Automat w błocie
Moderator: Mroczny
Re: Automat w błocie
sprawdz stan,i wymien olej
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
tomek 79 pisze:sprawdz stan,i wymien olej
wszystko jest jak ma być , świeży olej , ma raptem 7 tysi po wymianie

Super parchatek Super y60 

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
ee jak by tylko takie problemy w życiu były to bym był najszczęśliwszym człowiekiem na świecie
po namysle uważam że po prostu mały silnik , mało koni , no i nie ma siły uciągnąć
autko i tak dzielne terenowo , zaskoczył mnie że potrafi przejechać takie dziurki
mało ludzi jeździ suzukami z automatami i nie ma kogo popytać
może ja ''gó..no '' umiem nim jeździć bo to pierwszy poważniejszy wypad i dramatyzuje

po namysle uważam że po prostu mały silnik , mało koni , no i nie ma siły uciągnąć
autko i tak dzielne terenowo , zaskoczył mnie że potrafi przejechać takie dziurki

mało ludzi jeździ suzukami z automatami i nie ma kogo popytać
może ja ''gó..no '' umiem nim jeździć bo to pierwszy poważniejszy wypad i dramatyzuje

Jak to był podjazd do garażu, to bym się przejąłpawel abramczyk pisze:odgrzeje kotleta
dzisiaj na wyjeździe przy braku napędzenia się na L i reduktorze nie miał siły zakręcić kołami
po opuszczeniu tegoż to podjazdu i chwilowym postoju wszystko wróciło do normy ,
co go boli
czy istnieje możliwość że na podjazdach olej spływa i skrzynia nie robi jak należy
czy się zagrzał

A jeżeli podjazd ma stromość np schodów, to fizyki nie oszukasz - olej wylewa się z konwertora i du_pa.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
hmm naszło mnie dzisiaj takie ot pytanie
, w manualnej skrzyni biegów można strzelać ze sprzęgła i jakoś można podjechać kawałek dalej natomiast w automacie no wiadomo nie ma z czego ''szczelać ''
no i zrobiłem mały test na śliskiej nawierzchni pod górkę , postawiłem auto na wzniesieniu włączyłem N rozpędziłem silnik do prędkości obrotowej ok 3 tyś , po czym włączyłem na skrzyni pozycje L no i ku mojemu zdziwieniu poszedł na obrotach w górę , nie usłyszałem żadnych zgrzytów , trzasków
i tu najważniejsze pytanie czy takie użytkowanie zdewastuje skrzynię , unikać takich wygłupów
skrzyni jak na lekarstwo

no i zrobiłem mały test na śliskiej nawierzchni pod górkę , postawiłem auto na wzniesieniu włączyłem N rozpędziłem silnik do prędkości obrotowej ok 3 tyś , po czym włączyłem na skrzyni pozycje L no i ku mojemu zdziwieniu poszedł na obrotach w górę , nie usłyszałem żadnych zgrzytów , trzasków
i tu najważniejsze pytanie czy takie użytkowanie zdewastuje skrzynię , unikać takich wygłupów

skrzyni jak na lekarstwo

Zdewastuje, kwestia budowy skrzyni jak szybko
Zgrzytu/trzasku nie będzie, bo automat załącza sprzęgła biegów hydraulicznie, ale od przeciążeń może coś szlag trafić.

Zgrzytu/trzasku nie będzie, bo automat załącza sprzęgła biegów hydraulicznie, ale od przeciążeń może coś szlag trafić.
Mam kilka terenówek.Jedną w automacie.Tam gdzie w manualu strzeliłbym z terenowej dwójki ze sprzegła, w automacie (też na reduktorze) blokuję skrzynie w pozycji ,,2" i but.Przerzuci szybko na dwójkę i nie pozwoli włączyć kolejnego biegu rosną tylko obroty i jakoś opona się czyści.
4x4
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
właściwie tak myślałem , że coś może się uszkodzić
co do jazdy w terenie to okazuje się że robi i to nawet dość dobrze tylko czasem brakuje mu tego strzału
po prostu trzeba zmienić styl jazdy i pokonywania przeszkód
a tak przy okazji czy ktoś może wie jaka jest temperatura oleju w automacie , chce założyć czujnik tak w razie W
co do jazdy w terenie to okazuje się że robi i to nawet dość dobrze tylko czasem brakuje mu tego strzału
po prostu trzeba zmienić styl jazdy i pokonywania przeszkód
a tak przy okazji czy ktoś może wie jaka jest temperatura oleju w automacie , chce założyć czujnik tak w razie W

Zamiast czujnika,załóż wydajniejszą chłodnicepawel abramczyk pisze:chce założyć czujnik tak w razie W

A te strzały ze skrzyni są B.niezdrowe

VW T3 Syncro (Salamandra)
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
byłem dzisiaj u takiego co robi przy skrzyniach automatycznych no i też mi powiedział żeby założyć dodatkową chłodnicę a czujnik to tak dla własnego spokoju ,
dzięki
dzięki