APTECZKA SAMOCHODOWA

Czyli wszystko to co każdy jeżdzący w terenie posiadac powinien...

Moderator: Marcin-Kraków

singnoral
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

APTECZKA SAMOCHODOWA

Post autor: singnoral » pn wrz 14, 2015 12:35 pm

Czy ktoś wie, jakie są najnowsze przepisy dotyczące wyposażenia apteczki samochodowej?

Nie jestem na bieżąco, a chyba najwyższy czas ją wyposażyć.

Awatar użytkownika
jradek

Re: APTECZKA SAMOCHODOWA

Post autor: jradek » pn wrz 14, 2015 1:17 pm

??
Masz "przewóz osób"?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

canispl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: canispl » śr wrz 16, 2015 5:16 pm

Jak nie jesteś przewoźnikiem, to nie musisz mieć apteczki. Jeśli jesteś kierowcą osobówki i idiotą, to również nie musisz jej mieć :D

Jeśli nie jesteś ani przewoźnikiem, ani idiotą, to najnowsza europejska norma to bodajże DIN13164, pełno tego w necie, wystarczy wpisać w Google. Zawartość takiej gotowej apteczki jest względnie niezła. Jak chcesz tylko spełniać normę, to nie kompletuj samodzielnie, wyjdzie ci znacznie drożej. Z taką apteczką już się coś zadziała. Jeśli chcesz mieć porządną apteczkę samochodową, to zupełnie inna bajka i normy tu nie mają nic do rzeczy.

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » wt wrz 22, 2015 7:58 pm

Ja używam wkładów z dwóch apteczek DIN 13164 z tą różnicą że mam nożyczki w dwóch wielkościach, dodatkowy roztwór do płókania oka, latarkę diagnostyczną oraz latarkę na karabińczyku, światło chemiczne, wodę utlenioną, maseczkę "pocket" , 2x hot pack, dodatkowo sprey i chusteczki na ukąszenia, żel na stłuczenia itp. tabsy przeciwbólowe, gwizdek ratunkowy. Torba fakt jest przez to "trochę" większa ale jest ok. mam ją w aucie lub noszę ze sobą (popakowane w torbę wojskową IZPL) kilka razy była już w użyciu, ważne jest żeby dobrze zapoznać się z taką apteczką którą sobie skompletujesz, widziałem już jak ktoś chce udzielić pomocy ale mota się z własną apteczką bo nie wie co gdzie w niej jest :)21
Galloper LWB - turysta

canispl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: canispl » wt wrz 22, 2015 10:09 pm

Przede wszystkim zrobić dobry kurs pierwszej pomocy. Człowiek bez wiedzy nawet mając najbardziej wypasioną apteczkę będzie odwalał głupoty. Człowiek po porządnym kursie nie będzie zadawał pytań o optymalną zawartość apteczki, bo to stanie się oczywiste.

oldarcher

Kontaktowanie:

Post autor: oldarcher » śr wrz 23, 2015 7:52 pm

Moim zdaniem primo zasada wyposażania apteczki: pakuje to co umiem używać.
Co do kursów pierwszej pomocy, hmm mocno sie zawiodłem, zazwyczaj opierają sie na resuscytacji i prawidłowym wezwaniu 112.
W naszych warunkach trzeba zdecydowanie bardziej specjalistycznego przeszkolenia, tu bliżej kursowi KPP ale te są płatne i szczerze gdyby nie pomoc obecnych studentów medycyny jak i dawnym "aktywnym" z Obrony Cywilnej ciągle tej wiedzy na której mi zależy bym nie posiadał.

canispl
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: canispl » czw wrz 24, 2015 11:19 am

Za darmo ciężko znaleźć kurs pierwszej pomocy, na którym nauczą cię całego BLSu i do tego zrobią zajebiste pozoracje z charakteryzacją, sztuczną krwią i ciekawym scenariuszem. Nikt do interesu nie będzie dokładał, takie materiały kosztują.

KPP jak najbardziej spoko, ale nie sądzę, żeby "w naszych warunkach", jak powiedziałeś KPP było bardziej przydatne. KPP opiera się na użyciu sprzętu, worków Ambu, ssaków, desek, rurek UG i maseczek krtaniowych, generalnie sprzętu bardziej wypasionego niż apteczka samochodowa. Natomiast obrażenia, które zdarzają się w wypadkach samochodowych są na luzie do ogarnięcia przez człowieka po dobrym szkoleniu z pierwszej pomocy (z pozoracjami, AED, szkoleniem w samochodzie etc.). Do opatrywania wytrzewień, obciętych kończyn i zmiażdżeń nie potrzeba zaraz sprzętu z poziomu KPP. Trzeba tylko znaleźć dobry kurs pierwszej pomocy i zainwestować w zdobycie tej wiedzy. Za darmo niestety nikt tego nie zrobi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyposażenie”