Uaz -> Uazowołga
Moderator: Student
-
-
Uaz -> Uazowołga
Poszukuję uaza do kupna, jednak wszystkie w mojej okolicy są na kwadratowych kolektorach. Czy głowica wołgi z okrągłymi kolektorami pasuje bez problemów, czy niezbędne są jakieś przeróbki?
- vandall_jr
-
Re: Uaz -> Uazowołga
Głowica GAZ 21 i GAZ 24 są inne z tego co pamiętam ... to nie jest bolt on 

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Uszczelka pod głowicę od wołgi musi być.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
To tylko na początek,później idealna pwierzchnia styku głowica- blok,dłuższe szpilki do głowicy,dłuższe laski popychaczy zaworów.oraa cały szereg innych detali o których już napisano tomy.Lepszym rozwązaniem jest cały silnik GAZ24
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
-
-
a Gaz 21?
Bo z tego są dwa rodzaje tych głowic; płytsza i głębsza. To na mój rozum to lepsza będzie ta płytsza bo kompresja się zwiększy, dobrze myślę?
Bo z tego są dwa rodzaje tych głowic; płytsza i głębsza. To na mój rozum to lepsza będzie ta płytsza bo kompresja się zwiększy, dobrze myślę?
Źle.poco CI większa kompresja.Sprawa nie leży w głębokości głowicy.Obejrzyj jedną i drugą a sam wyciągniesz wnioski.
,Espace 2,2dCi 2003,Jeep Grand Cherokee 4,0 1998
- vandall_jr
-
Pytanie zasadnicze, wybacz ale narobisz się, dostaniesz zajebist...... cieknącą VOLGĘ na uj Ci to
Wstaw merca i po sprawie bazowe 130 KM i nie cieknie, odpala, pali normalnie. Przerabialiśmy temat UAZ-VOL w 2000 roku i uważam ten pomysł za nietrafiony. Merc zdeklasował cały projekt Radzieckiej techniki atomowej od kibla, alu ruskie dobrze waży tym się kieruj na złomie to docenią . Nie traktuj tego jako uwagę pod Twoim adresem lecz jako sugestię.

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Kompresja wcale nie musi się zwiększyć,zalezy jak dopasowane będziesz miał tłoki i pierścieni,zmieni się stopień spreżania i to głownie podniesie sprawność silnika.Damiankulak pisze:a Gaz 21?
UAZ "78r z dłubniętym silnikiem bez gaźnika
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
Land Cruiser LJ 70 2,4TD
Land Cruiser KZJ 90 3,0TD
-
-
dobrze zrobiony silnik uazowołga wcale nie leje olejem w koło,ważne aby nie przgazowywać nie przegrzać nie przelewać oleju ponad stan i założyć dobry sznur od merca a bedzie chodził brz problemów.Mam siedem lat Uaza z tym silnikiem i po zrobieniu chodzi jak zegarek - ruski.
Edgar z Gór.
- vandall_jr
-
GratulacjeEdgarowski pisze:dobrze zrobiony silnik uazowołga wcale nie leje olejem w koło,ważne aby nie przgazowywać nie przegrzać nie przelewać oleju ponad stan i założyć dobry sznur od merca a bedzie chodził brz problemów.Mam siedem lat Uaza z tym silnikiem i po zrobieniu chodzi jak zegarek - ruski.

Ale każdy ma swój pomysł, ja to szanuję tylko alternatywnie do wykonanej pracy wolał bym popracować nad silnikiem merca a nie nad UAZOVOLGO. Bo jestem pewny iż taki wynalazek NIE pobije wytrzymałością i poprawnością eksploatacyjną merca.
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
-
-
vandall, ale Ty jesteś fanem róznych zmot czysto w teren do katowania 
A ja chcę użytkować jako oldtimer na szutrowe drogi i w śnieg, nie chcę zbytnio odchodzić od oryginału.

