Mocowanie toporka/siekierki

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

alientm

Mocowanie toporka/siekierki

Post autor: alientm » śr sty 30, 2013 9:37 am

Sprawa niby banalna, no ale mam problem. Chce zamontować na klapie tylnej od środka, zrobić to tak aby była szybka w demontażu i szybka w montażu. Pomysłem były opaski zaciskowe, gumowe, wielokrotnego użytku, lecz przyznam, że nie znalazłem takich lokalnie, a i google nie pomogło. Można kupić opaski plastykowe wielokrotnego użytku, ale paczki po 30 i więcej sztuk...

Jakiś pomysł ? Najlepiej możliwie tanio :)
Jest pomysł mocowania na szeroki rzep, ale jakoś to nie przemawia za trwałością.
Suzuki Samurai

Awatar użytkownika
Mieciu1

Kontaktowanie:

Re: Mocowanie toporka/siekierki

Post autor: Mieciu1 » śr sty 30, 2013 9:54 am

http://www.quickfist.com.pl/ coś w ten deseń .
ps. strona przypadkowa
Zdjęcia , zdjęcia , zdjęcia

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr sty 30, 2013 12:05 pm

alientm pisze: Jakiś pomysł ? Najlepiej możliwie tanio :)
Jest pomysł mocowania na szeroki rzep, ale jakoś to nie przemawia za trwałością.
Ani bezpieczenstwem. :)21

Quickfisty sa ok. :)2
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
piwo8

Post autor: piwo8 » czw sty 31, 2013 1:57 pm

Na amerykańskim forum cherokee widziałem, jak gość pomocował WSZYSTKO na szerokie rzepy z us army. Za tylnym fotelem miał taką kratkę i do tego też rzepy, na oko 5 cm szerokie. Miał tam łopatę, siekierę, gaśnicę... Wyglądało bardzo solidnie.
Z tańszych niż quickfisty rozwiązań, ja użyłem pasów mocujących 3cm szerokich z marketu, ale nie takich ze ściągaczem, tylko z klamerką - ściągam pas ręcznie. I się czyma :)21
piwo
biała jak śnieg vitara - pa pa...
Czerwonoskóry xj 1988 - pa pa...
Toyota Hiace 4wd 2003

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw sty 31, 2013 2:08 pm

To, ze tak zrobil amerykanin to nie bral bym tego za pewnik w dziedzinie bezpieczenstwa. ;)
To dosc nierozgarniety narod ;)

Nie wiem jak rzep przy zderzeniu/rolce mialby utrzymac kilkukilogramowa siekiere i raczej bym niechcial tego sprawdzac :)21
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

kwiatkowawies

Post autor: kwiatkowawies » czw sty 31, 2013 2:39 pm

Dobry drut nigdy nie jest zły :)21
PATROL Y61 V8 LONG TURYSTYK

Awatar użytkownika
superkto

Kontaktowanie:

Post autor: superkto » czw sty 31, 2013 3:10 pm

Trzyma OK, na wyjebach nigdy nie wylata.

Quickfisty może tanie nie są ale są zajeb......

Obrazek

Obrazek

Obrazek
sudetyoffroad.pl
http://www.coconmobile.pl

Awatar użytkownika
piwo8

Post autor: piwo8 » pt lut 01, 2013 12:37 pm

Obrazek
http://www.cherokeeforum.com/f58/new-ho ... 34/index6/

Jak dla mnie wygląda solidnie.
Pod zdjęciem link do strony z forum, gdzie jest więcej fotek tego auta.
piwo
biała jak śnieg vitara - pa pa...
Czerwonoskóry xj 1988 - pa pa...
Toyota Hiace 4wd 2003

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » ndz lut 03, 2013 7:59 pm

Ściągałem sobie trochę wojskowego Velcro z USA - chodziło mi głównie o odpowiednie kolory i szerokość.

