Chciałem pożyczyć namiot a dostałem Patrola z namiotem dach.

Imprezy czysto turystyczne

Moderator: Misiek Bielsko

typson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Chciałem pożyczyć namiot a dostałem Patrola z namiotem dach.

Post autor: typson » czw sie 08, 2013 9:11 pm

Witam,

muszę wygłosić typową kwestię - "jestem tu nowy, nic nie ogarniam, pomóżcie"

Obawiam się, że dalszy ciąg mojej wypowiedzi będzie właśnie w tym tonie. Ale mimo wszystko spróbuję

Otóż, poprosiłem przyjaciela o pożyczenie namiotu, jako że chciałem sierpniowy długi weekend wraz z całym następnym tygodniem spędzić nad morzem (jadąc z w-wy) z synem (lat 8), który o tym marzy. A moj przyjaciel zamiast dać mi namiot dał mi krótkiego Patrola z namiotem dachowym. No i to zupełnie zmienia postać rzeczy. Oczywiście bardzo się ucieszyłem, jednak jazda takim sprzętem drogą nr 7 z wawy nad morze byłaby zbrodnią i na pasażerach i na patrolu. I tu właśnie wykiełkowała mi myśl, by zamiast rozbijać się na 10 dni gdzieś w lesie nad morzem, mogłoby być lepiej jechać wolnym tempem, szutrami i lasami, zahaczając o Mazury i biwakując gdzie popadnie. I teraz zaczynają się schody

1. Jadę sam z rzeczonym ośmiolatkiem, więc nie chcę żadnego hadrcore'u bo wsparcia nie będzie żadnego
2. Jako że jadę z dzieckiem i nie mam ŻADNEGO doświadczenia w jeździe terenowej nie chcę doprowadzić do sytuacji, gdy przecenię siły i zamiary.
3. Jadąc przez pola i lasy, itp, nie chcę nikomu przeszkadzać, zaszkodzić, czegoś zniszczyć, biwakować tam gdzie nie wolno, itp. Ogólnie nie chce narobić siary
4. Przeglądam od tygodnia (świeży temat) fora, szukam map, porad i niestety konkluzje są smutne - albo nic nie mogę znaleźć albo nic nie mogę zrozumieć.

Co bym chciał - chciałbym jak najwięcej wskazówek. Chętnie dołączyłbym się do jakiejś grupy, która jedzie w kierunku północnym. Albo chętnie przyjąbym rady - jedź tą lub tamtą trasą, jest w miarę łatwa, widokowa, dasz sobie radę. Albo kup takiego lub takiego roadbooka (to dla mnie nowe słowo) i śmigaj. Albo - na Mazurach warto być tu i tu, polecam to lub tamto miejsce na biwak (trochę pływałem na spływach kajakowych i w różnych miejscach wystawialiśmy wartę na noc - będąc w pojedynkę z dzieckiem chciałbym tego uniknąć).

Ogólnie nie wiem nic w temacie, poza tym, że kierowcą jestem od lat 15, szkód na drodze nie wyrządzam i mam jako takie wyczucie (i spory przebieg). Z uwagi na termin nie mam czasu na dogłębne czytanie wszystkich forów. Nie chcę się zapisywać do klubów, bo wolę wydać pieniądze na paliwo i jedzenie (mam już jeden klub a konkretnie aeroklub i wysysa mnie on do ostatniego grosza).

Wiem, że taki post "naucz mnie wszystkiego w 5 minut" jest mało kulturalny ale gdyby ktoś miał jakiś dobry pomysł, podpowiedź (lub pytania o latanie na szybowcach :) ) to wszystko biorę w ciemno

Pozdrawiam
Tomek

mazeno

Re: Chciałem pożyczyć namiot a dostałem Patrola z namiotem d

Post autor: mazeno » czw sie 08, 2013 9:22 pm

sprzedaj parcha, wydaj kase na wakacje, po powrocie oddaj namiot Obrazek

typson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: typson » czw sie 08, 2013 9:24 pm

Przyjacielowi się tego nie robi ;)

mazeno

Post autor: mazeno » czw sie 08, 2013 9:25 pm

jak prawdziwy przyjaciel to wybaczy.

typson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: typson » czw sie 08, 2013 9:28 pm

Jak mawiają - prawdziwy przyjaciel pcha nożem od frontu a nie wbija w plecy. Ale nie, nie tym razem :]

mazeno

Post autor: mazeno » czw sie 08, 2013 9:30 pm

nie wiem, czy tak mawiaja.
ale wiem jedno.
jesli ktos lata na szybowcach, to musi miec wyobraznie.
mam racje?

typson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: typson » czw sie 08, 2013 9:38 pm

Masz racje. Nawet widzenie stereoskopowe jest. Tylko dopóki jestem sam to jest git, jak jestem z dzieckiem, to mi się tata włącza i niechciałbym dać ciała. Ale może niepotrzebnie się martwię, może powinienem zniknąć z mapy na prawie dwa tygodnie i pojawić się ponownie zapodając super fotorelację. I jeszcze jedno - latanie uczy wiele, w tym przestrzegania przepisów i zasad. O których w tym wypadku nie mam pojęcia, poza zdrowym rozsądkiem. Jeśli to wystarcza - to dzięki, cenna rada (serio).

