Dakar 2014

imprezy składające się tylko z OS'ów, np Mercedes Truck Rally itp

Moderator: Pasza

Awatar użytkownika
Karson

Kontaktowanie:

Re: Dakar 2014

Post autor: Karson » pn sty 20, 2014 9:55 pm

BABCIA I pisze:....a gdzie uczciwość, rzetelność dziennikarska ?
tam gdzie rozsądek ekologów ;)
SCARAB TEAM
Land Rover rullez :)21

Świstak

Post autor: Świstak » pn sty 20, 2014 10:26 pm

Karson pisze:
BABCIA I pisze:....a gdzie uczciwość, rzetelność dziennikarska ?
tam gdzie rozsądek ekologów ;)
i team morders :)21 :)21 :)21
Szał jego nie z głowy,lecz z serca pochodził

Świstak

Post autor: Świstak » wt sty 21, 2014 6:41 pm

Krzysztof Hołowczyc, zdobywca najlepszej lokaty wśród polskich kierowców samochodów w Rajdzie Dakar, wczoraj w godzinach wieczornych wylądował na lotnisku im. Lecha Wałęsy w Gdańsku. Reprezentant Lotto Team został powitany przez liczną grupę dziennikarzy i kibiców. Hołowczyc, który zajął świetnie 6. miejsce w tegorocznej edycji Dakaru przyznał, że bardzo go ucieszył powrót do ścisłej dakarowej czołówki po zeszłorocznej poważnej kontuzji, odniesionej na trzecim etapie rajdu. Po ciężkich dwóch tygodniach przemierzania południowoamerykańskich bezdroży najbliższe dni zawodnik Lotto Team poświęci na zasłużony odpoczynek.

- To była najcięższa edycja Dakaru od czasu przeniesienia rajdu do Ameryki Południowej - powiedział Krzysztof Hołowczyc. - Trasa była bardzo wymagająca, najeżona ekstremalnie trudnymi odcinkami i licznymi pułapkami nawigacyjnymi. Dlatego bardzo cieszy mnie nasze 6. miejsce. Mimo, że dwukrotnie byłem już piąty, to jednak ten występ przyniósł mi wyjątkową satysfakcję. Mogę śmiało powiedzieć, że ja ten Dakar wygrałem. Wygrałem ze swoimi słabościami! Rok temu opuszczałem trasę ratowniczym helikopterem, z połamanymi kręgami i żebrami. Spędziłem setki godzin na rehabilitacji, w siłowni, biegając po lesie. Przygotowywałem się do tego startu jak nigdy dotąd, z nadzieją, że mój organizm wytrzyma trudy tego legendarnego rajdu. Oczywiście na zewnątrz starałem się tego nie okazywać, ale wcale nie byłem pewny czy dam radę wytrzymać tak ekstremalne obciążenia. Co prawda, po drodze niejako, wygrałem Puchar Świata Cross-Country, ale żadnego z tych rajdów nie można absolutnie porównywać do Dakaru.

Ciężka, często katorżnicza praca, którą włożyłem w przygotowania do tego występu opłaciła się z nawiązką. Udało się bez większych komplikacji powrócić do czołówki, choć początek rajdu mieliśmy trochę pechowy, straciliśmy sporo minut i szansę na walkę o podium. Jechałem z nowym pilotem, a to też wymaga jakiegoś czasu, żeby się dotrzeć. Na mecie ostatniego odcinka odczuwałem ogromną satysfakcję, że się udało, że wciąż jestem w stanie nawiązać walkę z najlepszymi kierowcami świata. Dla mnie ten rajd mógłby potrwać jeszcze z tydzień, bo właśnie na kilku końcowych etapach złapaliśmy z Konstantinem bardzo dobre tempo, takie na walkę o podium.

Satysfakcję z tego Dakaru mam podwójną, bowiem mój rajdowy uczeń Martin Kaczmarski ukończył rajd na doskonałym 9. miejscu. 23-letni Martin był najmłodszym uczestnikiem w stawce kierowców samochodów i jego debiut wypadł wprost rewelacyjnie. Od startu do mety jechał pewnie, szybko i rozważnie, często deklasując wręcz dużo bardziej doświadczonych i utytułowanych kierowców. Śmiało mogę powiedzieć, że był on największą rewelacją tego rajdu. Tym samym prowadzony przez Lotto projekt Szkoła Mistrzów już w pierwszym roku zakończył się ogromnym sukcesem. Jestem szczęśliwy i dumny, że mogę swoje wieloletnie rajdowe doświadczenie przekazywać młodym, utalentowanym następcom. Z resztą ten rajd był wyjątkowy dla Polaków, którzy pokazali, że jesteśmy prawdziwą potęgą na Dakarze!

