Słowenia i biwaki na dziko
Moderator: Misiek Bielsko
- irasj
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Słowenia i biwaki na dziko
Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ? Oficjalnie nie wolno, ale czy biwakowaliście ? Czy jak się gdzieś zaszyję to da radę ? Jak się nie uda to jakie konsekwencję ?
Lecę przez Słowenię tranzytem, ale 3-4 dni tam spędzę i coś zobaczę - miejsca przewodnikowe. Może polecicie jakąś legalną traskę górską szutrową z fajnymi widokami ? bo w temacie Słowenii jestem zielony.
Lecę przez Słowenię tranzytem, ale 3-4 dni tam spędzę i coś zobaczę - miejsca przewodnikowe. Może polecicie jakąś legalną traskę górską szutrową z fajnymi widokami ? bo w temacie Słowenii jestem zielony.
Re: Słowenia i biwaki na dziko
Słowenia teraz to bardziej Szwajcaria.
Byla ksiazeczka Theo Gerstla o szutrach w Sloweni, podobmo malo, ale zawsze to cos, poszukaj po ksiegarniach podrozniczych...
Y61 GU4
http://airman.org.pl
http://airman.org.pl
zachowuj się godnie a nie jak szmata i nie rób obciachu rodakomirasj pisze:Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ? Oficjalnie nie wolno, ale czy biwakowaliście ? Czy jak się gdzieś zaszyję to da radę ? Jak się nie uda to jakie konsekwencję ?
.

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- irasj
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Dzięki, poguglowałem trochę, ale nic w polskich księgarniach nie znalazłem. Zobaczę na miejscu, może coś się pofarci. Jak nie to trudno. Słowenia i Chorwacja to taka objazdówka a główny cel to BiH.grzes pisze:Byla ksiazeczka Theo Gerstla o szutrach w Sloweni, podobmo malo, ale zawsze to cos, poszukaj po ksiegarniach podrozniczych...
Przy okazji, startujemy z Polski 22 lipca na jakieś 3 tygodnie. Jadę z 10 letnią córą i chętnie bym się z kimś, kto też się wybiera z dzieciakami zgadał na jakiś wspólny wyjazd w tym terminie i w te rejony. Bo dzieciaki lubią towarzystwo rówieśników. Wyjazd głównie biwakowy.
Jak nie masz nic mądrego do zaoferowania i napisania, to daruj sobie takie komentarze.klucz13 pisze:zachowuj się godnie a nie jak szmata i nie rób obciachu rodakom
- Damian
-
- Kontaktowanie:
w słowenii i chorwacji oficjalnie jest to nielegalne i egzekwowane, bo kraje stawiają na turystykę, a nie włóczęgostwo 
dzikie kraje

dzikie kraje

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
- irasj
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Jak się nie da to się przemęczę na jakimś kempingu, albo pensjonacie. Oficjalnie to w wielu krajach nie wolno, ale jak się gdzieś przytulisz, nie robisz bydła to jest ok. Nigdy nie miałem z tego powodu nieprzyjemności, wręcz odwrotnie, ciekawe znajomości. A spanie i tak w aucie bez namiotów, więc chyba trzeba trafić na jakąś mendę żeby się dowaliła
Czasami trzeba też odwiedzić kraje policyjne z klocków lego i pod linijkę 

- Damian
-
- Kontaktowanie:
ja co prawda nie byłem w Słowenii, ale w 2012 zasięgałem języka, bo też do BiH chciałem tamtędy jechać
i z zasięgnięcia języka wyszło mi to, co Mroku napisał - że Szwajcaria
najpiękniejsze rejony górskie to parki, drogi wyasfaltowane, rozbudowany system schronisk i infrastruktura turystyczna, straż parkowa wlepiająca mandaty, tablice "nie wolno tego, nie wolno tamtego"
zaznaczam tylko, że to z drugiej ręki jest, od kolegi motocyklisty co tam był
i z zasięgnięcia języka wyszło mi to, co Mroku napisał - że Szwajcaria
najpiękniejsze rejony górskie to parki, drogi wyasfaltowane, rozbudowany system schronisk i infrastruktura turystyczna, straż parkowa wlepiająca mandaty, tablice "nie wolno tego, nie wolno tamtego"
zaznaczam tylko, że to z drugiej ręki jest, od kolegi motocyklisty co tam był
LR
LR
i przez takich traktują nas jak bydło , mondralińskiirasj pisze:Jak nie masz nic mądrego do zaoferowania i napisania, to daruj sobie takie komentarze.klucz13 pisze:zachowuj się godnie a nie jak szmata i nie rób obciachu rodakom
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
- Damian
-
- Kontaktowanie:
kluczu
obiad zjedzony? napite?
to teraz spać

obiad zjedzony? napite?
to teraz spać

LR
LR
11 razy w chorwacji, za każdym razem noclegi w terenie na dziko. Zero problemów.Damian pisze:w słowenii i chorwacji oficjalnie jest to nielegalne i egzekwowane, bo kraje stawiają na turystykę, a nie włóczęgostwo
dzikie kraje
Przypominam, że takie przepisy są praktycznie w całej UE. I raczej nie są stosowane.
Damian - z idiotą się nie dyskutuje.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Damian nie lubi Chorwacji bo tam tylko turyści jeżdzą
Nigdy co prawda nie był ale i tak nie lubi. Za to czarnogóra...

