Jimny - hamulce tył.....
Moderator: Albert_N
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Jimny - hamulce tył.....
Wyszukiwarka nie pomogła...... Kumplowi skończyły się bębny hamulcowe w Jimny, chce nabyć nowe, ale zaoferowano mu po 900 zł za sztukę i się zdziwił....... Czy jest to jedyna opcja? Nie ma jakiś zamienników? Czy bębny są różne (znalazłem w Niemczech po 80 euro za sztukę, niby taniej ale podane jest, że do benzyny) w zależności od wersji silnikowej? Z góry dzięki za pomocne odpowiedzi 

- vandall_jr
-
Re: Jimny - hamulce tył.....
Niech sobie na tarcze przerobi 

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Leśnik trudno reformowalny z niego 

Trudno reformowalny ale łączny koszt takiej przeróbki to 1/3 ceny remontu bębnów
4x4 Tczew
Znowu mam coś rysować,czy ktoś juz to zrobił?ŁeLeK pisze:Trudno reformowalny ale łączny koszt takiej przeróbki to 1/3 ceny remontu bębnów
A to nie będzie samuraj?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- vandall_jr
-
Może być ... 

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
znaczy patencimy? 
musimy rozebrać tego,co na coś zupełnie innego przyjechał

musimy rozebrać tego,co na coś zupełnie innego przyjechał

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
900zł za jeden bęben?Bardzo drogo.Instrukcja od Jimnego informuje,że max. średnica wewnętrzna bębna wynosi 222,0 mm.Mi się wydaje,że w Jimnym bębny są dobrze zabezpieczone przed zanieczyszczeniami.
Robił, robiłvandall1 pisze:Znowu mam coś rysować,czy ktoś juz to zrobił?ŁeLeK pisze:Trudno reformowalny ale łączny koszt takiej przeróbki to 1/3 ceny remontu bębnów
A to nie będzie samuraj?

Oczywiście, ze samurai. Jimny wychodzi taka przeróbka taniej niż w samuraiu bo potrzeba zdecydowanie mniej elementów

Są tak dobrze zabezpieczone, że po każdym rajdzie są do czyszczenia.Janusz73 pisze:900zł za jeden bęben?Bardzo drogo.Instrukcja od Jimnego informuje,że max. średnica wewnętrzna bębna wynosi 222,0 mm.Mi się wydaje,że w Jimnym bębny są dobrze zabezpieczone przed zanieczyszczeniami.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
To taka specyfika bebnów:błoto wchodzi,a wylatuje woda.Placek^ pisze:...Są tak dobrze zabezpieczone, że po każdym rajdzie są do czyszczenia.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Ale kamienie się pod blachą nie blokująPlacek^ pisze: Są tak dobrze zabezpieczone, że po każdym rajdzie są do czyszczenia.

- cordoba_2004
-
wymiana głupich szczęk w tyle kosztowała mnie sporo nerwów te sprężyny twarde jak sku...
Potem okazało się że linka dziurawa była i zapiekła się nie odbijała a te samoregulatory też jakieś dziwne, nie umie tego ustawić raz mi odbija raz nie odbija ..... no nie kumam i tyle
Potem okazało się że linka dziurawa była i zapiekła się nie odbijała a te samoregulatory też jakieś dziwne, nie umie tego ustawić raz mi odbija raz nie odbija ..... no nie kumam i tyle
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
- cordoba_2004
-
możesz coś bliżej o tych tarczach ? jakie tarcze? jakie zaciski ?
czy wymaga przerabiania- dorabiania przewodów hydraulicznych ? jakie dodatkowe przeróbki
Mam 1.5 DDIS z 2007 r tam jest tak samo ?
czy wymaga przerabiania- dorabiania przewodów hydraulicznych ? jakie dodatkowe przeróbki
Mam 1.5 DDIS z 2007 r tam jest tak samo ?
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Czego nie trzeba z tego co było w samuraiu?Salata123 pisze:Oczywiście, ze samurai. Jimny wychodzi taka przeróbka taniej niż w samuraiu bo potrzeba zdecydowanie mniej elementów
Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Jak widzę,to nie trzeba środka starego bębna wytaczać coby tarczę zamocować 
Nie mam w tej chwili luzem tych części,to nie bardzo mogę zrobić
.