10 cm szerokości trzyma jak zły. Trzeba się przyłożyć by w rękach rozerwać. Mam też siekierę w aucie na quickfistach od wewnątrz drzwi z tyłu i powiem, że rzep jest przynajmniej porównywalny, jeżeli nie mocniejszy. W obu przypadkach zadecyduje mocowanie Velcro lub uchwytu QF do auta. Rzep możesz zamocować na dużej powierzchni, w QF masz jedną śrubę - musi dobrze siedzieć w mięsie, bo inaczej siekiera poleci razem z uchwytem. Druga rzecz, QF się odkształca podczas mocowania, odkształca się też ta badziewna plastikowa podkładka.

Jak dla mnie przy porządnym Velcro dużej szerokości i QF i tak zdecyduje montaż do auta.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

wiktorbull
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wiktorbull » śr paź 02, 2013 2:13 pm

odświeżę.. jakiś czas temu również szukałem opcji mocowań poza quickami kupiłem wojskowe troki skórzane na alle..., tanie a spełniają funkcję.....

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » śr paź 02, 2013 5:54 pm

Siekiery bym na quick fistach na tylne drzwi nie dał. Przynajmniej nie mając stalowej kraty za fotelami. Zdecydowanie lepiej mocowań tak, by w razie stłuczki nie poleciała do przodu.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

Awatar użytkownika
RAFAL212
Kontaktowanie:

Post autor: RAFAL212 » pt paź 04, 2013 11:10 pm

Wojskowe rzepy są nie do zajechania. Szanse, że puszczą są podobne do tego, że pas bezpieczeństwa pęknie - być może prawdopodobne, ale raczej w teorii... Te ze zdjęcia, to takie właśnie pasy. Myślę jednak, że quick-fist to rozwiązanie równie kosztowne co dobrej jakości rzepy.
Fundacja Trzeba Marzyć
Spełniamy marzenia ciężko chorych dzieci.
www.trzebamarzyc.org

art74

Post autor: art74 » sob paź 05, 2013 9:31 pm

Sprzęt saperski to raczej na zewnątrz powinien być mocowany bo :Jest łatwo dostępny , ubłocony nie brudzi , nie zajmuje cennego miejsca we wnętrzu , nie stwarza zagrożenia dla pasażerów , nie niszczy tapicerki dodatkowymi wkrętami, śrubami oraz częstym jego mocowaniem i wyciąganiem. :wink:
LR Discovery 2_ V8 4,0L.

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » wt paź 29, 2013 11:32 pm

Z zewnątrz to zaraz Cię okradną prędzej czy później.
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3

art74

Post autor: art74 » pt lis 01, 2013 10:28 pm

KarolSawiak pisze:Z zewnątrz to zaraz Cię okradną prędzej czy później.
Nie wiem z kim i gdzie jeżdzisz ale ja by m w takim razie chyba zmienił towarzystwo :)21 __________ Na codzień pod marketem mi nie potrzebny więc w garage zostaje a lansu se można czym innym przeca dodawać . :wink: :lol: ))
LR Discovery 2_ V8 4,0L.

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » pt lis 01, 2013 10:48 pm

Nie wiem w jakim kraju mieszkasz, ale skoro w Polsce czy na wschodzie za 30zł, czy innych rubli transferowych potrafią scyzoryk w plecy wmontować to tym bardziej zdjąć siekierę z niepilnowanego samochodu.
Dlatego też nie jestem zwolennikiem plandek w terenówkach (kiedyś miałem plandekowca) i osprzętu poprzyczepianego na zewnątrz.
Co do towarzystwa z jakim czasami jeżdżę - nie znasz, więc nie pitol, ponadto mam 3 zasady - daleko to jeżdżę sam, druga i trzecia zasada -taka sama jak pierwsza.
Jak jeździsz w grupie - lokelsi czują większy respekt, nie podchodzą, ale też coś tracisz - nie zasymilujesz się tak łatwo z nimi jak działając w pojedynkę.
Ostatnio zmieniony śr lis 06, 2013 11:28 am przez KarolZG, łącznie zmieniany 1 raz.