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » czw sie 08, 2013 9:39 pm

Jak już masz plan lądowania nad morzem.
Moja wersja:
kierunek na Sochaczew => Płock => Włocławek => Toruń => Świecie => Tuchola => Chojnice
nad Charzykowskim i w jego okolicy, generalnie kaszuby :)22

z Płocka można też jechać na Lipno, droga dobra przez las, itd.

a potem nad morze

sam tak często robię
:wink:
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

typson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: typson » czw sie 08, 2013 9:43 pm

Dzięki suzi4WD za odpowiedz. Mogę lamersko - mam jechać asfaltem czy jak?

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » czw sie 08, 2013 9:46 pm

Do Świecia asfaltem, potem tysiące możliwości, przepiękne okolice, jeziora.
I brak komarów.
:)21
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

mazeno

Post autor: mazeno » czw sie 08, 2013 9:48 pm

> Jeśli to wystarcza - to dzięki, cenna rada (serio)
wiem.
a teraz idz przegladnij se jakies mapy i nie sluchaj suziego.
on ma depreche-constant.

typson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: typson » czw sie 08, 2013 9:49 pm

Przez Bory? Tam gdzie latam :) W teorii powinienem czuć się jak u siebie w domu. A jakie mapy polecasz?

Awatar użytkownika
jaras,slepowron

Post autor: jaras,slepowron » czw sie 08, 2013 9:57 pm

zciągnij sobie z np.chomika PRZEWODNIK 4X4 PO POLSCE,lub PRZEWODNIK BFG.sa tam opisane ciekawe trasy po około 100km.rozsiane po Polsce mniej lub bardziej offrodowe.gdybyś miał problem ze znalezieniem to napisz maila na PW to podesle Tobie swoje skany tych przewodników.
BYŁO SPORTAGE 98, 2.0 , LPG BLOS, MATADOR IZZARDA
TERAZ DAIHATSU TERIOS 1. MATADOR IZZARDA MP 71

typson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: typson » czw sie 08, 2013 10:06 pm

pytałem o mapy bo jak latam, to o ile nie mam zamiaru znaleźć się w pobliżu wojska czy Gdańska czy innego portu lotniczego, gdzie mogę wlecieć w strefę (takie 3-D obszary zabronione/kontrolowane) to do czystej nawigacji wystarcza mapa o odpowiedniej skali - tak by wzrokowo ocenić położenie, umieć określić odległość do lotniska, w powiązaniu z kierunkiem i prędkością wiatru co determinuje możliwość (lub jej brak) dolotu. Krótko mówiąc mapa o skali 1:250 000 wystarcza do orientacji i nawigacji tam gdzie latam. Na tej mapie są zaznaczone "drogi inne" (kolorem brązowym) ale nie mam doświadczenia ani nawet wiedzy teoretycznej, czy mogę sobie taką drogą śmigać. Dla odmiany w Tatry - mam zestaw 16 map wojskowych, gdzie nieomal widać każdy kamień, do tego nieoceniony przedwojenny przewodnik. A jeśli chodzi o planowaną podróż patrolem - nic nie mam. I głupio mi zadawać pewnie proste dla Was pytania.

mazeno

Post autor: mazeno » czw sie 08, 2013 10:09 pm

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 11:35 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

typson
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: typson » czw sie 08, 2013 10:14 pm

mazeno pisze:mapy?
atlas polski. zadne tam dzipiesy i roadbuki.
inwencja i wyobraznia.
i koniec wykladu na dzisiaj.
no - szoruj juz.
szerokosci.
Dzięki. Nie mam nawigacji w samochodzie i mieć nie będę, czyli mam jeszcze szanse :)

A mogę prosić o hinty w sprawie noclegów? Czy mogę się tak zwyczajnie rozłożyć po środku lasu lub nad brzegiem jeziora czy to raczej nieroztropne?

mazeno

Post autor: mazeno » czw sie 08, 2013 10:18 pm

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 11:35 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt sie 09, 2013 7:56 am

W wycieczkach masz z 10 tematów o podobnej trasie, lub bardziej przyklejonej do granicy, w tym temat mazeno, mój i przynajmniej kilka, jak nie naście innych.
jak już bardzo nie ogarniasz, to kup sobie przewodnik "Polska Niezwykła", jest też w wersji mapy w sieci za free. Nie jest to kompendium, ale na start wycieczki starczy, po drodze "zmarnuj" trochę czasu na "szczęśćboże" z lokalesami, to i miejsce na nocleg się znajdzie i coś ciekawego podpowiedzą. I się nie bój o dzieciaka.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
raulf

Post autor: raulf » pt sie 09, 2013 8:18 am

Jak jedziesz parchem, to nie spuszczaj oka ze wskaźnika temperatury. Krajobrazy oglądniesz sobie po powrocie. Pewno będą w sieci fajne foty z rejonów, które chciałeś pozwiedzać :)17
Parch+2+35+117xtrem ---->

Awatar użytkownika
Niedzwiadz

Post autor: Niedzwiadz » pt sie 09, 2013 2:40 pm

Kup/ pożycz jakiś przewodnik po Polsce, atlas samochodowy i wiio. Macie jakieś miejsca o których słyszeliście/myśleliście i chcielibyście odwiedzić? Jak tak to już masz jakiś plan ;). Ja czasami jeżdżę na nawigację - ustawiam sobie trasę rowerową czy pieszą i dzida, a po drodze jest kombinowanie.

