Pedał sprzęgła
Moderator: Kosiarz
Pedał sprzęgła
W moim patrolu y61 2,8td zostało wymienione kompletne sprzęgło, ponieważ stare się ślizgało. Teraz po wymianie twardo chodzi pedał sprzęgła. Jakie mogą być tego przyczyny?
Proszę kolegów o pomoc.
Proszę kolegów o pomoc.
Re: Pedał sprzęgła
Docisk obstawiam.
Komplet wymieniony?
Komplet wymieniony?
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Wymieniony został cały komplet: tarcza, docisk, łożysko
- vandall_jr
-
Sprawdź układ wspomagania sprzęgła (vaccu) Może brudno poskładane.
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Przy wymianie sprzęgła vacum się nie rusza. Mimo wszystko sprawdź podciśnienie i czy serwo (membrana) jest szczelne. Mogli przy próbie odpowietrzenia układu tak naparzać pedałem, że zbiegiem okoliczności membrana pękła.
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
- vandall_jr
-
Poważniekornik21 pisze:Przy wymianie sprzęgła vacum się nie rusza.

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
przynajmniej nie w Y60, a nie wiem jak Y61
teraz zauważyłem, że chodzi o Y61. Ja mam vacu na altku.

Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
Na ile ciężko chodzi? może po prostu miałeś docisk słaby (lżej chodził pedał) i dlatego ci się ślizgało, a teraz jest poprawnie.
Założone zostało sprzęgło Exady.
Z tego co udało się do soboty sprawdzić to był uszkodzony wysprzęglik ale jest i coś nie tak z podciśnieniem, bo na mrozie ciężko pracuje też pedał hamulca.
Z tego co udało się do soboty sprawdzić to był uszkodzony wysprzęglik ale jest i coś nie tak z podciśnieniem, bo na mrozie ciężko pracuje też pedał hamulca.
podczepie się pod temat
...a ja mam zupełnie odwrotnie ... wymiana komplet EX ... pedał sprz chodzi luzniutko.Przed wymianą chodziło ciężej ... obecnie pierwsze naciśnięcie wpada w podłogę drugie pojawia się opór.( odpowietrzone i wysprzeglik - OK ) W czasie jazdy podczas zmiany czasem występuje zgrzyt lub problem ze zmianą biegów ..
..hmmm już sam nie wiem czy tak ma być bo mechaniory mówią że to jest ok a dla mnie jest coś nie tak ..
...a ja mam zupełnie odwrotnie ... wymiana komplet EX ... pedał sprz chodzi luzniutko.Przed wymianą chodziło ciężej ... obecnie pierwsze naciśnięcie wpada w podłogę drugie pojawia się opór.( odpowietrzone i wysprzeglik - OK ) W czasie jazdy podczas zmiany czasem występuje zgrzyt lub problem ze zmianą biegów ..
..hmmm już sam nie wiem czy tak ma być bo mechaniory mówią że to jest ok a dla mnie jest coś nie tak ..
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
- krzychooxxx
przez internet to sobie mozna gdybac, slabych mechaniorow widac masz...
przy moim swapie i samodzielnym cieciu kielichow skrzyni przeszedlem przez kazdy mozliwy scenariusz zle dzialajacego sprzegla i powiem Ci ze tam jest kilka zmiennych ktore moga dawac takie efekty, miedzy innymi długosc palca wysprzegliga zmienia sie w zaleznosci od producenta nieznacznie, podobnie wysokosc łożyska oporowego, wlasciwe odpowietrzenie wysprzeglika, luz na pedale - jest sruba regulacyjna ktora jak sie poluzuje to skraca ruch tloczyska nawet o 30%
ogolnie jak wjedziesz do mechanika ktory wie co to sprzeglo i jak dziala, a nie tylko jak podmienic na nowe, to rozwiaze Twoj problem w calkiem niedlugim czasie
przy moim swapie i samodzielnym cieciu kielichow skrzyni przeszedlem przez kazdy mozliwy scenariusz zle dzialajacego sprzegla i powiem Ci ze tam jest kilka zmiennych ktore moga dawac takie efekty, miedzy innymi długosc palca wysprzegliga zmienia sie w zaleznosci od producenta nieznacznie, podobnie wysokosc łożyska oporowego, wlasciwe odpowietrzenie wysprzeglika, luz na pedale - jest sruba regulacyjna ktora jak sie poluzuje to skraca ruch tloczyska nawet o 30%
ogolnie jak wjedziesz do mechanika ktory wie co to sprzeglo i jak dziala, a nie tylko jak podmienic na nowe, to rozwiaze Twoj problem w calkiem niedlugim czasie
CJ7 AMC 304 v8 @37"
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD
Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009
ZJ 5,2 v8
ZJ 4,0
XJ 2,5TD

Y60 V8 4,4 BMW
Y60 5,7 V8 Corvette
721 735 009
Swieta slowa.krzychooxxx pisze:przez internet to sobie mozna gdybac, slabych mechaniorow widac masz...
Ja taka wiedza nie dysponuje jak koelga wyzej, ale u siebie tez mialem problemy ze sprzeglem. Kilka ronznych przerobilem, az w koncu trafilem na fachowca z kilkudziesiecioletnim stazem w sprzeglach. Zrobi jak trzeba i problem przestal istniec.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- vandall_jr
-
Weź to sobie dobrze odpowietrzNUREK MAV pisze:podczepie się pod temat

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
- vandall_jr
-
Masz sporo racji. Ale podczas wsadzania zestawu sprzęgła nie występują zmienne, wstawiasz gotowy zestaw i basta. Musi trybić chyba, że Pan mechanik nie sprawdził bo może coś jest inne. "krzychooxxx" sam wiesz od czego jest to forum i dobrze jest czasem pogadać na tematy oczywiste.krzychooxxx pisze:przez internet to sobie mozna gdybac, slabych mechaniorow widac masz...

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
sie podłacze pod sprzeglo
Panowie (jakos o Panich tu nie slychac) co trzeba zrobic jesli, aby wrzucic jedynke trzeba "nadmiernie" mocno wcisnac sprzeglo a czasem puscic i wcisnac jeszcze raz?
Na wyzszych biegach to nie wystepuje i by uszlo ale czasem w terenie trzeba szybko powachlowac i wtedy jest problem.
Sprzeglo jest oryginalne.
Panowie (jakos o Panich tu nie slychac) co trzeba zrobic jesli, aby wrzucic jedynke trzeba "nadmiernie" mocno wcisnac sprzeglo a czasem puscic i wcisnac jeszcze raz?
Na wyzszych biegach to nie wystepuje i by uszlo ale czasem w terenie trzeba szybko powachlowac i wtedy jest problem.
Sprzeglo jest oryginalne.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
A moze olej ?
U siebie mialem podobnie ze wstecznym. Po wymienie problem zniknal.
U siebie mialem podobnie ze wstecznym. Po wymienie problem zniknal.
olej nowy w skrzyni syntetyk, to wystepuje rowniez jak jest wszystko gorace.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76