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » śr lis 06, 2013 1:23 am

Dodam swoje 2 grosze w temacie mocowania różnych gratów.
Ze swojej strony polecam wojskowe troki-skórzane paski pochodzące chyba z plecaków wojskowych. Do kupienia w każdym demobilu, na każdym bajzlu w powalającej cenie 1-2 zł za sztukę.
Są różnej długości-ok 20-30 cm, ze skróceniem zero problemów. Wytrzymałość? U mnie na dachu wisi na dwóch takich pełnowymiarowy stalowy szpadel z drewnianym trzonkiem od wiosny do tej pory i nic się z tym nie dzieje. Problemem może być tylko kwestia "dziurek" w pasku, ale każdy poradzi sobie z dopasowaniem tego ;)
Łatwość odpięcia i zapięcia? Jak zwykły normalny pasek do spodni, klamerka i szlufka :D
Absolutnie polecam :)2

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » śr lis 06, 2013 6:49 pm

górni$ pisze:Dodam swoje 2 grosze w temacie mocowania różnych gratów.
Ze swojej strony polecam wojskowe troki-skórzane paski pochodzące chyba z plecaków wojskowych. Do kupienia w każdym demobilu, na każdym bajzlu w powalającej cenie 1-2 zł za sztukę.
Są różnej długości-ok 20-30 cm, ze skróceniem zero problemów. Wytrzymałość? U mnie na dachu wisi na dwóch takich pełnowymiarowy stalowy szpadel z drewnianym trzonkiem od wiosny do tej pory i nic się z tym nie dzieje. Problemem może być tylko kwestia "dziurek" w pasku, ale każdy poradzi sobie z dopasowaniem tego ;)
Łatwość odpięcia i zapięcia? Jak zwykły normalny pasek do spodni, klamerka i szlufka :D
Absolutnie polecam :)2
absolutnie nie polecam na dłużej... no może... pół sezonu (pod warunkiem, że się nie używa)
Bowiem jak mokre albo ubłocone to problemy z odpięciem bo przecież skóra w takiej sytuacji śliską się robi, mokra zaś (rozmięka) naciągana przy zapinaniu strzela najczęściej na dziurce.
zaznaczam, że się nie znam, więc można mi zarzucić, że bzdury piszę :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
KarolZG

Post autor: KarolZG » śr lis 06, 2013 7:52 pm

Troki skórzane to raczej tak na pół roku na zewnątrz, wewnątrz zaś ok.
Wada, że z czasem naciągają się i sprzęt lata, otwory trzeba nowe robić.

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » czw lis 07, 2013 8:48 am

troki skórzane warto czasem zakonserwować bo to skóra przecież jest i posłuży dłużej , i tak szybko się nie zrywają ....
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » czw lis 07, 2013 9:16 am

Troki cwiczylem.

Slabo generalnie wypadly. Czesc sie pozrywala na dziurkach. W czesci skora stawrdniala jak nie byly dlugo uzywane. Jak mokre to wogole dramaat. Do tego rzadko kiedy trzyma tak,zeby sprzet nie latal. Siekierke to by trzeba w dwoch/trzech miejscach przymocowac i dochodzimy do najwazniejszej wady.
Obsluga w rekawicach. Niewykonalne dla mnie. Zgrabialym rekami tez ujowo. A z reguly jak potrzeba toporka albo lopaty to warunki nie sa sprzyjajace, :)21

Szlyszalem duzo dobrego wlasnie o wojskowych rzepach ostatnio, ale sa dosc drogie no i podobno(nie sprawdzalem) wrazliwe na piach i brud.

Quickfisty mozna baaardzo tanio kupic na ebay'u czy ichniejszych demobilach.
Za 4opak takich malych placilem chyba $4. Zestaw z roznymi wymiarami kosztuje chyba z 60 zeta. . Z 8 sztuk. Raz kupujesz i zapominasz. W razie czego idzie przelozyc do innego auta. I to o nowkach mowa. Uzywki mozna dostac za darmo z wozow strazackich czy karetek na zlomowiskach jak ktos ma dojscie.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » czw lis 07, 2013 11:32 am

NUREK MAV pisze:troki skórzane warto czasem zakonserwować bo to skóra przecież jest i posłuży dłużej , i tak szybko się nie zrywają ....
nie ma to jak codzienne pastowanie :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » czw lis 07, 2013 3:36 pm

bert pisze: nie ma to jak codzienne pastowanie :)21
taka praca :)21 jeszcze tylko tydzień :lol: .....
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”