LJ 70 swap-doswiadczenia
Moderator: Mroczny
LJ 70 swap-doswiadczenia
Toyota sie trafila z włoch w stanie bez rdzy,ale z motorem 2l wiec bez turbo
ale z klima, fajny czlapak ale nie dla mnie,dostalbym nerwicy,gdybym mial tym jezdzic,stad pytanie macie jakies doswiadczenia ze swapem w jakis mocniejszy motor,bo baza fajna do turystycznego offroadu

Re: LJ 70 swap-doswiadczenia
Jeśli dobrze pamiętam to z silnikiem 2L połączona tam jest słabiutka skrzynia G52
więc nic mocniejszego niż 2LT tam nie podpinaj bo już lekko
podkręconego trzylitrowego 1KZ-T nam ta skrzynia nie wytrzymała i było BUM
Adaptując do tego auta mocniejszą skrzynie R151F możesz podpiąć praktycznie każdy silnik Toyoty od 3S, 3RZ , 5VZ po V8 Lexusa czy całą plejadę diesli od 2LT - 1KZ- 1KD -1PZ i wiele ,wiele innych silników z Chevy LS włącznie

Adaptując do tego auta mocniejszą skrzynie R151F możesz podpiąć praktycznie każdy silnik Toyoty od 3S, 3RZ , 5VZ po V8 Lexusa czy całą plejadę diesli od 2LT - 1KZ- 1KD -1PZ i wiele ,wiele innych silników z Chevy LS włącznie

Patrol LS1 "Czarna Mamba"
wiec nie bedzie swapa
poprawiamy co jest i bedzie człapak na ryby

- Lukaszek :)
-
marzenia to fajna rzecztomek 79 pisze:wiec nie bedzie swapa![]()

Jednym z tańszych pomysłów jest zmiana pompy wtryskowej i założenie kolektorów z turbiną od 2lt. Raczej nie będzie Pan zadowolony ale już będzie lepiej. Wszystko pasuje, tylko przykręcić.
Mój projek ciagle trwa ale z racji ze pracuje minimum 12 godzin dziennie to noe zawsze mam chęć iść do garażu. Jednak połączenie skrzyni toyoty z silnikiem mercedesa ju zrobilem silnik w ramie juz tez siedzi pozostaje przekladka pompy na mechaniczna z sekcjami 6mm i ogarnoecie elektryki jak skoncze to sie pochwale. Jak ktos chetny mam zdjecia moge wyslac mmsem
LJ 70
napisz co za silnik z mesia?
wczoraj na jednym z rajdow napotkalem lj z motorem 2.5 z bmw,chlopaki z okolic,obiecali ze polacza motor ze skrzynia bo juz kilka takich wynalazkow jezdzi,pomysle jeszcze,jak sie trafi E 34 w calosci w okolicy pewnie zaryzykuje
wczoraj na jednym z rajdow napotkalem lj z motorem 2.5 z bmw,chlopaki z okolic,obiecali ze polacza motor ze skrzynia bo juz kilka takich wynalazkow jezdzi,pomysle jeszcze,jak sie trafi E 34 w calosci w okolicy pewnie zaryzykuje
Silnik z mercedesa om 605 2.5td 150km i mam mechaniczna pompe z sekcjami 6mm
LJ 70
-
-
poka Tomek foty bom ciekaw
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
porobie jutro to wstawie
dzis zdecydowalem sie na swap na BMW M50B25,raz cos glupiego w zyciu trzeba zrobic
dzis zdecydowalem sie na swap na BMW M50B25,raz cos glupiego w zyciu trzeba zrobic

-
-
To bardzo mocne silniki - ale do driftu. Łączenie tego z napędem 4x4 wcale nie jest takie bezproblemowe - no ale o tym będziesz miał się okazje przekonać sam ...
Ja teraz zapodaję do KZJ70 silnik 5VZ-FE. I spokojnie moge powiedzieć, że jest to najbardziej czasochłonny swap, jaki do tej pory robiłem - mimo że łączenia idą bolt on ....

Ja teraz zapodaję do KZJ70 silnik 5VZ-FE. I spokojnie moge powiedzieć, że jest to najbardziej czasochłonny swap, jaki do tej pory robiłem - mimo że łączenia idą bolt on ....

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
widzialem w akcji taka ljotke i to mi spokojnie wystarcza,chlopaki zbudowali juz 3 takie i sobie chwala,a widac ze sprzet nie ma łatwo
zreszta u nas duzo zmot na tym silniku,bardzo duzo,ja juz zdecydowalem,silnik dzis klepnalem,most z pajero rowniez,pobawie sie,wydam troche pieniedzy,i zobaczymy co z tego wyjdzie
baza byla mega tania,wiec mozna sie bawic
zreszta u nas duzo zmot na tym silniku,bardzo duzo,ja juz zdecydowalem,silnik dzis klepnalem,most z pajero rowniez,pobawie sie,wydam troche pieniedzy,i zobaczymy co z tego wyjdzie

baza byla mega tania,wiec mozna sie bawic

-
-
Wiesz - ja też widziałem wiele tego typu tematów, z racji mojego fachu. I zawsze zastanawia mnie, jak to jest, że ktoś tworzy takie projekty, ładuje kupe kasy - i finalnie, najdalej po roku, pozbywa się ... problemu ...
Jak kto ma zacięcie do tego typu zabawy - to sie pobawi, i przede wszystkim - sporo naumie. Bo - tak realnie - to tak gdzieś dopiero
trzeci, a może i czwarty projekt tego typu jak zrealizujesz - to uznasz (Ty sam przed lustrem) - że wreszcie wyszło jak trzeba
Czyli że auto zaczyna wreszcie łączyć kilka cech - frajda z jazdy, bezpieczeństwo tejże jazdy, i akceptowalna bezawaryjność ... 

Jak kto ma zacięcie do tego typu zabawy - to sie pobawi, i przede wszystkim - sporo naumie. Bo - tak realnie - to tak gdzieś dopiero

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
to bedzie czwarta z koleji toyota tak zrobiona,wiec nie obawiam sie,zreszta pociag pojechal wlasnie kupilem silnik,wiec zaczynamy rzezbe 
i jeszcze zadnej nie sprzedali,bo zwyczajnie jezdza

i jeszcze zadnej nie sprzedali,bo zwyczajnie jezdza

Trzymam kciuki
idziesz ostro u mnie temat ciagnie sie powoli ale do przodu.

LJ 70
Graty mamy już przyszykowane i jak do zimy pokończymy wszystkie zaległe roboty to składamy podobny zestaw ale ciut mocniejszy :OM605 + pompa Dieselmeken 8mmRADZILLA pisze:Połączenie skrzyni toyoty z silnikiem mercedesa ju zrobilem silnik w ramie juz tez siedzi pozostaje przekladka pompy na mechaniczna z sekcjami 6mm

OM605 na sekcjach 6mm to wg średniej kalkulacji jakieś 200 koni /360Nm - zobaczymy czy tyle wyciśniesz

Silniki OM606/605 na mechanicznej pompie rzędowej 6mm to fajna zabawa ale moc i moment nie są jakieś porażające, częściowo wynika to z małych seryjnych turbin.Jest też bardzo fajna opcja na silnik OM602 2,9l na bezpośrednim wtrysku z mechaniczną pompą rotacyjną

Kamil ja jak osiagne 180 bede mega zadowolony to i tak dwa razy wiecej niz bylo. Gosc ktory robil mi pompe tez powiedzial ze moge wsadzic turbo z om 606 bo jest wieksze. Ja na razie zostane przy serii sama pompa juz duzo da 

LJ 70
Jak będziesz miał z pompy 6mm/90cc to turbo KKK14 z 606 było by w sam raz
.
Od razu szukaj miejsca na duży przedni intercooler bo te silniki potrzebują dużo chłodnego powietrza do pracy na obrotach 5000rpm.

Od razu szukaj miejsca na duży przedni intercooler bo te silniki potrzebują dużo chłodnego powietrza do pracy na obrotach 5000rpm.

Pompę masz z kompensacją turbo ( ALDA) czy od wolnossaka 

Zestaw ma być włożony do KZJ73 ale na koniec może się okazać że z Toyoty zostanie tylko znaczek i reflektory