Instalacja elektryczna ABC
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Instalacja elektryczna ABC
Jeśli robisz instalację oświetleniową sterowaną całkowicie niezależnie od oświetlenia pojazdu, to zasilanie główne bierzesz z akumulatora, oczywiście przez bezpiecznik i z tego samego zasilania, za bezpiecznikiem, możesz sobie cewkę przekaźników sterować. I po sprawie.
Jeśli jednak chcesz to sterować po stacyjce, to wepnij się za jakimś bezpiecznikiem, na którym jest jest napięcie po stacyjce, a nie bezpośrednio ze stacyjki. Tylko musisz sobie dopisać, że dołożyłeś coś do tego obwodu. Prąd cewek jest znikomy, więc to nie problem, tyle tylko, żebyś w przypadku jakiejś dodatkowej roboty lub uszkodzenia okablowania nie miał rebusu.
Jeśli jednak chcesz to sterować po stacyjce, to wepnij się za jakimś bezpiecznikiem, na którym jest jest napięcie po stacyjce, a nie bezpośrednio ze stacyjki. Tylko musisz sobie dopisać, że dołożyłeś coś do tego obwodu. Prąd cewek jest znikomy, więc to nie problem, tyle tylko, żebyś w przypadku jakiejś dodatkowej roboty lub uszkodzenia okablowania nie miał rebusu.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
wpialem w "plus" i pojawila sie jasnosc. Jest OK. w instalacje stacyjki sie nie wpinam , bo to dla mnie juz wyzszy poziom. Nie znam schematow ani rozkladu bezpiecznikow. zrobienie instalacji niezaleznej wydawao mi sie najbardziej bezpieczne. Dzieki za pomoc.
Wodnik57
Wymyśliłem sobie udoskonalenie pewnego rozwiązania i rozrysowując układ w teorii trafiłem na mały problem - w miejscu zaznaczonym na fioletowo

Tak jak jest teraz oczywiście nie zadziała zgodnie z założeniami - jedyne co przychodzi mi do głowy, to dodanie dwóch przekaźników które dostając sygnał z ON-I włącznika podadzą masę na przewody za ST-01 i ST-02, a co za tym idzie do przekaźników które są narysowane.
...ale... nie ma za wiele miejsca na zamontowanie dwóch standardowych przekaźników i zastanawiam się czy bez problemu można zastosować mniejsze gabarytowo np. Fujitsu FBR51ND12-W1, 12V/DC.
Jeśli ktoś ma pomysł jak osiągnąć cel w mniej skomplikowany sposób, to jestem otwarty na wszelkie propozycje.

Tak jak jest teraz oczywiście nie zadziała zgodnie z założeniami - jedyne co przychodzi mi do głowy, to dodanie dwóch przekaźników które dostając sygnał z ON-I włącznika podadzą masę na przewody za ST-01 i ST-02, a co za tym idzie do przekaźników które są narysowane.
...ale... nie ma za wiele miejsca na zamontowanie dwóch standardowych przekaźników i zastanawiam się czy bez problemu można zastosować mniejsze gabarytowo np. Fujitsu FBR51ND12-W1, 12V/DC.
Jeśli ktoś ma pomysł jak osiągnąć cel w mniej skomplikowany sposób, to jestem otwarty na wszelkie propozycje.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl
nie znam założeń ale to mi pachnie przekombinowaniem - zostaw po jednym wyłączniku na każdy przekaźnik i uzyskasz to samo
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
O dwóch diodach nie pomyślałem, zastanawiałem się nad jedną, ale to nie załatwiało sprawy ...a wystarczyło pójść o krok dalej. Wielkie dzięki za oświecenie
Okino, to mają być światła robocze oświetlające boki na zakrętach/skrzyżowaniach. Żarówki mają świecić w dwóch sytuacjach - na stałe lub w czasie działania kierunkowskazów (styczniki zwierają się w momencie włączenia kierunków). W najprostszym układzie, niezależnie od tego które kierunkowskazy działają, świecą się obie żarówki - prawa i lewa strona, na polnych drogach to nie problem, ale znajomy zwrócił mi uwagę że mogło by się to przydać też na asfalcie i wtedy lepiej żeby świeciła tylko lampa z tej strony z której działa kierunkowskaz.
Szczerze mówiąc nie wiem jeszcze czy zdecyduję się na rozbudowywanie układu, bo tak jak zauważyłeś zaczyna być przekombinowany i wymaga ciągnięcia większej liczby przewodów.

