2.5 benzyna, opinie spalanie, awarie
Moderator: Albert_N
2.5 benzyna, opinie spalanie, awarie
Zadałem to samo pytanie na forum Suzuki ale wychodzi, że nikt na oczy nie widział i nie jeździł może tutaj ktoś doradzi
Mam pytanie do użytkowników 2.5 benzyna. Niedawno kupiłem vitarę 2.0TD zabrała mi żona jak tylko dałem się jej przejechać, zakochała się od razu w Suzi. Ja stwierdziłem, że dla mnie za mało mocy.
Szukam drugiej teraz Grand Vitary i lubię moc więc wybór padł na 2.5 benzyna. Jestem ciekawy ile pali po mieście, czy ma przyzwoite przyspieszenie? Mam przyczepę kempingową DMC 1000 kg czy da radę ciągnąć. Ile kosztuje wymiana rozrządu? I ogólnie coś więcej o tym silniku.
Zastanawiam się jeszcze nad 2.0 HDI 109 KM ale trudno znaleźć z oryginalnym przebiegiem.
Mam pytanie do użytkowników 2.5 benzyna. Niedawno kupiłem vitarę 2.0TD zabrała mi żona jak tylko dałem się jej przejechać, zakochała się od razu w Suzi. Ja stwierdziłem, że dla mnie za mało mocy.
Szukam drugiej teraz Grand Vitary i lubię moc więc wybór padł na 2.5 benzyna. Jestem ciekawy ile pali po mieście, czy ma przyzwoite przyspieszenie? Mam przyczepę kempingową DMC 1000 kg czy da radę ciągnąć. Ile kosztuje wymiana rozrządu? I ogólnie coś więcej o tym silniku.
Zastanawiam się jeszcze nad 2.0 HDI 109 KM ale trudno znaleźć z oryginalnym przebiegiem.
Grand Vitara 2.5 Benzyna manual
"Suzi" Vitara Long 2.0TD automat
- Misiek Cypr
-
Re: 2.5 benzyna, opinie spalanie, awarie
Vitara miala: 2.0 v6, 2.7 v6, 2.4 R4.
O ktora chodzi? Vitara I, GV, czy GV II?
O ktora chodzi? Vitara I, GV, czy GV II?
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Tyle ludzi na forum i nikt nie jeździł taką Vitarą?
Hej,ja jeżdżę taką grand vitarą już trzeci rok i jestem bardzo zadowolony z tego autka,mam automat i lpg.
Autko całkiem fajnie przyśpiesza,a w manualu ponoć jeszcze lepiej.
Spalanie
no cóż mogłoby byc mniej,ale niestety swoje wypic musi,ja mieszkam w górach i maksymalnie mi spala 15 lpg
na trasie 12lpg benzyny około 2l mniej.Autko bezawaryjne i całkiem komfortowe do 120km/h jest względnie cicho.
Rozrząd drogi,ale pocieszam się ,że wymiana dopiero koło 300kkm ja mam koło 170,więc jak na razie spokój.
Przez cały okres użytkowania wymieniłem: hamulce tył/przód,wahacz,osłony przegubu,łączniki stabilizatora.
Spełnia moje wymagania w 100% chociaż,zawsze można się przyczepić do szczegółów.
Jak przejedziesz się benzyną,to o dizlu nie będziesz chciał słyszeć.
Pozdrawiam.
Autko całkiem fajnie przyśpiesza,a w manualu ponoć jeszcze lepiej.
Spalanie

na trasie 12lpg benzyny około 2l mniej.Autko bezawaryjne i całkiem komfortowe do 120km/h jest względnie cicho.
Rozrząd drogi,ale pocieszam się ,że wymiana dopiero koło 300kkm ja mam koło 170,więc jak na razie spokój.
Przez cały okres użytkowania wymieniłem: hamulce tył/przód,wahacz,osłony przegubu,łączniki stabilizatora.
Spełnia moje wymagania w 100% chociaż,zawsze można się przyczepić do szczegółów.
Jak przejedziesz się benzyną,to o dizlu nie będziesz chciał słyszeć.
Pozdrawiam.
Suzuki Grand Vitara '04 2,5 V6 A/T
Warto wspomniec, ze rozrzad na lancuchach.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Już też mam 2.5 super się jedzie tylko, że nie mam gazu i spalanie jest dość wysokie dobrze, że teraz benzyna tania.
Muszę pomyśleć o gazie
Muszę pomyśleć o gazie
Ostatnio zmieniony ndz sty 04, 2015 7:39 pm przez leniwiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupiłem tą z ogłoszenia
Zobaczymy co z tego będzie

Zobaczymy co z tego będzie

Stare eskimoskie powiedzanie - " pamietaj, nigdy nie jedz żółtego śniegu "
[quote="leniwiec"]Tutaj mój "patent' na zamontowanie zbiornika lpg pod podłogą bagażnika :
Działa Ci wskaźnik paliwa i rezerwa?
Działa Ci wskaźnik paliwa i rezerwa?
Oczywiście,a czemu by miało nie działać ? 

