Y60 2.8 Wycie w skrzyni biegów
Moderator: Kosiarz
Y60 2.8 Wycie w skrzyni biegów
Mam problem ze skrzynią biegów , szukałem w starych wątkach ale nie znalazłem podobnego przypadku. Mianowicie od pewnego czasu pojawił się szum ,gwizd ,hałas wycie. Jak by to nazwać, dźwięk trochę podobny do pracy turbiny słyszalny na trzecim i piątym biegu ale tylko w momencie wciśnięcia pedału gazu ( w trakcie przyspieszania), natomiast w momencie hamowania silnikiem problem ten nie występuje.W momencie jazdy na trzecim biegu przy przejściu z przyspieszania do hamowania silnikiem (w trakcie puszczenia pedału gazu) czuć drgnięcie i ruch drążka zmiany biegów. Pytanie czy ktoś już przerabiał podobny problem? Czy to wina łożysk czy raczej kół zębatych? Przy ostatniej wymianie oleju w skrzyni widziałem drobne piłki na korku spustowym i w oleju też widać było zawiesinę metalicznego pyłu. Czy jest sens otwierać skrzynię i szukać przyczyny? Z tego co czytałem to przy piątym biegu często przyczyną są łożyska, tyle że tutaj też jest problem z trójką choć mniej hałasującą niż piątka. Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
W TERENIE Nissan Patrol GR 2.8 NA ASFALCIE BMW 320I 24V 150KM.
- ololabprot
-
Re: Y60 2.8 Wycie w skrzyni biegów
Ja sie nie znam ale z tego co mi któryś z mechaników mówił to 3 i 5 bieg sa na tym samym łożysku(wałku) . 5 na tej osi jest(chyba) dalej od łożyska i luz na niej jest większy dlatego bardziej chałasuje .Miałem tak samo.Wymieniłem skrzynie a ta czeka na lepsze czasy ,żeby ja rozebrać.Jak sie mylę to prosze mnie poprawić 

Ostatnio zmieniony śr paź 03, 2012 4:05 pm przez ololabprot, łącznie zmieniany 1 raz.
jezeli halas dopiero zauważyles to smialo jeszcze z 50 tys km pochodzi... 
a jesli faktycznie zabierzesz sie do regeneracji skrzyni to w polowie naprawy stwierdzisz ze szybciej kupic inna w niby lepszym stanie
wiec ... nie przejmowac sie za bardzo i uzywac .. ten typ tak ma ot cala filozofia.

a jesli faktycznie zabierzesz sie do regeneracji skrzyni to w polowie naprawy stwierdzisz ze szybciej kupic inna w niby lepszym stanie
wiec ... nie przejmowac sie za bardzo i uzywac .. ten typ tak ma ot cala filozofia.

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
......jak jest głośna np. na światłach to proponuje trzymać wciśnięte sprzęgło - można posłuchać radia 

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
- vandall_jr
-
Sprawdź sobie sam co i jak. Wbijasz N na reduktorze i lecisz biegi od 1-5 słuchasz- radio wyłącz.Jeśli terkocze olej,jeśli wyje to się kończą łożyska. Pełna regeneracja-słabo sensowna wymienić musisz wałek główny oraz łożyska koszt kosmos:)
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Regeneracja takiej skrzynki to rzeczywiście taki "kosmos"? Widzę, że hałasuje na 3 i 5 biegu. Myślę, że tak było zawsze i da się z tym żyć, ale samochód przygotowany pod wyprawy i do momentu, gdy odległość od domu liczona jest w dziesiątkach kilometrów to stresu nie ma, ale jak licznik zaczyna wskazywać tysiące, to wolałbym mieć coś co nie wyje...
Czytałem, że samo rozebranie i wymiana kilku łożysk (plus tulejka na ataku, bo też klekocze) to spore koszty. Ktoś to ćwiczył i widzi sens? Czy sobie mimo wszystko darować i kupić skrzynkę bez ułomności?
Czytałem, że samo rozebranie i wymiana kilku łożysk (plus tulejka na ataku, bo też klekocze) to spore koszty. Ktoś to ćwiczył i widzi sens? Czy sobie mimo wszystko darować i kupić skrzynkę bez ułomności?
Fundacja Trzeba Marzyć
Spełniamy marzenia ciężko chorych dzieci.
www.trzebamarzyc.org
www.trzebamarzyc.org
Liczyłem koszta przy swojej umierającej skrzyni od 4.2, kilka łożysk po kilka stówek każde, dostępność tylko serwis, jak regeneracja porządna to też pasuje synchronizatory nowe dać - cena podobnie jak łożyska, robocizna, jakieś uszczelki itp, zabawa z pasowaniem wymiarów, a i tak to będzie stara skrzynia bo powierzchni wałków i zębów nie zregenerujesz. Kupiłem używkę za 1500, którą dało się pooglądać, odkręcić dekielki i sprawdzić na oko stan. Czeka na założenie. Stara mimo 20 tysięcy dalej jeździ...
No właśnie, wszyscy piszą i mówią - jeździj, więc jeżdżę... Nie mniej popytać warto, bo hałas wkurza, a jak zregeneruję będę miał choć nowe łożyska przy starych wałkach. Jak kupię używkę, to i stare łożyska i stare wałki... Dlatego interesują mnie koszty.
Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org
www.trzebamarzyc.org
http://nissan4u.com/parts/patrol_gr/el_ ... tration_1/
http://nissan4u.com/parts/patrol_gr/el_ ... tration_2/
Identyfikujesz potrzebne łożyska, numerek części w google i masz przybliżoną cenę w USD, albo telefon do aso
http://nissan4u.com/parts/patrol_gr/el_ ... tration_2/
Identyfikujesz potrzebne łożyska, numerek części w google i masz przybliżoną cenę w USD, albo telefon do aso

