"koncik" motocyklowy 2
Moderator: Misiek Bielsko
Re: "koncik" motocyklowy 2
nieźle.. powodzenie akcji oprzeć na jawie

Świece nagarem z mixolu mogło zawalić w każdej sekundzie - dodatkowe emocjeMroczny pisze:nieźle.. powodzenie akcji oprzeć na jawie

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Trudno było by znaleźć lepszy pojazd do ucieczki w tamtych latach. Wszystkie 1 cylindrowce sie chowają przy CZ.
Trudno? ETZ ?Kuszman pisze:Trudno było by znaleźć lepszy pojazd do ucieczki w tamtych latach. Wszystkie 1 cylindrowce sie chowają przy CZ.
A juz 251 to ogien w butach byl

Trwalosc jak z innej epoki w porownaniu z gownianymi jawami/cz
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
MZ ETZ250 łoiło jak chciało taką CZ-etkę.
251 wtedy(1986) nie było
Mowielm o 250.
A 251 pamietam jak pierwszy raz sie przjechalem. Nie sadzilem,ze na swiecie jest cos szybszego.
Napad byl w 88 wiec teoretycznie 251 juz tez mogl ktos miec.
A 251 pamietam jak pierwszy raz sie przjechalem. Nie sadzilem,ze na swiecie jest cos szybszego.

Napad byl w 88 wiec teoretycznie 251 juz tez mogl ktos miec.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Jako posiadacz takiej Cz'ty pozostane niewzruszony Waszymi komentarzami w tej sprawie 

Łączymy sie w bolu...
Wpisujcie miasta [*]
Moj tesciu taka mial. W sumie to pewnie gdzies w szopie lezy.
Ten patent z wciskaniem sprzegla dzwignia zmiany biegow
Co to za scierwo bylo. Wiecznie w remoncie.

Wpisujcie miasta [*]

Moj tesciu taka mial. W sumie to pewnie gdzies w szopie lezy.
Ten patent z wciskaniem sprzegla dzwignia zmiany biegow

Co to za scierwo bylo. Wiecznie w remoncie.
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Miałem oba te motory (tj. MZ 250 oraz Jawę 350) i pod dwoma osobami lepiej radziła sobie czeszka. Aspekt urody, spalania oraz niezawodności w dłuższej perspektywie pomijam- ergo do skoku na bank w dwie osoby lepsza niż MZ-tka.
Ponadto w epoce była tańsza niż porównywalna MZ- to też plus w konktekście założonego sposobu użycia
Ponadto w epoce była tańsza niż porównywalna MZ- to też plus w konktekście założonego sposobu użycia

Miałem TS250/1 (czyli przejście z TS na ETZ skrzynia 5tka, przednia zawiecha z kołem jak ETZ tylko, że bęben), sam osobiście tuningowałem ja na ETZ, do tego przednia lampa z malucha i była jazda

Później miałem zlepka CZ z Jawa TS, tzn silnik CZ 350 na alternatorze w budzie z TSy, wał miałem tam tak rozrypany, że się czop przestawiał i ciągle musiałem zapłonem kręcić
Kolejnym bolidem była XSa z 1978, ale to już był inny świat...

Później miałem zlepka CZ z Jawa TS, tzn silnik CZ 350 na alternatorze w budzie z TSy, wał miałem tam tak rozrypany, że się czop przestawiał i ciągle musiałem zapłonem kręcić

Kolejnym bolidem była XSa z 1978, ale to już był inny świat...

nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
-
-
A ja mam zadekowaną w garażu starą jawę, z '59 jak pamietam - ale z zapodanym piecem 350. Jeszcze nawet nie tym z CZ - acz jak pamiętam - krzywka zmiany biegów poszła z CZ, bo mnie odwrotna sekwencja jawki wnerwiała
Ja mam tam jeszcze inny patent - bo silnik pochodził z trójkołowca inwalidzkiego - i był wyposażony w prądnico - rozrusznik
Działający
Patent - prawie - jak we współczesnych hybrydach ...
Kupę tym się najeździłem, bo to było następne po WSK125 moto, najpierw ori 250, potem ewoluowało. A potem sie przesiadłem na hondę - i jawka poszła w odstawkę. Odstawiona jako działająca z 15 lat temu - i jestem 100% pewien, że po zapodaniu paliwa (olej w baku pewnie jest - paliwo odparowało na bank
) zagada bez problemu 

Kupę tym się najeździłem, bo to było następne po WSK125 moto, najpierw ori 250, potem ewoluowało. A potem sie przesiadłem na hondę - i jawka poszła w odstawkę. Odstawiona jako działająca z 15 lat temu - i jestem 100% pewien, że po zapodaniu paliwa (olej w baku pewnie jest - paliwo odparowało na bank

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
też miałem, ale TS350 i ETZ250.Kuszman pisze:Jako posiadacz takiej Cz'ty pozostane niewzruszony Waszymi komentarzami w tej sprawie
Pomijając różnicę w spalaniu, na korzyśc mz,
to po jeździe Mz nie śmierdziało się tak spalinami
i plecy nie były w kropki

i ta wajcha od palenia/biegów

przy wyrotce na lewą stronę, zaraz skrzynia do roboty - krzywił się cienki
bolec po którym chodziły wodziki.
ile ja się tego narobiłem. brrrr.
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
W Marysinie Wawerskim (pod Warszawa) to podobno jakas wystawa moto jest? Ktos wie?
Jest w halach mt polska. 6-8 luty.
a czaicie jak w jakims starym sm chyba, artykuł był o tym jak typ ETZe na 4rotakta zrobił?
nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
To juz chyba przerost formy, a te 500 byly fabryczne.Łosiu pisze:a czaicie jak w jakims starym sm chyba, artykuł był o tym jak typ ETZe na 4rotakta zrobił?
https://www.youtube.com/watch?v=At2AxyfgMAI simson 2-cyl. 140cc , z tym ze nie wiem czy to fabryka , czy wydumka.

- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Dzieki.Kuszman pisze:Jest w halach mt polska. 6-8 luty.
Kazda ETZ 250 łoiła dupsko CZcie 350 miękkim dytkiem.
Jedynie co, to na maksymalnej szybkości mogła dostać od Jawy 350TS [i to nie od każdej]
exRockers ['87-98]

Jedynie co, to na maksymalnej szybkości mogła dostać od Jawy 350TS [i to nie od każdej]

exRockers ['87-98]

Ja się wybieram bo z racji zimy wielkie G... mam do roboty.Szarbia pisze:Dzieki.Kuszman pisze:Jest w halach mt polska. 6-8 luty.
-
-
ETZ miała rame nawet nie gumową - jak z jakiejś galaretki ...
Lekkie to było - ale sztywność żenująca. mi się kiedyś przytrafiło paść ofiarą tej konstrukcji - shimmy przy nieco ponad stówie - klątwa postawiła się przy tej prędkości bokiem do toru jazdy ...
Skończyło sie ślizgiem na dupie, i właściwie bez strat (obtarcia jedynie, tak u mnie jak i w moto, bo położył się i poszedł ślizgiem).
Co ciekawe - przy starej jawce, nigdy się nic podobnego nie zdarzyło. A z tym silnikiem 350 to ten antyk z palcem w d. przekraczał stówke - mając nie tylko cienką, pojedynczą kołyskę ramy, ale też mega luzy we wszystkich połączeniach ruchomych ...

Co ciekawe - przy starej jawce, nigdy się nic podobnego nie zdarzyło. A z tym silnikiem 350 to ten antyk z palcem w d. przekraczał stówke - mając nie tylko cienką, pojedynczą kołyskę ramy, ale też mega luzy we wszystkich połączeniach ruchomych ...

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
też miałem cezetę - i jedno co pamiętam to jakieś kosmiczne spalanie. Ale komfort był niezly. Potem miałem mz 150. Potwór był 

A to widzieli?
https://www.youtube.com/watch?v=2AwY9XR0gaA
Na wsi było kilka ETZek i kilka Jaw. Ja miałem 350 na kołysce jak TS ale z silnikiem takim jak CZa. Trwalsze było i wygodniejsze od ETZek ale wolniejsze.
Ale najbardziej mnie sponiewierała Panonia... Zasadniczo to dawało się przejechać taki odcinek jaki był potrzebny do odpalenia... A paliła więcej jak mój 125 na gaźniku Żuka.
https://www.youtube.com/watch?v=2AwY9XR0gaA
Na wsi było kilka ETZek i kilka Jaw. Ja miałem 350 na kołysce jak TS ale z silnikiem takim jak CZa. Trwalsze było i wygodniejsze od ETZek ale wolniejsze.
Ale najbardziej mnie sponiewierała Panonia... Zasadniczo to dawało się przejechać taki odcinek jaki był potrzebny do odpalenia... A paliła więcej jak mój 125 na gaźniku Żuka.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Ja tez - mam tam jakieś 5 kmleszek pisze:Ja się wybieram bo z racji zimy wielkie G... mam do roboty.Szarbia pisze:Dzieki.Kuszman pisze:Jest w halach mt polska. 6-8 luty.