A mogłbyś opisać dokładniej operację które przeprowadziłeś
Jak działa instalacja ?
Jakie spalanie ?

Jak działa instalacja ?
Jakie spalanie ?
Ctrl+C,Ctrl+V
Witam wszystkich zainteresowanych,
jak wiemy bagażnik w GV I nie powala pojemnością,butla zajęłaby sporo przestrzeni,a przy silniku V6,przyda się większy zapas podtlenku
dlatego też obmyśliłem sposób na zamontowanie zbiornika pod podłogą bagażnika,jest z tym sporo pracy mi zajęło to cały dzień,wszystko robiłem sam,nie licząc adaptera pod pompę paliwa.
U mnie zbiornik lpg to 360x880/60L,ponoć wszedłby ciut dłuższy,ale nie było na hurtowni...
Początkowo miałem zamiar zrobić zbiornik Pb z nierdzewki,jednak nieregularny kształt podłogi w tym miejscu skutecznie mnie zniechęcił...
Okazało się,że idealnie pasuje tam zbiornik ze starego poczciwego malacza,
zanabyłem więc nówkę sztukę
Oprócz tego co na zdjęciach,przerobić trzeba też odpowietrzenie,to które znajduje się 10cm za korkiem wlewu,oryginalnie znajduje się tam cienka rureczka,chyba fi 6 i niestety jest to za mało,żeby odpowietrzyć zbiornik podczas tankowania(fabryczny zbiornik suzuki ma dodatkowe odpowietrzenie),trzeba tam przyspawać rurkę,chyba 12mm,można ją wtedy połączyć z oryginalnym odpowietrzeniem w zbiorniku z malacza
Kolejny problem,to pochłaniacz oparów paliwa,działa on tak,że czujnik mierzy ciśnienie w zbiorniku i jeśi jest ono zbyt wysokie,elektrozawór,który znajduje się przy zbiorniku oparów upuszcza gazów,które docelowo lądują w kolektorze ssącym.
Ja cały ten układ świadomie wywaliłem,jednocześnie licząc się z tym,że pewnie będzie to powodować zaświecanie się lampki check engine...i tak tez się dzieje...Mam kabelek i program i czasami kasuję tą wkurzającą lampke. :zly:
Jeśli ktoś chce tego uniknąć,musiałby w zbiorniku z malacza zamontować ten czujnik ciśnienia i jeszcze jedną dodatkową rurkę po pochłaniacza oparów.Ten zbiornik pewnie kiedyś przegnije,więc wtedy to poprawię-o ile będę jeszcze jeździł tym samochodem
Przedłużyć trzeba kable prowadzące do czunika poziomu paliwa i pompy...
Dużo widać na zdjęciach,dodatkowo wrzuciłem fotke instalacji lpg spod maski,założonej przez mojego ulubionego gazmena
Jeszcze jedno,żeby założyć na zbiornik fabryczną-blaszaną osłonę,trzeba wyciąć te poprzeczki znajdujące się nad zbiornikiem,wtedy cały zbiornik pójdzie te 4cm do góry,a tyle właśnie brakuje,żeby założyć osłonę.Można ewentualnie założyć zbiornik o mniejszej średnicy (315mm)- to lepsze rozwiązanie,gdyż będzie przy okazji więcej miejsca wokół wielozaworu,bo teraz jest na styk
jeśli będziecie mieć jakieś pytania,to chętnie pomogę
Instalacja gazowa bezproblemowa spalanie 15 miasto 12 trasa.

Witam wszystkich zainteresowanych,
jak wiemy bagażnik w GV I nie powala pojemnością,butla zajęłaby sporo przestrzeni,a przy silniku V6,przyda się większy zapas podtlenku

dlatego też obmyśliłem sposób na zamontowanie zbiornika pod podłogą bagażnika,jest z tym sporo pracy mi zajęło to cały dzień,wszystko robiłem sam,nie licząc adaptera pod pompę paliwa.
U mnie zbiornik lpg to 360x880/60L,ponoć wszedłby ciut dłuższy,ale nie było na hurtowni...
Początkowo miałem zamiar zrobić zbiornik Pb z nierdzewki,jednak nieregularny kształt podłogi w tym miejscu skutecznie mnie zniechęcił...
Okazało się,że idealnie pasuje tam zbiornik ze starego poczciwego malacza,
zanabyłem więc nówkę sztukę

Oprócz tego co na zdjęciach,przerobić trzeba też odpowietrzenie,to które znajduje się 10cm za korkiem wlewu,oryginalnie znajduje się tam cienka rureczka,chyba fi 6 i niestety jest to za mało,żeby odpowietrzyć zbiornik podczas tankowania(fabryczny zbiornik suzuki ma dodatkowe odpowietrzenie),trzeba tam przyspawać rurkę,chyba 12mm,można ją wtedy połączyć z oryginalnym odpowietrzeniem w zbiorniku z malacza

