Halogeny dachowe Y60
Moderator: Kosiarz
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
Re: Halogeny dachowe Y60
no i oczywiście ( się powtórze ) maska w kolrze MAT żeby się swiatło od niej nie odbijało
jak będziesz jeździć po pustyni to i 100 lat na dachu będą
a druga sprawa jest taka jak pod taki reling co na foto wejdzie gałązka to może się to skończyć uszkodzeniem rynienek dachowych
no ale kto komu zabroni , zakladaj na dach i poka coś to motał
jak będziesz jeździć po pustyni to i 100 lat na dachu będą
a druga sprawa jest taka jak pod taki reling co na foto wejdzie gałązka to może się to skończyć uszkodzeniem rynienek dachowych
no ale kto komu zabroni , zakladaj na dach i poka coś to motał
Super parchatek Super y60 

W dziale ELEKTRYKA jest trochę info ne ten temat
np
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 2&start=25
np
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 2&start=25
jako że pytanie było o przewód, nie o lampy: jeśli 2-żyłowy, to spokojnie wejdzie ci pod uszczelkę od szyby, reszty dzieła dopełni silikon/klej i sprawdzisz bez wiercenia, czy wogóle chcesz tam lampy. Jak nie, to ściągasz i zostajesz bez dziurek.
Ja tak zrobiłem (bo anteny nie mam) i taka prowizorka została z powodzeniem do dziś
Ja tak zrobiłem (bo anteny nie mam) i taka prowizorka została z powodzeniem do dziś

Prawdziwi mistrzowie nie jedzą miodu, prawdziwi mistrzowie żują pszczoły 

-
- jestem tu nowy...
pokaż zdjęcieRonin pisze:jako że pytanie było o przewód, nie o lampy: jeśli 2-żyłowy, to spokojnie wejdzie ci pod uszczelkę od szyby, reszty dzieła dopełni silikon/klej i sprawdzisz bez wiercenia, czy wogóle chcesz tam lampy. Jak nie, to ściągasz i zostajesz bez dziurek.
Nissan Patrol GR Y60
A mnie korci na masce coby zamontowac i odciagi...
Ma ktos tak jak to sie sprawuje i czy nie ogranicza widocznosci?
Ma ktos tak jak to sie sprawuje i czy nie ogranicza widocznosci?
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
miałem na wysokości spryskiwaczy , zdaje egzamin ale uważam że najlepsze miejsce to kangur

ja myslalem zevy je tak z 10 cm od przodu dac co by na maske nie swiecily...
a kangur mi sie ostatnio razem z zderzakiem wymontowal brutalnie... Musze cosik nowego zmajstrowac..
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
SlonPl pisze:a kangur mi sie ostatnio razem z zderzakiem wymontowal brutalnie... Musze cosik nowego zmajstrowac..

a czy wiercąc dziurki w rynience do mocowania relingu nie spowodujemy, że do kabiny będzie zaciekać nam później woda?
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Teoretycznie nie powinna ale nigdy nie wiadomo . Ale ja relingi miałem przykręcone na dachu a nie na rynienkach .
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
ależ oczywiście że będzie zaciekać do auta jeśli nie uszczelnisz tych odwiertów w rynienkach , zobacz jak jest skonstruowany profil w okół drzwi i sam dojdziesz takich wniosków

czy przy włączonych 4 halogenach 4x55W co daje 220W nie brakuje prądu? Oczywiście ładowanie sprawne. Jak to się ma w praktyce?
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
Litości.
P=U*I
Gdzie U-napięcie, I-natężenie, P-moc
Szukasz I.
10=5*2 -> I=P/U
Więc:
I[A]=220[W]/13.8[V] -> I=~16A
Tyle pobierają w przybliżeniu takie lampiony.
Podłącz sobie woltomierz do klem i obserwuj.
Ja jeżdżę, zazwyczaj mam włączone 2 takie lampy, rzadziej 4, sporadycznie 6. Napięcie oczywiście spada, bo niby czemu by nie. Ale bez przesady.
P=U*I
Szukasz I.
10=5*2 -> I=P/U
Więc:
Ja jeżdżę, zazwyczaj mam włączone 2 takie lampy, rzadziej 4, sporadycznie 6. Napięcie oczywiście spada, bo niby czemu by nie. Ale bez przesady.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Bez problemu to jeździ. Ale ja zmieniam już powoli na LEd-y 

ernil pisze:Litości.
P=U*I
Szukasz I.
10=5*2 -> I=P/U
Więc:
To jesli u mnie spada po właczeniu dachu (4x 50 W) na woltomierzu z 14, na jakies 12,5-13, tzn ze alternator do regeneracji?
Generalnie włączenie światel mijania powoduje u mnie spadek, wentylatora nawiewu - spadek, długich spadek.Dachu przestaem używać. latem na wakacjach padł mi alternator, kupiłem rzekomo regenerowany od panów mechaników-elektryków z gwarancją 6-mcy. Jako ze obcy w terenie bylem kwoty dwukrotnej zażądali, którą oczywiście zapłaciłem, coby w spokoju ducha wywczas kontynuować. Niestety nowy nabytek przezył ok 1h pracy, po czym śmierc oznajmił białym dymem sączycym się spod maski. Powrót do elektryków, z dwóch (mojego padniętego i niby zregenerowanego trupa) zrobili jeden. Od samego początku z nim jakieś cuda się działy.
Z odczytów woltomierza w kabinie mam
14V po 5-7 minutach pracy (jak przestanie dogrzewać świecami chyba)
0k 13,5V na włączonych światlach mijania
ok 12,5V na włączonych długich + 4 lampach z dachu, tylnych roboczych jednocześnie nie włączam, bo anpięcie spada < 12V
Byłem u elektryków u mnie, po powrocie z wakacji, pomierzyli parametry i powiedzeli ze ok, laduje na 13,7 - 13,8 V. Raczej kiepski z elektryki jestem, ale uczono mnie ze prad ładowania ma byc rzędu 14,2 - 14,4 V.
Ernil, widzę, ze jesteś biegły w temacie skoro wzorami z fizyki rzucasz

