zestaw kluczy - nasadek co znabyc ??
Moderator: Marcin-Kraków
Re: zestaw kluczy - nasadek co znabyc ??
mi się to jeszcze nie zdarzyło
ale zapieczonych śrub grzechotkami nie odkręcam
ale zapieczonych śrub grzechotkami nie odkręcam
Wg mnie, zakładając że nie masz nadludzkiej siły to istnieje jakaś maksymalna siła z jaką jesteś w stanie wywrzeć nacisk na dane ramie. Moment powstały w ten sposób ma zaowocować odkręceniem lub urwaniem śruby niezależnie czy jest zardzewiała czy zaspawana, a nie zerwaniem narzędzia.
Wielokrotnie darzyło mi się przykładać siłę kinetycznie do grzechotek honitona, gdy zwykły martwy ciąg nie starczał. Przyjmują takie traktowanie bez zająknięcia, w przeciwieństwie do przedstawionego wyżej przez kogoś yato, które się posypało zwyczajnie ciągnąc ręką za uchwyt.
To całkiem jak w naszych pięknych maszynach. Czasem płacimy za to, że ktoś świadomie przewymiarował (zrobił mocniejsze), już w fazie projektowania, aby rzeczy miały margines bezpieczeństwa zanim wybuchną.
Wielokrotnie darzyło mi się przykładać siłę kinetycznie do grzechotek honitona, gdy zwykły martwy ciąg nie starczał. Przyjmują takie traktowanie bez zająknięcia, w przeciwieństwie do przedstawionego wyżej przez kogoś yato, które się posypało zwyczajnie ciągnąc ręką za uchwyt.
To całkiem jak w naszych pięknych maszynach. Czasem płacimy za to, że ktoś świadomie przewymiarował (zrobił mocniejsze), już w fazie projektowania, aby rzeczy miały margines bezpieczeństwa zanim wybuchną.
....ale jaki jest biznes w urwaniu zapieczonej śruby ?
Tylko dodatkowa robota potem...
no i pokazanie, że grzechotka dała radę i śruba urwana.... ale czy to oznacza, że można nią też odkręcać koła w dostawczakach ?
Pewnie kilka razy da radę..a potem też padnie
bo nie do tego służy
Ja jak czegoś nie mogę odkręcić.. a w starym rupieciu to nic nowego
to nasadka udarowa i ewentualnie chemia. Fakt, że nie mam ciśnienia czasowego i mogę się pobawić.
Są też i w XJ takie śruby, że trzeba mieć klucz i rurę na metr.. ale nie daje się grzechotki do tego.
no i pokazanie, że grzechotka dała radę i śruba urwana.... ale czy to oznacza, że można nią też odkręcać koła w dostawczakach ?
bo nie do tego służy
to nasadka udarowa i ewentualnie chemia. Fakt, że nie mam ciśnienia czasowego i mogę się pobawić.
Są też i w XJ takie śruby, że trzeba mieć klucz i rurę na metr.. ale nie daje się grzechotki do tego.
Sygma,
Ścigacz klasy Yato za 50zł, o taki:

Przy jednokrotnym użyciu na łożysku które nie zrobi 'pyk' i schodzi palcami, zostało tyle z gwintu śruby:

I nie mów, że nawet amatorowi to wystarczy... nie trzeba mega-harkorowych rzeczy do naprawy, albo życia z serwisowania ciężkiego sprzętu, żeby na coś takiego trafić. W zwykłej terenówce łożysko się raz przekręci na czopie i masz to samo - nie zejdzie bezproblemowo.
Wtedy zalicza się wnerwa na porażkę ściągnięcia łożyska, na badziewny sprzęt, jedzie do najbliższego sklepu [jak trafisz z serwisowaniem w godzinach pracy, a nie robisz przy samochodzie po południu albo w weekendy jak większość z nas], kupuje ściągacz klasy lepszej od yato, nie koniecznie od razu gedore za 500, ale coś pośredniego za powiedzmy 200... wtedy liczysz 200 żeby w końcu zdjąć element, +50 za yato do złomowania, +dojazd i stracony czas, zależnie od sytuacji albo grosze, albo jeszcze raz cena dobrego narzędzia.
+ przykłady o kluczach i grzechotkach już podali...
Częsty temat jest w zawieszeniu w śrubach nie odkręcanych -naście lat, których odkręcenie amatora off-roadu zawsze prędzej czy czy później czeka
Kluczem ręcznym albo grzechotką zapomnij bo za mała dźwignia a wszystko przyrdzewiałe, bierzesz zwykłe pokrętło na pręcie + nasadkę made in Yato, metr albo dwa rurki, i albo gniesz pokrętło w pół, albo pęka nasadka, albo okręca się na śrubie uszkadzając jej kształt, i dopiero są jaja wtedy
A pokrętło w cenie yato x5 + rurka, przy rzuceniu się na rurkę, się wygnie w łuk, strzeli odkręcona śruba, pokrętło wróci do pierwotnego kształtu i masz happy end z całymi śrubami i narzędziami, a w gratisie kilka godzin czasu zaoszczędzonych 
Myślę, że zwyczajnie jeszcze nie trafiłeś na odpowiednie łożysko do ściągnięcia albo zapieczoną śrubę od wykręcenia z jakiegoś bloku, w odpowiednim momencie, przy użyciu narzędzi klasy yato... nie życzę tego nikomu, ale jak kiedyś trafisz na odpowiedni zbieg przypadków, to zrozumiesz
Ścigacz klasy Yato za 50zł, o taki:

