Wyprawa Czarnogora lipiec/sierpien 2016

Imprezy czysto turystyczne

Moderator: Misiek Bielsko

MiłoszI
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wyprawa Czarnogora lipiec/sierpien 2016

Post autor: MiłoszI » śr maja 25, 2016 8:28 am

Witam, to moj pierwszy post na tym forum.

Wybieramy sie okolo 20 lipca na okolo 3 tygodnie docelowo zwiedzac Czarnogore, zasadniczo gory choc chcemy rowniez zjechac nad Adriatyk.

"My" to 2 doroslych i 3ka dzieci oraz terenowy pickup.

Zalozenie to objazdowka Czarnogory bez hardocorowego offroadu choc bardzo chetnie zjedziemy z asfaltu, chcemy tez troche pochodzic pieszo po gorach, podziwiac widoki, pokapac sie w Adriatyku i jeziorach. Noclegi w namiotach na campingach lub dziko jak trafi sie dobra miejscowka.

Mamy sa soba doswiadczenie w wyprawach po gorskich drogach i bezdrozach ale na quadach przeprawowych a nie samochodem terenowym. Tym razem ze wzgledu na chec zabrania dzieci jedziemy terenowka, nie ukrywam, ze bedzie to moj pierwszy raz.

Ruszamy z Niemiec z Berlina przez Slowenie, Chorwacje, Bosnie i Hercegowine.
Powrot do Tarnowa w Malopolsce, przez Serbie, Wegry i Slowacje.

Generalnie wyszlo na to, ze jedziemy sami, a jednym autem z cala rodzina na pokladzie troche strach sie zapuszczac w bardziej odludnione tereny, a takie mnie w duzym stopniu interesuja. Z tego wzgledu jestesmy bardzo otwarci na towarzystwo aby pojechac przynamniej w dwa samochody. Byc moze ktos ma na mysli podobny plan i jest chetny polaczyc sily. Moze to byc naturalnie nawet tylko czesc wyjazdu spedzona wspolnie.

Niezaleznie od tego jestem bardzo otwarty na wszelkie wskazowki, ciekawe miejsca i trasy ktorych nie ma na pierwszych stronach przewodnikow od stalych bywalcow chcacych podzielic sie informacjami. Trase wstepnie wytyczylem ale narazie bez offroadowych szczegolow.

Moj eMail: milosz@6.com.pl

Awatar użytkownika
PiotrFJ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Wyprawa Czarnogora lipiec/sierpien 2016

Post autor: PiotrFJ » wt maja 31, 2016 9:22 pm

Czesc, tez sie eybieram w tym kierunku tylko w polowie sierpnia na dwa tygodnie. W MNE bylem juz dwa razy i caly czss mam cos nowego do odkrycia. Jesli wchodzi w rachube zmiana przez Ciebie terminu to mozemy cos razem skrecic. Piotr

MiłoszI
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MiłoszI » śr cze 01, 2016 9:34 am

No niestety, ja wstepnie na okolo polowe sierpnia bede musial wlasnie wrocic.

Skoro byles dwa razy to moze podrzucisz mi jakies szczegolnie ciekawe miejsca i trasy ktorych nie znajde w przewodniku?? Bylbym bardzo zobowiazany, jestem wlasnie w trakcie opracowywania zarysu wyjazdu. Planuje wstepnie wjechac z Bosni i Hercegowiny w okolice Durmitoru i Tary i zrobic taka literke "U" czyli zjechac na poludnie na wybrzerze i wrocic na polnoc ale juz wschodnia czescia Czarnogory i pozniej wracac przez Serbie. W samej Czarnogorze bede mial do dyspozycji prawdopodobnie okolo 10 dni.

zeeb

Post autor: zeeb » czw cze 02, 2016 3:52 pm

Jeśli Czarnogóra nie jest celem niezmienialnym to zapraszam do Rumunii i Grecji. Też jedziemy jednym autem z dwójką dzieciaków. W planie lajtowo Maramuresz, delta dunaju, oraz greckie wybrzeże. Wszystko do zobaczenia po drodze do ustalenia. Wyjeżdżamy 15 lipca - 3tyg.
Pajero
Niva
Y61