PiotrBe gaawangarda.org
Yyyy, nie trzeba byc biegłym, żeby ogarnąć zależność tych trzech wielkości...bugasb pisze:Ernil, widzę, ze jesteś biegły w temacie skoro wzorami z fizyki rzucasz
Eniłej.
Odczyt z zegarów w kabinie nas niezbyt interesuje.
Na początek weź multimetr (albo dobry woltomierz laboratoryjny itp itd) i podczas pracy na jałowych obrotach, bez obciążenia, sprawdź napięcie na klemach i na wyjściu z alternatora.
Następnie zrób to samo na obciążeniu, np. tymi 220W, przy czym zrób to albo dwoma miernikami jednocześnie albo szybko przekładaj z klemy na alternator.
Zapisz wyniki.
Następnie poprowadź (sensownym kablem) dodatkowe, bezpośrednie zasilanie pomiędzy wyjściem z alternatora a plusem na baterii.
Wykonaj znowu pomiary jak wyżej i zapisz wyniki.
Teraz zmierz też wszystko przy obrotach np. 2500rpm.
Ładnie tu zamelduj.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
my mamy tak zamontowane
i nic sie nie dzieje, gałęzie nie straszne, świeci mocno a lampa tania jak barszcz

i nic sie nie dzieje, gałęzie nie straszne, świeci mocno a lampa tania jak barszcz

Babell Extreme Off Road TEAM
Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR
Discovery TD5
Toyota LJ70 3.0 V6 KOCUR

Discovery TD5
kornik21 pisze:a czy wiercąc dziurki w rynience do mocowania relingu nie spowodujemy, że do kabiny będzie zaciekać nam później woda?
kropla sylikonu i nic nie zacieka -sprawdzone przez okres trzech lat

de opresso liber
też tak właśnie zrobiłemJANUS pisze:kornik21 pisze:a czy wiercąc dziurki w rynience do mocowania relingu nie spowodujemy, że do kabiny będzie zaciekać nam później woda?
efekt końcowy

Uploaded with ImageShack.us
Dobra, pomierzyłem, co prawda na razie bez plusa na dodatkowym kablu.
wyniki:
przed odpaleniem silnika akku miał 12,1V
początek pracy po odpaleniu silnika - na klemach 12,4 V i rosnie, na alternatorze 13 V (zawsze o 0,3 - 0,5 V więcej)
po 4-5minutach pracy silnika na klemach 13,6 V-13,8 V, na alternatorze 14,1 V
Po obciązeniu światłami długimi fabycznymi + 4x50W z dachu napięcie ładowania spada do 12,1 - 12,3 V na klemach i 12,4- 12,6 V na alternatorze.
Pomiary dokonane multimetrem, po świętach mogę powtórzyć przy użyciu dwóch urządzeń.
wyniki:
przed odpaleniem silnika akku miał 12,1V
początek pracy po odpaleniu silnika - na klemach 12,4 V i rosnie, na alternatorze 13 V (zawsze o 0,3 - 0,5 V więcej)
po 4-5minutach pracy silnika na klemach 13,6 V-13,8 V, na alternatorze 14,1 V
Po obciązeniu światłami długimi fabycznymi + 4x50W z dachu napięcie ładowania spada do 12,1 - 12,3 V na klemach i 12,4- 12,6 V na alternatorze.
Pomiary dokonane multimetrem, po świętach mogę powtórzyć przy użyciu dwóch urządzeń.
PiotrBe gaawangarda.org
Wydaje się nie być źle, ale kabelek dodatkowy to ja bym sobie pociągnął...
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
A nie obawiasz się, że pierwsza większa gałąź, którą weźmiesz na lewy odciąg, wyrwie Ci wlot powietrza do snorkela? Może dobrze by było go trochę obniżyć?kornik21 pisze:też tak właśnie zrobiłemJANUS pisze:kornik21 pisze:a czy wiercąc dziurki w rynience do mocowania relingu nie spowodujemy, że do kabiny będzie zaciekać nam później woda?
efekt końcowy
Uploaded with ImageShack.us
Pzdr
w krzaczorach wlot odwracam do tyłu i jest wtedy okej .
Faktycznie, można i tak 
A jeżeli chodzi o kabel, to ja u siebie po prostu przewierciłem dach jakieś 4 cm powyżej rynienki, żeby śnieg i lód, który czasem się tam zbiera, nie miał możliwości dostania się do środka. Przelot uszczelniłem gumowym dławikiem - takim, jaki wykorzystuje się m. in. w obudowach halogenów. Do tego dobrałem kabel o okrągłym przekroju, żeby dobrze pasował do dławika - i wszystko gra.

A jeżeli chodzi o kabel, to ja u siebie po prostu przewierciłem dach jakieś 4 cm powyżej rynienki, żeby śnieg i lód, który czasem się tam zbiera, nie miał możliwości dostania się do środka. Przelot uszczelniłem gumowym dławikiem - takim, jaki wykorzystuje się m. in. w obudowach halogenów. Do tego dobrałem kabel o okrągłym przekroju, żeby dobrze pasował do dławika - i wszystko gra.