Z dziewczyną jeździmy turystycznie z namiotem dużo, nocujemy często na dziko, miejscówki wybierane na żywca bez planowania i nigdy nie mieliśmy problemów, byleby komuś się na chama nie rozbić na prywatnym terenie czy w rezerwacie przyrody jakimś. Planujesz wycieczkę w mega urokliwe okolice - super miejsc do nocowanie będziecie mieli od groma ;).

Znajomy oprócz parcha i namiotu zostawił Wam jakieś wyposażenie? Żeby było miło i żeby młody się nie zniechęcił do biwakownia to fajnie mieć butlę gazową, jakiś czajnik, garnek, zastawę jednorazową, stolik, krzesełka, zapas wody, jakaś latarka/lapmka. Grilla turystycznego też fajnie mieć, deskę do krojenia, przyprawy, ręczniki papierowe i ściereczki, płyn do mycia garów, oliwa... ja to lubię podjeść, więc u nas to wyposażenie kuchenne na bogato jest ;).
Jakąś aspirynę, węgiel, apteczkę lepsiejszą dobrze mieć. I łopatę. Parch ma wyciągarkę? Znajomy zostawił szpej offroadowy? Jak tak to poducz się korzystania - mniej nerwa będzie jeśli się gdzieś wkleicie.

Co do jazdy - przyjmijcie sobie dziennie max 200km przebiegu, realnie nawet 100-150 jak będzie zwiedzanie miejscowości. Nie możesz wjeżdżać do lasu, chyba ze drogą publiczną i do wszelkich rezerwatów.

Szerokości!
Vitara była, jest Forester
Wlewam w swoje oczy kufel piwa i cała Polska wygląda inaczej

sokół wędrowny

Post autor: sokół wędrowny » pt sie 09, 2013 6:01 pm

Zerknij na to może w ten sposób. Dostałeś do ręki możliwość spróbowania czegoś nowego, ciekawego, żeby nie powiedzieć nawet ekscytującego. Żeby przeżyć z Patrolem tydzień czy dwa właściwie większość ludzi musi go zwyczajnie kupić a Ty :-) możesz sobie posmakować takiego życia za cenę wachy. Ciesz się chwilą bo warto, podziękuj znajomemu i uważaj – może Ci się spodobać :-)
Patrol Patrolowi Patrolem

Buszdoktor

Post autor: Buszdoktor » pt sie 09, 2013 7:00 pm

suzi4WD pisze:Jak już masz plan lądowania nad morzem.
Moja wersja:
kierunek na Sochaczew => Płock => Włocławek => Toruń => Świecie => Tuchola => Chojnice
nad Charzykowskim i w jego okolicy, generalnie kaszuby :)22

z Płocka można też jechać na Lipno, droga dobra przez las, itd.

a potem nad morze

sam tak często robię
Pochodze z Chojnic. Jakbyś się zdecydował na te okolice to polecam nocleg w Dużych Swornychgaciach w miejscu o nazwie Owink.
Moja ulubiona miejscówka :)

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » pt sie 09, 2013 7:11 pm

Od ponad 30 lat znam to miejsce
:)2

marizb
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: marizb » pt sie 09, 2013 8:24 pm

@buszdoktor @suzi4wd : czy w Owinku jest pole namiotowe czy kwatery ? Dwa dni temu wróciliśmy z dziećmi z biwaku w Rytlu i byliśmy bardzo zadowoleni, pod koniec lipca byliśmy na biwaku w Drzewiczu i też byliśmy zadowoleni. Ogólnie miejsc biwakowych szukam na stronie czaswlas.pl Są to miejsca biwakowe udostępnione przez ALP. Chcemy wyjechać we wtorek ponownie na biwak gdzieś w okolice Swornychgaci i Owink mnie strasznie zainteresował.
Pozdr.
Marcin
DI '95 300 5d, 2", 235/85/16 - był
JGC ZG '96 5.2 pb/lpg, 3,5", 245/75/16

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » pt sie 09, 2013 10:08 pm

Jadąc od strony Swornychgaci dojeżdżasz do tego miejsca
Obrazek
po prawej masz
Obrazek
wyglądające z daleka tak
Obrazek
jadąc dalej prosto
Obrazek
mijasz po lewej
Obrazek
potem
Obrazek
jak widać wodę tam mają :)21
i dojeżdżasz do
Obrazek
dalej sam zobaczysz
:D

Same Swornegacie też są fajowe.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne niekomercyjne”