Czarnogóra 1.08.2013
Moderator: Misiek Bielsko
-
- jestem tu nowy...
Czarnogóra 1.08.2013
Witam, pierwsza moja większa przygoda z podróżowaniem.
Więc zacznę od trasy:
Polska-Czechy-Słowacja-Węgry-Chorwacja-Bośnia i Hercegowina-Chorwacja-Czarnogóra-Serbia-Rumunia-Węgry-Słowacja-Polska
Chciałem się dowiedzieć:
1. Na co szczególnie uważać?
2. Jak z dostępnościa LPG po drodze ? (widziałem gdzieś mapkę ale ją zagubiłem i się doszukać nie mogę a też zmienia się to z miesiąca na miesiąc
3. Jak jest ze spaniem na "dziko" w tych krajach ? (jakieś kary, nie mile widziane czy coś)
4. Co trzeba zabrać o czym taki lamus podróżniczy jak ja ma zwrócić uwagę.
5. Jakieś badania lekarskie lub sczepienia robić ?
Wszelkie dodatkowe informacje bardzo mile widziane.
A, najlepsza ciekawostka na koniec. Jako że Dajhajsu Foczka się rozpadła jadę myślą zachodnią, Opel Corsa B w 2 osoby, bez większego towarzystwa...
mniej więcej tak:
https://maps.google.pl/maps?saddr=Gliwi ... 11&t=m&z=9
Więc zacznę od trasy:
Polska-Czechy-Słowacja-Węgry-Chorwacja-Bośnia i Hercegowina-Chorwacja-Czarnogóra-Serbia-Rumunia-Węgry-Słowacja-Polska
Chciałem się dowiedzieć:
1. Na co szczególnie uważać?
2. Jak z dostępnościa LPG po drodze ? (widziałem gdzieś mapkę ale ją zagubiłem i się doszukać nie mogę a też zmienia się to z miesiąca na miesiąc
3. Jak jest ze spaniem na "dziko" w tych krajach ? (jakieś kary, nie mile widziane czy coś)
4. Co trzeba zabrać o czym taki lamus podróżniczy jak ja ma zwrócić uwagę.
5. Jakieś badania lekarskie lub sczepienia robić ?
Wszelkie dodatkowe informacje bardzo mile widziane.
A, najlepsza ciekawostka na koniec. Jako że Dajhajsu Foczka się rozpadła jadę myślą zachodnią, Opel Corsa B w 2 osoby, bez większego towarzystwa...
mniej więcej tak:
Michał
Śląsk, Gliwice
Daihatsu Feroza F300 HardTop 92' 1.6
Śląsk, Gliwice
Re: Czarnogóra 1.08.2013
chyba nie to forum...
no ale
1. na miny (w bośni)
3. spoko
4. corse b
5. nie
edit:
chociaż na most na tarze se podjedź bo twoja trasa jest nudna jak flaki z olejem...
no ale
1. na miny (w bośni)
3. spoko
4. corse b
5. nie
edit:
chociaż na most na tarze se podjedź bo twoja trasa jest nudna jak flaki z olejem...
-
- jestem tu nowy...
co do forum, jest ono ogromną bazą wiedzy i doświadczeń, jeśli ma być tylko o podróżowaniu z napędem 4x4 to przepraszam i niech admin usunie temat
A co do min, tereny są jakkolwiek oznaczone ? Czy przy bardziej "znanych" terenach były tereny rozminowane ? W zasadzie to tylko wybieram się do stolicy oraz nad jezioro Bilecko, mam się obawiać w jego okolicach jakoś mega bardzo ?
Corse zabiorę, czy wróci ze mną to się okażę, mam nadzieje że nie polegnie na górzystych terenach których troche tam jest..
edit: mam tylko półtore tygodnia... więc trasa bardzo okrojona, mam nadzieje że widoki w jakimś stopniu to wynagrodzą, co do mostu dzięki postaram się to załączyć do wycieczki

A co do min, tereny są jakkolwiek oznaczone ? Czy przy bardziej "znanych" terenach były tereny rozminowane ? W zasadzie to tylko wybieram się do stolicy oraz nad jezioro Bilecko, mam się obawiać w jego okolicach jakoś mega bardzo ?
Corse zabiorę, czy wróci ze mną to się okażę, mam nadzieje że nie polegnie na górzystych terenach których troche tam jest..
edit: mam tylko półtore tygodnia... więc trasa bardzo okrojona, mam nadzieje że widoki w jakimś stopniu to wynagrodzą, co do mostu dzięki postaram się to załączyć do wycieczki

Michał
Śląsk, Gliwice
Śląsk, Gliwice
No cóz. Dwa lata temu moja ( wtedy 11 letnia) córka poszła za namiot siku. Wróciła z dwoma magazynkami z kałacha oraz żółtą taśmą z napisami "PAZI MINE" z pytaniem co to takiegom.kubica pisze:A co do min, tereny są jakkolwiek oznaczone ? Czy przy bardziej "znanych" terenach były tereny rozminowane ?

