Przedłużka liny wyciągarki
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Przedłużka liny wyciągarki
Pas transportowy na alledrogo 16m 5EN ok 50zł siła nominalna atestowana 7,5t jak ktoś ma windę która to porwie to niech zmieni bo rozciągnie ramę 

Fascynaci 4x4
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
O tym właśnie pisałem, u tirowców do wyrwania za browara. Wystarczy rzucić hasło na CB, pas ma atest na 2 lata, po tym muszą wymieniać, średnio na pace leży 15 sztuk... A jak masz znajomego technicznego na bazie...
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
A ja mam pytanko do kolegów, którzy z powodzeniem użytkują jako przedłużki pasów transportowych. Jako sobie radzicie z końcówkami? Jeden koniec to zwykle małe ucho + hak (który raczej średnio wygodny), a drugi koniec? Węzeł wydaje mi się niezbyt optymalny bo osłabia. W zawiesiach pasowych jest ok, bo są uszy, które są wytrzymałe. A w pasach transportowych?
PII V23 6G72
- Marek D.
-
targałem transportowymi z demobilu nawet ciężkie ciągniki. wbrew pozorom gruby węzeł przy pętli nieosłabia ... strzeli wszędzie ale nie na węźle
jest jeszcze jedna fajna opcja - po agromach masz z metra cięte liny do wyciągów obornika .... fi 14, 16, 18, 20 ..... takie białe postronki ze sznurka do snopowiązałek plecione, pięknie się zaplatają
18 przy zaplocie na 0,5m robi jak stalówka fi 12 a zwijać i upchnąć w bagażniku łatwiej

jest jeszcze jedna fajna opcja - po agromach masz z metra cięte liny do wyciągów obornika .... fi 14, 16, 18, 20 ..... takie białe postronki ze sznurka do snopowiązałek plecione, pięknie się zaplatają

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Dokładnie na węźle nie puści. Najczęściej używam pasa z dwoma węzłami i szekle. 3 pozostałe mam razem z mechanizmami aby w razie potrzeby wstępnie napinać np przy wyciąganiu się HI. W razie potrzeby zawiązać oczko to 30 sec.
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
niczego poniżej zawiesia 2T nie odważył bym się używać 

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Jak byś siedział w czarnej dupie, do najbliższego drzewa miał 200m, powiązał byś i sznurówki z butów...
Mówimy tu o takim przypadku a nie do używania na co dzień. Choć ja czekam aż mój pas się urwie, a ta dziadyga nie chce. Wyciągał sporo aut, odciągał drzewa, łamał suszki pokaźnych rozmiarów, przeciągał ciągniki siodłowe po placu, podnosił śluzę na zbiorniku wodnym (ponad tonę wagi przy użyciu hi) wyrywał betonowe słupki i czort jeden wie co jeszcze. Należy pamiętać że wcześniej służył 2 lata w TIRze...
Niejednemu dupę uratował:
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hph ... 5665_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/ ... 1951_o.jpg
W niwie łapałem za oko HI a hak zaczepiałem za felgę http://www.jedynka.lh.pl/sawa/pas_kolo.jpg nie musiałem pokonywać skoku zawiasu, 3 ruchy i koło wisiało w górze...
Nie demonizował bym, te pasy naprawdę wiele mogą.
Mówimy tu o takim przypadku a nie do używania na co dzień. Choć ja czekam aż mój pas się urwie, a ta dziadyga nie chce. Wyciągał sporo aut, odciągał drzewa, łamał suszki pokaźnych rozmiarów, przeciągał ciągniki siodłowe po placu, podnosił śluzę na zbiorniku wodnym (ponad tonę wagi przy użyciu hi) wyrywał betonowe słupki i czort jeden wie co jeszcze. Należy pamiętać że wcześniej służył 2 lata w TIRze...
Niejednemu dupę uratował:
https://scontent-b-vie.xx.fbcdn.net/hph ... 5665_o.jpg
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/ ... 1951_o.jpg
W niwie łapałem za oko HI a hak zaczepiałem za felgę http://www.jedynka.lh.pl/sawa/pas_kolo.jpg nie musiałem pokonywać skoku zawiasu, 3 ruchy i koło wisiało w górze...
Nie demonizował bym, te pasy naprawdę wiele mogą.
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
to się eufemistycznie nazywa brak wyobraźniSawa GR pisze: Choć ja czekam aż mój pas się urwie, a ta dziadyga nie chce. Wyciągał sporo aut, odciągał drzewa, łamał suszki pokaźnych rozmiarów, przeciągał ciągniki siodłowe po placu, podnosił śluzę na zbiorniku wodnym (ponad tonę wagi przy użyciu hi) wyrywał betonowe słupki i czort jeden wie co jeszcze. Należy pamiętać że wcześniej służył 2 lata w TIRze...