Nie mam w tej chwili luzem tych części,to nie bardzo mogę zrobić

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
właściwie się przyłącze do tematu
czytałem ale nie mogę znaleźć wątku o tyle w tarczach , nawet ktoś podał linka do zestawu montażu zacisku , więc chętnie się dowiem jak to zrobić
z czego tylny zacisk żeby ręczny był
czytałem ale nie mogę znaleźć wątku o tyle w tarczach , nawet ktoś podał linka do zestawu montażu zacisku , więc chętnie się dowiem jak to zrobić
z czego tylny zacisk żeby ręczny był

Super parchatek Super y60 

Tak jak Vandall napisał, nie trzeba adaptera zakładanego na półośkę żeby z "4 szpilek z półosi zrobić 5 na tarczę" Bo w jimnym półoś zakończona jest od razu pięcioma szpilkami na tarczę/felgę.
Co do toczenia/cięcia bębnów jako patent na mocowanie tarczy a co za tym idzie koła... - za dużo widziałem tego typu wynalazków popękanych żebym tak chciał ryzykować swoim i czyimś życiem. Bęben jako bęben jest ok ale jak odetniesz mu "niepotrzebną" resztę, to staje się bardzo osłabiony, podatny na pękanie. Zdecydowanie nie polecam tego patentu. Choć wiem, że są tacy co im nie pękł... są tacy co zakładają pierścienie na półośki wiele razy i też cieszą się z oszczędności
Co do hamulców z ręcznym - najpopularniejsze to zaciski z grupy VW Golf/Octavia/Seat/Pasat/Audi itp. itd.
Ale... żeby takim zestawem jeździć na co dzień to konieczne jest zestrojenie siły hamowania. Nie pamiętam jak to jest w jimnym, czy jest regulator i czy ten co jest daje radę. Ale obstawić należy dla bezpieczeństwa, że nie da rady
Ciekaw jestem jak samochody z ABSem, czy im nie będzie taka tarcza z tyłu przeszkadzać? Ale pewnie nie...
Co do toczenia/cięcia bębnów jako patent na mocowanie tarczy a co za tym idzie koła... - za dużo widziałem tego typu wynalazków popękanych żebym tak chciał ryzykować swoim i czyimś życiem. Bęben jako bęben jest ok ale jak odetniesz mu "niepotrzebną" resztę, to staje się bardzo osłabiony, podatny na pękanie. Zdecydowanie nie polecam tego patentu. Choć wiem, że są tacy co im nie pękł... są tacy co zakładają pierścienie na półośki wiele razy i też cieszą się z oszczędności

Co do hamulców z ręcznym - najpopularniejsze to zaciski z grupy VW Golf/Octavia/Seat/Pasat/Audi itp. itd.
Ale... żeby takim zestawem jeździć na co dzień to konieczne jest zestrojenie siły hamowania. Nie pamiętam jak to jest w jimnym, czy jest regulator i czy ten co jest daje radę. Ale obstawić należy dla bezpieczeństwa, że nie da rady

Ciekaw jestem jak samochody z ABSem, czy im nie będzie taka tarcza z tyłu przeszkadzać? Ale pewnie nie...

Eeee...myslałem że jeszcze pokasztanimy 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
U siebie zmontowałem najpierw na zaciskach od poloneza, ale nie mogłem założyć felgi więc zamieniłem na zaciski od seicento. Aby był ręczny dołożyć trzeba siłownik hydrauliczny. Nie jest to oddzielny układ ale działa bardzo dobrze. Pominąłem korektor hamowania, nie mogłem odpowietrzyć tego ustrojstwa. Na mokrym przy ostrym hamowaniu potrafi zblokować tył. Łączny koszt przeróbki to około 250 zł.
może będą pasować bębny od vitary-trzeba by od jamnika pomierzyć ...http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... lcowy.html
Jimny 1.3 2005
Niestety ale tych bębnów nie ma na żadnym magazynie.
z tego co wyszperałem w necie to chyba od witary nie będzie jednak pasował bo wysokość wewntrzna bebna w jamniku to 54mm a w vitarce 41mm pozostałe wymiary by pasowały.Problem byłby z szczękami.
Jimny 1.3 2005