- vandall_jr
-
Dobry remont skrzyni ok 8.000 (łożyska,wałki,synch) alternatywnie zakup nowej za kwotę ok 13.000 i możesz mi wierzyć hałas będzie. Zostanie Ci poczucie iż masz coś nowego ale nie wiesz na jak długo. Temat naprawy tej skrzyni jest tematem nierozwojowym
Koszty spore, finalnie głośna skrzynia działa, nowa jest głośna. Są to gównian... skrzynie i tak należy o nich myśleć.

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Może rzeczywiście zbyt koszernie do tematu podchodzę i kieruje się osobówkami, które nie wyją...
Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org
www.trzebamarzyc.org
- tkocy20
zdecydowanie zmień podejście. skrzynię wymienia się dopiero gdy biegi zaczynają wyskakiwać albo nie dają się wrzucić. wcześniej będziesz miał etap zgrzytania w czasie wrzucania z czym również da się żyć. a w ogóle jak masz koła minimum 33" to używaj czwórki zamiast piątki przynajmniej przełożenia będą bliższe fabrycznym a skrzynia powinna być cicha. o remoncie tak jak koledzy pisali zapomnij na zawsze. trzeba pamiętać że nabranie wody do skrzyni podczas zabawy na działce albo rajdu-srajdu i przelecenie kilkuset kilometrów z emulsją w skrzyni zabija ją bezpowrotnie. Sprawie może pomóc również wymiana oleju na gęściejszy. Tej skrzyni i tym silnikom w ich wieku często nie służy przejście na olej o wyższych parametrach. Ja po zajechaniu poprzedniego silnika który wydawał się robić nadzieję wróciłem do minarała z wymianą co 4-5 tys i po każdej większej imprezie i jak na razie jest bardzo dobrze. Podobnie było ze skrzynią. starszy gęściejszy olej wyciszał nieco skrzynię i zmniejszał zgrzytanie. Sprawę rozwiązała wymiana skrzyni.
powodzenia
powodzenia
z wiekiem rośnie ilość osób mogących jedynie pocałować mnie w ....
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Ostatnio gadałem z magikiem który naprawia skrzynie i tym podobne. Mówiłem mu o mojej rzężącej i że niby sie nie opłaca. Stwierdził że nie wie bo nie robił od parcha ale on nie idzie drogą podaną przez ciebie.Takayuki pisze: Identyfikujesz potrzebne łożyska, numerek części w google i masz przybliżoną cenę w USD, albo telefon do aso
Rozbiera daną skrzynię, element, mierzy dokładnie łożyska, w łapkę katalog łożysk tocznych kilku fabryk i w 99% znajduje odpowiednie.
Ostatnio wymieniałem piasty w Patfinderze (takie same jak w Navarze) w sklepie krzyknęli mi 800~950zł w ASO wolałem nie pytać. Na alle zdobyłem za 270zł... Kolega ten pokazał mi jak rozebrał taką piastę w Navarze, łożyska dobrał w cenie 37zł

Ktoś kto ma taką na stole, mógł by dokładnie wymierzyć te łożyska i parametry, posprawdzało by się...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Jak są łożyska o normalnych wymiarach to tak - ale to choćby panie martexie na dekoracyjnej ogarną
Gdyby patrolowe się dało, pewnie by ktoś na to wpadł przez 10 lat istnienia forum i się pochwalił.
Gorzej jak producent typu Nissan wymyśla sobie rozmiar który stosuje tylko u siebie, i zamawia w fabryce partię która leży tylko w magazynach aso. Na ebayu australijskim są reapir kity do skrzyni 2.8 i 4.2, w śmiesznej cenie 200 czy 300 usd [łożyska + synchro + uszczelki], więc pewnie ktoś inny te łożyska produkuje... pytanie jak z jakością
Różnicę z 800 na 270 rozumiem, ale piasta na łożyskach za 37zł to nie wiem jak długo pojeździ
Jak rozmiar jest znormalizowany, to można dużo taniej niż aso kupić identyczne łożyska robione przez tego samego producenta dla aso... typu za jedno łożysko zwrotnicy mi zawołali 170 w aso a to samo w sklepie forumowym za kilkadziesiąt złotych jest.