Kolejny problem,to pochłaniacz oparów paliwa,działa on tak,że czujnik mierzy ciśnienie w zbiorniku i jeśi jest ono zbyt wysokie,elektrozawór,który znajduje się przy zbiorniku oparów upuszcza gazów,które docelowo lądują w kolektorze ssącym.
Ja cały ten układ świadomie wywaliłem,jednocześnie licząc się z tym,że pewnie będzie to powodować zaświecanie się lampki check engine...i tak tez się dzieje...Mam kabelek i program i czasami kasuję tą wkurzającą lampke. :zly:
Jeśli ktoś chce tego uniknąć,musiałby w zbiorniku z malacza zamontować ten czujnik ciśnienia i jeszcze jedną dodatkową rurkę po pochłaniacza oparów.Ten zbiornik pewnie kiedyś przegnije,więc wtedy to poprawię-o ile będę jeszcze jeździł tym samochodem

Przedłużyć trzeba kable prowadzące do czunika poziomu paliwa i pompy...
Dużo widać na zdjęciach,dodatkowo wrzuciłem fotke instalacji lpg spod maski,założonej przez mojego ulubionego gazmena

Jeszcze jedno,żeby założyć na zbiornik fabryczną-blaszaną osłonę,trzeba wyciąć te poprzeczki znajdujące się nad zbiornikiem,wtedy cały zbiornik pójdzie te 4cm do góry,a tyle właśnie brakuje,żeby założyć osłonę.Można ewentualnie założyć zbiornik o mniejszej średnicy (315mm)- to lepsze rozwiązanie,gdyż będzie przy okazji więcej miejsca wokół wielozaworu,bo teraz jest na styk

jeśli będziecie mieć jakieś pytania,to chętnie pomogę

Instalacja gazowa bezproblemowa spalanie 15 miasto 12 trasa.
Ja wymieniłem w swojej świece
i
spalenie spadło o 1.5 l/100 km
Były wypalona na maksa

Były wypalona na maksa
Co do świec,to ja mam irydowe,dużo droższe ale mają starczyć na 100kkm,chociaż na lpg chyba tyle nie będzie 

Zmniejszałeś w świecach przerwę do gazu na 0.6 ?
0,9 bo 0,6 to chyba za mało... 

te silniku lubią świecę z 0.6 choć zmniejszanie na szczeliniomierz nie zawsze jest ok, można zamówić iskry na 0.6 co robią na maszynach i zawsze jest wtedy pewność że jest dobrze.
Co do rozrządu jest taki sam jak w 2.0 v6 raczej więcej niż 150 -200 tys nie wytrzymują te łańcuchym sypią się slizgi, i rozciągają się łańcuchy, czy aż taki drogi ten rozrząd ? komplet można już kupić za 1000 - 1300
Co do rozrządu jest taki sam jak w 2.0 v6 raczej więcej niż 150 -200 tys nie wytrzymują te łańcuchym sypią się slizgi, i rozciągają się łańcuchy, czy aż taki drogi ten rozrząd ? komplet można już kupić za 1000 - 1300
VITARA V6 - 4" lift - 32" MT
http://www.lukasziewa.com
http://www.lukasziewa.com
Nic nie trzeba sklepywać
Nominalna przerwa na świecy musi być dobra
Z przerwami 0.6 mm to mit. Trzeba mieć dobrze założoną i wyregulowaną instalację
no
Nominalna przerwa na świecy musi być dobra
Z przerwami 0.6 mm to mit. Trzeba mieć dobrze założoną i wyregulowaną instalację

Tak jest. Zakładać takie świece jak podaje producent. Nie ma sensu przepłacać za jakieś specjalne świece do gazu, żadne też nie wytrzymają 100 tyś. km. 

Otóż to.
Tylko świece przewidziane przez producenta.
Żadnych wynalazków
Mały offtopic
Może ktoś podrzucić link do manuala Grand Vitary ?
Tylko świece przewidziane przez producenta.
Żadnych wynalazków

Mały offtopic
Może ktoś podrzucić link do manuala Grand Vitary ?
Ja założylem NGK
Producent zaleca irydowe,które wg instrukcji zmienia się co 100kkmkozioU pisze:Tak jest. Zakładać takie świece jak podaje producent. Nie ma sensu przepłacać za jakieś specjalne świece do gazu, żadne też nie wytrzymają 100 tyś. km.

Ja mam 98r. prod i w katalogu były zwykłe NGK stare były takie same
W katalogu są świece zwykłe oraz irydowe. A producent zaleca zmianę co 100 tyś. przy zasilaniu LPG?leniwiec pisze:Producent zaleca irydowe,które wg instrukcji zmienia się co 100kkmkozioU pisze:Tak jest. Zakładać takie świece jak podaje producent. Nie ma sensu przepłacać za jakieś specjalne świece do gazu, żadne też nie wytrzymają 100 tyś. km.