Spalanie NISSAN PAROL Y61
Moderator: Kosiarz
Spalanie NISSAN PAROL Y61
Witam
Jeżdżę Nissanem Patrolem Y61 GR 98 R. pierwszy sezon .Opony 315/75R16 M+S. Samochód użytkowany 50% asfalt 50% teren ale leśny jazda naprawdę normalna bez wygłupów .Jestem Myśliwym. Czy to normalne ze pali 19 L NA 100 KM .
Jeżdżę Nissanem Patrolem Y61 GR 98 R. pierwszy sezon .Opony 315/75R16 M+S. Samochód użytkowany 50% asfalt 50% teren ale leśny jazda naprawdę normalna bez wygłupów .Jestem Myśliwym. Czy to normalne ze pali 19 L NA 100 KM .
Re: Spalanie NISSAN PAROL Y61
Tak, normalne.
jeżeli wymienię opony na mniejsze ile zyskam na spalaniu. przy zapalaniu bardzo mocno kopci czy to też ma znaczenie co do spalania
To odpowiednik około 34 cali, dobrze liczę? Jak nie masz zmienionych przełożeń w moście, a pewnie nie masz to powrót do fabrycznych może z litr, dwa? Niech powie ktoś kto zmieniał tak
Kopcenie znaczy, że są do roboty/sprawdzenia albo wtryski albo pompa albo silnik albo turbina, albo wszystko na raz w pesymistycznym wariancie - tak, ma na pewno znaczenie ale nie da się po objawie 'kopci' stwierdzić co masz zepsute i czy zużywa to setkę czy 4 litry/100 więcej.
Jadąc po lesie 50% czasu jedziesz ile, z 30, 40 max. na godzinę? I pewnie częściej hamujesz/ruszasz, opory toczenia itp itd. Na obrotach jak normalnie przy jeździe 80-100 czyli ekonomicznej... cały czas mowa o 2.5 tonowym aucie. Czyli zamiast normalnych kilkunastu masz spalanie ~razy dwa. Asfalt to pewnie miasto/dojazdy do lasu, czyli nie jedziesz ekonomicznie 90 autostradą nie hamując wcale i nie przyśpieszając... na samym asfalcie by spalił z 13-14 zamiast 19, taka jest różnica z lasem... przy ekojeździe małych oponach itd itp zejdziesz z tego ze 2 lity może...

Kopcenie znaczy, że są do roboty/sprawdzenia albo wtryski albo pompa albo silnik albo turbina, albo wszystko na raz w pesymistycznym wariancie - tak, ma na pewno znaczenie ale nie da się po objawie 'kopci' stwierdzić co masz zepsute i czy zużywa to setkę czy 4 litry/100 więcej.
Jadąc po lesie 50% czasu jedziesz ile, z 30, 40 max. na godzinę? I pewnie częściej hamujesz/ruszasz, opory toczenia itp itd. Na obrotach jak normalnie przy jeździe 80-100 czyli ekonomicznej... cały czas mowa o 2.5 tonowym aucie. Czyli zamiast normalnych kilkunastu masz spalanie ~razy dwa. Asfalt to pewnie miasto/dojazdy do lasu, czyli nie jedziesz ekonomicznie 90 autostradą nie hamując wcale i nie przyśpieszając... na samym asfalcie by spalił z 13-14 zamiast 19, taka jest różnica z lasem... przy ekojeździe małych oponach itd itp zejdziesz z tego ze 2 lity może...
dziękuje za odpowiedz
Y61 GU4 3,0Di automat , przelozenia seryjne
33x12,5R17 Cooper STT
bardzo grzecznie na autostradzie 105-110kmh z namiotem na dachu - 12/13l
po gorach ok 18-20l
mieszane po miescie "na pusto" 15-16l
265/75R16 Nokiany zimowki
12,5l przy 120kmh na autostrdzie z nartami na dachu
w mieszanym po miescie 13-14l
predkosci sa wg gps'a , a nie wskazan licznika
33x12,5R17 Cooper STT
bardzo grzecznie na autostradzie 105-110kmh z namiotem na dachu - 12/13l
po gorach ok 18-20l
mieszane po miescie "na pusto" 15-16l
265/75R16 Nokiany zimowki
12,5l przy 120kmh na autostrdzie z nartami na dachu
w mieszanym po miescie 13-14l
predkosci sa wg gps'a , a nie wskazan licznika
Y61 GU4
http://airman.org.pl
http://airman.org.pl
Duża fedima (odpowiednik 37x10.5x16) w krótkim GR z bagażnikiem dachowym - 1zł/1km 
Czyli ca. 20l/100km.
Nie ma przebacz. Fizyki nie oszukasz.

Czyli ca. 20l/100km.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
strus6 pisze:Witam
Krótki 2.8 TD OPONY 35 Cali
cos z dawką masz za bardzo pomerdane bo powinien z litrę mniej brać

- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Ja bym sprawdził wtryski, czy nie leją, później pompę, czy dobrze podlewa, a następnie turbinę, czy dmucha odpowiednie ciśnienie. A ostatecznie pogodził się z tym, że patrolem nie osiągniesz wyniku, którym byś się mógł pochwalić w konkursie oszczędnej jazdy 

y60 autobus, czerwony.
Y61 2.8 99' 3D ,lift 2",255/85/16 czyli 33"MT BFG snorkel,obładowany na max.na dachu z 200kg./same skrzynki mają 40cm wys./ wycieczka np. w Karpaty,wpada te 2-3tys.km nigdy nie spalił więcej jak 12.5 ani mniej niż 11.00 na żadnym z wyjazdów.
Wokół komina 14-15 l.
Wokół komina 14-15 l.
PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
...jak bym miał brać spalanie pod uwagę to chyba bym nie jeździł tym autem.... ale przecież tu o przyjemność z użytkowania chodzi a za resztę zapłacisz kartą Mcgrzes pisze:Olac spalanie - Patrol fajny jest

P.S przedmówca prawdę gada ...
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
Rafał Twój akurat wychodzi bardzo podobnie jak mój
,nawet mniej bywało jak dobrze pamiętam.
Są jednak pewne granice,przy 20 bym go podpalił.Albo przestał jeżdzić na wycieczki

Są jednak pewne granice,przy 20 bym go podpalił.Albo przestał jeżdzić na wycieczki

PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
Trzeba brać przykład z innych i stawiać sobie wysoko poprzeczkę... w forum ciężarowe/inne jakiś czas temu ktoś kupił 'kraza do turystyki'ssslavo pisze:Albo przestał jeżdzić na wycieczki

-
- jestem tu nowy...
A po turbinie takie drobnostki jak to czy ciśnienie w oponach właściwe,czy przepływomierz czysty,czy choćby filtr powietrza nie zabity syfem.itp.Wowos pisze:Ja bym sprawdził wtryski, czy nie leją, później pompę, czy dobrze podlewa, a następnie turbinę, czy dmucha odpowiednie ciśnienie. A ostatecznie pogodził się z tym, że patrolem nie osiągniesz wyniku, którym byś się mógł pochwalić w konkursie oszczędnej jazdy
Zdradzę Wam sekret.
Janusz El Doktór już to wszystko sprawdził i zrobił. Później wymienił silnik na inny, znowu wszystko sprawdził i zrobił, nawet zbiornik chyba zmieniał, dążył do sylwetki klina poprzez montaż szatańskich sprężyn z tyłu itp itd
I wiecie co?
I nic.
Dalej pali litra mniej niż mój, jedzie gorzej niż mój, chodzi głośniej niż mój, choć jest nowszy, ma mniejsze koła i wszystko naprawione
Czasem się zastanawiam, czy Januszowi nie chodzi aby o to, by on wreszcie palił ten jeden litr więcej
Janusz El Doktór już to wszystko sprawdził i zrobił. Później wymienił silnik na inny, znowu wszystko sprawdził i zrobił, nawet zbiornik chyba zmieniał, dążył do sylwetki klina poprzez montaż szatańskich sprężyn z tyłu itp itd
I wiecie co?
I nic.
Dalej pali litra mniej niż mój, jedzie gorzej niż mój, chodzi głośniej niż mój, choć jest nowszy, ma mniejsze koła i wszystko naprawione

Czasem się zastanawiam, czy Januszowi nie chodzi aby o to, by on wreszcie palił ten jeden litr więcej

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Albowiem jeśli ma y61, to na start dostaje chyba ze 400kg balastu więcej względem krótkiego y60 
(edyta - literówka)

(edyta - literówka)
Ostatnio zmieniony pn gru 29, 2014 11:56 pm przez Wowos, łącznie zmieniany 2 razy.
y60 autobus, czerwony.
Chyba 400kg mniej, bo gdzieś tyle uległo biodegradacji...
No i on 33" koła ma.
Poza tym - Janusz najpierw wagi ujmował, później dodawał. Dobił do 3oookg na pusto, ciągle nic. Jak było źle, tak jest chujowo, czyli normalnie, bo ma tyle palić

No i on 33" koła ma.
Poza tym - Janusz najpierw wagi ujmował, później dodawał. Dobił do 3oookg na pusto, ciągle nic. Jak było źle, tak jest chujowo, czyli normalnie, bo ma tyle palić

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Krakow - Nowy Sacz = 100 km, dolane 17 litrow do pelna.
... volvo FH12 460 koni, bez naczepy

... volvo FH12 460 koni, bez naczepy

Czyli każdy Patrol który pali bez naczepy więcej niż 10l jest konstrukcyjnie popsuty

PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
Jak jedno koło pali pół tony, to całkiem normalne, że trzeba dużo energii w nie wsadzić aby się toczyło.ernil pisze:Duża fedima (odpowiednik 37x10.5x16) w krótkim GR z bagażnikiem dachowym - 1zł/1km
Czyli ca. 20l/100km.

A tak BTW, to ludzie często zapominają o tym, że odległość licznikową trzeba skorygować o tyle o ile większe są koła i potem im spalanie wychodzi z kosmosu. Takie np 35" jest o prawie 13% większe niż fabryczne 31" w Y61.

subi 5,3ela na ponad 32" bena 17 , lpg 20-22l/100kmN2O pisze:Jak jedno koło pali pół tony, to całkiem normalne, że trzeba dużo energii w nie wsadzić aby się toczyło.ernil pisze:Duża fedima (odpowiednik 37x10.5x16) w krótkim GR z bagażnikiem dachowym - 1zł/1km
Czyli ca. 20l/100km.
![]()
A tak BTW, to ludzie często zapominają o tym, że odległość licznikową trzeba skorygować o tyle o ile większe są koła i potem im spalanie wychodzi z kosmosu. Takie np 35" jest o prawie 13% większe niż fabryczne 31" w Y61.
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
33'' daje rzeczywiste wskazania.
Tak sobie myślę że na kołach z Tico palił by rozsądnie w/g licznika
Tak sobie myślę że na kołach z Tico palił by rozsądnie w/g licznika

PATROL
SAMURAI
GEKON
SAMURAI
GEKON
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Tylko, że by rył dodatkowe dwie koleiny gruchami mostów...
w asfalcie...

w asfalcie...

y60 autobus, czerwony.