A ja chcę użytkować jako oldtimer na szutrowe drogi i w śnieg, nie chcę zbytnio odchodzić od oryginału.
i słusznieDamiankulak pisze:vandall, ale Ty jesteś fanem róznych zmot czysto w teren do katowania

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- vandall_jr
-
U nas to rodzinneDamiankulak pisze:vandall, ale Ty jesteś fanem róznych zmot czysto w teren do katowania

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
klucz13 pisze:............................i słusznienie słuchaj zboka

A tak merytoryczniej, to faktycznie ćwiczenie uazowołgi to szkoła mechanikowania i cierpliwosci kończaca się rewizją pogladów i porzuceniem archeologii

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
SebastianaS brakuje...
Wytłumaczyłby łopatologicznie.

Wytłumaczyłby łopatologicznie.

- vandall_jr
-
Czasami jak Senior powie, że mus coś wywalić to mus to zrobić
. Nie wpadnij czasem na pomysł polerowania kolektorów bo się tylko namachasz.
Dobrze robi gaźnik od forda 2,9 V6 chyba Granada z auto-ssaniem

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
-
-
Smieci zmotanych jest pełno a mnie chodzi o zachowanie oryginału i wolę uazowołgę niż niemieckiego starucha ciężkiego bo z takim ustriojstwem można jechać na szrot a nie na porządny zlot pojazdów militarnych gdzie cenią oryginały.
Edgar z Gór.
silnik merca a już dizla to se wsadź do drezyny lub walca drogowego maniaku faszystowskiej markivandall1 pisze:klucz13 pisze:............................i słusznienie słuchaj zboka
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
.......O zesz ty uju
![]()
![]()
A tak merytoryczniej, to faktycznie ćwiczenie uazowołgi to szkoła mechanikowania i cierpliwosci kończaca się rewizją pogladów i porzuceniem archeologii

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
silnik merca a już dizla to se wsadź do drezyny lub walca drogowego maniaku faszystowskiej markiklucz13 pisze:.......................

Kluczu,dobrze wiesz że nie mówie o gnojówce, tylko o szlachetnej benzynce.
A może nam przypomnisz na jakim to paliwie UZA jezdzi,co

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Taki oryginał/uazowołga to oryginał?Edgarowski pisze:Smieci zmotanych jest pełno a mnie chodzi o zachowanie oryginału i wolę uazowołgę niż niemieckiego starucha ciężkiego bo z takim ustriojstwem można jechać na szrot a nie na porządny zlot pojazdów militarnych gdzie cenią oryginały.

Ja nie jestem zwolennikiem pakowania do uaza starego diesla merca,choc rozumiem motywacje tych którzy to robią i nie dyskutuję.
Ori silnik uaza można zastąpić 4cylindrową benzyną merca i wtedy możemy sie spodziewać poprawy wszystkich paramatrów i wartości użytkowych,oraz zmniejszenia upierdliwości obsługi.Mówie to na podstawie kilkuletniego doświadczenia z tym samochodem.
Chyba ze ktoś chce być muzealnikiem...

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Kluczu,dobrze wiesz że nie mówie o gnojówce, tylko o szlachetnej benzynce.vandall1 pisze:silnik merca a już dizla to se wsadź do drezyny lub walca drogowego maniaku faszystowskiej markiklucz13 pisze:.......................
A może nam przypomnisz na jakim to paliwie UZA jezdzi,co

uza nie jeźdz tylko grzeje a poruszanie się jej jest tylko produktem ubocznym ogrzewania

teeee uważaj bo jak się starszy rozpędzi to zostanie astronomo-ginekologiem i resztę czasu spędzi na poszukiwaniu czarnej dziuryvandall_jr pisze:Czasami jak Senior powie, że mus coś wywalić to mus to zrobić. Nie wpadnij czasem na pomysł polerowania kolektorów bo się tylko namachasz.
Dobrze robi gaźnik od forda 2,9 V6 chyba Granada z auto-ssaniem

Głowica od wołgi chyba była inna różniła się pompą wody . Oryginalna wołga ma pompę wody na bloku a uaz na głowicy czy jakoś tak już nie pamiętam poprawcie mnie jak się mylę.A po co to robić teoretycznie zyskasz 15km a roboty i kosztów sporo no lepiej zostać przy kwadratach i kominie jak tak ci zależy.
Był Parch 160 3.3td 3" Cybuch , 33" Sahara
Jest Nieviasta 1.6 i GV 3D 2.5 R6
Jest Nieviasta 1.6 i GV 3D 2.5 R6