Start Krzysztofa Hołowczyca w rajdzie Dakar był wspierany przez Monster Energy oraz Totalizator Sportowy sp. z o.o. (właściciela marki Lotto).

Awatar użytkownika
wojo02

Post autor: wojo02 » wt sty 28, 2014 5:37 pm

rafał się odwołał, niewykluczone że będziemy mieć zwycięstwo w kładach
może ktoś lepiej przetłumaczy niż gogle translator :)21
ale i tak można skumać, że zapłacił za protest

Polski kierowca Rafał Sonik powrócił do opłat i złożyła nowy akt oskarżenia przeciwko Ignacio Casale piątek , co oznacza, że​​pomoc zagraniczna chilijskie otrzymanych w Dakarze w chwili zmienił opony.

Nowa skarga złożona przez Sonik zawiera nowych dowodów , w tym filmów i zdjęć , które będą przedstawiać czas Casale był wspomagany przez innych w wyścigu .

Jak wyszczególniono w polskiej zawodnika drużyny , jeden z mechaników zdjęcia Sonik nie kupiłby tych samych ludzi, którzy pomogli" Pies ", aby zmienić swoje opony.

Casale wcześniej karane za zmianę opon wykonanych jednakpowodem kary było to, że po dokonaniu odpowiednich uzgodnień , w lewo po cenach dumpingowych opony na drodze.

Ta nowa przesłuchanie mogłoby zagrozić historyczną tytuł która wysyła cuatridiclos Ignacio Casale w Dakarze w 2014 roku , ze względu na brak potwierdzonej , może być ukarany przez trzech do sześciu godzin .

http://www.latercera.com/noticia/deport ... tulo.shtml

edit
wywiad z martonem
http://www.youtube.com/watch?v=oPT0hSDN5FY#t=13

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » wt sty 28, 2014 9:57 pm

wojo02 pisze:
edit
wywiad z martonem
http://www.youtube.com/watch?v=oPT0hSDN5FY#t=13
nie "mieliśmy awarię" tylko "uszkodziliśmy auto"
jest różnica...
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
NuVo

Post autor: NuVo » czw sty 30, 2014 7:24 pm

Wiecie cooo...

Dakar się skończył,
A w snookera nadal grają.

:)21
Vitara Evo 1,6 8v "SMERFETA"
"Uaz ma opór powietrza jak kiosk Ruchu"

Awatar użytkownika
wojo02

Post autor: wojo02 » pn lut 24, 2014 9:38 am

W oponach załadowanych do ciężarówki, znajdowało się 1400 kg kokainy o wartości 270 mln euro. :o
http://terenowe.autoklub.pl/news/przemyt-z-dakaru,53770
uff naszych nie ma :)21
http://www.epsilon-team.com/eng/news/dakar-2014.html

Awatar użytkownika
Sanol

Post autor: Sanol » pn lut 24, 2014 9:59 am

Półtorej tony koksu....mają rozmach :)21

Awatar użytkownika
vandall_jr

Post autor: vandall_jr » pn lut 24, 2014 11:51 pm

Sanol pisze:Półtorej tony koksu....mają rozmach :)21
Pewno to jest to co zostało nie dojedzone na rajdzie :) . Co zmarnować się ma ?? do domu mus zabrać :)21
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

Świstak

Post autor: Świstak » wt lut 25, 2014 7:52 am

vandall_jr pisze:
Pewno to jest to co zostało nie dojedzone na rajdzie :) . Co zmarnować się ma ?? do domu mus zabrać :)21
A.... to znaczy ....na potrzeby własne było :)21

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » wt lut 25, 2014 12:09 pm

już parę lat temu była podobna akcja, pamiętacie - z ciężarówką, na której z niewaidomych przyczyn było zdjęcie UAZa Mirka Kozioła.
RaceCars

