Regulacja luzów zaworowych - Jimny
Moderator: Albert_N
Regulacja luzów zaworowych - Jimny
Witam, mam pytanie odnośnie luzów zaworowych. Mój sprzęt to jimny 1.3 vvti, przebieg 99 tys km. Czy konieczna jest regulacja luzów zaworowych przy tym przebiegu, jak to wygląda w samochodach innych użytkowników??? Wiem, oczywiście, że instrukcja samochodu to zaleca lecz chcę wiedzieć jak wygląda to z doświadczenia innych. Auto zakupiłem z przebiegiem 36 tys. km i nigdy do tej tego nie robiłem, zaworów też nie słychać jak do tej pory.
Re: Regulacja luzów zaworowych - Jimny
Dużo zależy od oleju.
Japońce lubią syntetyk.

Japońce lubią syntetyk.

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Jeżdżę na pełnym syntetyku
W tamtym roku przed wyjazdem wakacyjnym (5000 km) pojechałem na ustawienie zaworów przy przebiegu 60 tyś. Okazało się że: od przodu autka- trzy cylindry były OK, a na czwartym dwa (ssące lub wydechowe nie pamiętam), były do korekty. Serwis nie umiał niestety tego faktu wytłumaczyć.
Grunthor
Instrukcja przy tym przebiegu zaleca kontrolę luzów. Regulacji dokonuje się gdy jest niezbędna.Jessie pisze:[...]
Z doświadczenia: Najczęściej przy tym przebiegu nie jest konieczna regulacja.
Wielkie dzieki za podpowiedzi
Luzy co 30kkm , chyba że chcesz głowica robićJessie pisze:Wielkie dzieki za podpowiedzi

JIMNY
a jakie są objawy nieodpowiednich luzów zaworowych?
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/
to to już jakiś hardcor 

Oprócz efektów dżwiękowych spada też moc silnika.Gorg pisze:a jakie są objawy nieodpowiednich luzów zaworowych?
W160
PajeroLong SS
PajeroLong SS
Jak diesel, to chodzi 1,3 z samurai'a jak się kończy silnik.ŁeLeK pisze:chodzi jak diesel