WJ FAQ

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
mocnykrk

WJ FAQ

Post autor: mocnykrk » czw mar 14, 2013 6:22 pm

na poczatek :

1 jak sie obsluguje tempomat

2 czy klimatyzacja w climatronicu wlacza sie sama czy trzeba kliknac ten guziczek co sie zapala pomaranczowa lampka

3 czy zdarza sie że czuć gaz, jak stoje na swiatlach , niedlugo po przelaczeniu z benzyny , przeglad instalacji byl niedawno , wszystko OK, z tego wyniklo, poprzedni wlasciciel mowi ze nie nalezy sie tym przejmowac , i koledzy co maja auta na gaz tez mowia ze czasem czuc i ze to norma no ale jak to jest z jeepkami ?

4 czy da sie kierownice ustawic wyzej ? i jak ?

5 jak dziala przycisk O/D na galce biegów do czego to sluzy

tyle przypominam sobie ad hoc , pozniej bede dopisywal pytania , nie bede spamowal z kazdym pytaniem w nowym temacie
https://www.facebook.com/PorscheTransaxlePolska <---- masz FB, lubisz klasyczną motoryzacje ?

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Re: WJ FAQ

Post autor: Wojtek_W » czw mar 14, 2013 9:54 pm

W dobrej I dobrze ustawionej instalacji nie ma prawa smierdziec gazem. Ani jak stoi na pasach ani na swiatlach ani nigdzie. Koniec kropka.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw mar 14, 2013 11:15 pm

1 jak sie obsluguje tempomat: on/off wiadomo, set, czyli jak masz odpowiednia predkosc, wciskasz i trzyma, Acc czyli przyspiesz o 2.5 km jak jedno wcisniecie, trzymasz to przyspiesza az go puscisz i wtedy trzyma, tez jest resume, czyli wznowienie. Nastepny guzik jest od zwalniania skokowego lub plynnie, cancell wypina tempomat i mozna wznowic. Uwaga, dziala powyzej 40mph

2 czy klimatyzacja w climatronicu wlacza sie sama czy trzeba kliknac ten guziczek co sie zapala pomaranczowa lampka. powinna sama

3 czy zdarza sie że czuć gaz, jak stoje na swiatlach , niedlugo po przelaczeniu z benzyny , przeglad instalacji byl niedawno , wszystko OK, z tego wyniklo, poprzedni wlasciciel mowi ze nie nalezy sie tym przejmowac , i koledzy co maja auta na gaz tez mowia ze czasem czuc i ze to norma no ale jak to jest z jeepkami ? Nie powinno byc czuc, jak czuc to szczelnosc instalacji badz wydechu

4 czy da sie kierownice ustawic wyzej ? i jak ? Da sie, ale nie wiem jak w WJ, w ZJ na kolumnie kierownicy, z prawej strony jest wajcha

5 jak dziala przycisk O/D na galce biegów do czego to sluzy. Overdrive, wlacza i wylacza 4 bieg
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » czw mar 14, 2013 11:51 pm

ad 2. ale ta lampka sie ma zaswiecic ? czy dziala a lampka sie nieswieci ? wogle tego climatronica nie ogarniam
ad 3. to rzadko czuc ten gaz, poza tym na przegladzie bylo ok , no i spalanie bardzo male jest 18-19 MIASTO KRAKÓW
https://www.facebook.com/PorscheTransaxlePolska <---- masz FB, lubisz klasyczną motoryzacje ?

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt mar 15, 2013 7:14 am

Nie wiem jak w WJ, ale w ZJ ktory jest starszy w niektorych polozeniach sterowania dysz klima sie wlacza z automatu, ale mozna ja wlaczyc recznie przyciskiem. W ZJ jest sniezynka na ekranie.

Spalanie masz male, za male, moze cos jest zepsute? Albo dziala syndrom swiezego posiadacza Jeepa, ktory jeszcze stara sie jezdzic oszczednie :)21 Te auta nie sa oszczedne, to sluzy do zapierdalania, chyba ze masz pod maska 4.0?
513549044

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt mar 15, 2013 8:47 am

W wjtach byly 4.0?

Mi sie tez wydaje,ze malo. Tym bardziej bym sie pochylil nad instalka, bo za uboga mieszanka bedzie skutkowala grzanie, wypalaniem wszystkiego co sie da itd... Z drugiej strony smierdzeniem gazem wskazuje raczej na zbyt bogata mieszanke, chyba ze gdzies jest nieszczelnosc.