Gorzej jak producent typu Nissan wymyśla sobie rozmiar który stosuje tylko u siebie, i zamawia w fabryce partię która leży tylko w magazynach aso. Na ebayu australijskim są reapir kity do skrzyni 2.8 i 4.2, w śmiesznej cenie 200 czy 300 usd [łożyska + synchro + uszczelki], więc pewnie ktoś inny te łożyska produkuje... pytanie jak z jakością

Różnicę z 800 na 270 rozumiem, ale piasta na łożyskach za 37zł to nie wiem jak długo pojeździ

lozyska glowne w krzynce maja standardowe wymiary, koszt od 40 za jakies indonezyjskie przez 120 za KOYO do pewnie worka zielonych w ASO
ale lozyska w parchu to pikus, w stosunku do synchronizatorow ktore sa wPISdu drogie

ale lozyska w parchu to pikus, w stosunku do synchronizatorow ktore sa wPISdu drogie
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Koleś ma magistra w tym temacie, ukończony z wyróżnieniem na naszej polibudzie, zna się na tym dość dobrze. Powiem więcej to jego konik...Takayuki pisze: Różnicę z 800 na 270 rozumiem, ale piasta na łożyskach za 37zł to nie wiem jak długo pojeździ![]()
Mówisz o całej piaście za 270 a łożysku za 37 więc policzmy:
Masz piastę ze śrubami z frezami na półoś, drugą stronę piasty przykręcaną do zawiechy (kawał żelastwa dobre 5-6kg), czujnik ABSu (w sklepie sam czujnik 170zł) Twierdzisz że w takim zestawie będzie lepsze łożysko niż odpowiednio dobrane maszynowe?? Nie wiem ile pośmigam na tych piastach za 270 zobaczymy kiedy mi się rozsypia a kiedy temu w Navarze.
Nie mówię że w parchu się da...
Pamiętam go jak w technikum zatarł ojcu Renault Clio komplet tłoków i pierścieni kosztował 1350zł on dobrał z mikrometrem od Seicento po 2 szlifie za 65zł od tłoka z pierścieniami. Auto zrobiło 80000km zanim je sprzedali, ja wróżyłem że się rozpadnie...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
Tom źle zrozumiał, myślałem, że łożyska za 270 i zamienne łożyska za 37. I skoro to fachowiec sprawdzał, to odszczekuję... sam się kilka razy przejechałem na tanich, wolę kupić droższe.
Może robił ten znajomy z zawodowej ciekawości jakieś testy porównawcze łożysk w różnych kategoriach cenowych? Można by się dowiedzieć jak to faktycznie jest..
Może robił ten znajomy z zawodowej ciekawości jakieś testy porównawcze łożysk w różnych kategoriach cenowych? Można by się dowiedzieć jak to faktycznie jest..
Dobrze zrobiona skrzynia powinna wyglądać tak:http://www.forum-auto.com/pole-techniqu ... 384441.htm
Jeszcze komuś się chce?
Jeszcze komuś się chce?

Były dwa 260, jedno D22,, chwilowo jest Pickup D40 ,i Parchol Y61
mi sie chcialo
2 lata temu przerabialem kszynke z Y61 do Y60 plus wymiana lozysk glownych - jest troche zabawy ale warto
2 lata temu przerabialem kszynke z Y61 do Y60 plus wymiana lozysk glownych - jest troche zabawy ale warto
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
A moze by tak zmotac adapterek dla 2.8 pod skrzynie od 3.0/4.2?

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
w razie wu mam obudowe skrzyni z 2,8 na wymiarowanie
ma ktos moze przelozenia manualnej 2,8 i cyzero
wada 2,8 jest piatka moglaby miec dluzsze przelozenie celem nizszych obrotow i nizszego spalania przy 100-120km/h
ma ktos moze przelozenia manualnej 2,8 i cyzero
wada 2,8 jest piatka moglaby miec dluzsze przelozenie celem nizszych obrotow i nizszego spalania przy 100-120km/h
Skrzynia cyzero by była potrzebna raczej
blok 2.8 jest w posiadaniu.
Dzwon cyzero jest zdaje się wiekszy od 2.8 co rokuje pozytywnie

blok 2.8 jest w posiadaniu.
Dzwon cyzero jest zdaje się wiekszy od 2.8 co rokuje pozytywnie

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
2.8:martii pisze: ma ktos moze przelozenia manualnej 2,8 i cyzero
1- 4.061
2- 2.357
3- 1.490
4- 1.000
5- 0.862
R- 4.125
cyzero:

po lewej lata 2000-2004, po prawej 2004...
y60 autobus, czerwony.