Okino, to mają być światła robocze oświetlające boki na zakrętach/skrzyżowaniach. Żarówki mają świecić w dwóch sytuacjach - na stałe lub w czasie działania kierunkowskazów (styczniki zwierają się w momencie włączenia kierunków). W najprostszym układzie, niezależnie od tego które kierunkowskazy działają, świecą się obie żarówki - prawa i lewa strona, na polnych drogach to nie problem, ale znajomy zwrócił mi uwagę że mogło by się to przydać też na asfalcie i wtedy lepiej żeby świeciła tylko lampa z tej strony z której działa kierunkowskaz.
Szczerze mówiąc nie wiem jeszcze czy zdecyduję się na rozbudowywanie układu, bo tak jak zauważyłeś zaczyna być przekombinowany i wymaga ciągnięcia większej liczby przewodów.
Kup gotowe moduły doświetlania i tylko dorób im dodatkowe załączanie. Bo w tej chwili zaczynasz tworzyć jakieś dziwaczne patent...
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
Podłączę się z pytaniem: chcę zainstalować kilka różnych urządzeń. Skąd najlepiej wziąć prąd? Z akumulatora? odrębny kabel, podłączony do śrubki na klemie? Czy jakiś inny patent i inne miejsce?
Władek - Kraków
Z akumulatora przewodem o wystarczającym dla poboru prądu przez te urządzenia przekroju* na dodatkową skrzynkę bezpiecznikową i dalej do odbiorników. W zależności od tego, gdzie planujesz dać tą skrzynkę, to konieczne się może okazać zamontowanie dodatkowego bezpiecznika przy akumulatorze.
Jeśli dodatkowe bezpieczniki mają być blisko akumulatora, to dodatkowy bezpiecznik możesz sobie darować. Ale jeśli ma być np w bagażniku, to jak najbliżej akumulatora powinieneś zamontować dodatkowy bezpiecznik o dużym amperażu, nawet znacznie przekraczającym sumę prądu poszczególnych bezpieczników. Nie ma on na celu zabezpieczania urządzeń, ma zadziałać w przypadku zwarcia do masy przewodu zasilającego przed skrzynką bezpieczników.
*- są na to odpowiednie wzory i tabele
Jeśli dodatkowe bezpieczniki mają być blisko akumulatora, to dodatkowy bezpiecznik możesz sobie darować. Ale jeśli ma być np w bagażniku, to jak najbliżej akumulatora powinieneś zamontować dodatkowy bezpiecznik o dużym amperażu, nawet znacznie przekraczającym sumę prądu poszczególnych bezpieczników. Nie ma on na celu zabezpieczania urządzeń, ma zadziałać w przypadku zwarcia do masy przewodu zasilającego przed skrzynką bezpieczników.
*- są na to odpowiednie wzory i tabele
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Wow, co za big reaktywacjaWładek pisze:Podłączę się z pytaniem: chcę zainstalować kilka różnych urządzeń. Skąd najlepiej wziąć prąd? Z akumulatora? odrębny kabel, podłączony do śrubki na klemie? Czy jakiś inny patent i inne miejsce?

Sorry za offtop ale nie moglem sie powstrzymac.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Marcin-Kraków pisze: Wow, co za big reaktywacjaGdzie zes Ty sie chowal
Sorry za offtop ale nie moglem sie powstrzymac.

A zatęskniłem do motania...

Władek - Kraków
- szataniszcze
przeczytałem tu dużo ale nadal nie trybie po co ten przekaźnik ?
chcę założyć 4 halogeny 55W/12V na dach nivki. Planowałem pociągnąć prąd z akumulatora, następnie bezpiecznik, przełącznik i talej puszczam prąd na halogeny kabelkiem (gdzie w konektorku/wsówce są zagniecione 2 przewody, czyli pierwszy dostarcza prąd, a drugi ciągnie prąd dalej do następnego halogena) ponieważ nie będe miął jak złapać masy na dachu to planowałem podobne połączenie zastosować z masą i się gdzieś przyłapać w komorze silnika.
A z tego co tu czytam to powinienem na 2 halogeny dać przekaźnik.... tylko nadal nie kumam po co?
/osobny układ nie związany z żadnymi światłami/
pomożecie?
chcę założyć 4 halogeny 55W/12V na dach nivki. Planowałem pociągnąć prąd z akumulatora, następnie bezpiecznik, przełącznik i talej puszczam prąd na halogeny kabelkiem (gdzie w konektorku/wsówce są zagniecione 2 przewody, czyli pierwszy dostarcza prąd, a drugi ciągnie prąd dalej do następnego halogena) ponieważ nie będe miął jak złapać masy na dachu to planowałem podobne połączenie zastosować z masą i się gdzieś przyłapać w komorze silnika.
A z tego co tu czytam to powinienem na 2 halogeny dać przekaźnik.... tylko nadal nie kumam po co?

/osobny układ nie związany z żadnymi światłami/
pomożecie?

sam, sam , sam idziesz! sam, sam!
żeby styków nie wypalało?

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
- szataniszcze
czyli będzie bezpieczniej z tymi przekaźnikami?
czyli rozbić to na 2 przekaźniki? Może jakaś wskazówka co do rodzaju czy cóś?
czyli rozbić to na 2 przekaźniki? Może jakaś wskazówka co do rodzaju czy cóś?
Przekaźnik to takie ustrojstwo które ma styki dostosowane do prądu X amperów.
Zwykły wyłącznik wypali się szybko.
Ktoś mądrzejszy pewnie dopowie.

Zwykły wyłącznik wypali się szybko.
Ktoś mądrzejszy pewnie dopowie.

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
- szataniszcze
powoli zaczynam trybić, ale z chęcią zasięgne bardziej PRO porady.
Rzuciłem okiem i tych przekaźników jest dużo, różnych... który wybrać? 1, czy 2 ? ilu amperowy?
Jakieś tam pierdółki robiłem-instalacja przyczepki, lampy xenonowe, poziomowanie xenonu-jakoś do ogarnięcia, ale te ampery...
Rzuciłem okiem i tych przekaźników jest dużo, różnych... który wybrać? 1, czy 2 ? ilu amperowy?
Jakieś tam pierdółki robiłem-instalacja przyczepki, lampy xenonowe, poziomowanie xenonu-jakoś do ogarnięcia, ale te ampery...

Przy założeniu że jest to dobry jakościowo przekaźnik, a nie taki który dopuszczalną wysoką wartość prądu ma jedynie nadrukowanąsuzi4WD pisze:Przekaźnik to takie ustrojstwo które ma styki dostosowane do prądu X amperów.

szataniszcze, przy doborze musisz sobie przeliczyć jaki prąd będzie przez przekaźnik płynął i wziąć taki przekaźnik który będzie przystosowany do prądu większego od twojego.
Wartość prądu uzyskasz dzieląc moc przez napięcie, czyli: Wat/Volt=Amper
- szataniszcze
czyli jak dobrze rozumiem to tak:
(4halogeny po 55 W) 220W/12V = 18,3 A - dobrze licze?
czyli taki jeden 30A powinien starczyć.
Czyli puszczam prąd z kabelkiem z Aku/bezpiecznik/ przekaźnik/przełącznik i z przełącznika na lampy. Moge połączyć lampy tak jak pisałem wcześniej?
czyli tak

ale chyba musze w przekaźniku sie pobawić z tymi stykami... ? tylko nie rozumiem po co na przekaźnik trafia prąd z aku i jeszcze z drugiej strony? Rozpisze mi ktoś jak to zrobić?
bo bazuje na tym co tu kolega wcześniej wrzucił schemat taki...
http://wesem.pl/pytania/schemat_p_mgl_pl.pdf
wybaczcie, ale ja musze widzieć to na oczy bo inaczej te schematy nic mi nie mówią...
z zawodu jestem artysta-plastik
chyba coś poknociłem?.... teraz do mnie dochodzi że prąd musi trafic na przekaźnik i z przekaźnika wyjść na lampy, a przepływem tego prądu powinien strować przełączni? hhmmm
tak?
(4halogeny po 55 W) 220W/12V = 18,3 A - dobrze licze?

czyli taki jeden 30A powinien starczyć.
Czyli puszczam prąd z kabelkiem z Aku/bezpiecznik/ przekaźnik/przełącznik i z przełącznika na lampy. Moge połączyć lampy tak jak pisałem wcześniej?
czyli tak

ale chyba musze w przekaźniku sie pobawić z tymi stykami... ? tylko nie rozumiem po co na przekaźnik trafia prąd z aku i jeszcze z drugiej strony? Rozpisze mi ktoś jak to zrobić?
bo bazuje na tym co tu kolega wcześniej wrzucił schemat taki...
http://wesem.pl/pytania/schemat_p_mgl_pl.pdf
wybaczcie, ale ja musze widzieć to na oczy bo inaczej te schematy nic mi nie mówią...

chyba coś poknociłem?.... teraz do mnie dochodzi że prąd musi trafic na przekaźnik i z przekaźnika wyjść na lampy, a przepływem tego prądu powinien strować przełączni? hhmmm
tak?