I,zeby nie bylo to nie sa slowa mnie jako glupiego informatyka, ale cytuje gazownika, ktory mi ogarnial auta. Na gazie od niego przejechalem bez problemow juz sam nie wiem, ale pewnie dobrze ponad 300 tys km.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Sygma

Post autor: Sygma » pt mar 15, 2013 8:50 am

Wojtek_W pisze:W wjtach byly 4.0?
tak, były

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » pt mar 15, 2013 10:48 am

6 - jak sie włącza grzanie lusterek ?

co do spalania , wlaczam sobie na komputerku spalanie instant i staram sie wg tego jezdzic oszczednie

po miescie nie widze sensu zapitalania zeby za chwile zatrzymać sie na czerwonym , staram sie trzymać zieloną fale

co do climatronica , to zaprawde nie ogarniam , jak gdzies juz byl jakis tutorial to poprosilbym o linka?

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt mar 15, 2013 12:09 pm

Grzanie lusterek wlacza sie automatycznie razem z ogrzewaniem tylnej szyby.
My tez nie widzimy sensu w zapitalaniu po miescie, ale trudno sobie odmowic, jak obok stoi Golf IV GTI i chce sie przed Ciebie wchrzanic :)21

Climatronic jest pieta achillesowa tego modelu, szczegolnie blend doors.

Tu masz tutorial do testu:
http://jeepnieci.pl/wj_klimatyzacja.html
513549044

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » pt mar 15, 2013 1:06 pm

chodzilo mi raczej o tutorial , ktora pozycja na pokretlach co znaczy :oops:

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt mar 15, 2013 4:31 pm

No wez chlopie, symbole na pokretlach sa takie same jak w twoim V20.

Jesli przelaczysz nadmuch tylko na szybe i chyba kolejna pozycja w twarz, od razu sie klima sama wlacza, do pozostalych musisz sam ja zalaczyc.
513549044

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » sob mar 16, 2013 11:03 pm

ale nie zapala sie lampka jak dam na szybe to jest wlaczona klima czy nie ?

do czego sluzy przycisk 'auto' na lusterku ?

dzisiaj podwożąc wujka oparł się on o lewarek i przełączył w czasie jazdy z D na N , czy cos sie moglo stac ?

ogolnie to jestem teraz w przemyslu tu nie ma czegos takiego jak odsniezanie , ulice to jedna wielka zaspa , a autko po prostu jest wymarzone do takich warunkow :)

Awatar użytkownika
tomek 79

Post autor: tomek 79 » ndz mar 17, 2013 9:15 am

mocnykrk pisze:ale nie zapala sie lampka jak dam na szybe to jest wlaczona klima czy nie ?

do czego sluzy przycisk 'auto' na lusterku ?

dzisiaj podwożąc wujka oparł się on o lewarek i przełączył w czasie jazdy z D na N , czy cos sie moglo stac ?

ogolnie to jestem teraz w przemyslu tu nie ma czegos takiego jak odsniezanie , ulice to jedna wielka zaspa , a autko po prostu jest wymarzone do takich warunkow :)

przesadzasz na mteku na jednej oscie da sie jezdzic :)21

skrzyni nic sie nie dzieje,mozna sobie przelaczac,jak sie widzi :wink:

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » ndz mar 17, 2013 9:26 am

Po jednym, czy 10 razach skrzyni sie nic nie stanie, jak wlaczysz podczas jazdy N, ale trzeba pamietac, ze naped pompy olejowej jest od walka wejsciowego, wiec jak wepniesz luz i bedziesz jechal sobie rozpedem, to pompa bedzie sie krecila za wolno i smarowanie bedzie liche. Zasada, zeby N podczas jazdy nie uzywac.

Nawet jak Cie beda holowac, to reduktor na N, a skrzynia na Park. Wtedy nic sie nie obraca w automacie i jest bezpiecznie.
513549044

Awatar użytkownika
Dmieszcz

Post autor: Dmieszcz » pn mar 25, 2013 11:16 am

Witam,
Mam kłopot ze skrzynią biegów - notorycznie wycieka olej (nie leje się, ale 2-3 krople przez noc spadną).
Wyciek mam na wyjściu skrzyni od strony reduktora.
Silnik - wspaniały 3.1 :wink: ( u mnie bez zarzutu jak dotychczas ) 240 tkm

Zmieniłem simmering (oryginał z serwisu) i nic się nie zmieniło.
Co jeszcze może być przyczyną wycieku ??
SJ 1.3i '90 KAM+OME+windy do pocięcia
508 i C4 Picasso do wożenia gromadki

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » sob mar 30, 2013 12:29 am

jaka jest pojemnosć baku paliwa ?

Awatar użytkownika
and_y

Post autor: and_y » sob mar 30, 2013 7:02 am

...

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » ndz kwie 21, 2013 9:56 am

mam problerm z pilotami do centralnego zamka, nie zawsze działają , baterie wymienione , bebechy przeczyszczone, nawet dorobil spec jakies luty przy wyjsciach na baterie zeby dobrze przewodzilo , a nie zawsze kliknie , na wszelki wypadek nosze oba

a nie ma w aucie jakiegos guziczka do immobilizera jakby co ?

bo kluczem auto otworze jak pilot nie zadziala , ale alarm i immobilizer dalej uzbrojone...

Awatar użytkownika
roback
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: roback » ndz kwie 21, 2013 8:29 pm

Ten typ tak ma, że zasięg marny. Odbiornik masz w drzwiach pasażera i tam może Ci być łatwiej. Najczęściej i tak kończę z pilotem przy szybie i klikam. Jak masz pojęcie o lutowaniu i czas to możesz spróbować ulepszyć antenkę: http://www.jeepnieci.pl/wj_zrob_zasieg_pilota.html

Guziczka od imobi nie ma. Kluczyj (SentyKey (TM)) jest ;-)
Jeep WG Ltd. - Flame Red
Kingone 12klbps, Lovells +2", Bilstein B6, GG AT

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » pn kwie 22, 2013 12:59 pm

roback pisze:
Guziczka od imobi nie ma. Kluczyj (SentyKey (TM)) jest ;-)
co to ?

Awatar użytkownika
roback
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: roback » pn kwie 22, 2013 10:38 pm

Parę literówek się wkradło :-)

SentryKey to system zabezpieczeń - w skrócie jak chcesz odpalić to pomiędzy samochodem a kluczykiem jest komunikacja w ułamku sekundy i wtedy samochód się odpala. Upierdliwe do złamania, więc WJ'ota raczej nikt nie ruszy, bo więcej zachodu niż to warte. Łatwiej zgarnąć parcha ;-)

Więcej tu: http://www.wjjeeps.com/sentry.htm
Jeep WG Ltd. - Flame Red

Awatar użytkownika
mocnykrk

Post autor: mocnykrk » wt kwie 23, 2013 4:26 pm

nie ogarniam, to da sie jezdzic autem bez pilota czy nie ?

Awatar użytkownika
roback
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: roback » wt kwie 23, 2013 9:01 pm

Bez pilota to się pewnie da jak nie włączysz alarmu pilotem - słaba opcja. Co do samego pilota to on Ci nie działa czy to po prosty mega-słaby zasięg?
Jeep WG Ltd. - Flame Red

Awatar użytkownika
Alberciczek

Post autor: Alberciczek » śr kwie 24, 2013 6:21 pm

mocnykrk pisze:1 jak sie obsluguje tempomat
Misiek Cypr pisze:Uwaga, dziala powyzej 40mph....Acc czyli przyspiesz o 2.5 km jak jedno wcisniecie..
Nieprawda - działa od i do 60 km/h. Jak prędkość mniejsza, to przycisk Set nie działa. Analogicznie - jak się jedzie 80 i wciska się Coast, to auto zwolni tylko do 60km/h i tyle pojedzie, aż wyłączysz tempomat przyciskiem Cancel lub naciśniesz hamulec. I nie przyspiesza o 2,5 km/h tylko o 3 km/h.

