Bagaznik wyprawowy - chce zbudowac
Moderator: Kosiarz
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Re: Bagaznik wyprawowy - chce zbudowac
Zrobiłbym jeszcze ze dwie łapy na stronę.
y60 autobus, czerwony.
wiem wiem pasami tez to wiąże,wymiar bagażnika jest dostosowany akurat do elementów gdybym nie woził narzędzi w aucie to jakoś bym sobie poradził beż bagażnika.Myślałem nad 4 mocowaniami na stronę no ale z dodatkowymi uchwytami w miejscach mocowań relingów myślę że wystarczą 3.W poprzedniej terenówce miałem bagażnik zamontowany tylko na relingach woziłem czasami po 200kg i dawało rade więc myśl że nie będzie żle.
dało radę bo nikogo nie zabiłeś?
widziałem wiele róznych cudów i ten wyżej jest na miarę betoniarki na autostradzie (widziałem jak grupa dekli budowlanych jechała autostradą ciągnąc betoniarkę za busem. A potem idioci byli wielce rozbawieni urwanym kołem)
widziałem wiele róznych cudów i ten wyżej jest na miarę betoniarki na autostradzie (widziałem jak grupa dekli budowlanych jechała autostradą ciągnąc betoniarkę za busem. A potem idioci byli wielce rozbawieni urwanym kołem)
kolego Mroczny!auta terenowego używam zgodnie z jego przeznaczeniem nie na autostradach,jedyne co podczas tej że jazdy z tym ładunkiem mogłem wtedy zabić to jakiś zając lub sarna,mam na tyle lat i rozumu że nie poruszam się z takimi ładunkami po drogach publicznych jedynie co to jeśli można je tak nazwać to tylko utwardzonych gdzie w moich okolicach to tylko podkreślam tylko terenowe auto da rade przejechać więc nie wiem dlaczego wyjeżdżasz z takimi porównaniami.Wiem że takich jak wyżej podałeś przykładów dużo by można wymieniać ale moim zdaniem trzeba o pewnych sprawach wiedzieć więcej zanim się wyda opinie szydzące z kogoś.Pozdrawiam!
Wożenie czegokolwiek gdziekolwiek zamocowane tak, że może zlecieć z dachu to kretynizm, więc nie dziw się, że Cię zaszufladkowali odpowiednio. I tak dostałeś bardzo wyważoną i politycznie poprawną odpowiedź 

A nie na przykład w pysk...Takayuki pisze:. I tak dostałeś bardzo wyważoną i politycznie poprawną odpowiedź

Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...
@lala m zajebałes w moja nute poczucia estetyki koszmarnie , jak juz udupczyłes te profile to mogłes sie do połaczeń spawanych przyłożyć.
Masz koszmarka na dachu a nie bagaznik , o ilosci punktów podparci już Ci napisali.
Jak chcesz wozic ciężkie graty to zainwestuj w szyny mocujace
o takie cos nie koniecznie od tego producenta.
http://beson.com.pl/download/Katalog_BE ... n_S027.pdf
Masz koszmarka na dachu a nie bagaznik , o ilosci punktów podparci już Ci napisali.
Jak chcesz wozic ciężkie graty to zainwestuj w szyny mocujace
o takie cos nie koniecznie od tego producenta.
http://beson.com.pl/download/Katalog_BE ... n_S027.pdf
W260 2.8D 32MT/32M+S
przemek81 o moje spawy to ty się nie martw,co do estetyki masz prawo mieć swoje zdanie,szyny mi nie potrzebne bo nie wożę takich ciężarów a wiozłem tylko raz no i o podparciach też napisałem,czytaj dokładnie.Pozdrawiam!
Pozdrawiam również, nie martwie sie o Twoje sprawy tylko opisałem swoje wrażenia estetyczne. 

W260 2.8D 32MT/32M+S
Lala m ... to Ty się w końcu pytasz tutaj o coś, czy tylko chcesz się pochwalić 

XJ4.0... nastała era 4.2Donkey 
Jeśli coś się nie daje naprawić, znaczy, że nie było zepsute.

Jeśli coś się nie daje naprawić, znaczy, że nie było zepsute.
Takie techniczne pytanie.
Jak wygląda (albo jak powinien wyglądać) bagażnik dachowy z aluminium, po paru latach użytkowania.
Chodzi mi o ewentualne utlenianie się aluminium. Przymierzam się do zrobienia takowego i zastanawiam się nad aluminium.
Wszelkie sugestie mile widziane
pzdr
Jak wygląda (albo jak powinien wyglądać) bagażnik dachowy z aluminium, po paru latach użytkowania.
Chodzi mi o ewentualne utlenianie się aluminium. Przymierzam się do zrobienia takowego i zastanawiam się nad aluminium.
Wszelkie sugestie mile widziane

pzdr
Bardzo dobry pomysł jeżeli nie masz w planie stawiać samochodu kołami do góry ani wisieć na nim przypięty na trawersach. Do wypraw świetny lecz podstawową sprawą jest fachowe obliczenie jego sztywności. Dobre i ładne spawanie, a potem radość z wielu kg mniejszego obciążenia. Trzymam kciuki 

---> "Nie przenoście nam stolicy do Krakowa" <---
Oryginalny po 20+ latach:rymi pisze:Takie techniczne pytanie.

Porobię potem dokładniejsze zdjęcia.
pytanie zasadnicze;
czy to jest czyste aluminium (raczej wątpię) czy jakiś jego stop....
czyste powinno być zabezpieczane/malowane, a różne jego stopy nie.
Wątpię żeby czyste po takim okresie eksploatacji tak wyglądało....
zmierzam do tego że wykonanie bagażnika z w/w materiałów to są dwie różne rzeczy jeśli chodzi o obróbkę, spawanie, zabezpieczanie a co najważniejsze koszty
więc....(wiem, wiem nie zaczyna się zdania od "więc")
więc zainteresowany powinien mieć świadomość takiego stanu rzeczy
czy to jest czyste aluminium (raczej wątpię) czy jakiś jego stop....
czyste powinno być zabezpieczane/malowane, a różne jego stopy nie.
Wątpię żeby czyste po takim okresie eksploatacji tak wyglądało....
zmierzam do tego że wykonanie bagażnika z w/w materiałów to są dwie różne rzeczy jeśli chodzi o obróbkę, spawanie, zabezpieczanie a co najważniejsze koszty
więc....(wiem, wiem nie zaczyna się zdania od "więc")
więc zainteresowany powinien mieć świadomość takiego stanu rzeczy
Niech Discovery Będzie z Wami ... na Zawsze!
No nie, bez jajCeloDefi pisze:pytanie zasadnicze;
czy to jest czyste aluminium (raczej wątpię) ...

Tak to wygląda... tylko wbrew pozorom amelinium się pomaluje, można też anodować albo inne cuda robić żeby zabezpieczyć.

KryH pisze:No nie, bez jajCeloDefi pisze:pytanie zasadnicze;
czy to jest czyste aluminium (raczej wątpię) ...![]()
z jajami, z jajami...

technolog "kurna" od alamunium się znalazł

Hi hi hiCeloDefi pisze:...
technolog "kurna" od alamunium się znalazł

Ludzie dzielą się na tych co "wkręcają"
i na tych co są "wkręcani".....
dobrze że koledzy to podobni "jajaże" jak ja....
inaczej to strasznie nudno było by na forum
i na tych co są "wkręcani".....
dobrze że koledzy to podobni "jajaże" jak ja....
inaczej to strasznie nudno było by na forum