Zakup furmanki do 5-6 tyś
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Zakup furmanki do 5-6 tyś
Panie i Panowie,
chcę sobie sprawić prezent na święta, taki do piłowania po lasach, błotach itp:D Ma to być auto tylko do zabawy, na co dzień mam czym jeździć.
Jestem świeżak. Kupiłem Fronterę B sporta 2,2 DTI, z założeniem, że wrzucę opony i ją podniosę. W weekend zabawa, a w poniedziałek do roboty. Teraz już wiem, że tak się nie da:) Na szczęście jeszcze nic z nią nie robiłem i postanowiłem te pieniądze przesunąć na zakup innego samochodu. Szukam więc czegoś prostego i taniego, gdzie nie zaboli ani rysa na boku, ani błoto na siedzeniu:)
Wybór padł na Suzuki, tylko właśnie nie wiem mogę się zdecydować które. Chce kupić samochód gotowy do jazdy, wizualnie nie musi być w jakimś turbo stanie. Tylko zastanawiam się, czy Vitara dużo odstaje od Samuraia? Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, choć dużo czytałem. Wiem, że Samurai ma sztywny most z przodu, itp. Samurai jest spoko, ale obawiam się, że przy moim gabarycie będę musiał siedzieć bokiem:)
Podpowiecie coś? Inne pomysły też mile widziane!
P.S. Jak przy takiej zabawie sprawdza się automat w Vitarze?
chcę sobie sprawić prezent na święta, taki do piłowania po lasach, błotach itp:D Ma to być auto tylko do zabawy, na co dzień mam czym jeździć.
Jestem świeżak. Kupiłem Fronterę B sporta 2,2 DTI, z założeniem, że wrzucę opony i ją podniosę. W weekend zabawa, a w poniedziałek do roboty. Teraz już wiem, że tak się nie da:) Na szczęście jeszcze nic z nią nie robiłem i postanowiłem te pieniądze przesunąć na zakup innego samochodu. Szukam więc czegoś prostego i taniego, gdzie nie zaboli ani rysa na boku, ani błoto na siedzeniu:)
Wybór padł na Suzuki, tylko właśnie nie wiem mogę się zdecydować które. Chce kupić samochód gotowy do jazdy, wizualnie nie musi być w jakimś turbo stanie. Tylko zastanawiam się, czy Vitara dużo odstaje od Samuraia? Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi, choć dużo czytałem. Wiem, że Samurai ma sztywny most z przodu, itp. Samurai jest spoko, ale obawiam się, że przy moim gabarycie będę musiał siedzieć bokiem:)
Podpowiecie coś? Inne pomysły też mile widziane!
P.S. Jak przy takiej zabawie sprawdza się automat w Vitarze?
Re: Zakup furmanki do 5-6 tyś
niestety ,po lasach się nie jeździ
za 5-6tys. zgliszcza kupisz
za 5-6tys. zgliszcza kupisz
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
-
- jestem tu nowy...
Po tych co ja jeżdżę akurat można:)
Co masz na myśli mówiąc zgliszcza? Zdaję sobie sprawę, że do kościoła wstyd tym będzie jechać i liczę się z tym, że coś pewnie trzeb będzie zrobić. Ale chyba jeśli napędy i silnik będą sprawne + cała rama to pojeździ?
A jak z porównaniem Vitary i Samuraia? Jak ten automat w Vitarze się sprawdza?
Co masz na myśli mówiąc zgliszcza? Zdaję sobie sprawę, że do kościoła wstyd tym będzie jechać i liczę się z tym, że coś pewnie trzeb będzie zrobić. Ale chyba jeśli napędy i silnik będą sprawne + cała rama to pojeździ?
A jak z porównaniem Vitary i Samuraia? Jak ten automat w Vitarze się sprawdza?
Przymierz sie po prostu do jednego i drugiego.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
W samuraju nawet naprawde duzy gosc sie zmiesci, ale nawet maly nie bedzie mial wygodnie.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
o czym Wy pierr....
za 6 już da się coś sprawnego kupić...
prosz,
http://olx.pl/oferta/suzuki-samurai-1-3 ... adc024dd76

