Słowenia i biwaki na dziko

czyli wyjazdy te bliskie i te bardzo dalekie

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
irasj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Słowenia i biwaki na dziko

Post autor: irasj » sob kwie 19, 2014 8:27 pm

Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ? Oficjalnie nie wolno, ale czy biwakowaliście ? Czy jak się gdzieś zaszyję to da radę ? Jak się nie uda to jakie konsekwencję ?

Lecę przez Słowenię tranzytem, ale 3-4 dni tam spędzę i coś zobaczę - miejsca przewodnikowe. Może polecicie jakąś legalną traskę górską szutrową z fajnymi widokami ? bo w temacie Słowenii jestem zielony.
Vitara, Terrano II 2,7 tdi, teraz Duster ;)
http://www.karpaty.travel.pl
bieszczady.net.pl

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: Słowenia i biwaki na dziko

Post autor: Mroczny » sob kwie 19, 2014 8:39 pm

Słowenia teraz to bardziej Szwajcaria.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » ndz kwie 20, 2014 12:20 pm

Byla ksiazeczka Theo Gerstla o szutrach w Sloweni, podobmo malo, ale zawsze to cos, poszukaj po ksiegarniach podrozniczych...

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz kwie 20, 2014 2:55 pm

irasj pisze:Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ? Oficjalnie nie wolno, ale czy biwakowaliście ? Czy jak się gdzieś zaszyję to da radę ? Jak się nie uda to jakie konsekwencję ?
.
zachowuj się godnie a nie jak szmata i nie rób obciachu rodakom :)3
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
irasj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: irasj » ndz kwie 20, 2014 4:12 pm

grzes pisze:Byla ksiazeczka Theo Gerstla o szutrach w Sloweni, podobmo malo, ale zawsze to cos, poszukaj po ksiegarniach podrozniczych...
Dzięki, poguglowałem trochę, ale nic w polskich księgarniach nie znalazłem. Zobaczę na miejscu, może coś się pofarci. Jak nie to trudno. Słowenia i Chorwacja to taka objazdówka a główny cel to BiH.

Przy okazji, startujemy z Polski 22 lipca na jakieś 3 tygodnie. Jadę z 10 letnią córą i chętnie bym się z kimś, kto też się wybiera z dzieciakami zgadał na jakiś wspólny wyjazd w tym terminie i w te rejony. Bo dzieciaki lubią towarzystwo rówieśników. Wyjazd głównie biwakowy.
klucz13 pisze:zachowuj się godnie a nie jak szmata i nie rób obciachu rodakom :)3
Jak nie masz nic mądrego do zaoferowania i napisania, to daruj sobie takie komentarze.
bieszczady.net.pl

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » ndz kwie 20, 2014 4:21 pm

w słowenii i chorwacji oficjalnie jest to nielegalne i egzekwowane, bo kraje stawiają na turystykę, a nie włóczęgostwo ;)

dzikie kraje ;)
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

Awatar użytkownika
irasj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: irasj » ndz kwie 20, 2014 4:37 pm

Jak się nie da to się przemęczę na jakimś kempingu, albo pensjonacie. Oficjalnie to w wielu krajach nie wolno, ale jak się gdzieś przytulisz, nie robisz bydła to jest ok. Nigdy nie miałem z tego powodu nieprzyjemności, wręcz odwrotnie, ciekawe znajomości. A spanie i tak w aucie bez namiotów, więc chyba trzeba trafić na jakąś mendę żeby się dowaliła ;) Czasami trzeba też odwiedzić kraje policyjne z klocków lego i pod linijkę ;)
bieszczady.net.pl

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » ndz kwie 20, 2014 4:56 pm

ja co prawda nie byłem w Słowenii, ale w 2012 zasięgałem języka, bo też do BiH chciałem tamtędy jechać
i z zasięgnięcia języka wyszło mi to, co Mroku napisał - że Szwajcaria
najpiękniejsze rejony górskie to parki, drogi wyasfaltowane, rozbudowany system schronisk i infrastruktura turystyczna, straż parkowa wlepiająca mandaty, tablice "nie wolno tego, nie wolno tamtego"

zaznaczam tylko, że to z drugiej ręki jest, od kolegi motocyklisty co tam był

LR

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz kwie 20, 2014 5:07 pm

irasj pisze:
klucz13 pisze:zachowuj się godnie a nie jak szmata i nie rób obciachu rodakom :)3
Jak nie masz nic mądrego do zaoferowania i napisania, to daruj sobie takie komentarze.
i przez takich traktują nas jak bydło , mondraliński
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » ndz kwie 20, 2014 5:12 pm

kluczu

obiad zjedzony? napite?
to teraz spać
:)21

LR

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » ndz kwie 20, 2014 8:30 pm

Damian pisze:w słowenii i chorwacji oficjalnie jest to nielegalne i egzekwowane, bo kraje stawiają na turystykę, a nie włóczęgostwo ;)

dzikie kraje ;)
11 razy w chorwacji, za każdym razem noclegi w terenie na dziko. Zero problemów.

