Bagańik dachowy do 4 runner
Moderator: Mroczny
Bagańik dachowy do 4 runner
Witam!
Jak sobie poradziliście z mocowaniem bagażnika dachowego do swojego 4R?
Nie mam relingów, ani innych elementów ułatwiających montaż, bagażnik wykonam w własnym zakresie, taki żeby było gdzie hi-lifta wrzucić i koło zapasowe tylko czy wkręcać się w dach i to wytrzyma?
Jak sobie poradziliście z mocowaniem bagażnika dachowego do swojego 4R?
Nie mam relingów, ani innych elementów ułatwiających montaż, bagażnik wykonam w własnym zakresie, taki żeby było gdzie hi-lifta wrzucić i koło zapasowe tylko czy wkręcać się w dach i to wytrzyma?
Toyota 4 Runner 3.0 ben 1990r.
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD 1994r
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
Re: Bagańik dachowy do 4 runner
można kupić uchwyty do belek dachowych do tego typu auta
jeśli chcesz robić bagażnika na powierzchni całego dachu to chyba warto jednak przymocować go na stałe do dachu lub zrobić elementy montażowe na stałe w dachu i do niech przykręcać bagażnik
oczywiście mowa o 4runnerze do roku 1999
jeśli chcesz robić bagażnika na powierzchni całego dachu to chyba warto jednak przymocować go na stałe do dachu lub zrobić elementy montażowe na stałe w dachu i do niech przykręcać bagażnik
oczywiście mowa o 4runnerze do roku 1999
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi!!
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
w dachu są poprzeczki takie porządne wzomocnienia do nich trzeba mocować
reszta dachu jest dość miękka
reszta dachu jest dość miękka
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Myślę o zastosowaniu nitonakrętek, chce zrobić w miarę lekką konstrukcje. Zauważyłem, że przez całą długość dachu po obu stronach idą zagłębienia, podejrzewam, że tam mogą być wzmocnienia(i docelowo w tych miejscach szedłby pewnie reling dachowy), murze jeszcze namierzyć wzmocnienia poprzeczne, bagażnik będzie na sześciu stopach, każda stopa po cztery śruby, wkręcona w nitonakrętkę. Myślę, że będzie to dość trwałe połączenie i pozostanie zawsze możliwość demontażu.
Biorę się do mierzenia i projektowania.
Biorę się do mierzenia i projektowania.
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
zrzuć podsufitkę to wszystko zobaczysz
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
-
-
Generalnie dobra droga - ino zainwestuj w nierdzewne nitonakrętki, albo przemyśl sposób ich uszczelnienia (na ten przykład stopka na uszczelniaczu butylowym). Doświadczenie bowiem pokazuje, że po czasie opcja odkręcenia z nich śrub jest już tylko teoretyczna ... 