musiałem

Nigdy co prawda nie był ale i tak nie lubi. Za to czarnogóra...

musiałem

to byś był samotny na forum i pisał na berdyczówZibi pisze: Damian - z idiotą się nie dyskutuje.
Jedziemy chyba nawet w tym samym terminie, ja zonka i dwie córy 9 i 12 lat. Kierujemy się na Albanię i Czarnogórę. Śpimy tylko po krzakach, ale nie mamy w planach Słowenii i BiH. W tamtym byliśmy juz w Albanii ale plany się pokrzyżowały i trzeba było trochę szybciej wrócić, w tym trzeba doczoknczyc zwiedzanie tego kraju.irasj pisze: Przy okazji, startujemy z Polski 22 lipca na jakieś 3 tygodnie. Jadę z 10 letnią córą i chętnie bym się z kimś, kto też się wybiera z dzieciakami zgadał na jakiś wspólny wyjazd w tym terminie i w te rejony. Bo dzieciaki lubią towarzystwo rówieśników. Wyjazd głównie biwakowy.
- irasj
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
O Chorwacji też słyszałem, że niby też nie wolno, ale problemów z tym nie ma. Zresztą jadę z dzieckiem i o morzę też muszę zahaczyć i skorzystać z kempingu, bo nie liczę, że nad morzem jest możliwe biwakowanie jak np w Albanii. Jednak w innych miejscach wolał bym już na dziko. Nie jest to podyktowane ekonomią, tylko taki sposób podróżowania lubimy. Natomiast o Słowenii słyszałem właśnie opinię, że to już państwo policyjne. Na ten kraj i tak planuje 3-4 dni więc jak nie będzie innej opcji to będzie na legalu, ale spróbować spróbujęZibi pisze:11 razy w chorwacji, za każdym razem noclegi w terenie na dziko. Zero problemów.

Ja znowuż w zeszłym roku zjechałem prawie całą Albanię, ale bez córy. Kto wie może jak nie znajdziemy towarzystwa na BiH to polecimy na Albanię i MacedonięWrzos pisze:Jedziemy chyba nawet w tym samym terminie, ja zonka i dwie córy 9 i 12 lat. Kierujemy się na Albanię i Czarnogórę. Śpimy tylko po krzakach, ale nie mamy w planach Słowenii i BiH. W tamtym byliśmy juz w Albanii ale plany się pokrzyżowały i trzeba było trochę szybciej wrócić, w tym trzeba doczoknczyc zwiedzanie tego kraju.

Klucz , na Zanzibarze nikt nie będzie w namiocie nocował, nie będziesz się miał czego wstydzić...klucz13 pisze:zachowuj się godnie a nie jak szmata i nie rób obciachu rodakomirasj pisze:Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ? Oficjalnie nie wolno, ale czy biwakowaliście ? Czy jak się gdzieś zaszyję to da radę ? Jak się nie uda to jakie konsekwencję ?
.
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r
bywam nie tylko w afryce i czasami wstyd się przyznać że się jest polakiemtomek pisze:Klucz , na Zanzibarze nikt nie będzie w namiocie nocował, nie będziesz się miał czego wstydzić...klucz13 pisze:zachowuj się godnie a nie jak szmata i nie rób obciachu rodakomirasj pisze:Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ? Oficjalnie nie wolno, ale czy biwakowaliście ? Czy jak się gdzieś zaszyję to da radę ? Jak się nie uda to jakie konsekwencję ?
.

Za bardzo nie rozumiem o co tu chodzi, może nie staram się zrozumieć. W ostatnie wakacje przez cztery tygodnie włóczyłem się Honkerem po bałkanach i po ziemi ojczystej. Zawsze spałem na dziko, poza jednym naclegiem- kemping nad jeziorem Ochrydzkim. Noclegi te w krzakch są spoko raz lepiej raz gorzej, nigdy się ich nie wstydziłem, zawsze mi się podobały. Najgorszy nocleg to ten spędzony na polu namiotowym nad Ochrydem, niby spoko ale coś nie do końca.
Nie mieszajmy biwakowania na dziko z tym jak zachowują się Polacy za granicą, to dwie różne sprawy.
Niektórzy po prostu lubią dzicz i kropka.
Nie mieszajmy biwakowania na dziko z tym jak zachowują się Polacy za granicą, to dwie różne sprawy.
Niektórzy po prostu lubią dzicz i kropka.

