Wakacyjna Rumunia 4x4

Imprezy czysto turystyczne

Moderator: Misiek Bielsko

Marcingalloper

Re: Wakacyjna Rumunia 4x4

Post autor: Marcingalloper » ndz cze 26, 2016 2:07 pm

wojteusz pisze:Ktoś też komuś odpisał tu na forum, że dla niektórych to najbezpieczniej i najtaniej pozostać w domu... :)21 :)21 :)21
I chyba tak jest bo Radek pyta i nikt nie odpowiada, wychodzi że albo nikt nie kupuje winiet, albo wszyscy jeżdżą. ...... do Kazimierza :)21 .

Ja zapytałem jednego co był w zeszłym roku, odpowiedział tylko: winiety? :o , a po co?. Nie drążyłem dalej.

Awatar użytkownika
wojteusz

Post autor: wojteusz » ndz cze 26, 2016 5:16 pm

Dobra.
Jadąc do Rumunii nigdy nie kupowałem winiet ani na Słowację ani na Węgry.
Bo po co? :)21 :)14
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz cze 26, 2016 5:19 pm

Ominales platne odcinki? Czy masz takie pierdy w doopie?
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
wojteusz

Post autor: wojteusz » ndz cze 26, 2016 5:48 pm

Jadąc ode mnie musiałbym się starać żeby wjechać na płatne... :)21
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » ndz cze 26, 2016 6:50 pm

ZbychoS pisze:
jradek pisze:Ponwiam pytanie.
Jal jest z oplatami za drogi na Slowacji i Wegrzech?
Ustaw w navi opcję z wykluczenie dróg płatnych.
Poprowadzi cię co prawda zadupiami ale ani na Słowacji, ani na Węgrzech nie będziesz musiał płacić za trzy, czterogodzinny przejazd.
http://www.jeep.org.pl/forum/thread-59488-page-14.html ( przewiń trochę )
Poza tym forintów nie kupuj. Waluta słobosilna, zostanie drobnych z którymi nie wiadomo co robić.
Przez 3-4 godziny obędziesz się bez zakupów ... :)21
A Bert nie ma racji, do płatności kartą doliczana jest opłata kilku procent za coś tam.
Może w sumie przy każdej płatności za granicą tak jest ?? tylko do tej pory nie zauważałem tego.
a gdzie niby pisałem coś o KARTACH?
Pisałem o wymianie walut w kantorach, wyłącznie :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » ndz cze 26, 2016 6:54 pm

Marcingalloper pisze:Bert, w innym temacie ktoś od nas z forum pisał że go tak w kantorze zrobili na kilka euro. Dlatego o tym wspomniałem a link wrzuciłem bo lepiej działa google niż nasza wyszukiwarka. Po prostu to znalazłem i wkleiłem.
Wrócę do domu to poszukam w tematach , może odnajdę to się z tym posprzeczasz co fo jebnęli.
jeśli nawet (gdzieś/kiedyś/kogoś) to nadal nie uzasadnia to tego bzdetnego wniosku. Pomijam już fakt, że skoro (zakładając, że coś takiego faktycznie było) go nie uprzedzili o prowizji to mógł zrezygnować z transakcji jak się okazało, że jest prowizja

Mnie tam rybka, chcecie to se kupujcie leje w najjaśniejszej, kto bogatemu zabroni... robić głupoty :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz cze 26, 2016 8:32 pm

Lepiej w RO?

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » ndz cze 26, 2016 8:36 pm

jradek pisze:Z tego co patrzylem to Wegier nie da sie przejechac bez wjezdzania na drogi platne, ale przyznam, ze nie wnikalem w temat gleboko.
Na Slowacji nie placi sie za wszystkie drogi?
5% prowizji mi nie przeszkadza.
No rzesz karwa ... W linku są mapki dróg płatnych na Słowacji i Węgrzech.
W RO WSZYSTKIE SĄ PŁATNE.
Grosze, plus minus 13zł za tydzień.

5% prowizji mi nie przeszkadza
Tylko że przy karcie robi się więcej niż 5%.
Najkorzystniejszy kurs wychodzi mieniając € ma RO.
Ale kto bogatemu zabroni :)21 :)16
***** USA

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz cze 26, 2016 8:51 pm

Sorki, cały dzień zaglądałem na forum tylko przez telefon i nie otwierałem linków.
Już czytam.
Te winiety na RO to można kupić na stacjach paliw?
Zbychu, Ty będzie jakoś niedługo w RO?

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » ndz cze 26, 2016 8:58 pm

jradek pisze:Lepiej w RO?
nie... najlepiej w UK choć są tacy co uważają, że na Malcie :)21
ale skoro nie będziesz tam to trzecie w kolejności jest RO

jeżu kolczasty jak można tak zdziwiać.
To proste przecież jest.
Wjeżdżasz do R jedziesz do pierwszego miasta (bo przecież nie wymieniasz na granicy) idziesz pod kantor patrzysz na kurs i didaskalia, podejmujesz decyzje i... masz z bani (nie mylić z Baniami) problem a Leje/RON w kieszeni :)21

co do winety w RO
winetę najwygodniej kupujesz na granicy (po przejechaniu przez kontrolę spotkasz liczne budy - stosownie - oznakowane) albo również na NIEKTÓRYCH stacjach paliw. Tyle, że bywa np.: w Oradi, ze policja stoi na wjeździe do miasta i zabawia się wyłapywaniem tych co se winety nie zakupili na granicy.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » ndz cze 26, 2016 9:02 pm

PODZIĘKOWAŁ.

Awatar użytkownika
betlin

Kontaktowanie:

Post autor: betlin » pn cze 27, 2016 12:53 pm

Witam

Przy okazji przejazdu przez Węgry i opłaty winiety - od 2015r winietka jest w wersji elektronicznej daje się dowód rejestracyjny, babeczka wklepuje nr rejestracyjny i gotowe. Mniej więcej tak jak w Rumunii (o ile się nic nie zmieniło od 2012r).
Jedyny problem jest w tym że jadąc w 2014r płaciłem za auto osobowe a w 2015r już jak za ciężarówkę (czyli dwa razy więcej) bo miałem w dowodzie tak wpisane. I nie ma tłumaczeń, jak policja złapie to mandat 200 euro.

Węgierska winieta sama w sobie tania nie jest a drogi alternatywne dobrej jakości i z niewielkim ruchem więc warto pokombinować.

Pozdr
http://www.4x4pila.kadan.pl

I ride where i want because i want.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn cze 27, 2016 1:48 pm

W jakm punkcie tuz za granica? domyslam sie.

Podziekowal

Awatar użytkownika
betlin

Kontaktowanie:

Post autor: betlin » pn cze 27, 2016 2:39 pm

Jechaliśmy od Bratysławy autostradą i płaciliśmy na granicy przed wjechaniem na M5.
http://www.4x4pila.kadan.pl

I ride where i want because i want.

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn cze 27, 2016 8:05 pm

Okna mam ściemnione przednie - bedo sie czepiać jak zobaczo ??

Gaz łzawiący, pistolet wyglądający jak prawdziwy ale to straszak, pałkę teleskopową i kilka noży mam rozumieć że wieść też nie warto ?? .

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » pn cze 27, 2016 8:24 pm

Twoja uroda jest wystarczającym argumentem.
:)21

Mapy mam, napęd naprawiłem, rejestrację przeniosłem, jutro robię dach na biało, przesmaruję linę wyciągarki. Zastanawiam się czy robić to wisko?

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » pn cze 27, 2016 8:45 pm

Nie rób...
Na podjazdach w 35C jest zbędne.
Lepiej mieć biały dach.
8)
Wujek Dobra Rada 8)

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn cze 27, 2016 8:47 pm

To nie będziemy napadać, rabować i gwałcić ?? .
E, to nuda będzie.

Map mam kilka offline. Trasy jakieś skopiowałem, ale chciałbym też co i raz napotykając na rozdroże wysiąść i rzucić monetą, w którą drogę skręcić :wink: .

Dziś sprawdziłem klocki z przodu, poza tym chyba wszystko mam ogarnięte.

Wisko zmieniaj koniecznie jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości.
Nie wiem jak u Ciebie z temperaturą, ale u mnie kręcąc się po wyjebach temperatura płynu w silniku dochodzi do 100C a oryginalny wskaźnik se radośnie stoi jak zaczarowany w połowie skali. Olej jak jadę ok.100km/h dochodzi do 110C przy temp. otoczenia 30C.

zeeb

Post autor: zeeb » pn cze 27, 2016 9:06 pm

Pany a po kiego Wam te kantory? Nie pamiętam dokładnie ale płacąc kartą za tankowania w przeliczniku bankowym wychodziło mi ostatnio coś koło 3 zł drożej na baku paliwa. Trafiałem też na bankomaty w których napisany był przelicznik po jakim zostaną wypłacone RONy. :) Generalnie jeśli na tych wszystkich płatnościach będzie się ze 30-50zl w plecy to chyba wszystko...
Co do policji nie wiem. Zatrzymali mnie raz w Sybinie po tym jak dwukrotnie okrążyłem rondo. Zapytali czy potrzebuję pomocy w trafieniu gdzieś i tyle. :)
Pajero
Niva
Y61

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn cze 27, 2016 10:02 pm

zeeb pisze:Pany a po kiego Wam te kantory? Nie pamiętam dokładnie ale płacąc kartą za tankowania w przeliczniku bankowym wychodziło mi ostatnio coś koło 3 zł drożej na baku paliwa. Trafiałem też na bankomaty w których napisany był przelicznik po jakim zostaną wypłacone RONy. :) Generalnie jeśli na tych wszystkich płatnościach będzie się ze 30-50zl w plecy to chyba wszystko...
Co do policji nie wiem. Zatrzymali mnie raz w Sybinie po tym jak dwukrotnie okrążyłem rondo. Zapytali czy potrzebuję pomocy w trafieniu gdzieś i tyle. :)
z prostej acz niezrozumiałej dla pewnej grupy... turystów... przyczyny, otóż są takie fajne miejsca gdzie kartą możesz najwyżej się powachlować. W zasadzie idzie to w parze - fajne miejsca i brak przydatności karty płatniczej - im fajniejsze zakamary tym dalej do bankomatów i terminali płatniczych.

Nb spotkałem kiedyś i wsparłem pożyczką (zwróconą zresztą) rodaka któremu w piątek wieczorem bankomat zeżarł kartę, szansa na odzysk była wróżona na wtorek środę

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn cze 27, 2016 10:08 pm

bert pisze:kartą możesz najwyżej się powachlować.
Można też grudki rozbić i ścieżkę ułożyć, później i tak potrzeba banknotu, zrolowanego ale banknotu.

Zimą można też skrobać szyby.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn cze 27, 2016 10:10 pm

cóż jak kto nie potrafi bawić się bez dopingu to przyćpać lub zachlać musi :)21

Marcingalloper

Post autor: Marcingalloper » pn cze 27, 2016 10:22 pm

bert pisze:cóż jak kto nie potrafi bawić się bez dopingu to przyćpać lub zachlać musi :)21
No mnie to na szczęście nie dotyczy. Ja tylko napisałem do czego jeszcze często służą karty :lol: .

Od lat upajam się wyłącznie świeżym powietrzem, a mimo to potrafię mieć niekiepski odpał :)2 :)2 :)2 .

A przepraszam. W niedzielę na plaży wypiłem z Martą piwo na pół. Karmi to było a poczułem w oczach :)21 .

zeeb

Post autor: zeeb » wt cze 28, 2016 6:45 am

bert pisze: otóż są takie fajne miejsca gdzie kartą możesz najwyżej się powachlować. W zasadzie idzie to w parze - fajne miejsca i brak przydatności karty płatniczej - im fajniejsze zakamary tym dalej do bankomatów i terminali płatniczych.
Kantorów w tych miejscach też nie widziałem...
Pajero
Niva
Y61

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » wt cze 28, 2016 9:00 am

zeeb pisze:
bert pisze: otóż są takie fajne miejsca gdzie kartą możesz najwyżej się powachlować. W zasadzie idzie to w parze - fajne miejsca i brak przydatności karty płatniczej - im fajniejsze zakamary tym dalej do bankomatów i terminali płatniczych.
Kantorów w tych miejscach też nie widziałem...
ale gotówkę pewnie tak, chyba, że trudnisz się rozbójnictwem lub kradzieżą i wz z tym pieniądzorów posiadać nie musisz :)21
Z legalnych metod pozyskania lokalnej waluty jest wymiana walutowa (kantory) i ew pobieranie kasy w bankomatach, ew można płacić na miejscu w EU (no może nie pasterzom w górach), niemniej najwygodniej posiadać stosowną ilość gotówki.
Gotówkę zaś najsensowniej najkorzystniej wymienić w kantorze w relacji EU na Leje. Znacznie korzystniej niż przy pobieraniu - zważ, że nie piszę o płaceniu a o pobieraniu gotówki z bankomatów.
Być może (nie wiem :)21 ) w czasie krótkiego pobytu to nie ma znaczenia (różnica w kosztach) jeżeli jednak robisz na miejscu z 10 tysi i przez kilka tygodni kupujesz po wsiach jedzenie, to różnica jest znaczna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Turystyczne niekomercyjne”