budowa zmoty
Moderator: Albert_N
budowa zmoty
Witam
chodzi mi po głowie budowa zmoty
i chciałem zadać pytanie co sądzicie o takim połączeniu :
rama samurai lub jimny
silnik 1,3 z mazdy RX8
mosty (na początek unimog ale potem coś lżejszego )
zawieszanie Coil Over jeszcze nie wiem który model ale najprawdopodobniej z foxa
reduktor robur
+ wyciągarka mechaniczna
auto raczej z przeznaczeniem na przeprawy
jest to taki luźny pomysł i czekam na wasze opinie , wskazówki
pozdrawiam
chodzi mi po głowie budowa zmoty
i chciałem zadać pytanie co sądzicie o takim połączeniu :
rama samurai lub jimny
silnik 1,3 z mazdy RX8
mosty (na początek unimog ale potem coś lżejszego )
zawieszanie Coil Over jeszcze nie wiem który model ale najprawdopodobniej z foxa
reduktor robur
+ wyciągarka mechaniczna
auto raczej z przeznaczeniem na przeprawy
jest to taki luźny pomysł i czekam na wasze opinie , wskazówki
pozdrawiam
Re: budowa zmoty
I uj bombki szczeliłŁeLeK pisze:Pomysł fajny... tyle, ze silnik Rx8 kręci sie w drugą stronę

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Hehehevandall1 pisze:I uj bombki szczeliłŁeLeK pisze:Pomysł fajny... tyle, ze silnik Rx8 kręci sie w drugą stronę

4x4 Tczew
a nie ma jakiegoś reduktora który zmieniał by kierunek obrotu ?
Są.
Są też inne silniki.
I inne auta.
I inne hobby, do których nie trzeba mieć wiedzy, żeby kogoś nie zabić na drodze.
Są też inne silniki.
I inne auta.
I inne hobby, do których nie trzeba mieć wiedzy, żeby kogoś nie zabić na drodze.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
ŁeLeK pisze:Pomysł fajny... tyle, ze silnik Rx8 kręci sie w drugą stronę
jesteś pewien że na wyjściu z skrzyni biegów wał się kręci w drugą stronę ?
po budowie dyfra mazdy śmiem twierdzić że kręci się on w tą samą stronę co w samuraju
ale mogę się mylić
ernil pisze:Są.
Są też inne silniki.
I inne auta.
szukam jakiś konkretów
jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to zamilcz
po co zaśmiecać temat
- BENGI
- Kontaktowanie:
widzisz @ernil po co Ci to byłofazer1988 pisze:
szukam jakiś konkretów
jeśli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to zamilcz
po co zaśmiecać temat

Uaz, Uaz, Nissan Szakal, 2xNissan Patrol K160, W160, Nissan Strzała, Y60 long
pzdr Mati
pzdr Mati

Dżizas, żeby mnie tylko nie zguglował. Jeszcze przyjedzie porządek zrobić, a ja na antybiotyku słaby słaby jakiś jestem 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Hondy, Mazdy, Toyoty itp. Wszystkie te silniki kręcą sie w lewa stronę. A jeżeli już w prawą-po Bożemu to ni hu ni jak nie da się połączyć tego z jakąś sensowną skrzynią biegów. Duży dobry silnik 2,5 z BMW. Aaaaaaleee... jeżeli chcesz zainstalować wszystko o czym piszesz... 50tys netto nie Twoje. Same coilovery to wydatek 15tys netto minimum. Plus unimogi 5+przeróbka na hamulce tarczowe, reduktor robur z PTO klejne 2,5tys i tak mógłbym wymieniać w nieskończoność. Niestety życie weryfikuje plany z siła komiksowego Hulkafazer1988 pisze:ŁeLeK pisze:Pomysł fajny... tyle, ze silnik Rx8 kręci sie w drugą stronę
po budowie dyfra mazdy śmiem twierdzić że kręci się on w tą samą stronę co w samuraju
ale mogę się mylić

4x4 Tczew
A zapraszam,zapraszam,choć nihil novi sub sole w wynalazkowości.ŁeLeK pisze:Hehehewpadne jutro do Was na bajer Vandall
Eś go zmasakrował

Foch?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
dzięki za odpowiedzŁeLeK pisze:Hondy, Mazdy, Toyoty itp. Wszystkie te silniki kręcą sie w lewa stronę. A jeżeli już w prawą-po Bożemu to ni hu ni jak nie da się połączyć tego z jakąś sensowną skrzynią biegów. Duży dobry silnik 2,5 z BMW. Aaaaaaleee... jeżeli chcesz zainstalować wszystko o czym piszesz... 50tys netto nie Twoje. Same coilovery to wydatek 15tys netto minimum. Plus unimogi 5+przeróbka na hamulce tarczowe, reduktor robur z PTO klejne 2,5tys i tak mógłbym wymieniać w nieskończoność. Niestety życie weryfikuje plany z siła komiksowego Hulkafazer1988 pisze:ŁeLeK pisze:Pomysł fajny... tyle, ze silnik Rx8 kręci sie w drugą stronę
ale mogę się mylićNo i czas... jak jestes bezrobotny z dużą ilością gotówki to zajmie Ci to najmniej 8 miesięcy.... o ile posiadasz sprzęt, wiedzę, umiejętności oraz wyrozumiałą kobiete
skrzynie też chciałem włożyć z mazdy , ale zobaczymy, z kosztami też się liczę i zdaję sobie sprawę że jest sporo roboty przy tym ,
kosztami też się liczę ale czego się nie robi żeby sprostać swojemu hobby