Tacoma->Hilux 4.0 V6 TRD Supercharged
HDJ100
Touareg V8

Awatar użytkownika
vandall_jr

Post autor: vandall_jr » wt lut 25, 2014 8:24 pm

Świstak pisze:
vandall_jr pisze:
A.... to znaczy ....na potrzeby własne było :)21
Wisz ... w domu kumple czekają i koszty muszą się zwrócić. :)21
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » czw lut 27, 2014 7:46 am

Tak apropo kosztow to tak sie zastanawiam czemu niektore polskie ludziska majace pokazne budzety paplaja sie po Drawsku zamiast na Dakary jezdzic.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » czw lut 27, 2014 2:38 pm

Pokaźny budżet na Drawsko - nie wystarczy na Dakarze nawet na waciki ;)
RaceCars

HDJ100
Touareg V8

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » czw lut 27, 2014 3:01 pm

E tam, gadanie. Nie kazdemu potrzeba masarzystow i cala zgraje pijarowa.
Nie jeden wtopil w bryke 100k jewro i pewnie drugie tyle na rok startow.
I co?
No wlasnie nic. Pojezdzili kolo komina i tyle.

O tu np. co juz podawalem - mozna? Mozna.
Szarbia pisze:
22.55
Robert Van Pelt - nie dość, że najmłodszy uczestnik Dakaru (rocznik 1993!!!), to na dodatek wygrał arcytrudną klasę "Malle Moto", w której jedzie się bez pomocy serwisu. Na każdym biwaku musiał więc sam troszczyć się o swoją maszynę. Efekt to nie tylko zwycięstwo w klasie, ale i znakomite 27. miejsce w "generalce" (rok temu był 47). Jego marzeniem jest angaż w zespole fabrycznym... Na miejscu szefów teamu już ustawilibyśmy się do niego w kolejce z kontraktem w ręku. Toż to skarb!:)
http://www.dakar.terenowo.pl/index.php? ... Itemid=157

Ciekawe, czy jest klasa "Malle Auto" dla samochodow?
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Janusz2000

Kontaktowanie:

Post autor: Janusz2000 » czw lut 27, 2014 3:12 pm

no nie wiem... 100k € na rok startów w Polsce to trochę dużo.. raczej nikt tyle nie wydaje, na sam samochodów pewnie i owszem ale na Dakar też samochód też trzeba mieć, a z tego co ludziska mówią to 100k € na start to mało nawet bez serwisu...

Ja się dziwie, że nikt od nas na Afirca Race nie jeździ.. tanio nie jest, ale w porównaniu do Dakaru to okazja i koszty logistyczne dużo mniejsze...
RaceCars

HDJ100
Touareg V8

Awatar użytkownika
LechuPL

Kontaktowanie:

Post autor: LechuPL » pt lut 28, 2014 10:20 am

Szarbia pisze:Tak apropo kosztow to tak sie zastanawiam czemu niektore polskie ludziska majace pokazne budzety paplaja sie po Drawsku zamiast na Dakary jezdzic.
Większość zawodników takich tam była i widziała co jak gdzie za ile ... w wersji minimum nie ma po co tam się autem wybierać bo organizator też dba dobrze żeby tacy odpadli na początku ...
Więcej TAM - mniej TU ...
http://www.lech-pol4x4.pl

Awatar użytkownika
wojo02

Post autor: wojo02 » śr mar 26, 2014 4:18 pm

Koniec tajemnic, domysłów i spekulacji... Dakar 2015 rozpoczniemy w Argentynie skąd pojedziemy na zachód. Przez Andy wjedziemy do Chile. Na cztery dni zawitamy w Boliwii, aby Ci co wytrwają powrócili jako zwycięzcy do Buenos Aires! Ma być trudno, niebezpiecznie i bardzo gorąco! Oto prawdziwy Dakar!

https://www.facebook.com/rafalsonikofficial

raidlover
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: raidlover » śr mar 04, 2015 11:22 am

Dobre występy naszych spowodowały coraz większe zainteresowania Dakarem wśród Polaków. Dobrze, że kolejny sport rozwija się w naszym kraju. Oczywiście duża zasługa w tym Małysza i Hołowczyca ;)

----------------------------------------------------------------
http://www.cardigancomedy.com/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Sportowe”