za 6 już da się coś sprawnego kupić...
prosz,
http://olx.pl/oferta/suzuki-samurai-1-3 ... adc024dd76
4x4 Tczew
- alibia1112
zobacz daihatsu rocky
isuzu troopera
isuzu troopera
CARPE DIEM
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
PAHero III LONG nie seria
CLUBMan żółty
PAHERO II LONG 33 było
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
można kupić za takie pieniądze ale drugie tyle trzeba wsadzić , ma to raczej zastosowanie przy każdej marce z tym że w przypadku suzuki wszystko jest duuuużo tańsze niż w przypadku innych aut , eksploatacja też przemawia za suzą
co do Vitary i Samuraja no wszyscy wiemy że mają zawarty związek małżeński z rudą , jimka nie będę zachwalał
ale na końcu może się okazać że do 6 tys . dołoży 15 tys a w tej cenie kupi jimka o 10 lat młodszego
ale żeby nie było wesoło to motanie jimka jest bardziej porypane niż w przypadku Samca , słabsza rama , dostępność części tuningowych raczej żadna wszystko UK . Taniej niż w Polsce i należy wręcz unikać reduktora na guziczki
realny zakup zdrowego auta do którego należy doliczyć pakiet startowy to od 10 tys
i szerokim łukiem omijać Daihatsu , galopera , nissana terrano , i wszekiej maści twory garażowe typu projekt do skończenia ja nie mam czasu bo ......
to jest moje zdanie i nie musicie z tym zgadzać

co do Vitary i Samuraja no wszyscy wiemy że mają zawarty związek małżeński z rudą , jimka nie będę zachwalał

ale żeby nie było wesoło to motanie jimka jest bardziej porypane niż w przypadku Samca , słabsza rama , dostępność części tuningowych raczej żadna wszystko UK . Taniej niż w Polsce i należy wręcz unikać reduktora na guziczki

realny zakup zdrowego auta do którego należy doliczyć pakiet startowy to od 10 tys

i szerokim łukiem omijać Daihatsu , galopera , nissana terrano , i wszekiej maści twory garażowe typu projekt do skończenia ja nie mam czasu bo ......
to jest moje zdanie i nie musicie z tym zgadzać

Super parchatek Super y60 

uff

tylko samurai ze te 6 koła będzie jakoś jechał
wyzwaniem nie jest motanie - ale utrzymanie tego przy życiu. Bo samurai motania nie potrzebuje - jakieś niełyse opony i na dwa lata jest co robić. A za dwa lata to zawodnik będzie już wiedział na tyle aby nie pytać..
ale jak ktoś chce zaczynać od "motania".. to nie ma wystarczającego auta. Piszesz jeszcze, ze jimniak nie ma gratów tunignowych - pomyśl co w wypadku trooper/monterey

tylko samurai ze te 6 koła będzie jakoś jechał
wyzwaniem nie jest motanie - ale utrzymanie tego przy życiu. Bo samurai motania nie potrzebuje - jakieś niełyse opony i na dwa lata jest co robić. A za dwa lata to zawodnik będzie już wiedział na tyle aby nie pytać..
ale jak ktoś chce zaczynać od "motania".. to nie ma wystarczającego auta. Piszesz jeszcze, ze jimniak nie ma gratów tunignowych - pomyśl co w wypadku trooper/monterey

Zakup auta w tym budżecie to będzie spore wyzwanie. Od dłuższego czasu starałem się nabyć furę do podobnych celów za podobne pieniądze jak ty. Oglądałem różne samochody (kilka sztuk łady nivy, samuraia, sportage 1, frontere,) kilku nie udało się nawet odpalić reszta była w tak kiepskim stanie że nie dało by się nimi wrócić na kołach (pourywane elementy zawieszenia i układu kierowniczego, dziury na wylot pod dywanikami). Kilka razy ktoś mnie wyprzedził i kupił auto zanim udało mi się i po nie pojechać, lub klnąc pod nosem wracałem z połowy trasy.Straciłem kilka stów na paliwo i sporo czasu i nerwów, a auta nie mam. Do 5 tysięcy bez problemu można kupić niezłe miejskie auto, a 4x4 albo pojawi się okazja która sprzeda się tego samego dnia albo kompletny złom. Lepiej zwiększ budżet lub szukaj tylko w swojej okolicy żebyś nie tracił kasy na dojazdy. Powodzenia:)
Tak jak już ktoś wyżej napisał, w dobrym stanie vitara/samurai to tak około 10k plus pakiet startowy, plus ewentualne mody.
Za 5 - 6K kupisz wozidlo do reanimacji, może się zdarzyć że do kapitalnego remontu całości, albo złomka z którym sam pojedziesz na złom oddać
Za 5 - 6K kupisz wozidlo do reanimacji, może się zdarzyć że do kapitalnego remontu całości, albo złomka z którym sam pojedziesz na złom oddać

GV II 2.0
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
dla kupujących , nowych chętnych na wyjazdy
przykład , mój jimny
rok 1999
automat 1,3
czas poszukiwań ok 6 miesięcy
koszt zakupu 12,5 tys + laweta 8 stówek - taniej jeździć lawetą niż później wracać na dwa auta w moim przypadku
opony + felgi 2 tys
zderzak , progi , osłony spodu , osłony mocowań wahaczy ( konieczne w terenie górskim ) ok 5 tys
lpg 3,5 tys
zawias +2 '' 2 tys
padnięta głowica + wisco + chłodnica + robota 1500
dodatkowe chłodnice oleju skrzyni biegów 300
poil busze 600
dodatkowe zegary 200
cb + antena 350
uszczelnienie od strony skrzyni 500
lakier wściekły pomarańcz 1000
snorkel 800
uszczelnienie mostu przedniego 500
sprzęgiełka manualne 400
koła na asfalt do codziennej jazdy OZ 1000 + zimowe Fuldy 1500 + cało roczna orginalne suzukowe 300
o wymianach oleji nie wspomnę w skrzyni ( ok 100 zl ) co większe topienie , mosty , reduktor , silnik
pewnie pominąłem całą masę innych zrobionych rzeczy
a na końcu jak chcesz go sprzedać za rozsądne pieniądze to dzwonią jakieś osrańce że 10 dadzą
http://olx.pl/oferta/suzuki-jimny-off-r ... d7mDd.html
i tak na kóncu wyglądają nasze auta ,
nadal twierdze że kupno syfa za 5 jest bez sensu , przy zakupie świeższego auta odpada blacharka co w warsztacie blacharskim nie jest tanią imprezą
no to może nowi hobbyści zostali szybko sprowadzeni na ziemię
Wesołych Świąt ,
przykład , mój jimny
rok 1999
automat 1,3
koszt zakupu 12,5 tys + laweta 8 stówek - taniej jeździć lawetą niż później wracać na dwa auta w moim przypadku
opony + felgi 2 tys
zderzak , progi , osłony spodu , osłony mocowań wahaczy ( konieczne w terenie górskim ) ok 5 tys
lpg 3,5 tys
zawias +2 '' 2 tys
poil busze 600
dodatkowe zegary 200
cb + antena 350
snorkel 800
sprzęgiełka manualne 400
koła na asfalt do codziennej jazdy OZ 1000 + zimowe Fuldy 1500 + cało roczna orginalne suzukowe 300
o wymianach oleji nie wspomnę w skrzyni ( ok 100 zl ) co większe topienie , mosty , reduktor , silnik
a na końcu jak chcesz go sprzedać za rozsądne pieniądze to dzwonią jakieś osrańce że 10 dadzą
nadal twierdze że kupno syfa za 5 jest bez sensu , przy zakupie świeższego auta odpada blacharka co w warsztacie blacharskim nie jest tanią imprezą
no to może nowi hobbyści zostali szybko sprowadzeni na ziemię

Wesołych Świąt ,

Taaa
Do jazdy wystarcza auto co jedzie, opony i checi. Reszta to zachciewajki gadzety i bzdety. Mysle ze za 5-6 mozna zaczac szukac, ale trzeba byc cierpliwym. Natomiast sama jazda, awarie i obsuga auta kosztuje zaskakujaco duzo.
Do jazdy wystarcza auto co jedzie, opony i checi. Reszta to zachciewajki gadzety i bzdety. Mysle ze za 5-6 mozna zaczac szukac, ale trzeba byc cierpliwym. Natomiast sama jazda, awarie i obsuga auta kosztuje zaskakujaco duzo.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
no może i masz rację chodź ja się z tym nie zgodzę , sama jazda suzą nie kosztuje zbyt wiele 100 na cały dzień upalaniajradek pisze:Taaa