ON Off włącza/wyłącza tempomat. Jak właczysz to pod licznikiem wyświetli się napis Cruise.
Set - "utrzymywanie" prędkości" - rozpędzasz się do danej prędkości, wciskasz Set i puszczasz pedał gazu - auto jedzie z ta prędkością jaką jechałeś mając wciśnięty pedał gazu.
Cancel - kasuje zadaną prędkość i tempomat przestaje działać ( ale nadal jest włączony )
Accel - ma dwie funkcje - 1. mając zaprogramowaną prędkość przyciskiem Set tym przyciskiem zwiększa się prędkość bez dotykania pedału gazu ( każde wciśnięcie to zwiększenie prędkości o 3 km/h ). 2. Przywraca zadaną prędkość jazdy zaprogramowaną przyciskiem Set ( jedno krótkie wciśnięcie ). Np. Jechałeś 90 km/h i nacisnałeś hamulec, tempomat przestał działać, zwolniłeś do 70 km/h. Wciskasz Accel i auto samo przyspiesza ci do 90 km/h. Przycisk ten działa od 50 km/h, czyli maxymalnie możesz zwolnić do 50 km/h.
Coast - każdorazowe wciśnięcie tego przycisku powoduje zwolnienie jazdy o 1,6 km/h
mocnykrk pisze:2 czy klimatyzacja w climatronicu wlacza sie sama czy trzeba kliknac ten guziczek co sie zapala pomaranczowa lampka
I włącza się sami i trzeba włączać ręcznie. Zależy od kierunku nadmuchu. Tak samo jest z obiegiem wewnętrznym - zależy od kierunku nawiewu i temperatury zadanej a rzeczywistej w samochodzie. Musisz się pobawić pokrętłem wyboru kierunku nadmuchu - zauważysz kiedy pomarańczowa kontrolka z klimy i obiegu wewnnętrznego włacza się sama a kiedy nie. Jak masz ustawiony żądany nadmuch, a kontrolka klimy się nie świeci, to musisz nacisnąć AC.
mocnykrk pisze:3 czy zdarza sie że czuć gaz, jak stoje na swiatlach , niedlugo po przelaczeniu z benzyny , przeglad instalacji byl niedawno , wszystko OK, z tego wyniklo, poprzedni wlasciciel mowi ze nie nalezy sie tym przejmowac , i koledzy co maja auta na gaz tez mowia ze czasem czuc i ze to norma no ale jak to jest z jeepkami ?
Absolutnie nie.
mocnykrk pisze:4 czy da sie kierownice ustawic wyzej ? i jak ?
Da się - z lewej strony kierownicy jest taka malutka wajha ( bliżej zegarów, za włącznikiem świateł )
mocnykrk pisze:5 jak dziala przycisk O/D na galce biegów do czego to sluzy.
Jak pisał kolega Misiek Cypr wyłącza 4 lub piąty bieg ( zależy jaką masz skrzynię ( ile biegów ). Naciska się go jak sie jedzie z cięzkim ładunkiem ( np. z przyczepką ). Po właczeniu na desce zaświecić się powinna pomarańczowa kontrolka O/D Off . A chodzi o to, żeby skrzynia nie zmieniała co chwila biegu z 3 na 4 albo z 4 na 5 jak silnik "ma ciężko".
mocnykrk pisze:do czego sluzy przycisk 'auto' na lusterku ?
Przy włączonym przycisku świeci się zielona lampka. A działa to tak, że jak lusterko "zobaczy" z tyłu światła samochodu jadącego za nami, to automatycznie lusterko się ściemnia. Nie ma przy lusterku tego przełącznika, którym zmieniało się pozycję lusterka, żeby światła samochodu jadącego z tyłu nie oślepiały. Dlatego jest taki bajer. Coś takiego masz też w lusterkach zewnętrznych - ściemniają się jak pada na nie światło samochodu jadącego za tobą.
mocnykrk pisze:a nie ma w aucie jakiegos guziczka do immobilizera jakby co ?
W żadnym samochodzie nie ma wyłącznika immo.
mocnykrk pisze:
bo kluczem auto otworze jak pilot nie zadziala , ale alarm i immobilizer dalej uzbrojone..

Immo mimo, że otworzysz auto pilotem nadal jest uzbrojone. Wyłącza go włożenie kluczyka do stacyjki i przekręcenie w pozycję kontrolek. Pilotem tylko otwierasz/zamykasz drzwi i włączasz/wyłaczasz alarm. U mnie też "słabo" działa pilot w porównaniu do innych alarmów - musze podejśc do drzwi kierowcy i dopiero wtedy naciskam pilota. Więc to chyba tak ma być.
Co do pilotów - wiesz, że oba piloty ( powinienieś mieć jeden szary i jeden czarny ) możesz zaprogramowac ustawienia lusterk, foteli i radia? Dla każdego pilota mogą być inne ustawienia.
mocnykrk pisze:nie ogarniam, to da sie jezdzic autem bez pilota czy nie ?

Da się jeździć, ale jest to troszkę kłopotliwe. Zamykasz drzwi kluczykiem i potem te drzwi kluczykiem otwierasz. Kłopotliwe jest wtedy to, że kluczykiem otwierasz i zamykasz tylko drzwi kierowcy. Od reszty drzwi jest przycisk na konsoli w drzwiach. Więc jak masz pasażerów, to musisz najpierw otworzyć kluczykiem swoje drzwi, potem otworzyć resztę drzwi przyciskiem. A jak zamykasz, to musisz pamiętać, żeby najpierw otworzyć swoje drzwi, potem przyciskiem zamknąć wszystkie dzrwi i swoje zatrzasnąć. Jak ci to wejdzie w nawyk, to możesz sobie kluczyki zatrzasnąć. To już wygodniej otwierać i zamykać pilotem, nawet jak trzeba stać przy drzwiach.
Dżip Blank Szyroki 4,7 QD chyba zielony był....Jak był nowy...

Awatar użytkownika
roback
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: roback » śr kwie 24, 2013 8:36 pm

Alberciczek pisze:Jak ci to wejdzie w nawyk, to możesz sobie kluczyki zatrzasnąć.
Zatrzasnąć to i sobie można jak się pilota używa. Przepis: wsiadasz, odpalasz samochód, odbierasz paczkę od osoby na zewnątrz przez otwarte drzwi wstając z fotela i odstawiając na fotel kierowcy, odwracając się zamykasz drzwi. Stajesz słupka słysząc za sobą "klik". NIE polecam :)17
Jeep WG Ltd. - Flame Red

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”