Jeep Liberty vs. Grand Cherookie

MJ, CJ, YJ, TJ, XJ, KJ, KK, WJ, ZJ, XK, WK, WH, JK, JL, JT

Moderator: Mroczny

filarm

Jeep Liberty vs. Grand Cherookie

Post autor: filarm » pt cze 24, 2016 6:33 am

Nadszedł ten czas kiedy żona powiedziała kupmy sobie vana :roll:
Zawsze mówiłem że kupię wtedy patrola longa...ale on jest za mało cywilizowany a na nowszy model(taki z końca produkcji tych fajnych) mnie nie stać...
Długo szukałem następcy dla subaru imprezy i wybór padł na jeepa zwłaszcza że bawiłem się w terenie samuraiem i fronterą czas wrócić do korzeni offroadowych :D bo przecież nie kupie sobie scenica czy sharana...
Najbardziej chciałbym jeepa grand cherookie z lat 2000-2004 4,7v8 z quadra drive ale ceny są dość duże i musiałbym dołożyć dużo do ceny imprezy i jak oglądałem ogłoszenia zauważyłem, że jeepy liberty są w podobnych latach w przystępnych cenach...
Czy warto rozglądać się za liberty czy lepiej dołożyć do granda? Ważna dla mnie jest dynamika jazdy(wkońcu jeżdżę imprezą...a moje iveco daily ma 170km więc auto rodzinne nie może być słabsze ani mniej dynamiczne :wink: )
No i najważniejsze który lepiej poradzi sobie w terenie bo mam zamiar używać tego auta do tego do czego zostało stworzone a więc auto terenowe musi dawać radę w terenie i boję się liberty bo ma wkońcu nie zależne zawieszenie z przodu a grand mosty...bo np frontera przy koleinach często zahaczała dołem na większych nierównościach...
Opel Frontera A 2,4i remontomodyfikacje in progress:D SWAP

Suzuki SJ500 gaźnik 2x34mm:D SPRZEDANY:(

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Re: Jeep Liberty vs. Grand Cherookie

Post autor: Misiek Cypr » pt cze 24, 2016 6:38 am

Grand wj, kj ciasny i gorzej jeździ.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Adamo

Post autor: Adamo » pt cze 24, 2016 7:48 am

Jak chcesz szybko jeździć Grandem 4,7 ... do zarezerwuj kasę na wymianę zawieszenia żeby trafiał w czarne, hamulce żeby nie tylko zwalniał i duuużo kasy na paliwo :)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt cze 24, 2016 7:56 am

Nie kazdy jest Ernilem, nie wszyscy uwazaja szybka jazde miedzy autami za zabawe. Mi sie nawet zdarza pomyslec, co bedzie jak pierdyknie opona na zakrecie :-?
513549044

filarm

Post autor: filarm » pt cze 24, 2016 10:54 am

Co do szybkości jazdy to oczywiste jest że to nie subaru impreza i o 140 w zakręcie nie ma mowy...jeżdżę na co dzień iveco daily wiec wiem jak jechać szybko a z głową...chodzi mi o przyspieszenie i prędkość przelotową( i tak na ekspresówkach jeżdżę ok 120 w porywach do 160max) wiadomo grand ma mosty więc i jazda jest inna a liberty mi przypomina suzuki vitare tak ogólnie...ale z mostami to raczej w terenie lepiej jest niż z ifs w liberty(z tyłu liberty ma most czy mi się wydaje-nie oglądałem jeszcze żadnego ale stoi w okolicznym komisie jeden i temu o niego pytam).
Kwestia ekonomi....hmmm...starzeje się i zaczynam nad tym myśleć ale iveco mam ekonomiczne to auto rodzinne nie koniecznie musi tym bardziej, że mało teraz jeździmy osobówką. Na pewno grand pali dużo a jak ma się spalanie w liberty w benzynie 3.7 bo jakoś diesel to do ciężarówki jest jak dla mnie :D no i zakładam że na drodze liberty będzie lepsze w zakrętach od granda ale teren jest dla mnie ważny i boje się że liberty będzie gorzej radziło sobie w terenie od granda...a i jak jest napęd w liberty zrobiony(znaczy czy jest opcja sztywnego spięcia przodu z tyłem i reduktor-tak jak np w samuraiu i patrolu bo mam nadzieje że nie ma tam wynalazku typu haldex...)
Ogólnie na co dzień jeżdżę iveco więc jak jestem w domu to chcę pojeździć autem które nie przypomina dostawczaka...grand wg danych ma 8sek do 100km/h więc jest fajnie liberty ma 10.8 chyba więc no na granicy fajności jak dla mnie :wink:

filarm

Post autor: filarm » pt cze 24, 2016 10:55 am

Co do szybkości jazdy to oczywiste jest że to nie subaru impreza i o 140 w zakręcie nie ma mowy...jeżdżę na co dzień iveco daily wiec wiem jak jechać szybko a z głową...chodzi mi o przyspieszenie i prędkość przelotową( i tak na ekspresówkach jeżdżę ok 120 w porywach do 160max) wiadomo grand ma mosty więc i jazda jest inna a liberty mi przypomina suzuki vitare tak ogólnie...ale z mostami to raczej w terenie lepiej jest niż z ifs w liberty(z tyłu liberty ma most czy mi się wydaje-nie oglądałem jeszcze żadnego ale stoi w okolicznym komisie jeden i temu o niego pytam).
Kwestia ekonomi....hmmm...starzeje się i zaczynam nad tym myśleć ale iveco mam ekonomiczne to auto rodzinne nie koniecznie musi tym bardziej, że mało teraz jeździmy osobówką. Na pewno grand pali dużo a jak ma się spalanie w liberty w benzynie 3.7 bo jakoś diesel to do ciężarówki jest jak dla mnie :D no i zakładam że na drodze liberty będzie lepsze w zakrętach od granda ale teren jest dla mnie ważny i boje się że liberty będzie gorzej radziło sobie w terenie od granda...a i jak jest napęd w liberty zrobiony(znaczy czy jest opcja sztywnego spięcia przodu z tyłem i reduktor-tak jak np w samuraiu i patrolu bo mam nadzieje że nie ma tam wynalazku typu haldex...)
Ogólnie na co dzień jeżdżę iveco więc jak jestem w domu to chcę pojeździć autem które nie przypomina dostawczaka...grand wg danych ma 8sek do 100km/h więc jest fajnie liberty ma 10.8 chyba więc no na granicy fajności jak dla mnie :wink:

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt cze 24, 2016 1:13 pm

filarm pisze:jeżdżę na co dzień iveco daily wiec wiem jak jechać szybko a z głową

:)20
Z moich obserwacji wynika, że zdecydowana większość tych w "iveco daily" tak właśnie uważa :lol: :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

filarm

Post autor: filarm » pt cze 24, 2016 2:16 pm

Z moich obserwacji wynika, że zdecydowana większość tych w "iveco daily" tak właśnie uważa :lol: :)21
No w trasie zawsze jade do 90km/h a najlepiej w nocy spokojnie 70-80km/h i najlepsze jest to ze jadac wolniej mam duuużo lepszą średnią prędkość niż jadąc ponad 90km/h...bo spokojną jazdą mam średnia ok 70 a szybką ok 50 dziwne ale tak jest :wink:

Adamo

Post autor: Adamo » pt cze 24, 2016 2:17 pm

misman pisze:
filarm pisze:jeżdżę na co dzień iveco daily wiec wiem jak jechać szybko a z głową

:)20
Z moich też... Dwa dni temu jeden taki mało mnie nie rozjechał, bo nie zauważył motóra :)11

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt cze 24, 2016 2:28 pm

W teren to chyba bardziej przygotowanie auta sie liczy, zwlaszcza opony. Jeepa nie mialem, ale wydaje mi sie ze przygotowane liberty zajedzie duzo dalej niz nieprzygotowany grand.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » pt cze 24, 2016 3:19 pm

jradek pisze: wydaje mi sie ze przygotowane liberty zajedzie duzo dalej niz nieprzygotowany grand.

Można również domniemać, ze w drugą stronę zadziała to podobnie :)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pt cze 24, 2016 4:45 pm

Mozna.
Zaryzykuje teze, ze w terenie lepszy bedzie ten lepiej przygotowany do jazdy w terenie.
:P

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt cze 24, 2016 9:28 pm

Tu sie mozna zdziwic. Grand ma dosc czesto Quadra Drive, co dla lajkonika oznacza ze ma blokady 100% prawie, przedniego, oraz tylnego mostu. O reduktorze nie wspominam, bo w zasadzie grand go nie potrzebuje. Ale ma I blokuje centralny dyfer. Grand tez lepiej jezdzi po zakretach bo jest nizszy I szerszy. Na trawersach grand tez lepszy.

KJ nie zawsze ma mozliwosc jazdy 4x4 po czarnym. Nie zawsze ma nawet blockade LSD z tylu.

Oba wystepuja w wersji 4x2. Zajzyj pod spod, sprawdz czy przedni naped jest.

KJ mniej pali, jest ladny, co wazne w rodzinie, da sie lubic. Z tym 3.7 fajnie jezdzi, to 10.7 w nim robi wrazenie jakbys siedzial w EVO. Takie sa odczucia, a ze skoda diesel Cie wyprzedzi, co mi tam...
513549044

filarm

Post autor: filarm » sob cze 25, 2016 11:46 am

W liberty boje sie tylko przedniego zawieszenia bo jakos tak wolalbym mosty ale z tego samego rocznika liberty jest tanszy od granda. quadra drive to wydaje mi sie bo nie jezdzilem cos fajnego ale nie 100% blokady wiec tu jest mi to obojetne bo przeciez mozna chyba do liberty dokupic blokady 100% fajne opony zrobic lekkiego lifta i chyba też da rade-mam racje czy się myle?? chodzi o to że auto potrzebuje dość szybko i na liberty mógłbym w jakimś komisie zamienić moją imprezę z małą dopłatą a do granda to dużo mi brakuje więc może opcja teraz liberty a za ok 2-3lata grand w wersji dokladnie takiej jaka mi sie marzy nie jest taka zła...