Ostatnio zmieniony ndz gru 29, 2013 11:17 pm przez fazer1988, łącznie zmieniany 1 raz.
O słowniku ortograficznym?fazer1988 pisze: puki co zbieram informację
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
nie chcesz pomóc = nie odzywaj się,ernil pisze:O słowniku ortograficznym?fazer1988 pisze: puki co zbieram informację
czy to takie trudne do zrozumienia ?
- BENGI
- Kontaktowanie:
żadnej łaski nie robisz i masz pisać poprawnie, bo tego wymaga kultura i zasady na forum
a co do tematu, to w takim zestawie od razu odpuść unimoga, bo pasuje to do całej reszty jak pięść do nosa

a co do tematu, to w takim zestawie od razu odpuść unimoga, bo pasuje to do całej reszty jak pięść do nosa

Uaz, Uaz, Nissan Szakal, 2xNissan Patrol K160, W160, Nissan Strzała, Y60 long
pzdr Mati
pzdr Mati

dzięki za odpowiedz
skrzynie też chciałem włożyć z mazdy , ale zobaczymy, z kosztami też się liczę i zdaję sobie sprawę że jest sporo roboty przy tym ,
zaplecze warsztatowe również posiadam puki co zbieram informację żeby nie zrobić pomnika, a żeby terenie robiło swoją robotę
[/quote]
Silnik od rx8 to nie dziala nawet w rx8, mam ze dwa w parku sztywnych, jeszcze dobrego nie widzialem, same trupy palace olej na pol z benzyna
Proponuje jeszcze nie obrazac starych wyjadaczy, bo sam sobie bedziesz musial niedlugo odpowiadac 

Silnik od rx8 to nie dziala nawet w rx8, mam ze dwa w parku sztywnych, jeszcze dobrego nie widzialem, same trupy palace olej na pol z benzyna

sj 425 606468554
nie ma pytan na ktore wyjadacze nie znaliby odpowiedzi
.wiec nie spinaj sie bo faktycznie maja racje projekt z dupy kompletnie

.wiec nie spinaj sie bo faktycznie maja racje projekt z dupy kompletnie

- Wowos
-
- Kontaktowanie:
A co oferuje taki silnik z mazdy, czego nie dają już sprawdzone w zmotach jednostki
I to zestawienie 1.3 z mostami unimoga....

y60 autobus, czerwony.
Hehe, to zestawienie, czyli dychawiczne 1.3 z agonalnym mostem ze zwłok wojskowego trupa, co stał 50 lat pod brzozą, oferuje bezawaryjną jazdę 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Chodzi o to, że masz osiągnięty konsensus.
Zdechły silnik nie zarżnie zdechłych mostów, a całość nie pojedzie na tyle szybko, żeby stworzyć realne zagrożenie dla kogokolwiek. Natomiast całość będzie groźnie wyglądać, czyli warunek dodatni dla rispektu również spełniony
Zdechły silnik nie zarżnie zdechłych mostów, a całość nie pojedzie na tyle szybko, żeby stworzyć realne zagrożenie dla kogokolwiek. Natomiast całość będzie groźnie wyglądać, czyli warunek dodatni dla rispektu również spełniony

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Pytanie czy ten silnik będzie w stanie na tyle zakręcić kołami na unimogowych mostach, żeby wyjechać z gnoju, który pokonuje seryjne 4x4 pokroju samca, czy innego parcha 

y60 autobus, czerwony.
Nikt o tym nie mówił, że musi 
Poza tym - założy się 200kg reduktor, który będzie się kręcił 30ooorpm, do tego chłodnicę oleju tegoż reduktora o wymiarach 1,5x1,5m i jakoś to będzie

Poza tym - założy się 200kg reduktor, który będzie się kręcił 30ooorpm, do tego chłodnicę oleju tegoż reduktora o wymiarach 1,5x1,5m i jakoś to będzie

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
silnik jest dość lekki kompletny około 120 kg moc około 230KM zależy od wersji silnikowej moment około 210Nm silnik ten nie ma standardowej miski olejowej oraz smoka , olej jest wtryskiwany bezpośrednio do komory spalania i dla tego silnik ten zużywa olej 0,5l do 2l na 1000 km z Anglii można ściągnąć w dobrej kasie całe autoWowos pisze:A co oferuje taki silnik z mazdy, czego nie dają już sprawdzone w zmotach jednostki![]()