ten brak mogło by zastąpić doświadczenie , ale cóż

- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Ok ostatnie pytanie i kończymy. Czym się różni 2T zawiesie atestowane od 2T atestowanego pasa. Po za zakończeniami wiedzą że pas i tak nie pęknie na suple tylko gdzieś indziej?
Według mnie jest to ten sam materiał tak samo zszyty. Coś podobnego czytałem w książkach do ADRów.
Nikt nie mówi o szarpaniu kinetykiem w połączeniu z pasem, tylko o zwykłym ciągnięciu, w razie urwania pasa co się stanie? Oklapnie na glebę i koniec. Temat był o przedłużaniu liny wyciągarki, czym równie skutecznie i prawie za darmo przedłużysz linę? U mnie 4x12m leży sobie w małej reklamówce upchnięte gdzieś w kąt.
Według mnie jest to ten sam materiał tak samo zszyty. Coś podobnego czytałem w książkach do ADRów.
Nikt nie mówi o szarpaniu kinetykiem w połączeniu z pasem, tylko o zwykłym ciągnięciu, w razie urwania pasa co się stanie? Oklapnie na glebę i koniec. Temat był o przedłużaniu liny wyciągarki, czym równie skutecznie i prawie za darmo przedłużysz linę? U mnie 4x12m leży sobie w małej reklamówce upchnięte gdzieś w kąt.
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
Zawiesie pasowe, dwuwarstwowe, 60mm szerokości, zielone, 2 tony (wg normy, napisane na metce 2 tony) zgodnie z normą wsp. bezp. 7:1 - siła zrywająca 14 ton. Minimum, badane na zrywarkach.
Pas transportowy 50mm, kolor (np.) pomarańczowy, nadrukowane 5 czarnych paseczków, siła zrywająca 7,5 tony. W pasach transportowych należy na metkach pisać:
- w linii prostej - 2,5 tony
- w opasaniu - 5,0 ton
Różnica jest duża, trzeba też brać pod uwagę, że te wszystkie wartości tyczą się nowych pasów. Z czasem ich wytrzymałość słabnie.
Ważne: są to pasy i taśmy poliestrowe, o małej rozciągliwości, więc do szarpania się nie nadają.
Pas transportowy 50mm, kolor (np.) pomarańczowy, nadrukowane 5 czarnych paseczków, siła zrywająca 7,5 tony. W pasach transportowych należy na metkach pisać:
- w linii prostej - 2,5 tony
- w opasaniu - 5,0 ton
Różnica jest duża, trzeba też brać pod uwagę, że te wszystkie wartości tyczą się nowych pasów. Z czasem ich wytrzymałość słabnie.
Ważne: są to pasy i taśmy poliestrowe, o małej rozciągliwości, więc do szarpania się nie nadają.

takiej na bułki czy z aptekiSawa GR pisze: U mnie 4x12m leży sobie w małej reklamówce upchnięte gdzieś w kąt.

- Marek D.
-
+statycznie to mogę na tym dziesięć ton powiesić i pod tym odważnikiem własne jaja położyćpinc6x6 pisze:niczego poniżej zawiesia 2T nie odważył bym się używać

praktycznie to na oblodzonej drodze i jednym kretynem za kierownicą to nawet między dwoma cywilami na slikach bym się stanąć nie odważył

- terenowiec4x4
- jestem tu nowy...
Ja się zgadzam m.in. z kolegą pinc6x6. Większość pasów transportowych oferuje zrywalność nie wyższą niż kilka ton... Co prawda zawiesia, pasy albo liny przedłużające są często droższe (choć czasem warto poszukać, popytać...), ale przynajmniej ma się pewność, że nic nieprzewidzianego nas nie zaskoczy i nikomu nie stanie się krzywda (również wozidełku
).
Można używać pasa transportowego? Można, ale po co...?
Kiedyś piękna bajka o niezniszczalnym pasie trans. może się skończyć, a wtedy...

Można używać pasa transportowego? Można, ale po co...?

Kiedyś piękna bajka o niezniszczalnym pasie trans. może się skończyć, a wtedy...

Zawsze do pomocy!;)
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Co wtedy? Pas się zerwie i oklapnie i koniec... LUDZIE przeczytajcie temat o nic więcej nie chodzi. Znajdź mi wyciągarkę co zerwie pas transportowy (nie wliczając Stara albo BMRa)...
Nikt nie każe ci go używać jako asekuracji wisząc na 80% zboczu... Zresztą dla mnie koniec tematu ja używam od kilku lat z głową. wy róbcie jak chcecie...
Nikt nie każe ci go używać jako asekuracji wisząc na 80% zboczu... Zresztą dla mnie koniec tematu ja używam od kilku lat z głową. wy róbcie jak chcecie...
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była

pas transportowy do wyciągarki , zawiesie do asekuracji
- Marek D.
-
nie popadajmy w paranojępinc6x6 pisze:GENIALNE
![]()
pas transportowy do wyciągarki , zawiesie do asekuracji

przyjmijmy że pasy transportowe mają udźig 1,5t, współczynnik bezpieczeństwa to 7 czyli taśma ma wytrzymać 10 ton z palcem w dupie.
Wasze wyciągarki elektryczne mają teoretycznie uciąg 4 do 6 ton, praktycznie niewiele ponad trzy

Współczynnik bezpieczeństwa 7:1 tyczy się tylko zawiesi pasowych, przy pasach transportowych wynosi 3:1.
Ja bym w tej dyskusji skupił się nie na współczynnikach, tylko na konkretnych taśmach.
Taśma (przynajmniej ja takimi dysponuję) 25mm - zrywalność 1200kg, na metkach przy pasach - w linii prostej 400kg, w opasaniu 800kg. Taśma 35mm - zrywalność 3000kg, na metkach odpowiednio 1000/2000kg. Taśma 50mm, tzw. czterotonowa, zrywalność 6000kg (2000/4000), taśma 50mm tzw. pięciotonowa - zrywalność 7500kg (2500/5000). Różnica optyczna między taśmą 50mm czterotonową a 50mm pięć ton - słabsza ma cztery paseczki czarne na sobie, mocniejsza pięć. Najpopularniejszy kolor obu to pomarańczowy.
Jeżeli chodzi o taśmę o zrywaniu 10 ton, to proponuję kupić taką, jak się używa do pasów transportowych 75mm, taka ma zrywalność 13 ton, druga wersja jeszcze mocniejsza 15 ton.
Ja bym w tej dyskusji skupił się nie na współczynnikach, tylko na konkretnych taśmach.
Taśma (przynajmniej ja takimi dysponuję) 25mm - zrywalność 1200kg, na metkach przy pasach - w linii prostej 400kg, w opasaniu 800kg. Taśma 35mm - zrywalność 3000kg, na metkach odpowiednio 1000/2000kg. Taśma 50mm, tzw. czterotonowa, zrywalność 6000kg (2000/4000), taśma 50mm tzw. pięciotonowa - zrywalność 7500kg (2500/5000). Różnica optyczna między taśmą 50mm czterotonową a 50mm pięć ton - słabsza ma cztery paseczki czarne na sobie, mocniejsza pięć. Najpopularniejszy kolor obu to pomarańczowy.
Jeżeli chodzi o taśmę o zrywaniu 10 ton, to proponuję kupić taką, jak się używa do pasów transportowych 75mm, taka ma zrywalność 13 ton, druga wersja jeszcze mocniejsza 15 ton.
Przeczytalem watek i madrzejszy nie jestem. 
Chce zakupic tasme do przedluzenia liny z wyciagarki, chodzi mi o dlugosc 20-25m.
Czy taka zielona wystarczy
Mam tu kolo siebie firme z zawiesiami, chce tam podejsc i zakupic, tylko musze wiedziec co to dokladnie ma byc.

Chce zakupic tasme do przedluzenia liny z wyciagarki, chodzi mi o dlugosc 20-25m.
Czy taka zielona wystarczy

Mam tu kolo siebie firme z zawiesiami, chce tam podejsc i zakupic, tylko musze wiedziec co to dokladnie ma byc.

Y61 GU4
http://airman.org.pl
zielone wystarczy...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
zamowilem to...ernil pisze:Karwa...
http://www.expedycja.pl/sklep/234,pas-20m-4,5-t/
wyszlo najtaniej...
i bez specjalnych kombinacji.
Y61 GU4
Aha, czyli stalówka 10mm zajmuje dużo miejsca, a lina "dla rybaków", która pewnie będzie grubsza, to zajmie mniej miejsca?szymano199 pisze:Niestety stalówka zajmuje dużo miejsca. Być może dobrym wyborem będzie lina przeznaczona dla rybaków.
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.
Alfa Romeo Sprint.
Podsumowując kolega kupił pas łofrołdowy 4,5t za 179zł który jest lepszy od pasa transportowego 5EN nie łofrołdowego 7,5t za 30 zł
Gratuluję dyskusji
Ale spoko i tak nikt go nie zerwie elektrykiem

Gratuluję dyskusji

Ale spoko i tak nikt go nie zerwie elektrykiem

Fascynaci 4x4