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
Koledzy pytanie zupełnie z innej beczki, nie chce zakładać nowego tematu.Od dwóch dni (mniejwięcej) dzieje się coś dzwnego z toyotką, wczasie podjazdu pod stromą góre, na reduktorze, samochód słabnie i zaczyna się skakanie jak kangur, silnik słąbnie i na chwile odzyskuje moc, z tendęcją zmniejszającą się aż do zgaśnięcia, sytuacje ratuje wciśnięcie sprzęgła. Śilnik na luzie wkręca się normalnie i na asfalcie jeżdzi się ok, raz tylko ruszając na skrzyżowaniu samochód zaczął skakać do przodu jakbym uczyłe się jeżdzić i co chwile wciskał sprzęgło.
Na początku myślałem, że to tylko na przechyłach ale nie, nawet jak na prostym w małe błotko wieźdzam to po chwili silnik przerywa, ciężko to wytłumaczyć pisząc.
Dzisiaj dałe samochód do znajomego mechanika który kuma 4x4 i na razie do wieczora nic nie znalazł, sam jest zaskoczony takim zachowaniem samochodu, to samo jes na gazie i na benzynie.
Macie jakieś sugestie?
Na początku myślałem, że to tylko na przechyłach ale nie, nawet jak na prostym w małe błotko wieźdzam to po chwili silnik przerywa, ciężko to wytłumaczyć pisząc.
Dzisiaj dałe samochód do znajomego mechanika który kuma 4x4 i na razie do wieczora nic nie znalazł, sam jest zaskoczony takim zachowaniem samochodu, to samo jes na gazie i na benzynie.
Macie jakieś sugestie?
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
-
-
Jest to bodajże pierwsza generacja, z ręczną regulacją (pokrętło) dawki paliwa. Sytuacja ta dzieje się i na gazie i na benzynie.
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
-
-
Czyli na gazie nie działają żadne czujniki silnika. (swoją drogą ten typ instalacji szybciutko kończy te silniki). Masz w zasadzie dwie opcje - chrzani się układ zapłonowy, albo rozpękło się połączenie między przepustnicą a mikserem gazu.
Re: Bagażnik dachowy do 4 runner
Samochód zrobiony, dokładnie to miałem pęknięty przewód powietrza(tak jak podejrzewałeś), który dochodzi do przepustnicy, był pęknięty w zagłębieniu i nie było tego widać na postoju. A czemu to pękło? A no poduszka silnika się urwała i silnik jak dawałem ostro gazu się bujał i po czasie przerwał gumę.
Tak przy okazji, czy poduszkę silnika dostane gdzieś poza serwisem?
Czy ktoś ma przewód który idzie do przepustnicy od tej takiej trójkątnej puszki ( 17881 HOSE, AIR CLEANER, NO.1
17881-65011)?
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_199005 ... _1703.html
Tak przy okazji, czy poduszkę silnika dostane gdzieś poza serwisem?
Czy ktoś ma przewód który idzie do przepustnicy od tej takiej trójkątnej puszki ( 17881 HOSE, AIR CLEANER, NO.1
17881-65011)?
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_199005 ... _1703.html
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
Bagażnik już na dachu, zrobiłem wersje trochę węższą od dachu, halogeny założone teraz tylko trzeba je podłączyć i tu mam pytanie, jako, że nie mam tylnej klapy z podnoszoną szybą ale cała instalacja idzie do tyłu i przy naciśnięciu przyciska od podnoszenia/opuszczania tylnej szyby słychać charakterystyczne pstrykniecie jakby jakiś stycznik zadziałał, czy to dobry pomysł podpiąć się tam z halogenami?
Szukałem na forum informacji na temat demontażu nagrzewnicy, ale nic nie mogę znaleźć, czy kojarzycie jakiś temat na forum w tym temacie?
Szukałem na forum informacji na temat demontażu nagrzewnicy, ale nic nie mogę znaleźć, czy kojarzycie jakiś temat na forum w tym temacie?
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
- dmuchawiec
-
byś jakieś fotostory zrobił i się pochwalił
też się zbieram do montażu relingów
skończyłem klimę w moim z 1993 r., dwa razy rozbierałem całą deskę i zespól nagrzewnicy 

a co chcesz wiedziećzyjo pisze:Szukałem na forum informacji na temat demontażu nagrzewnicy

Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
do wyjęcia nagrzewnicy faktycznie trzeba zdemontować półauta w środku
jakie masz halogeny jaki pobór prądu bo jeśli duży to zasilanie powinno iść z aku bo inaczej może popalić instalację
jakie masz halogeny jaki pobór prądu bo jeśli duży to zasilanie powinno iść z aku bo inaczej może popalić instalację
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Dwa halogeny po 55W Wesem, jeszcze nie podłączone, zrobie zdjęcia bagażnika i wstawie na forum.
A co do nagrzewnicy to muszę ją wyjąć i wyczyścić albo wymienić bo za bardzo nie grzeje, tak też sobioe myślałem czy czasem nie da rady jej wyczyścić (chociaż częściowo) bez wyjmowania, odłącze te dwa węże przy grodzi od strony silnika i pod ciśnieniem zaczne płukać nagrzewnice, potem zapodam jakiś środek (kolega kiedyś chłodnice kretem sobie wyczyścił
) i znowy płukanie i może dmuchanie itp.
Co wy o tym myślicie, zawsze rozbierania mniej?
A co do nagrzewnicy to muszę ją wyjąć i wyczyścić albo wymienić bo za bardzo nie grzeje, tak też sobioe myślałem czy czasem nie da rady jej wyczyścić (chociaż częściowo) bez wyjmowania, odłącze te dwa węże przy grodzi od strony silnika i pod ciśnieniem zaczne płukać nagrzewnice, potem zapodam jakiś środek (kolega kiedyś chłodnice kretem sobie wyczyścił

