Rav4 I Gen
Moderator: Mroczny
-
-
Re: Rav4 I Gen
Dla porównania - napęd np. mitsubishi space runner, też 4x4 stały, i silnikiem w poprzek - działa inaczej. Tam przekładnia kątowa (transferowa) jest 1:1, a CD jest umieszczony na wałku zdawczym skrzyni. I wtedy przełożenie tylnego dyfra to przełożenie główne - takie samo jak przełożenie dla przedniego napędu, a CD wiruje o tyle szybciej niż dyfry osiowe - ile wynosi przełożenie główne.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
- apede
-
- Kontaktowanie:
Teraz pasuje, wszyscy mamy racje
. Dla mnie przekladnia glowna (ang final drive) jest w moscie. Ty nazywasz tak przejscie ze skrzyni na CD.
Jedno co mnie zastanawia to przelozenia. Jesli PG ma ok. 4 a dyfry 2,6 to calkowite przelozenie glowne skrzynia - kola to 10

Jedno co mnie zastanawia to przelozenia. Jesli PG ma ok. 4 a dyfry 2,6 to calkowite przelozenie glowne skrzynia - kola to 10

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
-
-
Toć napisałem wyraźnie - TG najpierw podnosi obroty na wał - a następnie tylny dyfer je obniża - o dokładnie taką samą wartość. Finalne przełożenie wynosi dokładnie tyle - ile ma przekładnia główna. TG i dyfer tylny wynikowo dają 1:1 - z tym że wał się kręci szybciej, więc jest i obciążony mniejszym momentem
Tego typu rozwiązania nie spotkałem nigdzie indziej - i nie wiem czemu toyota tak to własnie zrobiła. Porównywalna skrzynka mitsu (a dokładniej przekładnia transferowa) jest sporo mniejsza i lżejsza, a przenosi tyle samo. Acz ...
może i nie tyle samo - przekładnia hipoidalna, przy założeniu tego samego modułu zęba jest jednak wytrzymalsza, jeżeli przełożenie jest mniejsze. Rośnie wtedy współczynnik jednoczesności zazębienia.
Możliwe też - że przyczyna było właśnie ustandaryzowanie przekładni tylnej - jeden typ do wszystkich modeli (wliczając również corolkę 4x4, i zdaje się również kilka jeszcze modeli JDM). Znacznie łatwiej (i taniej) zmienić jedynie przekładnię główną - to są zwykłe koła walcowe ze skośnymi zębami. Jedna przekładnia walcowa - zamiast dwóch dyfrów.

Tego typu rozwiązania nie spotkałem nigdzie indziej - i nie wiem czemu toyota tak to własnie zrobiła. Porównywalna skrzynka mitsu (a dokładniej przekładnia transferowa) jest sporo mniejsza i lżejsza, a przenosi tyle samo. Acz ...

Możliwe też - że przyczyna było właśnie ustandaryzowanie przekładni tylnej - jeden typ do wszystkich modeli (wliczając również corolkę 4x4, i zdaje się również kilka jeszcze modeli JDM). Znacznie łatwiej (i taniej) zmienić jedynie przekładnię główną - to są zwykłe koła walcowe ze skośnymi zębami. Jedna przekładnia walcowa - zamiast dwóch dyfrów.
z tego co pomne to jednak jest troche mniej niż 1:1
przez to żeby jechać 100 to trzeba 3000rpm wykręcić albo i trochę więcej
przez to żeby jechać 100 to trzeba 3000rpm wykręcić albo i trochę więcej

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
-
-
1:1 jest między przekładnia transferową - a tylnym dyfrem. Albo inaczej - to są dwie identyczne przekładnie, w kładzie gdzie pierwsza podnosi obroty - a druga obniża, w takiej samej proporcji.
Przełożenie główne dla tego typu napędu jak dobrze pamiętam jest w zakresie 3,7 do 4,5, tak mniej więcej.
Pierwszy raz się z tym styknąłem w Isla - tam dużo ravek jeździło, i kiedyś przyszedł klient że chce dyfer do konkretnego modelu - a że toyota koduje na tabliczce znamionowej auta przełożenie główne - no to se zczytałem, i polazłem do magazynu szukać właściwego. Chyba z godzine szukałem wtedy dyfra 3,9 - i ni uja - wszystkie (kilkanaście sztuk) po 2,6 ...
Przełożenie główne dla tego typu napędu jak dobrze pamiętam jest w zakresie 3,7 do 4,5, tak mniej więcej.
Pierwszy raz się z tym styknąłem w Isla - tam dużo ravek jeździło, i kiedyś przyszedł klient że chce dyfer do konkretnego modelu - a że toyota koduje na tabliczce znamionowej auta przełożenie główne - no to se zczytałem, i polazłem do magazynu szukać właściwego. Chyba z godzine szukałem wtedy dyfra 3,9 - i ni uja - wszystkie (kilkanaście sztuk) po 2,6 ...

- pamejudd
-
To ja mam jeszcze jedno pytanie: dziś pojawiło się w silniku rzężenie, jasno związane z dodawaniem i odejmowaniem gazu (pojawia się również na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle). Przypomina trochę wycie na biegu wstecznym. Co to może być? 

130 300Tdi '97, Ghost RS 5700 '05
wolvesahead.org
wolvesahead.org
-
-
Któreś łożysko w osprzęcie (czyli coś co jest związane z paskiem wielorowkowym).
- pamejudd
-
Ale to nie świszczy jak pasek, tylko tak trochę bardziej basowo wyje...
wolvesahead.org
wolvesahead.org
-
-
Temu piszę - łożysko. Napinacz, rolka prowadząca, pompa wspomagania albo alternator.
- pamejudd
-
A nie pojawiałoby się również na biegu jałowym?
wolvesahead.org
wolvesahead.org
-
-
- pamejudd
-
Sorki, zaćmienie - miałem na myśli bieg jałowy bez dodawania gazu. Tak jak pisałem wcześniej - dźwięk pojawia się tylko kiedy jest wciśniety gaz.
wolvesahead.org
wolvesahead.org
- pamejudd
-
Dzisiaj sprawdziłem że dźwięk jest związany wprost z obrotami silnika: staje się słyszalny przy ok 2k rpm i rośnie do jakichś 3krpm (wyżej nie sprawdzałem). Pomacałem rolki paska alternatora, ale żadna nie ma luzu 

wolvesahead.org
wolvesahead.org
jak się zaciera to luzu mieć nei będzie
jak silnik stoi i pasek napięty to luzu mieć nie będzie

jak silnik stoi i pasek napięty to luzu mieć nie będzie

- pamejudd
-
Rolka alternatora.
Dziękuję forumie
Ktoś wie jaki jest nr części alternatora do 2.0 1998?
Dziękuję forumie

Ktoś wie jaki jest nr części alternatora do 2.0 1998?
wolvesahead.org
wolvesahead.org
w 1 generacji był tylko 1 silnik i jeden altek 

- pamejudd
-
Dzięki
Haynes straszy żeby zwrócić uwagę na typ połączeń.

Haynes straszy żeby zwrócić uwagę na typ połączeń.
wolvesahead.org
wolvesahead.org