pawel abramczyk pisze:dla kupujących , nowych chętnych na wyjazdy
przykład , mój jimny
rok 1999
automat 1,3
opony + felgi 2 tys
lpg 3,5 tys
zawias +2 '' 2 tys
poil busze 600
dodatkowe zegary 200
cb + antena 350
snorkel 800
sprzęgiełka manualne 400
no to może nowi hobbyści zostali szybko sprowadzeni na ziemię![]()
![]()
Wesołych Świąt ,
Zapłaciłeś 3500 zł za instalacje gazową do takiego silnika

Vitka +4" + jakś tam mt i jakoś się jeździ
-
- jestem tu nowy...
Wow! Dzieki za mega odzew! Po dotychczasowej lekturze forum spodziewałem sie raczej wskazówek typu "doczytaj se", wujowych prowokacji, itp;) Także jestem mile zaskoczony i serdecznie dziekuje;D Jesteście kochani hehe
Odpuszczam Vitare i skupiam sie na Samuraiu. Ma być ogień? Bedzie ogień!
Nie szukam lalki. Tak jak Mroczny napisał, za chwile bede wiedział na czym mi zalezy i wtedy ogarne auto marzeń, a teraz szukam czegos co da mi naukę.
Nie chcę zwiększać budżetu. 5-6 tyś na zabawkę to i tak dużo kasy. Z utrzymaniem dam rade, ale weź tu żonie wytłumacz, że poniżej 10-15 tyś wuja kupisz:D
3,5 kafla za lpg na silniku 1,3 to rzeczywiscie coś nie gra;) Za 3,7, v6, 277 km w Mazdzie CX-9 płaciłem 4300 z FV;D Także Paweł, fajny ten Twój Jimny, ale nie stać mnie;)
W nd pojadę obejrzeć to
http://olx.pl/i2/oferta/suzuki-samurai- ... %23gallery
Jakieś uwagi? Może ktoś zna?
Przy okazji chciałem Wam życzyć wesołych swiat i dużo zabawy po ciężkich dniach obżarstwa!;)
Nie szukam lalki. Tak jak Mroczny napisał, za chwile bede wiedział na czym mi zalezy i wtedy ogarne auto marzeń, a teraz szukam czegos co da mi naukę.
Nie chcę zwiększać budżetu. 5-6 tyś na zabawkę to i tak dużo kasy. Z utrzymaniem dam rade, ale weź tu żonie wytłumacz, że poniżej 10-15 tyś wuja kupisz:D
3,5 kafla za lpg na silniku 1,3 to rzeczywiscie coś nie gra;) Za 3,7, v6, 277 km w Mazdzie CX-9 płaciłem 4300 z FV;D Także Paweł, fajny ten Twój Jimny, ale nie stać mnie;)
W nd pojadę obejrzeć to
Przy okazji chciałem Wam życzyć wesołych swiat i dużo zabawy po ciężkich dniach obżarstwa!;)
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Trzeba było przykład kiły daćpawel abramczyk pisze:dla kupujących , nowych chętnych na wyjazdy
przykład , mój jimny

Dzięki i wzajemniepawlik.wrc pisze:Wow! Dzieki za mega odzew! Po dotychczasowej lekturze forum spodziewałem sie raczej wskazówek typu "doczytaj se", wujowych prowokacji, itp;) Także jestem mile zaskoczony i serdecznie dziekuje;D Jesteście kochani hehe
W nd pojadę obejrzeć to

A samuraja jedź ogladaj i kupuj

Zasada jest prosta zdrowa rama, poźniej zdrowa buda, a resztę w samuraju z kieszonkowego ogarnirsz

Vitka +4" + jakś tam mt i jakoś się jeździ
Ten biały z Wałbrzycha to SJ413 i chyba na gaźniku - czasem te gaźniki sprawiają kłopoty.
Sam gaźnik Aisan jest moim zdaniem bardzo dobrą konstrukcją ale tylko do momentu kiedy zacznie kaprysić.
Mało kto potrafi je zdiagnozować i naprawić. Często w jego miejsce podkładany jest gaźnik z Pony ( z ręcznym ssaniem)
Sam gaźnik Aisan jest moim zdaniem bardzo dobrą konstrukcją ale tylko do momentu kiedy zacznie kaprysić.
Mało kto potrafi je zdiagnozować i naprawić. Często w jego miejsce podkładany jest gaźnik z Pony ( z ręcznym ssaniem)
Samurai 89 1.3 nie motany Sahara 205/70/15
ostatnio dużo czasu poświecilem na szukanie sraczyka . wcześniej ganialem SJ413, później pajero. W Suczce bez problemu a gabaryt słuszny 120 kg 190cm mam. Tak więc sie nie przejmuj. Wbrew pozorom miescilo nas się tam dwie sztuki o podobnych wymiarach. Ale nie polecam.
Niestety o samurajka trudno. za złomy wolaja worki pieniędzy.
udalo mi sie trafic fajnego Jimniego w cenie niewiele wyzszej. Ale to był traf, jak ślepej kurze ziarno.
Co do gaxnika w sj 413 - po tych latach zawsze sprawiają klopoty. A mechanikow którzy potrafia je opanować coraz mniej.
ja miałem maly od Audi.
Niestety o samurajka trudno. za złomy wolaja worki pieniędzy.
udalo mi sie trafic fajnego Jimniego w cenie niewiele wyzszej. Ale to był traf, jak ślepej kurze ziarno.
Co do gaxnika w sj 413 - po tych latach zawsze sprawiają klopoty. A mechanikow którzy potrafia je opanować coraz mniej.
ja miałem maly od Audi.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.
-
- jestem tu nowy...
A co sie z tymi gaźnikami dzieje? Po czym to poznać przy pierwszym kontakcie?
BooBoo ja jestem krótszy, sle cięższy, wiec chyba też sie zmieszczę. Bede miał po prostu lepsza trakcje po lewej stronie;D
BooBoo ja jestem krótszy, sle cięższy, wiec chyba też sie zmieszczę. Bede miał po prostu lepsza trakcje po lewej stronie;D
tam jest problem z podciśnieniami, zajechany wyglada jak rekwizyt z filmu "alien". Mnóstwo rurek i wszystko się ślini 
Jak jest w dobrym stanie (membranki i wężyki) to silniczek pracuje jak na wtrysku. Niestety lata robią swoje.
Bardzo popularne były gazniki od audi (tzw. małe) wymagały co prawda wykonania podkladki- przejściówki, ale regulacja byla banalna.
Ja kupiłem wtedy od kogos gotowy zestaw. Wymiana trwała z godzinę, a mechanikiem nie jestem.

Jak jest w dobrym stanie (membranki i wężyki) to silniczek pracuje jak na wtrysku. Niestety lata robią swoje.
Bardzo popularne były gazniki od audi (tzw. małe) wymagały co prawda wykonania podkladki- przejściówki, ale regulacja byla banalna.
Ja kupiłem wtedy od kogos gotowy zestaw. Wymiana trwała z godzinę, a mechanikiem nie jestem.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.
Jak już zdecydowałeś się na samuraia, to poczytaj jakie są różnice pomiędzy sj410, sj413 i samuraiem, a potem nie popełnij błędu i nie kup sj.
Omijaj szerokim łukiem auta na wąskich mostach i gaźniku, wtrysk w samuraiu jest mega bezproblemowy w porównaniu z gównianymi gaźnikami, o zaletach szerszych mostów nie trzeba chyba pisać.
Najlepiej byłoby od razu zakupić egzemplarz zmotany z motorem od vitary albo baleno, bo dopiero taki fajnie jedzie, ale podaż niewielka.
Omijaj szerokim łukiem auta na wąskich mostach i gaźniku, wtrysk w samuraiu jest mega bezproblemowy w porównaniu z gównianymi gaźnikami, o zaletach szerszych mostów nie trzeba chyba pisać.
Najlepiej byłoby od razu zakupić egzemplarz zmotany z motorem od vitary albo baleno, bo dopiero taki fajnie jedzie, ale podaż niewielka.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Didymos pisze:Jak już zdecydowałeś się na samuraia, to poczytaj jakie są różnice pomiędzy sj410, sj413 i samuraiem, a potem nie popełnij błędu i nie kup sj.
I to wszystko za max 6kpln

sj 425 606468554