Przypominam, że takie przepisy są praktycznie w całej UE. I raczej nie są stosowane.

Damian - z idiotą się nie dyskutuje.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz kwie 20, 2014 8:39 pm

Damian nie lubi Chorwacji bo tam tylko turyści jeżdzą
Nigdy co prawda nie był ale i tak nie lubi. Za to czarnogóra...

musiałem

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz kwie 20, 2014 8:44 pm

Zibi pisze: Damian - z idiotą się nie dyskutuje.
to byś był samotny na forum i pisał na berdyczów

Awatar użytkownika
Wrzos

Post autor: Wrzos » ndz kwie 20, 2014 11:51 pm

irasj pisze: Przy okazji, startujemy z Polski 22 lipca na jakieś 3 tygodnie. Jadę z 10 letnią córą i chętnie bym się z kimś, kto też się wybiera z dzieciakami zgadał na jakiś wspólny wyjazd w tym terminie i w te rejony. Bo dzieciaki lubią towarzystwo rówieśników. Wyjazd głównie biwakowy.
Jedziemy chyba nawet w tym samym terminie, ja zonka i dwie córy 9 i 12 lat. Kierujemy się na Albanię i Czarnogórę. Śpimy tylko po krzakach, ale nie mamy w planach Słowenii i BiH. W tamtym byliśmy juz w Albanii ale plany się pokrzyżowały i trzeba było trochę szybciej wrócić, w tym trzeba doczoknczyc zwiedzanie tego kraju.

Awatar użytkownika
irasj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: irasj » pn kwie 21, 2014 5:56 am

Zibi pisze:11 razy w chorwacji, za każdym razem noclegi w terenie na dziko. Zero problemów.
O Chorwacji też słyszałem, że niby też nie wolno, ale problemów z tym nie ma. Zresztą jadę z dzieckiem i o morzę też muszę zahaczyć i skorzystać z kempingu, bo nie liczę, że nad morzem jest możliwe biwakowanie jak np w Albanii. Jednak w innych miejscach wolał bym już na dziko. Nie jest to podyktowane ekonomią, tylko taki sposób podróżowania lubimy. Natomiast o Słowenii słyszałem właśnie opinię, że to już państwo policyjne. Na ten kraj i tak planuje 3-4 dni więc jak nie będzie innej opcji to będzie na legalu, ale spróbować spróbuję ;)
Wrzos pisze:Jedziemy chyba nawet w tym samym terminie, ja zonka i dwie córy 9 i 12 lat. Kierujemy się na Albanię i Czarnogórę. Śpimy tylko po krzakach, ale nie mamy w planach Słowenii i BiH. W tamtym byliśmy juz w Albanii ale plany się pokrzyżowały i trzeba było trochę szybciej wrócić, w tym trzeba doczoknczyc zwiedzanie tego kraju.
Ja znowuż w zeszłym roku zjechałem prawie całą Albanię, ale bez córy. Kto wie może jak nie znajdziemy towarzystwa na BiH to polecimy na Albanię i Macedonię ;) Jest jeszcze sporo czasu, ale jak by co to dam wcześniej znać.
bieszczady.net.pl

Awatar użytkownika
tomek

Post autor: tomek » pn kwie 21, 2014 6:36 pm

klucz13 pisze:
irasj pisze:Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie ? Oficjalnie nie wolno, ale czy biwakowaliście ? Czy jak się gdzieś zaszyję to da radę ? Jak się nie uda to jakie konsekwencję ?
.
Klucz , na Zanzibarze nikt nie będzie w namiocie nocował, nie będziesz się miał czego wstydzić...
UAZ 78 r (dawno temu)>czerwona niva 91r>biała niva 98 r >Disco 300, 98 r

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pn kwie 21, 2014 6:39 pm

tomek pisze:
klucz13 pisze:
.
Klucz , na Zanzibarze nikt nie będzie w namiocie nocował, nie będziesz się miał czego wstydzić...
bywam nie tylko w afryce i czasami wstyd się przyznać że się jest polakiem :(

Awatar użytkownika
Wrzos

Post autor: Wrzos » pn kwie 21, 2014 7:47 pm

Za bardzo nie rozumiem o co tu chodzi, może nie staram się zrozumieć. W ostatnie wakacje przez cztery tygodnie włóczyłem się Honkerem po bałkanach i po ziemi ojczystej. Zawsze spałem na dziko, poza jednym naclegiem- kemping nad jeziorem Ochrydzkim. Noclegi te w krzakch są spoko raz lepiej raz gorzej, nigdy się ich nie wstydziłem, zawsze mi się podobały. Najgorszy nocleg to ten spędzony na polu namiotowym nad Ochrydem, niby spoko ale coś nie do końca.
Nie mieszajmy biwakowania na dziko z tym jak zachowują się Polacy za granicą, to dwie różne sprawy.
Niektórzy po prostu lubią dzicz i kropka. :-?

Awatar użytkownika
irasj
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: irasj » pn kwie 21, 2014 8:23 pm

Bo, żeby co nie których zrozumieć trzeba mieć doktorat z filozofii. Jest tu kupa ludzi z dużym doświadczeniem, jedni są bardziej uczynni i mniej, ale jest to kopalnia jakaś wiedzy. Niestety są i tacy którzy wrzucą "mądrą" wstawkę, sprowokują i potem, żeby dowiedzieć się co dalej w temacie, to trzeba przebrnąć przez pięć stron durnych tekstów. Kolega klucz jak by się bardziej rozwinął i napisał więcej niż jedno zdanie o co mu tak naprawdę chodzi, to było by łatwiej uspokoić jego obawy o renomę naszego kraju. A tak to nie wiadomo jak się zachowywać ? Stylizować się na Rosjanina i pokazywać jaki to ja jestem bogaty? Czy na nowobogackiego i spać w porządnym pensjonacie a na zieleniaku targować się o kilo pomidorów.
bieszczady.net.pl

Awatar użytkownika
chemik2000

Post autor: chemik2000 » pt maja 16, 2014 7:00 pm

Bylem na weekend majowy. Kraj ladny ale troche od linijki. Ceny powalaja znacznie. Wineta autostradowa na 7 dni za 15 E i 30 dni za 30E. Drozej niz w Austrii. Generalnie europejsko sie cenia. Wybrzeze nie powalilo, skonczylem na chorwackiej plazy :)21

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt maja 16, 2014 7:41 pm

klucz13 pisze:
.
Hm. W zasadzie to wiem, że można kojarzyć turystykę z hotelarstwem, nawet specjalności są takie. Ale żeby aż tak ? Wyłącznie ? :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt maja 16, 2014 8:27 pm

misman pisze:
klucz13 pisze:
.
Hm. W zasadzie to wiem, że można kojarzyć turystykę z hotelarstwem, nawet specjalności są takie. Ale żeby aż tak ? Wyłącznie ? :)21
nie ustanawiaj swoich praw w obcym kraju , bo nikt z tego nie zabije, ale obciach i opinia pozostaje

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt maja 16, 2014 9:01 pm

Zastanów się trochę, przynajmniej przez chwilę... :)21
Podróżowanie wyłącznie via hotele & restauracje NIE jest obowiązkowe. Nigdzie. W żadnym kraju :)21 Tak samo jak wbijanie się na kamperowiska. Pola namiotowe. Etc.

Przykro mi, że nie potrafisz inaczej. Nawet nie wiesz, ile straciłeś 8)
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt maja 16, 2014 9:07 pm

misman pisze:Zastanów się trochę, przynajmniej przez chwilę... :)21
Podróżowanie wyłącznie via hotele & restauracje NIE jest obowiązkowe. Nigdzie. W żadnym kraju :)21 Tak samo jak wbijanie się na kamperowiska. Pola namiotowe. Etc.

Przykro mi, że nie potrafisz inaczej. Nawet nie wiesz, ile straciłeś 8)
Niech ci będzie Ziuta a jak żeś kozak to rozbij obozowisko w Szwajcarii , Austrii czy w Niemczech :wink:

Awatar użytkownika
miastek

Kontaktowanie:

Post autor: miastek » czw maja 22, 2014 9:29 pm

Wrzos pisze:
irasj pisze: Przy okazji, startujemy z Polski 22 lipca na jakieś 3 tygodnie. Jadę z 10 letnią córą i chętnie bym się z kimś, kto też się wybiera z dzieciakami zgadał na jakiś wspólny wyjazd w tym terminie i w te rejony. Bo dzieciaki lubią towarzystwo rówieśników. Wyjazd głównie biwakowy.
Jedziemy chyba nawet w tym samym terminie, ja zonka i dwie córy 9 i 12 lat. Kierujemy się na Albanię i Czarnogórę. Śpimy tylko po krzakach, ale nie mamy w planach Słowenii i BiH. W tamtym byliśmy juz w Albanii ale plany się pokrzyżowały i trzeba było trochę szybciej wrócić, w tym trzeba doczoknczyc zwiedzanie tego kraju.
Ja jade z żoną i synem (5lat) do Czarnogóry od 26 lipca, Słowenie tylko tranzytem zobaczę. Trochę chcemy się powłóczyć po Chorwackim wybrzeżu a jak się uda to może i kawałek Albanii odwiedzimy. Moze się gdzieś spotkamy.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podróże i Wyprawy niekomercyjne”