Przy jednokrotnym użyciu na łożysku które nie zrobi 'pyk' i schodzi palcami, zostało tyle z gwintu śruby:

I nie mów, że nawet amatorowi to wystarczy... nie trzeba mega-harkorowych rzeczy do naprawy, albo życia z serwisowania ciężkiego sprzętu, żeby na coś takiego trafić. W zwykłej terenówce łożysko się raz przekręci na czopie i masz to samo - nie zejdzie bezproblemowo.
Wtedy zalicza się wnerwa na porażkę ściągnięcia łożyska, na badziewny sprzęt, jedzie do najbliższego sklepu [jak trafisz z serwisowaniem w godzinach pracy, a nie robisz przy samochodzie po południu albo w weekendy jak większość z nas], kupuje ściągacz klasy lepszej od yato, nie koniecznie od razu gedore za 500, ale coś pośredniego za powiedzmy 200... wtedy liczysz 200 żeby w końcu zdjąć element, +50 za yato do złomowania, +dojazd i stracony czas, zależnie od sytuacji albo grosze, albo jeszcze raz cena dobrego narzędzia.
+ przykłady o kluczach i grzechotkach już podali...
Częsty temat jest w zawieszeniu w śrubach nie odkręcanych -naście lat, których odkręcenie amatora off-roadu zawsze prędzej czy czy później czeka

Myślę, że zwyczajnie jeszcze nie trafiłeś na odpowiednie łożysko do ściągnięcia albo zapieczoną śrubę od wykręcenia z jakiegoś bloku, w odpowiednim momencie, przy użyciu narzędzi klasy yato... nie życzę tego nikomu, ale jak kiedyś trafisz na odpowiedni zbieg przypadków, to zrozumiesz

Mój kosztował 2x więcej... i po kilkukrotnym użyciu widać tylko brak czarnego koloru na gwincie.Takayuki pisze:Ścigacz klasy Yato za 50zł, o taki
Dalej w pełni sprawny.
więc ten ze zdjęcia nie jest to klasy YATO
PS
jak taka tandeta, to po co to sprzedajesz ?
Biznes żaden ale wolę śrubę niż grzechotkę.Sygma pisze:....ale jaki jest biznes w urwaniu zapieczonej śruby ?
bo nie do tego służy

To ma być tak policzone, że dobry klucz albo odkręci albo użytkownik spuchnie. Nic się ma nie rwać przy UŻYTKOWANIU ZGODNIE Z PRZEZNACZENIEM!!
"Koła w dostawczaku" nie ruszysz bo moment jaki wytworzyć możesz oryginalnym ramieniem i własną osobistą RĘKĄ na to nie pozwolą. NIC się nie ma urwać w takiej sytuacji, może poza Twoimi portkami na dupie

to podstawowe pytanie:
czy grzechotka (w założeniu) służy do odkręcania mocno zapieczonych śrub ?
jeżeli tak, racja po Twojej stronie
czy grzechotka (w założeniu) służy do odkręcania mocno zapieczonych śrub ?
jeżeli tak, racja po Twojej stronie
Polemizowałbym, ale nie wiem co tym ściągałeś i jak lekko poszło... więc sobie możemy najwyżej licznik postów ponabijaćSygma pisze: Mój kosztował 2x więcej... i po kilkukrotnym użyciu widać tylko brak czarnego koloru na gwincie.
Dalej w pełni sprawny.

Pewność, że ja jakiekolwiek narzędzia sprzedaje, godna podziwuSygma pisze: PS
jak taka tandeta, to po co to sprzedajesz ?

