Halogeny dachowe - czy coś warte ?
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Halogeny dachowe - czy coś warte ?
Jakos tam pewnie swieca, ale za 300 to juz sie mozesz lepiej oswielic
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Jakieś propozycje ?
Zacząłbym od pytania do Sprzedającego, czy aby na pewno w instrukcji opisał z jakim momentem dokręcać śruby przy montażu. To jest jego psi obowiązek, więc jak nie napisał, to natychmiast do UKSu go i gdzie tam się tylko da jeszcze...
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Jestem ciekaw jak obudowa zniesie strzały od gałęzi 

Coś trochę bulwarem te lampki zajeżdżają...
Lampka roboczych z czystym szkłem 25zł
Komplet dalekosiężnych jakieś 120zł
Kabelki i pstryczki plus przekaźniki z 20 zł...
I motasz tak jak chcesz i tam gdzie Ci pasuje
Bo to sie pewnie przykleja na taśmie dwustronnejernil pisze:Zacząłbym od pytania do Sprzedającego, czy aby na pewno w instrukcji opisał z jakim momentem dokręcać śruby przy montażu. To jest jego psi obowiązek, więc jak nie napisał, to natychmiast do UKSu go i gdzie tam się tylko da jeszcze...

Frotka B 2.2 DTi
Aliexpress i kupujesz jak dobrze poszukasz zajebte jakosciowo lampy w normalnych cenach.czorcik pisze:Jakieś propozycje ?
SlonPl pisze:Coś trochę bulwarem te lampki zajeżdżają...
Dokladnie. Ja na poczatku roku pomagalem koledze w wersji budzet oswietlenia dla xj't. Jakies tam 4 sztuki na dach z allegro. 2 w wersji ze swiatlem dalekosieznym (wiazka skupiona) i 2 z rozprosznym (flood). Dosc dobre jakosciowo noname'y z metalowa obudowa i dosc szczelne po ~60 zeta sztuka jak dobrze pamieam.
Na poczatku wsadzilismy we wszystkie przetwornice i xenon , ale bylo zle. Bo raz,ze nagrzewalo sie dlugo do wlasciwej temperatury, dwa,ze po nagrzaniu swiecilo za mocno. W lesie krzoki i drzewa az oslepialy. Jak spadl snieg to nie dalo sie jechac wogole praktycznie. W koncu przetwornice zostaly w 2 lampach dalekosieznych a we floody poszly jakis tam zarowki premium i jest ok. Zalaczane dalej jednym przyciskiem. Jak sie szybko na drodze chce doswietlic cos to dzialaja od razu, a jak sie zapali na dluzej w lesie to xenony skutecznie doswietlaja. Xenony kupowac z przetwornica slim i barwa swiatla 4300k wtedy jest najblizsza normalnej zarowce. Jakies niebieskie wydumki ujowo dzialaja.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
-
-
Witam , zrobiłem juz pare systemów świetlnych w różnej konfiguracji off road i potwierdzam zdanie kolegi ale pamietaj ze światło to nie tylko żródło ale tez i odbłyśnik, w klasycznych lampach z żarówką powierzchnia odbłyśnika stanowiła o sukcesie..... ale mamy teraz wiele rozwiązan w technologi FF / swobodne pola/ , specjalizuje się w tym Hella , można za relatywnie normalne pieniądze oświetlić kawał przedpola. Jesli nie masz bagaznika na dach , który osłoni ci lampy to skup sie na gabarytowo mniejszych lampach z rodziny np Hella FF, maja zwarta budowe i nie odstaja za bardzo ponad obrys budy. Odradzam china xenon, jest awaryjny i oslepia pierwszy plan, kup 2 x dalekosieżne na środek i 2 x przeciwmgielne/robocze na boki + 2 x przekaznik i 2 x wyłącznik......Jesli potrebujesz pomocy w doborze to pisz smiało ew mam taka konfiguracje na zbyciu /priv/.Pozdrawiam serdecznie i niech swiatło bedzie z wami................
KANGOO 1,6 4X4 prawie TERENOWE
BYLY KIA SPORTAGE AUTOMAT,UAZ,SAMURAJ,WRANGLER,TERRANKO,BLAZEREK
Wojtek masz jeszcze w zapasie jakąś Hellke bo znowu karwa rozwaliłem obudowę . 

LR Discovery 2_ V8 4,0L.
-
-
Artur , jak zwykle mam mały zapas , zadzwon jutro do mnie to obgadamy.....
KANGOO 1,6 4X4 prawie TERENOWE
Witam, Ja mam takie może przyziemne pytanie czy upierać się że halogeny dachowe muszą mieć homologację ? Zazwyczaj stosowałem Wesem i tu wiadomo homologacja jest. Ale jak wiadomo net kusi niższymi cenami a tu nie zawsze homologacja bywa?
R
R
Bym sie homologacja nie przejmowal. 

ja teżWojtek_W pisze:Bym sie homologacja nie przejmowal.

- sewmustaf
- jestem tu nowy...
co?? po co ci moment do halogenów!!!ernil pisze:Zacząłbym od pytania do Sprzedającego, czy aby na pewno w instrukcji opisał z jakim momentem dokręcać śruby przy montażu. To jest jego psi obowiązek, więc jak nie napisał, to natychmiast do UKSu go i gdzie tam się tylko da jeszcze...
to była kpina z tym momentem 

Takie głupie pytanie:
Duża różnica jest w oświetlaniu między lampami na dachu a na kangurze?
pozdrawiam
Duża różnica jest w oświetlaniu między lampami na dachu a na kangurze?
pozdrawiam
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Duza. Nawet bardzo.
Raz,ze te na gorze mozna ustawic bardziej "na pionowo" a dwa,ze na kurniku mniej sie bruda duzo.
Raz,ze te na gorze mozna ustawic bardziej "na pionowo" a dwa,ze na kurniku mniej sie bruda duzo.
na dach chyba lepiej dać dalekosiężne.. o skupionej wiązce
na zderzak te rozpraszające
na zderzak te rozpraszające
Te na dachu mniej są narażone na zabrudzenia ale świecą na maskę.
Te na kangurze odwrotnie.
Wybór należy do Ciebie.
Te na kangurze odwrotnie.
Wybór należy do Ciebie.
Na dachu w zależności w którym miejscu. Ja zamontowałem nad środkowym słupkiem i nie świecą na maskę, jedynie nie można ich włączać po zdjęciu dachu. Mam dwa dalekosiężne i jeden przeciwmgielny. Po włączeniu mam oświetlony pas szerokości 5 metrów przed samochodem. Dalekosiężne ustawione na około 200m przed samochodem. Zamontowane pod pałąkiem i bez problemu znoszą uderzenia gałęzi.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c03 ... ec467.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c03 ... ec467.html
Zakładasz daszek, montujesz na kurniku w standardowym miejscu i nic na maskę nie świeci, nic się nie odbija. We mgle masakra, ale to wiadomo. Przy dobrej pogodzie jest petarda. Do tego nic, nawet w największym błocie się nie brudzi. Dajesz spotowy, do tego doświetlenia boków i drogowe reflektory nie są Ci potrzebne (mowa o led).
Fundacja Trzeba Marzyć
Spełniamy marzenia ciężko chorych dzieci.
www.trzebamarzyc.org
Spełniamy marzenia ciężko chorych dzieci.
www.trzebamarzyc.org