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob cze 25, 2016 12:52 pm

Obydwa sa fajne, szukaj KJ z full time 4x4. Nie part time. Bedzie fajny. A Ty patrzysz na te Grandy WJ, czy WK, bo w 2004 byla zmiana I WK jest sporo drozszy. WJ jest nawet tanszy od KJ. WK ma identyko zawieszenie jak KJ.

Quadra drive to 100% blokady, jak nie boisz sie depnac gazu, bo to samoczynne jest. W KJ blokady nie wystepuja.
513549044

filarm

Post autor: filarm » sob cze 25, 2016 4:13 pm

szukam tego granda wj . gazu deptac to się nie boję więc quadra drive dałoby radę...a pytanko o kj bo tam quadra drive nie występuje więc co tam jest? mi pasowalby standardva więc stały tył i dolaczany wajcha przód na sztywno...żeby nie było jakiegoś wynalazku jak haldex...

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob cze 25, 2016 10:02 pm

No wlasnie w KJ nie ma QD.

Full time, to stale 4x4, pedzone viscoza, ale taka co spina 100%. jest to skuteczne bardzo.
Part time, to dolaczany przod, tak jak w patrol czy innym Suzuki. Rozwiazanie do dupy w tym sprzecie, bo moc spora a musisz jezdzic na samym tyle.

Jest sporo KJ, ale I innych jeepow, co ma tylko 2wd. Malo kto tym sie chwali ze sprzedajacych. Przerobka nie jest prosta, znaczy jest kosztowna I sie nie oplaca, chyba ze auto za darmo dostaniesz.
513549044

filarm

Post autor: filarm » ndz cze 26, 2016 1:13 pm

wersja. 2wd całkowicie odpada. w sumie part time mi pasuje bo lubię jak czasem tył ucieknie w zakręcie hehe. a tą wiskoza to pewnie jak w subaru mechanizm roznicowy plus wiskoza która skleja przód z tyłem wrazie dużej różnicy? fajne na czarne ale w teren jest opcja sztywnego zalaczenia przodu z reduktorem? nie chce poprostu auta pokroju quaquaja forda kugi czy freelandera...

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » ndz cze 26, 2016 5:40 pm

Ile mam pisac ze to stuprocentowe blokady sa?
513549044

filarm

Post autor: filarm » pn cze 27, 2016 7:24 am

No to już chyba wszystko wiem...w sumie to liberty tez nie wygląda źle jak oglądnąłem troszkę filmów na YT
Wezme co się trafi w lepszych pieniądzach i w lepszym stanie
a jak poznać w liberty jaki jest napęd znaczy part time czy stały 4x4 bo 2wd to rozpoznam :wink:

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn cze 27, 2016 7:30 am

Wajha od reduktora musi miec polozenie full time 4x4. Nie pamietam czy bedzie tylko: full time/N/Lo, albo 4x2/part time/full time/N/Lo

Niewazne jakie, musi byc full time. Inaczej Zima bedzie bardzo trudno jezdzic. Maly rozstaw osi+spora moc.
513549044

filarm

Post autor: filarm » wt cze 28, 2016 1:32 pm

poczytalem i w kj były montowane dwie opcję albo typowo tył i 4x4 szubki i redukowany jak np samurai patrol frontera albo opcja druga czyli to samo plus 4x4 z mechanizmem roznicowym do jazdy po aswalcie...
więc napedowo to rasowa terenowka i martwi mnie tylko przednie zawieszenie że w terenie będzie brakowało przeswitu i wykrzyzy. wg mojego rozumowania liberty to pocieszne autko na co dzień i w teren a grand to bardziej luksusowo i komfortowo

Adamo

Post autor: Adamo » wt cze 28, 2016 2:13 pm

filarm pisze:martwi mnie tylko przednie zawieszenie że w terenie będzie brakowało przeswitu
Ja tam się nie znam :roll: ale zawsze mi się wydawało, że auto z IFS-em ma wiekszy prześwit z przodu niż ze sztywnym mostem :)21

filarm

Post autor: filarm » sob lip 02, 2016 7:58 pm

statycznie tak ale podczas dynamicznej jazdy przy moście ten przeswit pozostaje stały a w ifs jak oba koła idą w górę przeswit maleje i jadąc w koleinach można dobić przodem łatwo-znam to z praktyki samurai vs frontera z ifs... no i kwestia wykrzyzy z mostem są większe... ifs będzie na szutrze lepszy zdecydoqanie i na czarnym i komfort lepszy i prowadZenie auta coś za coś

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » sob lip 02, 2016 8:16 pm

Czy do kj mozma dokupic lift?
Szukalem na Alle, ale nie znalazlem

E
Znalazłem

Czemu większość liftów nie nadaje się do diesla?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jeep”