Co wy o tym myślicie, zawsze rozbierania mniej?
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
może masz zapowietrzony układ bo aby zabić nagrzewnice to niezły syf musiał być w płynnie
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
- dmuchawiec
-
niekoniecznie nagrzewnica zasyfiona, może być zerwane cięgno od takich klapek dwóch kierujących strumień powietrza na nagrzewnicę, albo źle podłączone cięgna - cięgno ogrzewania steruje zaworkiem na przewodzie i równocześnie tymi klapkami
miałem tak jak kupiłem swojego
sprawdzić można bez rozbierania czegokolwiek, to cięgno jest w okolicy lewej nogi pasażera
można je odpiąć i przestawić ręcznie klapki w drugie położenie - jeśli nic się nie zmieni to nagrzewnica - i raczej ją wyjmij
pzdr
miałem tak jak kupiłem swojego
sprawdzić można bez rozbierania czegokolwiek, to cięgno jest w okolicy lewej nogi pasażera

można je odpiąć i przestawić ręcznie klapki w drugie położenie - jeśli nic się nie zmieni to nagrzewnica - i raczej ją wyjmij
pzdr
Hilux Surf KZN130 '93
Uaz 315126 '87
Uaz 315126 '87
Sprawdzę te klapki, sam zawór od wody się otwiera i zamyka, przewody na wlocie i powrocie są gorące. Powietrze do kabiny leci letnie, przy obecnych temperaturach słabo ogrzewa kabinę, coś z tym muszę zrobić.
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
To sobie narobiłem, szukając napięcia w tyle samochodu, dokładniej przy pozostałościach elektryki tylnej klapy (chciałem się podpiąć z halogenami pod podnoszenie i opuszczanie tylnej szyby) przez przypadek zwarłem jeden plusowy kabelek do masy, teraz nie mam oświetlenia kabinowego, radio nie gra, zegarek nie świeci.Sprawdziłem bezpieczniki w kabinie kierowcy te przy lewej nodze i wszystkie są ok, gdzie jeszcze powinienem szukać przyczyny?
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
komora silnika przy aku są bezpieczniki
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki i w komorze silnika i w kabinie, nadal nic nie znalazłem, może jakiś przekaźnik padł tylko który i jak to sprawdzić?
Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
- kpeugeot
-
- Kontaktowanie:
przekaźniki są pod kierownicą
na słupku koło pasażera
w komorze silnika
nogi kierowcy nad bezpiecznikami
więcej miejsc nie pamiętam nie wiem tez które są od czego
na słupku koło pasażera
w komorze silnika
nogi kierowcy nad bezpiecznikami
więcej miejsc nie pamiętam nie wiem tez które są od czego
TARO 3,0V6 LJ70 LJ78
Mam tzw. serwisówke do 4 runnera i rozmieszczenie też tam jest, opisy po angielsku jako tako rozumnie, najgorzej jak coś pod jakąś płytka się upaliło.
Nie pozostaje mi nic innego jak po omacku szukać dalej
.
Nie pozostaje mi nic innego jak po omacku szukać dalej

Uaz 31512 1995r
Uaz 31512 1995r
-
-
Jak masz serwisówkę fabryczną - to masz tam rozrysowane połączenia, oznakowane kostki i piny, wraz z kolorami kabli. Miernik w łapkę, i trzeba posprawdzać przejścia, bo jak był który kabelek na wykończeniu - to go mogło upalić.