Potem sikaliśmy już tylko przy samym aucie

Uaz and GR Y61
-
- jestem tu nowy...
jeszcze jedno pytanie, mam się spodziewać jakiś niespodzianek jadąc od zwykłego GPS z automapą typu że znikneła droga, błoto że osobówka się kopie czy coś ? (wiem jak sobie z tym poradzić, nie wiem czy brać sprzęt)
Michał
Śląsk, Gliwice
Śląsk, Gliwice
w czarnogórze twoja trasa wiedzie po pięknym asfalcie
- Damian
-
- Kontaktowanie:
żaden turysta nie zginął od miny w bośni
pola minowe są wyraźnie oznaczone
należy kierować się minimum zdrowego rozsądku i nie ma strachu
pola minowe są wyraźnie oznaczone
należy kierować się minimum zdrowego rozsądku i nie ma strachu
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
Szczerze to trasa beznajdziejnie ułożona ale niestety nie mam siły aby uzasadniać. W końcu weekend jest. 

tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
masakra
trasa do poprawki ....jedz przez bośnie i wróć przez bośnie
po cholerę się do serbi pchać
trasa do poprawki ....jedz przez bośnie i wróć przez bośnie
po cholerę się do serbi pchać

gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
-
- jestem tu nowy...
Chciałem zobaczyć trochę różnych krajów, kultur i jak to wygląda jak to mówią w "pigułce", trasa nie jest jeszcze ostateczna, dlatego też piszę na forum żeby się dowiedzieć co i jak.
Ogólny pomysł był na początku niczego nie planować i po prostu pojechać w stronę Czarnogóry.
Po zeszłym roku mam dość zwiedzania budynków, kościołów i wszelkiego dziadostwa które jest popularne. Tym razem chce popodziwiać widoki, i pooglądać różne kraje.
Trasa zostanie zmodyfikowana, wasze uwagi są cenne, ja jestem niemowlakiem jeśli chodzi o takie wycieczki dlatego zapytałem.
Zastanawiam się też ilu z was w wieku 23 lat, jechało Corsą na taką wycieczkę nie będąc jeszcze (po za Chorwacją) w tych krajach i chcąc zobaczyć jak najwięcej w jak najkrótszym czasie...
Ogólny pomysł był na początku niczego nie planować i po prostu pojechać w stronę Czarnogóry.
Po zeszłym roku mam dość zwiedzania budynków, kościołów i wszelkiego dziadostwa które jest popularne. Tym razem chce popodziwiać widoki, i pooglądać różne kraje.
Trasa zostanie zmodyfikowana, wasze uwagi są cenne, ja jestem niemowlakiem jeśli chodzi o takie wycieczki dlatego zapytałem.
Zastanawiam się też ilu z was w wieku 23 lat, jechało Corsą na taką wycieczkę nie będąc jeszcze (po za Chorwacją) w tych krajach i chcąc zobaczyć jak najwięcej w jak najkrótszym czasie...
Michał
Śląsk, Gliwice
Śląsk, Gliwice
Ja będąc młodszym od ciebie pojechalem na chorwacje maluchem bo na nic innego nie bylo mnie wtedy stac a tymbardziej na corse.
to byly lata jak się na chorwacje jeszcze nie jezdzilo i wszyscy sie o mnie bali . Czarnogóra wtedy nalezala jeszcze do serbii a sladów wojny nie trzeba bylo szukac bo byly na kazdym kroku zwlaszcza we wschodniej czesci kraju. nie bylo dżipejsów ani google maps ani internetu a telefon to jedynie stacjonarny.
a co do twojej trasy to skoro masz malo czasu i plaskie auto to zrob chociaz tak:
http://goo.gl/maps/4DjHm
to byly lata jak się na chorwacje jeszcze nie jezdzilo i wszyscy sie o mnie bali . Czarnogóra wtedy nalezala jeszcze do serbii a sladów wojny nie trzeba bylo szukac bo byly na kazdym kroku zwlaszcza we wschodniej czesci kraju. nie bylo dżipejsów ani google maps ani internetu a telefon to jedynie stacjonarny.
a co do twojej trasy to skoro masz malo czasu i plaskie auto to zrob chociaz tak:
http://goo.gl/maps/4DjHm
-
- jestem tu nowy...
Szacunek za młode doświadczenia, nie chodziło że w kogoś wątpie, po prostu chce spędzić miłe chwile z kobietą (jeszcze nie do końca wiem na co się piszę) i zoabczyć dużo ciekawych widoków i miejsc, z mapki na pewno skorzystam, na pewno ciekawsza trasa niż moja, dlatego też napisałem do wyjadaczy żeby się podzielili co i jak najlepiej
no i nie chce skończyć jak ten do Hong-Kong'u..

Michał
Śląsk, Gliwice
Śląsk, Gliwice
Z widokami, to bierzesz mapę możliwie dokładną, na miejscu sprawdzasz jakiej kategorii drogi są dla auta przejezdne... szukasz jakiejś możliwie pofalowanej drogi możliwie wysoko, i heja. Widoki gwarantowane. Robisz trasę w obranym kierunku możliwie podrzędnymi drogami i zabawa gwarantowana. Zawsze też możesz zawrócić jak coś nie będzie przejezdne...
W dobie google maps, fotografii z danego obszaru, dokładnych fot satelitarnych, to nawet można w widoczkach przebierać siedząc na miejscu, jeśli masz ochotę wiedzieć dokładnie co zobaczysz...
W dobie google maps, fotografii z danego obszaru, dokładnych fot satelitarnych, to nawet można w widoczkach przebierać siedząc na miejscu, jeśli masz ochotę wiedzieć dokładnie co zobaczysz...
-
mam pytanie ktorys z was pisal ze przez czarnogore mozna przejechac jakims parkiem placac pare euro i sa tam dosci ciekwe trasy. macie moze namiary gdzie to bo nie moge odnalesc tego watku :/
Pajero 92 2,5 TD 

- janusz k160
-
Może chodzi Ci o Durmitorqmulus pisze:mam pytanie ktorys z was pisal ze przez czarnogore mozna przejechac jakims parkiem placac pare euro i sa tam dosci ciekwe trasy. macie moze namiary gdzie to bo nie moge odnalesc tego watku :/

Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
ta trasa którą ci wyrysowalem prowadzi wlasnie przez południową czesc durmitoru. tylko ona jest asfaltowa. przypuszczalnie nic nie zaplacisz a jak co to chyba 3 euro od osoby
Ostatnio zmieniony wt lip 23, 2013 8:04 am przez h0MER, łącznie zmieniany 1 raz.
Wpisz w szukajke słowo "czarnogóra" - parę wątków Ci wyjdzie . A w nich opisy , zdjęcia .
Monty 3.1 td - historia....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....
Plecak wyprawowy
coś na dwóch kólkach też ....
Dżizus przemyśl tą trasę bo faktycznie totalnie bez sensu. Tyle km nawalisz po krajach w których jest tak dużo do zobaczenia a sporo omijasz.
Z Dubrovnika pojedź do Mostaru. Nie można tego miejsca ominąć będąc tak blisko. Po drodze możesz sobiw zafundować wizytę w wodopsadach Kravica. Schłodzicie się i wypluskaci w ładnym miejscu. Mam nadzieje, że wciąż jest ładne bo Bośniacy mają tendencje do zsyfiania miejscówek.
Z Dubrovnika pojedź do Mostaru. Nie można tego miejsca ominąć będąc tak blisko. Po drodze możesz sobiw zafundować wizytę w wodopsadach Kravica. Schłodzicie się i wypluskaci w ładnym miejscu. Mam nadzieje, że wciąż jest ładne bo Bośniacy mają tendencje do zsyfiania miejscówek.
grzechu
LR Discovery II TeDePińć
LR Discovery II TeDePińć
- chemik2000
-
Ile masz czasu na ta wycieczke ?m.kubica pisze:Witam, pierwsza moja większa przygoda z podróżowaniem.
Więc zacznę od trasy:
mniej więcej tak:
-
- jestem tu nowy...
1-9.08 mało..
Piszę po to żeby zebrać rady informację i zopymalizować trasę do jak najciekawszej.
Piszę po to żeby zebrać rady informację i zopymalizować trasę do jak najciekawszej.
Michał
Śląsk, Gliwice
Śląsk, Gliwice
RudeBoy pisze:Dżizus przemyśl tą trasę bo faktycznie totalnie bez sensu. Tyle km nawalisz po krajach w których jest tak dużo do zobaczenia a sporo omijasz.
i póxniej jechać przez chorwację na wodospady plitvickie. A nie wracać się z Dubrovnika ponownie na czarnogórę.
tel. 509700949
-
- jestem tu nowy...
Michał
Śląsk, Gliwice
Śląsk, Gliwice
Zdajesz sobie sprawę, że jazda wzdłuż balatonu zwykłą krajówką to szaleństwo?
tel. 509700949
-
- jestem tu nowy...
nie
jesze mnei tam nie było więc chce się przekonać 
a tak na poważnie. krowy, byki, lamy? ruch drogowy? co tam jest nie halo ?

a tak na poważnie. krowy, byki, lamy? ruch drogowy? co tam jest nie halo ?
Michał
Śląsk, Gliwice
Śląsk, Gliwice