EDIT do postu wyżej:
Grzechotka ma z założenia wytrzymać większy moment niż moment urwania śruby do której odkręcenia służy... więc mimo, że do zapieczonych używa się innych rzeczy - to powinna je odkręcić, a nie wysypać z siebie zębatki

łożyska w XJTakayuki pisze:Polemizowałbym, ale nie wiem co tym ściągałeś i jak lekko poszło... więc sobie możemy najwyżej licznik postów ponabijać![]()
inną bębny hamulcowe
ale jak pisałem, to jest amatorka
a takie odniosłem wrażenie po jakimś wpisieTakayuki pisze:Pewność, że ja jakiekolwiek narzędzia sprzedaje, godna podziwu![]()
widać mylne, przepraszam

czyli odpowiednio długą grzechotką mogę odkręcać śruby w kołach dostawczaków... o ile starczy mi pary w rękachTakayuki pisze:Grzechotka ma z założenia wytrzymać większy moment niż moment urwania śruby do której odkręcenia służy... więc mimo, że do zapieczonych używa się innych rzeczy - to powinna je odkręcić, a nie wysypać z siebie zębatki

no widzisz..wba pisze:Gedore ma taką nasadkę ale w swojej firmie klann.
Uwaga ceny zabijają.
a można kupić nasadkę 27 za około 15,00 PLN brutto........ i zrobić w niej nacięcie diaksem

wiem, nie jest to profesjonalnie.. bo pewnie można kupić taką gotową za kilka setek złociszy
ale i ta robi robotę

Ja ci współczuje nacinać.
Grzechotki długie hazet , gedore mają gwarancję zrywalności 600Nm.
Do kół busów używam krzyżaka hazet 27x32 cośtam jeszcze i 3/4" + 2 metry rury.
Odkręć zwykłą grzechotką resory tył w sprinterze ( powodzenia).
Carolus grzechotka + nasadka 18 gedore + rura 1.5 metra i dało rade.
Grzechotka (carolus)za 100 + nasadka(gedore) za 30 i do śmierci nie zajedziesz.
Ja na warsztacie boje się używać yato i jonnesway.
Może kup toptul bo wytrzymały , ale zauważyłem tendencję że te narzędzia
z Taiwanu dochodzą ceną narzędzi z półki wyżej.
A nasadkę znalazłem w stahlwille rozmiar 27 do wtryskiwaczy za 160,00 netto
i nic nie popsujesz a wytrzyma.
Grzechotki długie hazet , gedore mają gwarancję zrywalności 600Nm.
Do kół busów używam krzyżaka hazet 27x32 cośtam jeszcze i 3/4" + 2 metry rury.
Odkręć zwykłą grzechotką resory tył w sprinterze ( powodzenia).
Carolus grzechotka + nasadka 18 gedore + rura 1.5 metra i dało rade.
Grzechotka (carolus)za 100 + nasadka(gedore) za 30 i do śmierci nie zajedziesz.
Ja na warsztacie boje się używać yato i jonnesway.
Może kup toptul bo wytrzymały , ale zauważyłem tendencję że te narzędzia
z Taiwanu dochodzą ceną narzędzi z półki wyżej.
A nasadkę znalazłem w stahlwille rozmiar 27 do wtryskiwaczy za 160,00 netto
i nic nie popsujesz a wytrzyma.
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Taki Facom cos moze być wiec?wba pisze:Gedore ma taką nasadkę ale w swojej firmie klann.
Uwaga ceny zabijają.
Zamiast sonica kup sobie toptul bo z Taiwamu i dlatego lepszy .
Toptul robi niektóre narzędzia dla znanych firm.
Zobacz też uniora , carolus (tanie gedore ta sama firma).
Zawsze można znaleźć dobre a tanie narzędzie.
Przeraża mnie czasami jak w cenie yato kupuje narzędzia z lepszych półek.
Facom wymienia sztuke na sztuke jak masz to zaznaczone w katalogu.
Działa sprawdzone a spróbuj z yato albo innym chinczykiem.
Beta to drogie dziadostwo.
Polecam szukać a się znajdzie ( zestaw nasadek z akcesoriami gedore za 400)
http://allegro.pl/zestaw-kluczy-nasadow ... 50270.html
http://allegro.pl/zestaw-w-kasecie-gedo ... 94185.html
Do końca życia nie zabijesz ich przy majsterkowaniu.
http://allegro.pl/expert-facom-zestaw-1 ... 00617.html
@wba, ........ ale co porównujesz ?
Używasz narzędzi na co dzień, po kilka godzi i zarobkowo.
Ja raz w tygodniu jak mi się zechce... tylko dla przyjemności, bo jak mi się nie chce to daję by ktoś coś zrobił
Z produktami yato mam o tyle wygodnie, że telefon i PH przywozi co zamówię w dobrej cenie..... albo co jest aktualnie w promocji.
Od tego odliczam VAT i dochodowy...a jak coś się wysra, to jest podobno jakaś gwarancja na to.
..... ale dają mi rachodę i odprężenie
Gdybym miał taką firmę jak Czesław...
to pewnie szukał bym czegoś innego.
Używasz narzędzi na co dzień, po kilka godzi i zarobkowo.
Ja raz w tygodniu jak mi się zechce... tylko dla przyjemności, bo jak mi się nie chce to daję by ktoś coś zrobił

