Discovery, Patrol, Land Cruiser, Pajero czy ...?
Moderator: Marcin-Kraków
Discovery, Patrol, Land Cruiser, Pajero czy ...?
Mam do wydania na auto 25 000 zł + ok 5000 zł na "pakiet start" (bez motania). Szukam auta z manualna skrzynią i klimatyzacją, które będzie wygodne do jazdy na dłuższych trasach z 4 osobową rodziną (spanie w namocie i ewentualnie na dachu na bagażniku dachowym). Od czasu do czasu delikatny off road, gdyż mam działkę dość wysoko w górach.
Zależy mi na niskiej awaryjności auta, dużej ilości dostępnych części, silniku diesel, wygodzie na dłuższych trasach (500 km dziennie), nie wysokim spalaniu (do 11 litrów na 100 km w trasie przy jeździe 100-110 km/h) i dużej przestrzeni w aucie, aby zmieścić wszystko w aucie.
Co byście polecili do tego typu wymagań?
Zależy mi na niskiej awaryjności auta, dużej ilości dostępnych części, silniku diesel, wygodzie na dłuższych trasach (500 km dziennie), nie wysokim spalaniu (do 11 litrów na 100 km w trasie przy jeździe 100-110 km/h) i dużej przestrzeni w aucie, aby zmieścić wszystko w aucie.
Co byście polecili do tego typu wymagań?
Nissan D22 2.5TD 2000r
Re: Discovery, Patrol, Land Cruiser, Pajero czy ...?
Terrano 5D 2,7 tdi. Lekki off-road, pakowny, spalanie zdecydowanie niższe w trasie. Dostępne przyzwoite egzemplarze w tej kasie, dostępne części, wygodny w trasie.
Bardzo ciekawa propozycja. Tym bardziej, że to auto ma DMC ok 2550 kg co umożliwia jeszcze zamontować przyczepkę kampingową ok 950 kg i nie musieć płacić dodatkowych opłat na drogach szybkiego ruchu i autostradach. Większość większych terenówek ma DMC w okolicach 2700 kg.
Nigdy jednak nie siedziałem w takim aucie. Masz porównanie w wygodzie jazdy i przestrzeni w aucie z samochodami jak Discovery, Patrol, Land Cruiser, Pajero z podobnych roczników co Twoje ?
Nigdy jednak nie siedziałem w takim aucie. Masz porównanie w wygodzie jazdy i przestrzeni w aucie z samochodami jak Discovery, Patrol, Land Cruiser, Pajero z podobnych roczników co Twoje ?
Nissan D22 2.5TD 2000r
- gÓral świętokrzyski
- Kontaktowanie:
a co jest nie tak z nissanem z podpisu??
Nie mam porównania. W Disco jako pasażer na krótkim odcinku.
Na pewno jest węższy niż Disco, Patrol czy LC.
Co do możliwości podpięcia przyczepy to fakt, ma niewątpliwą przewagę nad większością. Ciągam kemping i każdy się dziwi że styka prze viatol-em.
Na pewno jest węższy niż Disco, Patrol czy LC.
Co do możliwości podpięcia przyczepy to fakt, ma niewątpliwą przewagę nad większością. Ciągam kemping i każdy się dziwi że styka prze viatol-em.
gÓral świętokrzyski - Nissan Pickup D22 to niezawodne i trwale auto, ale niestety nie moge powiedziec, ze jest wygodne. Moge porownac z Oplem Frontera B, ktorym zrobilem wiele kilometrow. Jednak Opel Frontera B juz dawno nie produkowany i nie jestem do niego przekonany.
W pickup'ie z tylu jest bardzo malo miejsca, a dzieci rosna.
Dżem - a jaka przyczepa Ci sie miesci do 3.5T z autem? W ile osob podrozojesz swoim autem z taka przyczepka kampingowa i na jakie odleglosci i jak sie taki zestaw sprawdza?
W pickup'ie z tylu jest bardzo malo miejsca, a dzieci rosna.
Dżem - a jaka przyczepa Ci sie miesci do 3.5T z autem? W ile osob podrozojesz swoim autem z taka przyczepka kampingowa i na jakie odleglosci i jak sie taki zestaw sprawdza?
Nissan D22 2.5TD 2000r
Przyczepę jak dotąd tylko krótkim ciągałem. A co do max przyczepy to Ci teraz nie podam bo nie mam dowodu ze sobą. Co do długich tras to do tej pory max 500km i jest spoko. Lepiej nam się nim jeździ niż np. Kangoo czy Primerą ale to tylko moje subiektywne odczucie i rodzinki.
taa szczególnie ze zwłokami w pakiecieDżem pisze:Terrano 5D 2,7 tdi. Lekki off-road, pakowny, spalanie zdecydowanie niższe w trasie. Dostępne przyzwoite egzemplarze w tej kasie, dostępne części, wygodny w trasie.

Ty, koleszko.....Ty się lepiej urlopuj a nie dowcipkujesz. Dmuchaną kaczuszkę i do wody popływać.
p.s.
A ładowarkę do tel. zabrałeś, czy została?
p.s.
A ładowarkę do tel. zabrałeś, czy została?

właśnie wróciłem z kąpieli ... od kaczuszek się odchodzi
reszta w normie - relax

reszta w normie - relax

To skrobnij coś przy piwku o Dyskotece koledze żeby nie myślał że Terrano to jedyny rozsądny wypas. Tylko nie zaczynaj znowu od królowej angielskiej bo do wieczora zejdzie.
A zdechła mysz to nie argument przeciw Terrano. Do każdego bydle może wleźć i zdechnąć
Zresztą o czym tu pisać?
https://picasaweb.google.com/1176918669 ... 5547057682

A zdechła mysz to nie argument przeciw Terrano. Do każdego bydle może wleźć i zdechnąć

Zresztą o czym tu pisać?
https://picasaweb.google.com/1176918669 ... 5547057682
nie kupuj disco ...
ale ile musiał taki śmietnik stać, żeby weszła mysz, zrobiła gniazdo, zdechła na śmierć i się zaśmierdziała ...
ale ile musiał taki śmietnik stać, żeby weszła mysz, zrobiła gniazdo, zdechła na śmierć i się zaśmierdziała ...

Dziuróf nie ma więc jak miała pokład opuścić. Ze śmietnika by znalazła drogę ewakuacji.
Coś chyba był obiad "zakrapiany" że się dowcipek włączył?
Coś chyba był obiad "zakrapiany" że się dowcipek włączył?
zaraz zakrapiany ... powietrze zdrowe, jodowane tak działa na bystry umysł 

Ciekawy widze off topic sie zrobil 
Czy Tadeuszu moglbys mi wyjasnic choc po krotce czemu Disco nie warte kupna? I wogole Disco czy Disco I czy Disco II (bo III raczej w tej cenie bedzie kiepskie)?

Czy Tadeuszu moglbys mi wyjasnic choc po krotce czemu Disco nie warte kupna? I wogole Disco czy Disco I czy Disco II (bo III raczej w tej cenie bedzie kiepskie)?
Nissan D22 2.5TD 2000r