przetwornica 12 v na 230 V
Moderator: Marcin-Kraków
-
przetwornica 12 v na 230 V
Mam pytanie czy ktos ma jakas sprawdzona przetwornice z 12 na 230 ? musze kupic sobie nowa a nie za bardzo wiem co wybrac, takich jak ja mam juz nie ma.
Pajero 92 2,5 TD 

Re: przetwornica 12 v na 230 V
użytkowałem profitexy, użytkuje obecnie proflex 1000/2000 z wyjsciem usb - w 3 samochodach http://allegro.pl/promocja-przetwornica ... 18096.html i bezawaryjnie. A różne rzeczy na nich odpalam.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
-
-
Czy przetwornica za +,- sześć dych z napisem 300W obskoczy mi szczoteczkę do zębów, maszynkę do włosów i ładowarkę do akumulatorków aparatu
. Oczywiście nie wszystko na raz. Na 12V nie da się bo szczoteczka nie ma wejścia pod ładowarkę - na dotyk się to jakoś ładuje i musi być 230V.
Tak, tak, nie obejdę się bez elektrycznej szczoteczki, włosy maszynką obcinam codziennie, a akumulatorki powinny wystarczyć na wyjazd ale wolę mieć możliwość naładowania.

Tak, tak, nie obejdę się bez elektrycznej szczoteczki, włosy maszynką obcinam codziennie, a akumulatorki powinny wystarczyć na wyjazd ale wolę mieć możliwość naładowania.
Nie wiem jak inne, ale moja daje napięcie tylko i wyłącznie na pracującym silniku i obrotach wyższych niż jałowe. Więc strzyżenie włosków tylko z przygazówką.

Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
-
-
Chodzi mi o naładowanie baterii czy to w szczoteczce, maszynce czy do aparatu. Mogą się ładować i podczas jazdy. W teorii prądu w szczoteczce powinno wystarczyć, mam obawy o maszynkę.jradek pisze:Nie wiem jak inne, ale moja daje napięcie tylko i wyłącznie na pracującym silniku i obrotach wyższych niż jałowe. Więc strzyżenie włosków tylko z przygazówką.
PS: jesteś pewien że masz wszystko OK z tą przetwornicą i baterią w samochodzie

A opłaca się montować przetwornice tylko do ładowarek? Podnosić z 12 na 230, żeby za chwilę obniżać? Kup sobie ładowarkę samochodową do baterii.
-
-
Ładowarka do akumulatorków to koszt ok.40zł - przetwornica najtańsza ok.60zł.
Maszynkę do strzyżenia mogę naładować ładowarką od tabletu przerabiając tylko końcówkę.
Ale nie mam jak ładować szczoteczek
.
No i przetwornica zawsze się do czegoś przyda, kiedyś.
Maszynkę do strzyżenia mogę naładować ładowarką od tabletu przerabiając tylko końcówkę.
Ale nie mam jak ładować szczoteczek

No i przetwornica zawsze się do czegoś przyda, kiedyś.
Przetwornice to dość zawodne urządzenia. Dobra to dużo drutu, a drut kosztuje, po takiej za 60 zł nie spodziewałbym się wiele. Zobacz ile kosztuje Waeco 150 W. Z tańszych poszukaj Techtronu, ew Profitexx jak pisze Zibi. Szukaj z gwarancją na 2 lata i nie montuj w trudno dostępnym miejscu.
Poza tym co podłączyć do takiej małej poza ladowarką? Żeby się do czegoś przydała, to powinna pozwolić podpiąć jakieś narzędzie albo czajnik. Ale wtedy musi mieć minimum 1000/2000.
Poza tym co podłączyć do takiej małej poza ladowarką? Żeby się do czegoś przydała, to powinna pozwolić podpiąć jakieś narzędzie albo czajnik. Ale wtedy musi mieć minimum 1000/2000.
Ja mam KEMOT 1000/2000 już z 6lat. Bez scen podpinam kątówkę 850W. Jak mam gdzieś mało roboty, to nie targam agregatu, tylko biorę przetwornicę, akumulator z traktorka ogrodowego ~ 20Ah i mogę popracować szlifierką i aku do wkrętarki naładować kilka razy. Jak akumulator się rozładuje trochę, to przetwornica wyłącza mi szlifierkę, gdy napięcie spada do ~10V podczas pracy. Chroni to aku przed rozładowaniem. Nawet traktorek da radę zapalić po tym.
@jradek - na pewno z tą przetwornicą coś nie tak. Prze 12V powinna dawać, a przecież sprawny aku ma koło 13V w spoczynku. Jak musisz deptać gaz, to znaczy,że podaje dopiero koło 14-14,5V.
@Marcingalloper - Taką 300W za 120PLN o kształcie kubka (pasuje w uchwyty), to agarniam laptopa, aku do wkrętarki itp. Jak masz parcie na wydanie kasy, to bier, ale maszynka do strzyżenia nie jest potrzebna na co dzień, a dobra szczotka do zębów to 10 dni potrzyma, a co 10 dni 230V trudno nie spotkać. Ewentualnie możesz szurać analogiem.
@jradek - na pewno z tą przetwornicą coś nie tak. Prze 12V powinna dawać, a przecież sprawny aku ma koło 13V w spoczynku. Jak musisz deptać gaz, to znaczy,że podaje dopiero koło 14-14,5V.
@Marcingalloper - Taką 300W za 120PLN o kształcie kubka (pasuje w uchwyty), to agarniam laptopa, aku do wkrętarki itp. Jak masz parcie na wydanie kasy, to bier, ale maszynka do strzyżenia nie jest potrzebna na co dzień, a dobra szczotka do zębów to 10 dni potrzyma, a co 10 dni 230V trudno nie spotkać. Ewentualnie możesz szurać analogiem.
Blazer 99'
-
-
Pod koniec miesiąca ma zjechać kumpel z trasy, ma jakąś zapasową to mi da i jak będzie mi pasować odkupię.flomaker pisze: @Marcingalloper - Taką 300W za 120PLN o kształcie kubka (pasuje w uchwyty), to agarniam laptopa, aku do wkrętarki itp. Jak masz parcie na wydanie kasy, to bier, ale maszynka do strzyżenia nie jest potrzebna na co dzień, a dobra szczotka do zębów to 10 dni potrzyma, a co 10 dni 230V trudno nie spotkać. Ewentualnie możesz szurać analogiem.
Strzyc się mogę i pianką, golić

Szczoteczka działa max 3dni. W zeszłym roku miałem ją na tygodniowym wyjeździe, nie wziąłem ładowarki i wtedy pierwszy raz od bardzo dawna (pewnie z 5 lat) użyłem zwykłej szczoteczki. Czekałem kiedy się włączy a tu nic

Blazer 99'
-
-
Cztery.flomaker pisze:To ile ty tych zębów masz?![]()
https://www.youtube.com/watch?v=UADHMYVbe6w
Masz i trenuj.
Resztę mogę wyczyścić ściereczką, po wyjęciu.

-
-
Masz coś jednak zepsute.jradek pisze:Nie wiem jak inne, ale moja daje napięcie tylko i wyłącznie na pracującym silniku i obrotach wyższych niż jałowe. Więc strzyżenie włosków tylko z przygazówką.
Właśnie testowałem przetwornicę Volt 500W, do której podłączyliśmy wiertarkę i ta bez problemu działała. Dodam że silnik był wyłączony.
Chyba taką zamówię, tylko 300W. Jakiś czas powinna podziałać.
Nie, to taki model. Jak spada napięcie to się brzęczyk włącza i piszczy, przestaje ładować. Kicha w mieście i w korkach bo dzieci budzi.
- Misiek Cypr
-
Wywal to scierwo I kup porzadna. Mialem przetwornice w poprzednim zlomku. Uzylem ze dwa razy, a potem utopilem razem z autem na dwie h, nie przezyla. Mialem ja ze dwa lata.
Przydala sie tylko do laptopa, teraz mam tablet, wiec mi nie poczebna
Reszte ogarniam gniazdami zapalniczki.
Przydala sie tylko do laptopa, teraz mam tablet, wiec mi nie poczebna

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
-
-
Co za kretyn wymyśla ładowanie indukcyjne. Ani do tego przejściówki, ani ładowarki samochodowej.
Taka 300w netbooka chyba uciągnie.
Taka 300w netbooka chyba uciągnie.
-
-
Praktycznie nie patrzę na TV.lysy76 pisze:Antenę satelitarną nie zapomnij zabrać...
Netbooka używam poza domem do diagnostyki samochodów.
Bateria siada

Dobra przetwornica jest droższa niż bateria.
Zwłaszcza że do elektroniki tylko sinus - na przykład jak byś chciał pracować na tablecie w czasie ładowania.
Zwłaszcza że do elektroniki tylko sinus - na przykład jak byś chciał pracować na tablecie w czasie ładowania.
-
-
Ładowarka a ładowarka.mik pisze:Dobra przetwornica jest droższa niż bateria.
Do tabletu powinna być u mnie 5V 2.1A i taką chińską kupiłem. Efekt jest taki że tablet oczywiście naładuje o ile ten jest wyłączony.
Ale mam też ładowarkę Nokia coś tam coś tam i ma na wyjściu 5V ale już tylko 1A i ......., ładuje bez problemu działający tablet z uruchomioną nawigacją i innymi drobnymi programami w tle.
- apede
-
- Kontaktowanie:
Bo te kitajskie ampery to jakieś takie... małe 

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
-
-
Ampery, Waty, uciąg w lbs
, faktycznie że u nich wszystko jakieś takie inne.

No wlasnie raz tylko byla mi potrzebna, od 3 lat lezy w szafie.Misiek Cypr pisze:Wywal to scierwo I kup porzadna. Mialem przetwornice w poprzednim zlomku. Uzylem ze dwa razy, a potem utopilem razem z autem na dwie h, nie przezyla. Mialem ja ze dwa lata.
Przydala sie tylko do laptopa, teraz mam tablet, wiec mi nie poczebnaReszte ogarniam gniazdami zapalniczki.
- apede
-
- Kontaktowanie:
Kiedyś przymierzałem na bazarze trampki rozmiar 50 - za małeMarcingalloper pisze:Ampery, Waty, uciąg w lbs, faktycznie że u nich wszystko jakieś takie inne.

A jak im ładnie nierdzewka rdzewieje

loppujen lopuksi suzuki neliveto