mozliwe że czujnik wałka rozrządu jest uszkodzony,albo czujnik prędkości.Proponuje podpiąć samochód pod komputer diagnostyczny najlepiej w serwisie Boscha.
- xanderagb
- jestem tu nowy...
"check engine" działa i nie świeci się przy zapalonym silniku. czujnik prędkości wału korbowego poprzedni właściciel wymienił na nowy. wałek rozrządu ma jakiś czujnik? i do razu zapytam: ile jest czujników temperatury i gdzie one są, bo podobno są dwa? (wskazania przy liczniku wyglądają na prawidłowe).
uzupełnię jeszcze poprzedni wpis co by obraz był lepszy:
-silnik chodzi jak sieczkarnia tj. głośno słychać zawory i łańcuch rozrządu (i zimny i ciepły silnik),
-regulacja luzu zaworowego i napinacz łańcucha rozrządu są hydrauliczne i widać nie działają poprawnie, prawdopodobnie dlatego, że poprzedni właściciel wymieniał głowicę, bo była pęknięta i do oleju dostawał się płyn chłodzący,
do tej pory wymieniłem olej i filtr na nowy w celu wyczyszczenia układu olejowego, niestety nie wpłynęło to zbytnio na pracę zaworów i łańcucha rozrządu, z tego powodu odkręciłem przewód olejowy do napinacza i go przedmuchałem (oczywiście wyleciała z niego emulsja), po tej operacji rozrząd jest trochę cichszy,
i teraz moje kolejne pytania: czy ktoś rozbierał/ czyścił popychacze hydrauliczne? czy w ogóle jest to możliwe? czy zła praca zaworów będzie objawiała się opisaną przeze mnie złą pracą silnika?
z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi!
uzupełnię jeszcze poprzedni wpis co by obraz był lepszy:
-silnik chodzi jak sieczkarnia tj. głośno słychać zawory i łańcuch rozrządu (i zimny i ciepły silnik),
-regulacja luzu zaworowego i napinacz łańcucha rozrządu są hydrauliczne i widać nie działają poprawnie, prawdopodobnie dlatego, że poprzedni właściciel wymieniał głowicę, bo była pęknięta i do oleju dostawał się płyn chłodzący,
do tej pory wymieniłem olej i filtr na nowy w celu wyczyszczenia układu olejowego, niestety nie wpłynęło to zbytnio na pracę zaworów i łańcucha rozrządu, z tego powodu odkręciłem przewód olejowy do napinacza i go przedmuchałem (oczywiście wyleciała z niego emulsja), po tej operacji rozrząd jest trochę cichszy,
i teraz moje kolejne pytania: czy ktoś rozbierał/ czyścił popychacze hydrauliczne? czy w ogóle jest to możliwe? czy zła praca zaworów będzie objawiała się opisaną przeze mnie złą pracą silnika?
z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi/podpowiedzi!
Silnik 1.7MPi ma czujnik wałka rozrządu z przodu głowicy (od strony chłodnicy).Czujnik temperatury jest jeden (rocznik 2004) w okolicy koła pasowego pompy wodnej.Xanderagb,w tym silniku jest napinacz hydrauliczny i popychacze hydrauliczne.Czy popychacze się rozbiera tego nie wiem,ale wyczytałem gdzieś na tym forum że popychacze hydrauliczne można zastąpić zwykłymi regulowanymi.Jednak po tym co opisujesz stwierdzam,że Twój silnik nie ma właściwego ciśniena oleju.Hałas popychaczy występuje zaraz po uruchomieniu silnika i trwa on bardzo krótko,dosłownie słychać,że w momencie gdy w magistrali olejowej wytworzy się właściwe ciśnienie to hałas błyskawicznie cichnie.Sprawdż ciśnienie oleju zegarem.Nie bede się rozpisywał gdzie silnik może gubić ciśnienie ale przyczyn może być kilka.Powiem,że na filtrze oleju OP520/1 (nie mam nic do firmy Filtron) hałas popychaczy trwał dłużej po uruchomieniu silnika natomiast na filtrze Mann Filter W914/2 praktycznie go nie ma co świadczy że w filtrze Manna zawór zwrotny działa lepiej i zapobiega spływaniu oleju z magistrali po wyłączeniu silnika.Czy żle dobrany filtr oleju może mieć wpływ na ciśnienie oleju tego nie wiem,ale faktem jest że ten filtr w Ładzie jest filtrem pełnego przepływu.Czyli wszystki olej który trafia do magistrali przepływa przez niego.
-
-
panowie odpowietrznik tylnego mostu gdzie się znajduje (jakieś foto prosze)
szukałem u siebie i niestety nie mam go a zaspawywany nie był gdyż auto jest od pierwszego właściciela leśnika który nie ruszał tego

szukałem u siebie i niestety nie mam go a zaspawywany nie był gdyż auto jest od pierwszego właściciela leśnika który nie ruszał tego

- xanderagb
- jestem tu nowy...
Tylko,że -o ile czujnik właściwie działa- ciśnienie oleju jest odpowiednie. Pytałem o "rozbieralność" popychaczy ponieważ wydaje mi się, że popychacze lub kanały olejowe do popychaczy są pozatykane przez emulsję lub inny syf który dostał się do nich po pęknięciu głowicy, przez co nie ma odpowiedniego ciśnienia na samych popychaczach. Tak samo sprawa ma się z napinaczem. Sądząc po konstrukcji napinacza i hydraulicznych popychaczy nie ma w nich obiegu oleju. Z tego powodu wymiana oleju nic nie dała, a pomogło przedmuchanie przewodu doprowadzającego olej do napinacza.
Ale do czasu kiedy nie rozbiorę "góry" silnika to mogę tylko gdybać:/
Czytałem, że można zastąpić hydrauliczne popychacze zwykłymi ale nie znalazłem dokładniejszych informacji. Czy mógłby ktoś to robił taką operację podzielić się jakiś dokładniejszym info?
Ale do czasu kiedy nie rozbiorę "góry" silnika to mogę tylko gdybać:/
Czytałem, że można zastąpić hydrauliczne popychacze zwykłymi ale nie znalazłem dokładniejszych informacji. Czy mógłby ktoś to robił taką operację podzielić się jakiś dokładniejszym info?
kamiloskop pisze:panowie odpowietrznik tylnego mostu gdzie się znajduje (jakieś foto prosze)![]()
To jest ten króciec z kapturkiem po prawej stronie /pod tłumikiem/.

Tutaj z nałożonym wężykiem odpowietrzającym.
Niva `88 1.6 zagazowana
-
-
super dzięki za foto kolego ale ja tego nie mam i nawet śladu tam nie ma po czym kol wiek
powiedz mi jeszcze na 1 foto co to za czerwone "szczęście" na reduktorze obok tzn to umocowanie
p.s"gdzie mogę kupić taki odpowietrznik

powiedz mi jeszcze na 1 foto co to za czerwone "szczęście" na reduktorze obok tzn to umocowanie

p.s"gdzie mogę kupić taki odpowietrznik

- silverstone
-
W sklepie z klamotami do Fiata, Malucha, Poloneza itp. Były takie same, do mostu tylnego wkręcane. Ładzianka ma też wciskane, ale chyba tylko w przednim mościekamiloskop pisze:gdzie mogę kupić taki odpowietrznik
1,6 '92, 1,7i '98.....
-
-
http://allegro.pl/odpowietrznik-skrzyni ... 03341.html
sory za link ale chodzi o to ?
chyba można i taki aby wężyk na końcu ?
http://allegro.pl/odpowietrzniki-odpowi ... 27189.html
sory za link ale chodzi o to ?
chyba można i taki aby wężyk na końcu ?
http://allegro.pl/odpowietrzniki-odpowi ... 27189.html
- silverstone
-
Ani jeden ani tym bardziej drugi link.
Ten z pierwszego to właśnie wciskany. Taki jest w przednim moście. W tylnym powinno być mniej więcej to samo, tylko zakończone gwintem.
To drugie to odpowietrzniki układu hamulcowego-masz takie na cylinderkach i zaciskach z przodu. Nie ta średnica.
Ten z pierwszego to właśnie wciskany. Taki jest w przednim moście. W tylnym powinno być mniej więcej to samo, tylko zakończone gwintem.
To drugie to odpowietrzniki układu hamulcowego-masz takie na cylinderkach i zaciskach z przodu. Nie ta średnica.
1,6 '92, 1,7i '98.....
-
-
w takim razie nic innego nie widziałem na allegro.
jakiś link ?
jakiś link ?
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Ciężko będzie, tak "od ręki" znaleźć. U Jacka, w Jacarsie, swego czasu były tylko "wciskane". Tak jak Silverstone napisał. Sklepy z częściami do Polonezów, Fiat-a 125p. Miałem kilka, w szufladce, ale mnie się za bardzo wysunęła i po podłodze w warsztacie drobiazgi się "rozeszły"

-
-
znalazłem wciskane tylko plastikowe na alle..
http://allegro.pl/odpowietrznik-mostu-n ... 74436.html
http://allegro.pl/odpowietrznik-mostu-n ... 74436.html
- silverstone
-
A może by tak dziecko internetu wsiadło na rower i objechało kilka oldstylowych sklepów motoryzacyjnych zamiast szukać na aledrogo.
Jak w internecie czegoś nie ma to wcale nie znaczy że nie istnieje

Jak w internecie czegoś nie ma to wcale nie znaczy że nie istnieje

1,6 '92, 1,7i '98.....
Ale swoją drogą to ciekawostka. Pojazd niby nie kombinowany a nie ma odpowietrznika. No chyba że jest urwany przy samej dupie i zapchany do równego jakimś gównolitem.
Niva `88 1.6 zagazowana