- irasj
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Bo, żeby co nie których zrozumieć trzeba mieć doktorat z filozofii. Jest tu kupa ludzi z dużym doświadczeniem, jedni są bardziej uczynni i mniej, ale jest to kopalnia jakaś wiedzy. Niestety są i tacy którzy wrzucą "mądrą" wstawkę, sprowokują i potem, żeby dowiedzieć się co dalej w temacie, to trzeba przebrnąć przez pięć stron durnych tekstów. Kolega klucz jak by się bardziej rozwinął i napisał więcej niż jedno zdanie o co mu tak naprawdę chodzi, to było by łatwiej uspokoić jego obawy o renomę naszego kraju. A tak to nie wiadomo jak się zachowywać ? Stylizować się na Rosjanina i pokazywać jaki to ja jestem bogaty? Czy na nowobogackiego i spać w porządnym pensjonacie a na zieleniaku targować się o kilo pomidorów.
- chemik2000
-
Bylem na weekend majowy. Kraj ladny ale troche od linijki. Ceny powalaja znacznie. Wineta autostradowa na 7 dni za 15 E i 30 dni za 30E. Drozej niz w Austrii. Generalnie europejsko sie cenia. Wybrzeze nie powalilo, skonczylem na chorwackiej plazy 

Hm. W zasadzie to wiem, że można kojarzyć turystykę z hotelarstwem, nawet specjalności są takie. Ale żeby aż tak ? Wyłącznie ?klucz13 pisze:zachowuj się godnie a nie jak szmata i nie rób obciachu rodakomirasj pisze:Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ? Oficjalnie nie wolno, ale czy biwakowaliście ? Czy jak się gdzieś zaszyję to da radę ? Jak się nie uda to jakie konsekwencję ?
.

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
nie ustanawiaj swoich praw w obcym kraju , bo nikt z tego nie zabije, ale obciach i opinia pozostajemisman pisze:Hm. W zasadzie to wiem, że można kojarzyć turystykę z hotelarstwem, nawet specjalności są takie. Ale żeby aż tak ? Wyłącznie ?klucz13 pisze:zachowuj się godnie a nie jak szmata i nie rób obciachu rodakomirasj pisze:Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ? Oficjalnie nie wolno, ale czy biwakowaliście ? Czy jak się gdzieś zaszyję to da radę ? Jak się nie uda to jakie konsekwencję ?
.
Zastanów się trochę, przynajmniej przez chwilę...
Podróżowanie wyłącznie via hotele & restauracje NIE jest obowiązkowe. Nigdzie. W żadnym kraju
Tak samo jak wbijanie się na kamperowiska. Pola namiotowe. Etc.
Przykro mi, że nie potrafisz inaczej. Nawet nie wiesz, ile straciłeś

Podróżowanie wyłącznie via hotele & restauracje NIE jest obowiązkowe. Nigdzie. W żadnym kraju

Przykro mi, że nie potrafisz inaczej. Nawet nie wiesz, ile straciłeś

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
Niech ci będzie Ziuta a jak żeś kozak to rozbij obozowisko w Szwajcarii , Austrii czy w Niemczechmisman pisze:Zastanów się trochę, przynajmniej przez chwilę...![]()
Podróżowanie wyłącznie via hotele & restauracje NIE jest obowiązkowe. Nigdzie. W żadnym krajuTak samo jak wbijanie się na kamperowiska. Pola namiotowe. Etc.
![]()
Przykro mi, że nie potrafisz inaczej. Nawet nie wiesz, ile straciłeś![]()

- miastek
-
- Kontaktowanie:
Ja jade z żoną i synem (5lat) do Czarnogóry od 26 lipca, Słowenie tylko tranzytem zobaczę. Trochę chcemy się powłóczyć po Chorwackim wybrzeżu a jak się uda to może i kawałek Albanii odwiedzimy. Moze się gdzieś spotkamy.Wrzos pisze:Jedziemy chyba nawet w tym samym terminie, ja zonka i dwie córy 9 i 12 lat. Kierujemy się na Albanię i Czarnogórę. Śpimy tylko po krzakach, ale nie mamy w planach Słowenii i BiH. W tamtym byliśmy juz w Albanii ale plany się pokrzyżowały i trzeba było trochę szybciej wrócić, w tym trzeba doczoknczyc zwiedzanie tego kraju.irasj pisze: Przy okazji, startujemy z Polski 22 lipca na jakieś 3 tygodnie. Jadę z 10 letnią córą i chętnie bym się z kimś, kto też się wybiera z dzieciakami zgadał na jakiś wspólny wyjazd w tym terminie i w te rejony. Bo dzieciaki lubią towarzystwo rówieśników. Wyjazd głównie biwakowy.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII