płyn chłodniczy
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
płyn chłodniczy
Witam mam parcha 92rok motor 2,8 i mam pytanko jak moge spuscić płyn chłodniczy bo odpiołem węże od chłodnicy a tu może 2 litry zleciało. Może jest w bloku coś do spuszczania a ja nie widze.Prosze o pomoc w podpowiedzi. Dzięki i pozdroostro.
- kamilm
- jestem tu nowy...
Re: płyn chłodniczy
Hej
Na bloku silnika po stronie kierowcy będzie korek do spuszczania płynu z bloku. Musisz się położyć pod autem to na pewno zobaczysz.

Na bloku silnika po stronie kierowcy będzie korek do spuszczania płynu z bloku. Musisz się położyć pod autem to na pewno zobaczysz.

Y60 2.8 SGX 1992 + Dobinson 2" + Silverstone 35x10.5
GG 2829866
GG 2829866
-
- jestem tu nowy...
ok dzieki za pomoc i juz po płynie pozdrawiam Jacek Korczyna.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
jak odkręcisz dolny wąż to też cała woda schodzi , zakręcić silnikiemi po sprawie , dla pewności dolać ze 2 litry koncentratu i wiesz że nie zamarznie
te tescowe płyny zamarzają przy ok - 17 -22 zależy od producenta , więc uważaj co wlewasz
te tescowe płyny zamarzają przy ok - 17 -22 zależy od producenta , więc uważaj co wlewasz
Super parchatek Super y60 

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Jak odkręcisz odpowietrznik na grubej róże i zdejmiesz odpowietrznik na trójniku ogrzewania powinno zlecieć ci ok 10~15 litrów, w silniku niewiele zostaje...
Zamarzają czy robi się kasza? Bo to spora różnica... Ja tam leję z Orlenu...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
-
- jestem tu nowy...
OK zrobione i zalane Dynagelem a wymieniałem bo niewiedziałem co jest wlane.Dzieki za pomoc
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
Sawa GR pisze:Jak odkręcisz odpowietrznik na grubej róże i zdejmiesz odpowietrznik na trójniku ogrzewania powinno zlecieć ci ok 10~15 litrów, w silniku niewiele zostaje...
powiem tak , 2 lata na zad mi rozerwało blok na płynie z tesco , i szczerze mało mnie interesowało czy była kasza czy lód , był wkórw na jak djabli i do tej pory jak zalewam układ to na 7 litrów gotowego litr koncentratu , czyli na trola 2 koncentratu reszta płyn ze sklepu

przepłukana chlodnica, sprawdzony termostat .. zlanie 14L plynu letniego
zalanie ukladu zimowym prestone'em do -37 i spokoj nawet przy -15 stp
auto ladnie łapie temperature , w srodku cieplo juz po 3-4 minutach i sie nie martwie ze cos nie tak. Oczywiscie mozna uzywac roznych koncentratow i dodatkow ale nie lepiej zalać czyms odpowiednim o jednolitej konsystencji ?
wiem wiem to nie suzuka czy inny plaskacz ze wystarczy bańka 5L ale lepiej wymienic przed kazda zima niż szukać zdrowego silnika
zalanie ukladu zimowym prestone'em do -37 i spokoj nawet przy -15 stp
auto ladnie łapie temperature , w srodku cieplo juz po 3-4 minutach i sie nie martwie ze cos nie tak. Oczywiscie mozna uzywac roznych koncentratow i dodatkow ale nie lepiej zalać czyms odpowiednim o jednolitej konsystencji ?
wiem wiem to nie suzuka czy inny plaskacz ze wystarczy bańka 5L ale lepiej wymienic przed kazda zima niż szukać zdrowego silnika

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Ja używam zielonego płynu "cooler" i nigdy nie było problemów.
Ma tą zaletę, że jest dość tani i dobrze widoczny - koloru zielonego oczojebliwego.

Ma tą zaletę, że jest dość tani i dobrze widoczny - koloru zielonego oczojebliwego.

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
od tej pory leje dynagela ,
jest jeszcze jadna rzecz czy auto jeździ codziennie czy co jakiś czas , ja mam tą drugą teraz już mi nawet aku padł od stania , a mrozy ostatnio mam ok 12 codziennie więc nie chciał bym mieć silnika do wymiany
o tego płynu to ja już dawno nie widziałem , był kiedyś w selgrosie a teraz nie ma
jest jeszcze jadna rzecz czy auto jeździ codziennie czy co jakiś czas , ja mam tą drugą teraz już mi nawet aku padł od stania , a mrozy ostatnio mam ok 12 codziennie więc nie chciał bym mieć silnika do wymiany

o tego płynu to ja już dawno nie widziałem , był kiedyś w selgrosie a teraz nie ma

Dynagel dostepny od reki w sieciach tesco
obok na połkach Prestone
jakos dramatu z dostepnoscia wiec nie widze

jakos dramatu z dostepnoscia wiec nie widze

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..