Z produktami yato mam o tyle wygodnie, że telefon i PH przywozi co zamówię w dobrej cenie..... albo co jest aktualnie w promocji.
Od tego odliczam VAT i dochodowy...a jak coś się wysra, to jest podobno jakaś gwarancja na to.
..... ale dają mi rachodę i odprężenie

Gdybym miał taką firmę jak Czesław...
to pewnie szukał bym czegoś innego.
Expert to tania linia facoma jak carolus w gedore albo vigor w hazet.
Ja ci współczuje reklamować
Musiałem ryja drzeć na nich
Piszę że yato to gówno.
Kup toptula albo coś innego a nie najgorsze z najgorszych.
Tak jak do xj byś pchał zawieszenie najtańsze mając alternatywę za ciut drożej a lepiej.
Ja ci współczuje reklamować

Musiałem ryja drzeć na nich

Piszę że yato to gówno.
Kup toptula albo coś innego a nie najgorsze z najgorszych.
Tak jak do xj byś pchał zawieszenie najtańsze mając alternatywę za ciut drożej a lepiej.
Yato bym całkiem nie przekreślał, przedłużki do nasadek si, klucze dynamometryczne si
L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
Technika idzie do przodu...
Toptul dobre ma tylko klucze płasko oczkowe i nożyczki z szafki, reszta to złom, nasadki pękają, grzechotki się rozpadają - nawet zestaw nasadek bez nazwy które kupiłem z 7-8 lat temu za 250 pln jest lepszy.
Grzechotkę 1/2" Honiton'a mam od kilku lat i ta wytrzymuje młotki rury i inne dziwne traktowanie.
Klucze nasadowe YATO są bardzo dobrej jakości i nic nie mogę im zarzucić. O dziwo w warsztacie jedyna grzechotka co wytrzymuje już kilka lat, to właśnie YATO 1/2 nie chce się popsuć.

Grzechotkę 1/2" Honiton'a mam od kilku lat i ta wytrzymuje młotki rury i inne dziwne traktowanie.

Klucze nasadowe YATO są bardzo dobrej jakości i nic nie mogę im zarzucić. O dziwo w warsztacie jedyna grzechotka co wytrzymuje już kilka lat, to właśnie YATO 1/2 nie chce się popsuć.

wredna z niej świnia..N2O pisze: O dziwo w warsztacie jedyna grzechotka co wytrzymuje już kilka lat, to właśnie YATO 1/2 nie chce się popsuć.
![]()
psuje renomę innym markom

Sygma pisze:wredna z niej świnia..N2O pisze: O dziwo w warsztacie jedyna grzechotka co wytrzymuje już kilka lat, to właśnie YATO 1/2 nie chce się popsuć.
![]()
psuje renomę innym markom
To już drugi przypadek

Jest
Terrano 1 2,4b+lpg 1988r
Łopel vectra 1,8b+lpg 1995r
Terrano 1 2,4b+lpg 1988r
Łopel vectra 1,8b+lpg 1995r
Zamiast pisać o odkręcaniu kół 2 metrowymi rurami, lepiej zadbać by je dokręcać należycie - kontrolowanym momentem - kluczem dynamometrycznym. I będzie można odkręcać grzechotką.
No i dzisiaj YATO zawiodło... po raz pierwszy.
Chciałem wymienić radio w XJ. Przykręcone jest 2 śrubami 10... i lipa.
nasadowa 9 od yato za mała a 10 za duża
Dobrze, że miałem zestaw Hitachi.. i tam 10 dała radę idealnie.
Chciałem wymienić radio w XJ. Przykręcone jest 2 śrubami 10... i lipa.
nasadowa 9 od yato za mała a 10 za duża

Dobrze, że miałem zestaw Hitachi.. i tam 10 dała radę idealnie.
Narzędzia Yato , Toya powinne być ustawowo zakazane, a użytkowników należy karać jak samobójców. 

"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
Kamasa
ktoś zna tą firmę i jej produkty ?
ktoś zna tą firmę i jej produkty ?
Mój kolega twierdzi, że najwyższa klasa. No i cena też do niskich nie należy.
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
Sygma pisze:... radio w XJ. Przykręcone jest 2 śrubami 10...

Ale jak powiesz że były klasie 10.9 to nie uwierzę...

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra