Podwyższenie jimnego
Moderator: Albert_N
Podwyższenie jimnego
Teraz mam lift ok. 4" - Ironman 2" + podkładki 2", ale muszę bardziej opuścić koła. Z czego dobrać amory i sprężyny? Coilovery chyba odpadają, bo są za długie, a z tyłu mam kanapę i nie za bardzo mam je jak zamontować, bo uchwyty musiały by wchodzić do kabiny.
Do tego oczywiście dorobiłbym long armsy i może sierżanta z tyłu. Potrzebuję dodatkowe ~15cm.
Do tego oczywiście dorobiłbym long armsy i może sierżanta z tyłu. Potrzebuję dodatkowe ~15cm.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Re: Podwyższenie jimnego
To ma być lift budy czy 15cm na zawiasie??
Wolałbym na zawiasie, buda już jest 5cm w górze, ale w sumie zastanawiam się czy jeszcze jej trochę nie dźwignąć, bo się koła 33" nie zmieszczą. Zawias by i o 10cm wystarczyło podnieść.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Nie. Dalej wycinać już się nie da. To jest samochód rajdowy, a nie do użytku codziennego.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Wiem, wiem. Po prostu jak czytam co zrobiłeś w aucie i co chcesz zrobić to mi się resztki włosów jeżą. Mosty masz już zmienione? oryginalne chyba nie wytrzymają 33"?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Przedni most szeroki z sj413 z blokadą, półosiami Trail Gear z 33 zębami i przełożeniami 5.125 z vitary przesunięty 10cm do przodu, tylny zaspawany vitara 1.6 16V 5.125.
Ale nie o tym temat
Ale nie o tym temat

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Te dodatkowe 15 cm przy tym lifcie może zakończyć się pięknym kulaniem na trawersach itp.Co za dużo to niezdrowo
No generalnie masz rację. Może na razie po prostu zrobię jeszcze dodatkowe 5cm body liftu i zobaczę jak się koła chowają. I wtedy będę dalej myślał.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Placek^ pisze:To jest samochód rajdowy, a nie do użytku codziennego.
Placek^ pisze:... a z tyłu mam kanapę

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Kiedyś samca liftowałem ile wlezie.Dłuższe resory wieszaki buda.Efekt wóz drabiniasty który miał tendencje do wywrotki na zakręcie.W jimisie do liftu budy użyłem krążki hokejowe , które mają około 2,5cm.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
No co? Nie każdy rajd to klasa ekstrem. Samochód mam tylko do zabawy, a że czasem bawimy się w 2, 3 lub 4 osoby to coś dziwnego? Inna sprawa to taka, że mam alergię na poobcinane ruraki.
Ja nie chcę go liftować ile wlezie, chcę żeby zmieściły mi się koła 33" i nie obcierały. Jimny to nie samurai, którego można wycinać bez końca
Ja nie chcę go liftować ile wlezie, chcę żeby zmieściły mi się koła 33" i nie obcierały. Jimny to nie samurai, którego można wycinać bez końca

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
- apede
-
- Kontaktowanie:
Zwolnice
loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
Myślałem o tym, ale zwolnic pod mosty samurai/vitara ze świecą szukać, a jak już są (np. w rosji) to kosztują masę kasy, są ciężkie i w razie awarii jestem w dupie. Druga opcja to afgany, ale mają więcej wad niż zalet, poza tym dopiero skończyłem motać swoje mosty.
Gdzie kupić walec poliuretanowy, z którego mogę sobie podocinać podkładki?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
W Technozbycie zapytaj.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Jak już zrobisz ten lift to zmień nicka z "placek" na "tort", "sękacz" albo "Pan Platz"
. Oj sorry nie platz tylko "Empire State building"

Ostatnio zmieniony czw paź 09, 2014 2:52 pm przez harakiri, łącznie zmieniany 1 raz.
W RadomiuPlacek^ pisze:
w firmie "TABAL" wiem gdzie ale ulicy nie pamiętam.
Wytnij wpip te nadkola... albo kup sobie samuraia. Nie wiem na czym polega ten cały kult Jimny ale w mojej skromnej ocenie to SJ miażdży Jimny pod każdym względem. No może silnik i wspomaganie na plus dla Jimny. No i pewnie @kSikorski wyskoczy, że ma Wbasto u siebie hehe -) ale bateria się skończyła i nie działa 

4x4 Tczew
ej no... już działa, wymieniłem baterie w pilocieże ma Wbasto u siebie hehe -) ale bateria się skończyła i nie działa

Jimny M16A
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Żuk A161H 4C90 + Eaton TS5-21
Po kilku latach uzytkowania jimnego też uważam, że powinienem był kupić samuraia :]ŁeLeK pisze:Wytnij wpip te nadkola... albo kup sobie samuraia. Nie wiem na czym polega ten cały kult Jimny ale w mojej skromnej ocenie to SJ miażdży Jimny pod każdym względem. No może silnik i wspomaganie na plus dla Jimny. No i pewnie @kSikorski wyskoczy, że ma Wbasto u siebie hehe -) ale bateria się skończyła i nie działa
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
- apede
-
- Kontaktowanie:
problemy pierwszego świataKSikorski pisze:ej no... już działa, wymieniłem baterie w pilocie

loppujen lopuksi suzuki neliveto
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
rzeźbisz
uważam że podniesienie budy za wiele nie da , są pewne ograniczenia wykrzyżu
33'' żeby nie obcierało to musisz mieć na feldze et z - 50 mm to może pomoże , natomiast podnoszenie do góry hmm możesz zaryzykować i odciąć mocowania wahaczy przyspawać jakiś profil lub z innej ramy cały element z kawałkiem ramy
musisz obniżyć wszystkie mocowania amorów i sprężyn , panharda , i uj jeszcze wie czego , na końcu zrobisz to co zamierzałeś za pierwszym razem czyli zainstalujesz mosty z tojtoja bo samcowe nie dadzą rady
jak będziesz się chciał pozbyć zawieszenia daj znać
podobne eksperymenty robili chłopaki w Patrolach w wersji K
uważam że podniesienie budy za wiele nie da , są pewne ograniczenia wykrzyżu
33'' żeby nie obcierało to musisz mieć na feldze et z - 50 mm to może pomoże , natomiast podnoszenie do góry hmm możesz zaryzykować i odciąć mocowania wahaczy przyspawać jakiś profil lub z innej ramy cały element z kawałkiem ramy
musisz obniżyć wszystkie mocowania amorów i sprężyn , panharda , i uj jeszcze wie czego , na końcu zrobisz to co zamierzałeś za pierwszym razem czyli zainstalujesz mosty z tojtoja bo samcowe nie dadzą rady
jak będziesz się chciał pozbyć zawieszenia daj znać

podobne eksperymenty robili chłopaki w Patrolach w wersji K
Super parchatek Super y60 

Po konsultacji z moimi mechaniorami odpuszczam podniesienie budy i zawiasu. Przerobimy zawias i mocno powycinamy karoserie.
Podnoszenie budy to byl glupi pomysl
Podnoszenie budy to byl glupi pomysl

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe