konwersja współrzednych
Moderator: Albert_N
konwersja współrzednych
Witam,
Mam pewien klopot. Polaga na tym ze mam wspolrzedne zapisane w ten sposob (przyklad):
E 510500.780
N 3206191.950
Jak to przeliczyc na normalny zapis typu
E xx°yy.yyy’
N xxx°yy.yyy’
podobno oba to WGS84 (a moze ten WGS 84 to co innego)?
Z gory dzieki Benek
Mam pewien klopot. Polaga na tym ze mam wspolrzedne zapisane w ten sposob (przyklad):
E 510500.780
N 3206191.950
Jak to przeliczyc na normalny zapis typu
E xx°yy.yyy’
N xxx°yy.yyy’
podobno oba to WGS84 (a moze ten WGS 84 to co innego)?
Z gory dzieki Benek
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
Re: konwersja współrzednych
E 051"05.008'
N 32"06.192'
zgadlem?
N 32"06.192'
zgadlem?

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

niestety to sie nie zgadza - wyszedl iran a mial byc kuwejt;-)suziXL pisze:E 051"05.008'
N 32"06.192'
zgadlem?
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
Fajny kalkulator ale takiego zapisu jak mam nie przewiduje.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
Upsbenek pisze:niestety to sie nie zgadza - wyszedl iran a mial byc kuwejt;-)suziXL pisze:E 051"05.008'
N 32"06.192'
zgadlem?

-
-
DMS (stopnie, minuty, sekundy)
N 51° 3' 0.28"
E 32° 3' 42.91"
DM (stopnie, minuty)
N 51° 3.005'
E 32° 3.715'
D (stopnie)
N 51.05008°
E 32.06192°
A to nie tak czasem ma być?Edit chyba jednak nie.
Jak masz jakieś konkretne współrzędne to prześlij, postaram się pomóc (idealnie byłoby jakby były zdefiniowane układy wejściowy i wyjściowy)
Edit2 Na pewno dobrze wpisałeś współrzędną E? Jest 6 czy 7 miejsc przed kropką?
N 51° 3' 0.28"
E 32° 3' 42.91"
DM (stopnie, minuty)
N 51° 3.005'
E 32° 3.715'
D (stopnie)
N 51.05008°
E 32.06192°
A to nie tak czasem ma być?Edit chyba jednak nie.
Jak masz jakieś konkretne współrzędne to prześlij, postaram się pomóc (idealnie byłoby jakby były zdefiniowane układy wejściowy i wyjściowy)
Edit2 Na pewno dobrze wpisałeś współrzędną E? Jest 6 czy 7 miejsc przed kropką?
Old Roki newer daj- sprzedany
corsabjedenpięcde- płakałem jak złomowałem
Santana wiertarka
Santana wiertarka
Część,
Niestety nie znam układów wejściowych etc. Te co podałem są przekladem rzeczywistym. Tam faktycznie jest 6 a w drugim 7 cyfr przed przecinkiem. To powinno być w Kuwejcie.
Może to jakieś współrzędne geodezyjne ?
Jak masz jakiś pomysł to z góry dzięki
Benek
Niestety nie znam układów wejściowych etc. Te co podałem są przekladem rzeczywistym. Tam faktycznie jest 6 a w drugim 7 cyfr przed przecinkiem. To powinno być w Kuwejcie.
Może to jakieś współrzędne geodezyjne ?
Jak masz jakiś pomysł to z góry dzięki
Benek
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
- Misiek Cypr
-
Nie podawać jak ktos wie, on chce rakiete tam wysłać. 

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Sczytywałeś to z urządzenia czy dostałeś współrzędne od kogoś?
(chodzi mi o ewentualne przekłamanie na łączach)
-
-
@Leonzet chyba z tego co kojarzę geodeta. Będzie wiedział najlepiej. Mi to wygląda na PUWG, ale wtedy powinno być 6 cyfr przed przecinkiemleon zet pisze:Sczytywałeś to z urządzenia czy dostałeś współrzędne od kogoś?
Old Roki newer daj- sprzedany
Santana wiertarka
Santana wiertarka
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Wygląda na współrzędne płaskie, tyle że niekompletne. Powinno być 7 cyfr przed przecinkiem.
Prawdopodobnie są to współrzędne płaskie z układu wgs84 w jakimś odwzorowaniu (zapewne utm tylko nie wiem z jakim południkiem osiowym).
E - oznacza poziomą oś (X) skierowaną na wschód, N - pionową oś Y skierowaną na północ.
Jeżeli założymy że w pierwszej współrzędnej wcięło jedno zero przez przecinkiem to mogę spróbować to przeliczyć na bardziej strawne dla odbiornik GPS współrzędne. Tylko potrwa to chwilę.
edit.: programy ktorymi dysoponuje nie ogarniaja nic poza obszarem naszego kraju. W sieci znalazlem informacje pt. "Program transform" podobno ogarnia.
Prawdopodobnie są to współrzędne płaskie z układu wgs84 w jakimś odwzorowaniu (zapewne utm tylko nie wiem z jakim południkiem osiowym).
E - oznacza poziomą oś (X) skierowaną na wschód, N - pionową oś Y skierowaną na północ.
Jeżeli założymy że w pierwszej współrzędnej wcięło jedno zero przez przecinkiem to mogę spróbować to przeliczyć na bardziej strawne dla odbiornik GPS współrzędne. Tylko potrwa to chwilę.
edit.: programy ktorymi dysoponuje nie ogarniaja nic poza obszarem naszego kraju. W sieci znalazlem informacje pt. "Program transform" podobno ogarnia.
Przeklamania nie ma. Tych wsp jest wiecej I wszystkie tak wygladaja.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
To moze inaczej
Te wspolrzedne dotycza jakiegos blizej okreslonego obszaru czy poruszamy sie po calym swiecie i okolicach?
Te wspolrzedne dotycza jakiegos blizej okreslonego obszaru czy poruszamy sie po calym swiecie i okolicach?
Sa w kuwejcie. Nic wiecej co do lokalizacji nie wiem
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Chyba miałem rację z tym UTM.
Masz google earth?
W opcjach w pierwszej zakładce "widok 3d" jako współrzędne geograficzne wybierz ostatnią opcję UMT. Jak z palca wklepiesz współrzędne to potem z właściwości pinezki można sczytać długość i szerokość. Zapewne jakaś automatyzacja jest
Tylko ta pierwsza pozycja za uja nie wychodzi mi w Kuwejcie. Iran z widokiem na Kuwejt przez zatokę Perską
Masz google earth?
W opcjach w pierwszej zakładce "widok 3d" jako współrzędne geograficzne wybierz ostatnią opcję UMT. Jak z palca wklepiesz współrzędne to potem z właściwości pinezki można sczytać długość i szerokość. Zapewne jakaś automatyzacja jest

Tylko ta pierwsza pozycja za uja nie wychodzi mi w Kuwejcie. Iran z widokiem na Kuwejt przez zatokę Perską

Taki drobiazg, ale moze Ci nie wychodzic z powodu variation. Pytanie czy wspolrzedne sa podane wzgledem True North czy Magnetic North. Popraw o Variation dla obszaru i zobacz czy Ci wychodzi. Co do samej poprawki to pamietaj: variation east magnetic least, variation west magnetic best.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Deklinacja magnetyczna.
Chyba jednak aż tyle nie nabije.
Chyba jednak aż tyle nie nabije.
Zdziwil bys sie. W samej tylko Polsce masz od 3 do 5 stopni. Wszystko zalezy od wartosci dla miejsca, o ktorym mowa. Pamietaj, ze dla bieguna polnocnego ta wartosc to 180*
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Na każdej mapie topograficznej powinna być opisana wartość deklinacji. Mało tego - wartość ta podawana jest na rok, powinna być podana także roczna jej zmiana.Fakt - dawno nie miałem w ręku papierowej mapy topograficznej, ale z tego co pamiętam to dla Polski deklinacja ta wynosi rzeczywiście około 3 stopnie.
Znaczenie w nawigacji ma w momencie gdy posługujesz się kompasem / busolą - ot poprawka do wskazania.
W przypadku przeliczenia współrzędnych elipsoidalnych z układu wgs 84 na współrzędne płaskie w dowolnym układzie nie ma to znaczenia. Formuły odwzorowania są ścisłe.
Znaczenie w nawigacji ma w momencie gdy posługujesz się kompasem / busolą - ot poprawka do wskazania.
W przypadku przeliczenia współrzędnych elipsoidalnych z układu wgs 84 na współrzędne płaskie w dowolnym układzie nie ma to znaczenia. Formuły odwzorowania są ścisłe.
Jesli to napewno jest wgs84. Sam twierdzisz, ze nie wiesz co to za format, a to oznacza, ze nie ma pewnosci do ukladu. A branie pod uwage deklinacji(variation) wazne jest nie tylko przy kozystaniu z busoli. Jako geodeta powinienes troszke wiecej na ten temat wiedziec. Tak mi sie zdaje przynajmniej.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
No dobrze...
Odnośnie układu, co do którego pewności nie mam - jest to moje domniemanie, myślę że oparte na solidnych podstawach:
- zakładam, że współrzędne, które @benek zamieścił zostały pozyskane niedawno - bądź to z odbiornika GPS bądź z narzędzia typu google earth lub czegoś podobnego;
- układ wgs 84 jest układem obowiązującym powszechnie na świecie jako element systemu GPS;
- Poprzeczne uniwersalne odwzorowanie Mercatora (u nas określane jako UTM) stosuje się na zachodzie do przeliczania współrzędnych elipsoidalnych na współrzędne płaskie.
- współrzędne podane przez Benka pod względem formy zapisu: 1 współrzędna z 6 miejscami przed przecinkiem, 2 z 7 miejscami oraz wartościami wyglądają podobnie do tych z rejonu Zatoki Perskiej
Nic innego nie przychodzi mi do głowy, ale chętnie podyskutuję na ten temat.
Odnośnie wykorzystania deklinacji w pracy geodety...
Na terenie Polski do opracowań geodezyjnych obowiązuje układ współrzędnych płaskich zwany 2000. W trakcie pomiarów w terenie opieram się na współrzędnych płaskich X,Y punktów osnowy wyrażonych w tym właśnie układzie, bądź też współrzędnych B, L H w układzie wgs 84 przeliczonych na bieżąco przez oprogramowanie do układu 2000. Wszelkie niezbędne poprawki w późniejszych obliczeniach (głównie chodzi o konstrukcje kątowo - liniowe) uwzględnia algorytm oprogramowania. W przypadku układu 2000 poprawki tyczą się w zasadzie jedynie odległości.
Ale rozumiem do czego pijesz z tą deklinacją w pomiarach geodezyjnych.
Jest coś takiego jak ciąg busolowy. Znam z teorii, w praktyce nie spotkałem się.
No i pewnie w pracach geodezyjno - kartograficznych o charakterze takim bardziej podstawowym dla obszaru całego kraju...
Odnośnie układu, co do którego pewności nie mam - jest to moje domniemanie, myślę że oparte na solidnych podstawach:
- zakładam, że współrzędne, które @benek zamieścił zostały pozyskane niedawno - bądź to z odbiornika GPS bądź z narzędzia typu google earth lub czegoś podobnego;
- układ wgs 84 jest układem obowiązującym powszechnie na świecie jako element systemu GPS;
- Poprzeczne uniwersalne odwzorowanie Mercatora (u nas określane jako UTM) stosuje się na zachodzie do przeliczania współrzędnych elipsoidalnych na współrzędne płaskie.
- współrzędne podane przez Benka pod względem formy zapisu: 1 współrzędna z 6 miejscami przed przecinkiem, 2 z 7 miejscami oraz wartościami wyglądają podobnie do tych z rejonu Zatoki Perskiej
Nic innego nie przychodzi mi do głowy, ale chętnie podyskutuję na ten temat.
Odnośnie wykorzystania deklinacji w pracy geodety...
Na terenie Polski do opracowań geodezyjnych obowiązuje układ współrzędnych płaskich zwany 2000. W trakcie pomiarów w terenie opieram się na współrzędnych płaskich X,Y punktów osnowy wyrażonych w tym właśnie układzie, bądź też współrzędnych B, L H w układzie wgs 84 przeliczonych na bieżąco przez oprogramowanie do układu 2000. Wszelkie niezbędne poprawki w późniejszych obliczeniach (głównie chodzi o konstrukcje kątowo - liniowe) uwzględnia algorytm oprogramowania. W przypadku układu 2000 poprawki tyczą się w zasadzie jedynie odległości.
Ale rozumiem do czego pijesz z tą deklinacją w pomiarach geodezyjnych.
Jest coś takiego jak ciąg busolowy. Znam z teorii, w praktyce nie spotkałem się.
No i pewnie w pracach geodezyjno - kartograficznych o charakterze takim bardziej podstawowym dla obszaru całego kraju...
Ja wiem, ze geodeci w praktyce nie wykozystuja tego, ale wlasnie z teorii powinienes wiedziec. Mniejsza o to. Naswietliles sprawe i rzeczywiscie malo prawdopodobne by dane byly wzgledem innego ukladu. Ja to znam bardziej z nawigacji gdzie stacje naziemne sa orientowane wzgledem pln magnetycznej i odbiornik moze sam przejsc w tryb nawigacji wedlug stacji naziemnych i tylko niewielka ikonka, latwa do przeoczenia, informuje o tym fakcie.
hejka,
doszedlem - to jest uklad „Gauss Krüger“ - i pasuje. Anyway dzieki za proby rozwiklania.
dla niewtajemniczonych: przed wartoscia E nalezy dopisac 16. N bez zmian. Potem wystarczy wziac pierwszy lepszy program do rekalkulacji koordynat.
pozdr wesolych swiat
doszedlem - to jest uklad „Gauss Krüger“ - i pasuje. Anyway dzieki za proby rozwiklania.
dla niewtajemniczonych: przed wartoscia E nalezy dopisac 16. N bez zmian. Potem wystarczy wziac pierwszy lepszy program do rekalkulacji koordynat.
pozdr wesolych swiat
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76