Kupno Honkera - pytanie za ile warto?
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Kupno Honkera - pytanie za ile warto?
Taka ciekawostka. AMW sprzedaje Honekra w kolorze błękitnym z dość nietypowym wyposażeniem (felgi). Może ktoś ma pomysł co to było?
Samochód ciężarowo-osobowy wysokiej mobilności HONKER 4012 TC
http://www.amw.com.pl/uploads/rsm/produ ... /39280.pdf
Samochód ciężarowo-osobowy wysokiej mobilności HONKER 4012 TC
http://www.amw.com.pl/uploads/rsm/produ ... /39280.pdf
Stary bardzo, pod maską syrena z Belmy, obstawiam, że to były milicjant.
Piaskowanie - specjalizacja w samochodach zabytkowych
http://www.fb.com/ecoblasting
http://www.fb.com/ecoblasting
Znawcą honkerów nie jestem, ale auta w takiej kompletacji wychodziły w jakichś niewielkich ilościach z Antoninka.
Charakterystyczne są rurowe progi i zderzaki, winda, felgi typu "trójkąty", poszerzenia nadkoli, sprzęgiełka przednich piast i reduktor B&W, widziałem kiedyś identycznie wyposażonego strażaka, ale nie pomnę, czy też miał pod maską 2,5 td.
Być może ten miał trafić do policji, a przygarnęła go armia, dziwne tylko, że nie przemalowali na swoją modłę.
Charakterystyczne są rurowe progi i zderzaki, winda, felgi typu "trójkąty", poszerzenia nadkoli, sprzęgiełka przednich piast i reduktor B&W, widziałem kiedyś identycznie wyposażonego strażaka, ale nie pomnę, czy też miał pod maską 2,5 td.
Być może ten miał trafić do policji, a przygarnęła go armia, dziwne tylko, że nie przemalowali na swoją modłę.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Ten niebieski heniek to prawdziwy unikat! Generalnie nie ma w nim samym nic takiego dziwnego, tylko jego historia: pochodzi z NJW MSW - stąd kolor, niewykluczone że mógł być też używany na Okęciu przez ludzi "Dziewula". A to że pojazd jest do obejrzenia w JW 2305 - to mówi samo za siebie
Generalnie jest to namacalny kawał historii WP i NJW! Honkerek pewnie niejeden kilometr przejechał na Raduczy 

FSR Tarpan Honker 4012 95' 2.5 TD IVECO!
- Ryszard Giedrojć
-
A tak na marginesie, to policja sama już chyba nie sprzedaje samochodów, chyba to robią przez AMW.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Takie pytanie techniczne. Ktoś zna ten egzemplarz?
http://olx.pl/oferta/honker-4x4-2-5-tdi ... 9e118fb5da
1996, Iveco TD, redukcyjna Borg-Worner, wspomaganie, bębny z tyłu. Przebieg... sam nie wiem. Cena 9000, był wcześniej drożej, pewnie nie bez powodu tanieje. Pomijając głośniki i frędzle to zrobiony fajnie. Tyle, że właśnie "zrobiony" i widać żółtą przeszłość. Umiejętności i warsztatu nie mam, aby zakopać się w poważnym remoncie.
Ktokolwiek widział? Ktokolwiek wie?
http://olx.pl/oferta/honker-4x4-2-5-tdi ... 9e118fb5da
1996, Iveco TD, redukcyjna Borg-Worner, wspomaganie, bębny z tyłu. Przebieg... sam nie wiem. Cena 9000, był wcześniej drożej, pewnie nie bez powodu tanieje. Pomijając głośniki i frędzle to zrobiony fajnie. Tyle, że właśnie "zrobiony" i widać żółtą przeszłość. Umiejętności i warsztatu nie mam, aby zakopać się w poważnym remoncie.
Ktokolwiek widział? Ktokolwiek wie?
DZT Honker z 2011 roku na sprzedaż. W tle widać jeszcze jeden czyli była jakaś produkcja cywilna tego modelu o której nie słyszeliśmy.
http://olx.pl/oferta/dzt-honker-2011-r- ... 446dfa1860
Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Np. jak się sprawuje nowy silnik Andorii?
Samochód sanitarny 4-noszowy HONKER 2348 T-11 czyli sanitarka produkcji Daewoo chyba z silnikiem VM
http://www.amw.com.pl/pl/r/przetargi-rsm/1035

To pewnie jeden z tych okrytych złą sławą egzemplarzy z "silnikami z Brazylii" o których się kiedyś słyszało
Sądząc po cenie i zdjęciach stan musi być bardzo słaby.
http://www.amw.com.pl/pl/r/przetargi-rsm/1035
To pewnie jeden z tych okrytych złą sławą egzemplarzy z "silnikami z Brazylii" o których się kiedyś słyszało

Sądząc po cenie i zdjęciach stan musi być bardzo słaby.
-
-
Tak to VM 2,5 TD - legendarny czterogłowicowy badziew. Zdjęcia wskazują na problem ze skrzynią - meksykański Tremec w którym był problem z wałkiem sprzęgłowym - z powodu jego zaporowej ceny, ponoć gdzieś pod Warszawą stoi całe poletko Musso.
-
-
P.S.
Temu honkowi, poza skrzynią biegów, brakuje chyba też pompy wtryskowej. Element drobny, ale poprawiający komfort użytkowania.
Temu honkowi, poza skrzynią biegów, brakuje chyba też pompy wtryskowej. Element drobny, ale poprawiający komfort użytkowania.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
ja bym tam wpierdolił 300tdi ze skrzynią r380 od discovery. idealnie byłoby 

#noichuj
-
-
a po ile taki motor ze skrzynią?
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
jakieś grosze teraz. za pińć kafli sie całego anglika kupuje.
#noichuj
-
-
Tylko jak to wszystko pożenić. Reduktor z LR nie podejdzie, bo w h. dyfer jest po lewej stronie. Oryginalnie w tej sanitarce był warn mocowany bezpośrednio do skrzyni, którego swap do skrzyni LR prosty chyba nie byłby.
Myślałem kiedyś o takiej sanitarce jako kamperze, ale kontener jest dość badziewnie zrobiony. Do tego kabina też blacharki wymaga. Próg był już robiony, a ramka szyby pognita.
Nie czasy na takie roboty.
Za to przeszczep reduktora z przednim mostem do Lublina wydaje się być łatwy, przyjemny i niedrogi.
Myślałem kiedyś o takiej sanitarce jako kamperze, ale kontener jest dość badziewnie zrobiony. Do tego kabina też blacharki wymaga. Próg był już robiony, a ramka szyby pognita.
Nie czasy na takie roboty.
Za to przeszczep reduktora z przednim mostem do Lublina wydaje się być łatwy, przyjemny i niedrogi.
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
reduktor można zostawić tarpanowy żeby przełożenia pasowały. reszta do pochytania. rozkminiliśmy know-how zeszłego lata jak miałem honkera do pogonienia.
fajnie by to jechało bo w porównaniu z andorią lr ma doł jak lokomotywa a rozruch lekki i łagodny wielce
fajnie by to jechało bo w porównaniu z andorią lr ma doł jak lokomotywa a rozruch lekki i łagodny wielce
#noichuj
Jak się przyjrzeć to w tle widać jeszcze DWIE sztuki. Trzecie zdjęcie, jeden jest "nad maska" za tą osobówką, drugiego widać przez szyby kabiny oferowanego honka, czyli w sumie ktoś posiada trzy sztuki w tej samej zabudowie. Jako, że mam blisko, zamierzam podjechać, zrobić parę fotek + wypytać co i jak z tymi honkami, więc postaram się jakieś info tutaj zamieścić.polsmol pisze:DZT Honker z 2011 roku na sprzedaż. W tle widać jeszcze jeden czyli była jakaś produkcja cywilna tego modelu o której nie słyszeliśmy.
-
-
Zakup takiego honkera w celach użytkowych nie ma większego sensu. Wygląda na składaka z tego co udało się tanio zdobyć. Ma tajemniczy reduktor, w którym nawet w oficjalnej "instrukcji obsługi" dostępnej kiedyś na stronie DZT nie potrafiono określić jaki ma rodzaj napędu, serwo Lucasa też widać że było za drogie. Za drogi był też drugi bak i układ przełączania, co przy użytkowej pojemności jednego 40-45l sprawia że zasięg jest absurdalny. Pewnie takich cudów jest więcej.
"...Za drogi był też drugi bak i układ przełączania, co przy użytkowej pojemności jednego 40-45l sprawia że zasięg jest absurdalny. Pewnie takich cudów jest więcej..."
Teraz dopiero zauważyłem!!! A już miałem jechać do Poznania!
Teraz dopiero zauważyłem!!! A już miałem jechać do Poznania!

FSR Tarpan Honker 4012 95' 2.5 TD IVECO!
-
-
Bak i przełącznik można dołożyć, ale na oryginałach wyjdzie z 2 tys.
Większym problemem jest to, że nie wiadomo od czego użyte części pochodzą. Klasyczny honker jest egzotyką, części są dostępne w paru miejscach, ale są. W tym przypadku nic nie wiadomo. Cena przy której można by ryzykować to połowa tej z ogłoszenia.
Większym problemem jest to, że nie wiadomo od czego użyte części pochodzą. Klasyczny honker jest egzotyką, części są dostępne w paru miejscach, ale są. W tym przypadku nic nie wiadomo. Cena przy której można by ryzykować to połowa tej z ogłoszenia.
Samochody ogólnie są 4 zakupione przez Wyższą Szkołę Zarządzania i Bankowości w celach promocyjnych. Jeżeli ktoś ma ochotę w godzinach 9-17 funkcjonuje szkoła, bez problemu można podjechać i auta obejrzeć.
-
-
Jaka szkoła takie auta.
Chyba największym problemem jest to, że można takiego Honkera zarejestrować tylko na 2 osoby.
-
-
Nikt tu już nie zagląda.
Oba są rokujące.
Przejedź się nim kupisz - może się okazać że honk to nie to, o co Ci chodzi.
Oba są rokujące.
Przejedź się nim kupisz - może się okazać że honk to nie to, o co Ci chodzi.
Ten drugi to nie jest Honker2000.
Stara deska, stara atrapa, stare lusterka, rzędowa pompa wtryskowa, brak intercoolera itd.
Wygląda dokładnie jak mój ex z 1998.
Prawdopodobnie nie ma blokady tylnego mostu.
Ale wizualnie wygląda ładnie.
Stara deska, stara atrapa, stare lusterka, rzędowa pompa wtryskowa, brak intercoolera itd.
Wygląda dokładnie jak mój ex z 1998.
Prawdopodobnie nie ma blokady tylnego mostu.
Ale wizualnie wygląda ładnie.
VW T4 syncro, 2.4D, long