Tak. Przekaźnik ma być włączany przełącznikiem.szataniszcze pisze: teraz do mnie dochodzi że prąd musi trafic na przekaźnik i z przekaźnika wyjść na lampy, a przepływem tego prądu powinien strować przełączni? hhmmm
tak?
A ten schemat jest do d..y

Tu są obrazki i oznaczenia styków:
http://www.infosamochody.pl/artykul,id_ ... odowe.html
VW T4 syncro, 2.4D, long 

- szataniszcze
A ten schemat jest do d..y![]()

no to tak

będzie git?

tylko jakiego użyć przekaźnika?, ilu pinowego? i jak go podłączyć?
dopiero zobaczyłem że pod obrazkiem dałeś artykuł

zaraz oblukam

- szataniszcze
ha ha ha ha!!!
i juz wszystko jasne!
jak zrozumiałem działanie przekaźnika to zatrybiłem
dzięki A.F.
czyli ten drugi schemat jest dobry, ale do przełącznika trzeba puścić prąd np. ze stacyjki, albo innej kontrolki który poleci do przekaźnika, zewrze nam styki
i piękny, niczym nie skalany prąd popłynie do moich halogenów wprost z akumulatora, przez przekaźnik

Proszę o poprawkę jeśli się mylę?
i juz wszystko jasne!

jak zrozumiałem działanie przekaźnika to zatrybiłem

czyli ten drugi schemat jest dobry, ale do przełącznika trzeba puścić prąd np. ze stacyjki, albo innej kontrolki który poleci do przekaźnika, zewrze nam styki
i piękny, niczym nie skalany prąd popłynie do moich halogenów wprost z akumulatora, przez przekaźnik

Proszę o poprawkę jeśli się mylę?
Tu jeszcze lepiej widać:
http://www.nokaut.pl/pozostaly-uklad-el ... wytem.html
Żeby włączyć przekaźnik trzeba podać + na jeden ze styków 85/86, jak podasz na 85, to na 86 trzeba podłączyć - ( masę ).
Na styk 30 dajesz + z aku przez bezpiecznik 25-30A, ze styku 87 ciągniesz kabel do lamp.
Obwód włączania przekaźnika powinien mieć oddzielny bezpiecznik, wystarczy 1A.
Kabelek w obwodzie sterowania może być byle jaki, kabelek z aku do przekażnika i dalej powinien być trochę grubszy. W Castoramie mają napisane na kablach jaki prąd wytrzymują.

http://www.nokaut.pl/pozostaly-uklad-el ... wytem.html
Żeby włączyć przekaźnik trzeba podać + na jeden ze styków 85/86, jak podasz na 85, to na 86 trzeba podłączyć - ( masę ).
Na styk 30 dajesz + z aku przez bezpiecznik 25-30A, ze styku 87 ciągniesz kabel do lamp.
Obwód włączania przekaźnika powinien mieć oddzielny bezpiecznik, wystarczy 1A.
Kabelek w obwodzie sterowania może być byle jaki, kabelek z aku do przekażnika i dalej powinien być trochę grubszy. W Castoramie mają napisane na kablach jaki prąd wytrzymują.

VW T4 syncro, 2.4D, long 

- szataniszcze
no rewelacja
dzięki jeszcze raz! teraz jest już wszystko mega jasne
bezpiecznik na obwodzi dac między przełącznikiem a źródłem prądu, czy między przełącznikiem, a przekaźnikiem?

bezpiecznik na obwodzi dac między przełącznikiem a źródłem prądu, czy między przełącznikiem, a przekaźnikiem?
Tak będzie OK:
szataniszcze pisze:bezpiecznik na obwodzi dac między przełącznikiem a źródłem prądu
VW T4 syncro, 2.4D, long 

- szataniszcze
czy do tych moich halogenów przewód/linka 2,5 mm bedzie spoko?