MiłoszI
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MiłoszI » pn cze 06, 2016 5:59 pm

Dziekuje za zainteresowanie tematem. Troche juz sie nastawilem na ta Czarnogore, dodatkowa wada jest to, ze w Maramuresz juz bylem i dodatkowo wybieram sie w pozniejszym terminie w tym roku jeszcze raz tyle , ze na quadach. Jak by sie nam cos odmienilo to natychmiast dam znac.

Awatar użytkownika
harakiri

Post autor: harakiri » śr cze 22, 2016 5:45 pm

Stary Bar. Droga ze Starego Baru do Virpazaru przez góry. Obowiązkowa kafana przed przełęczą. Rejs łodzią z Virpazaru po jeziorze Szkoderskim. Pelikany. Droga z Virpazaru do Ulcinija wzdłuż jeziora. Posiłek i nocleg w wiosce Tri Murici. Ulcinij. Velika Plaža. Ada Bojana. Kanìon Moračy. Kanion Tary. Spływ tratwami po Tarze w okolicy Žabljaka. Pustelnik przy moście. Szczegóły ewent na prv

Awatar użytkownika
Xshyshtoff

Kontaktowanie:

Post autor: Xshyshtoff » pn cze 27, 2016 2:51 pm

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=34&t=104957
tu opis jednej z wycieczek. Tak na szybko :)
Vehicross był ale się zbył
Mitzcek Monterrro-lubi podróże duże i nie duże
GOT Gekon Offroad Team

MiłoszI
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MiłoszI » pn cze 27, 2016 5:05 pm

Dzieki :)

hbr7
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hbr7 » ndz lip 24, 2016 11:04 am

PiotrFJ pisze:Czesc, tez sie eybieram w tym kierunku tylko w polowie sierpnia na dwa tygodnie. W MNE bylem juz dwa razy i caly czss mam cos nowego do odkrycia. Jesli wchodzi w rachube zmiana przez Ciebie terminu to mozemy cos razem skrecic. Piotr
Termin nadal aktualny, można się podłączać? :)

MiłoszI
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MiłoszI » śr lut 08, 2017 7:00 pm

Wrocilismy juz dawno ale calkiem zapomnialem podziekowac za porzyteczne informacje zdobyte od uzytkownikow tego forum. Byly one mozna powiedziec filarem naszej wyprawy. Niestety bylismy sami, ale wyjazd i tak mega udany i chyba wrocimy w przyszlym roku zwiedzic to czego w 3 tygodnie sie nie udalo.

PS. Nocleg nad jeziorem Kapetanovo to hit wyjazdu, rewelacja :)

Awatar użytkownika
Gobio

Kontaktowanie:

Post autor: Gobio » czw lut 09, 2017 10:35 am

Miłosz I Masz jakiegoś tracka? W tym roku chciałbym wrócić na Bałkany. Za wszelkie info będę wdzięczny. Nad tym jeziorem nie byłem.
Był Samurai 95 jest Pajero 95-2,8

MiłoszI
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MiłoszI » pt lut 10, 2017 6:35 pm

Trakow nie mam niestety. Podjazd od miejscowosci Velje Duboko bardzo fajny, idzie tam tylko jedna droga widoczna na mapach. Z drugiej strony szutrowka ktora tubylcy daja rade zwyklymi osobowkami, wiec zdecydowanie polecam ta pierwsza wersje. Samo jezioro bardzo klimatyczne, samo lezy wysoko a otoczone wysokimi gorami. Echo takie ze w nocy jeden pies zaszczeka a czlowiek w namiocie ma wrazenie, ze biegnie stado wilkow. Dla mnie rewelacyjne miejsce warte polecenia.

https://lh3.googleusercontent.com/v8HqQ ... 00-h380-no

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne niekomercyjne”