To-koniec-Honkera ???

Honker

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
wojas

Re: To-koniec-Honkera ???

Post autor: wojas » czw cze 23, 2016 9:30 pm

Dziś wpadło mi kilka newsów z życia fabryki. Na razie nie wiadomo jakie będą jej losy - obecnie wciąż trwa realizacja obecnego zamówienia kilkunastu aut 3 osiowych. Wszystko w rękach syndyka, który nie musi ostatecznie zamknąć produkcji. Przypominam, że produkcja w latach 2001 -2007 również odbywała się za pośrednictwem syndyka. Są też głosy, że może przejmie to ursus (nic nowego w sumie). Czyli generalnie nie wiadomo jeszcze jakie będą ostateczne losy fabryki.

Co do auta, które było na poligonie drawskim na anakondzie to było dokładnie to auto, które wstawiłem na foto. Jedyne co zmieniło się na plus to zmienili te za duże orurowanie na nieco bardziej dopasowane... :)

A dla ciekawych wrzuciłem kilka zdjęć wspomnianych tu wcześniej aut wyprodukowanych w marcu tego roku dla Nigerii
Obrazek

Link do fotek tutaj: http://honkerteam.pl/galeria/fabryka-sa ... zec-2016r/
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

Awatar użytkownika
sebeks

Post autor: sebeks » sob cze 25, 2016 10:28 am

Co to za mosty na tyle ? Lublin 3,5t ?
Był:Tarpan 1,5 OHV->1,4 DOHC->1,6 DOHC->1,8T DOHC
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » sob cze 25, 2016 10:45 am

Są to mosty honkera ale wydłużonespecjalnie pod to zamówienie.

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » sob wrz 03, 2016 5:16 pm

Oto link do zdjęć właśnie ukończonych 3osiowych honkerów dla Nigerii:
Obrazek
http://honkerteam.pl/galeria/wizyta-w-f ... wiec-2016/

Awatar użytkownika
Nikt
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Nikt » sob wrz 03, 2016 6:58 pm

Gdzieś w mediach była mowa o wzmocnionych ramach - przetestowali to jakoś?

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » sob wrz 03, 2016 7:09 pm

Ja tam fachowcem w dziedzinie ram nie jestem ale jedyne "wzmocnienie" jakie odnotowałem to położenie dodatkowej warstwy mastyki na samą ramę... ;) Więc może to chodzi o wzmocnienie antykorozyjne... :)

Awatar użytkownika
reaping

Post autor: reaping » ndz wrz 04, 2016 7:33 am

Na jednym ze zdjęć widać na skrzyni biegów naklejkę KIA, czy wiadomo w jakich modelach była/jest montowana?

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » ndz wrz 04, 2016 8:38 am

Tak. We wszystkich nowych, chyba cała produkcja DZT od 2009. Powodem zmiany skrzyni był brak dostępności starych skrzyń z Tczewa.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » ndz wrz 04, 2016 11:08 am

jak u diabła ma sprawnym być w terenie pojazd 3 osiowy z napędem na dwie oski przy czym jest to oś przednia i środkowa?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » ndz wrz 04, 2016 12:01 pm

Też się nad tym zastanawiam... :)

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » ndz wrz 04, 2016 2:07 pm

na styku najjaśniejszej i czarnego lądu widać wszystko jest inne inaczej, pewnie dlatego, że i tu i tam mądrość ma inne bieguny :)21
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
reaping

Post autor: reaping » ndz wrz 04, 2016 2:21 pm

http://lublin.tvp.pl/26788208/honkery-o ... do-nigerii

W tym wywiadzie Pan Tymiński twierdzi, że będą realizować około 40 pojazdów dla wojsk polskiego.

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » ndz wrz 04, 2016 2:30 pm

Takie same informacje docierają do nas z fabryki od jakiegoś czasu

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » sob wrz 17, 2016 9:00 pm

Tak naprawde to nie konstrukcja rodem z komuny jest najwiekszym problemem - bo wystarczyloby to stopniowo modernizowac. Defendery tez maja wiekowa konstrukcje i jakos nikomu to nie przeszkadza.

bo Defender ma udaną konstrukcję a wiekowość nie ma tu nic do rzeczy, bo w temacie aut terenowych od ostatnich kilkudziesięciu lat nikt niczego przełomowego nie wymyślił - a raczej następuje regres ;)

"komuna" ma tu tyle do rzeczy, że auto projektowane w czasie kryzysu i bez dostępu do (już wtedy) współczesnych technologii siłą rzeczy musiało być substytutem porządnego auta złożonym z tego co było pod ręką i tak pozostało.
Nie sa problemem czesto wymieniane w artykulach jako prawie glowna wada czesci z innych polskich aut np.kierownica z poloneza czy klamki z malucha - bo one spelniaja w koncu swoje zadanie.
Właśnie są jednym z głównych problemów, normalny klient jak widzi takie dziadostwo poskładane z różnych kawałków czegoś i obciągnięte tandetą to ucieka.
Przez to, ze auta produkowane sa w skali max kilkudziesieciu rocznie czesci dostarczane przez podwykonawcow sa marnej jakosci i niestety glownie przez to auto ma opinie awaryjnego.

Jednakowoż w normalnym świecie jest tak, że jak producent robi auta małoseryjnie za stosunkowo wysoką cenę to ich jakość jest dużo lepsza, a nie dużo gorsza :)

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » sob wrz 17, 2016 10:31 pm

petercapri pisze:
Tak naprawde to nie konstrukcja rodem z komuny jest najwiekszym problemem - bo wystarczyloby to stopniowo modernizowac. Defendery tez maja wiekowa konstrukcje i jakos nikomu to nie przeszkadza.

bo Defender ma udaną konstrukcję a wiekowość nie ma tu nic do rzeczy, bo w temacie aut terenowych od ostatnich kilkudziesięciu lat nikt niczego przełomowego nie wymyślił - a raczej następuje regres ;)
haha teraz to poleciałeś Pamiętaj ze Honkera dalej produkują a Defendera NIE

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob wrz 17, 2016 10:37 pm

sgt.sly pisze: haha teraz to poleciałeś Pamiętaj ze Honkera dalej produkują a Defendera NIE
o tym będziemy rozmawiali jak honkera będą produkowali tyle lat co defa i jego poprzedników, czyli... nigdy

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » sob wrz 17, 2016 10:53 pm

Ciekawe :) mówimy o aucie które zostało wyprodukowane w milionach przeciwko autu które zostało wyprodukowane w tysiącach gdzie zmieniła się technologia i normy i przepisy a defendera nie ma lecz Honker jest :)

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob wrz 17, 2016 11:26 pm

sgt.sly pisze:Ciekawe :) mówimy o aucie które zostało wyprodukowane w milionach przeciwko autu które zostało wyprodukowane w tysiącach gdzie zmieniła się technologia i normy i przepisy a defendera nie ma lecz Honker jest :)
defa na potrzeby wojska robią nadal i robić będą (z tego co wiem) Honkera gdyby nie zamówienia z marginalnych armii nie było by od lat, a na rynek cywilny toto nigdy liczyć nie mogło.
Nie wiem co chcesz udowodnić, ja tam zamiast prezentu z pięciu honków wolałbym jednego defa :)21

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » ndz wrz 18, 2016 7:32 am

Nic nie chcem udowodnić od taka ciekawostka tylko :) widzę że dotknełem nerwa . A ja zamiast 5 defender ów wolał bym czołg . Faktem jest że nikt nikogo nie zmusza do kupowania czegokolwiek .Tak jak ty lubisz defy ja lubię honki. Wiem na ile stać te auto. Też mogę ponarzekac na auto którego nigdy nie miałem.

Ps . Z tego co wiem defa już wogole nie produkują .Wojsko używa teraz busów 4x4 defy są powoli wysprzedawane

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » ndz wrz 18, 2016 10:56 am

sgt.sly pisze:Nic nie chcem udowodnić od taka ciekawostka tylko :) widzę że dotknełem nerwa . A ja zamiast 5 defender ów wolał bym czołg . Faktem jest że nikt nikogo nie zmusza do kupowania czegokolwiek .Tak jak ty lubisz defy ja lubię honki. Wiem na ile stać te auto. Też mogę ponarzekac na auto którego nigdy nie miałem.

Ps . Z tego co wiem defa już wogole nie produkują .Wojsko używa teraz busów 4x4 defy są powoli wysprzedawane
Polska mimo wszystko nie jest pępkiem świata :)21

nerw?
nie po prostu bzdurzysz porównując nieporównywalne.

Awatar użytkownika
sgt.sly

Post autor: sgt.sly » ndz wrz 18, 2016 11:07 am

Akurat nie pisałem o Polsce :) mieszkam w UK koło dużych koszar to widzę czym jeżdżą.
I nie porównuje poprostu stwierdziłem fakt .
Nie ma co prowadzić rozmowy która nigdzie nie prowadzi
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » ndz wrz 18, 2016 1:14 pm

sgt.sly pisze: haha teraz to poleciałeś Pamiętaj ze Honkera dalej produkują a Defendera NIE
a Gelendę albo Toyotę J7 tak, i co?

poza tym "produkują" to duże słowo :)

Tak jak ty lubisz defy ja lubię honki.
nikt nikomu nie odmawia lubienia, ale oceniać fakty warto by na trzeźwo

W szczególności wyposażenie dodatkowe w postaci za dużego orurowania przedniego oraz wszelkiego innego orurowania nie dodawało uroku.
och jej :lol:

bo to nie ma dodawać uroku tylko działać

rury jak bagażnik na strzelonego dzika służą m.in. do spychania wraków z drogi albo taranowania małych barykad - doświadczenia irackie

polecam zauważyć gumowe odbojniki

a "urokliwe" bullbary służą głównie po to żeby gałęzie nie zbiły reflektorów i nie pogięły karoserii

staranuj jakiegoś Poloneza takim "urokliwym" bullbarem to zobaczysz ;)

Nie wspominam już nawet o za dużych znaczkach z logo czy pstrokatych pokrowcach
No tak. Kiera z Poloneza i klamki z malucha spoko, ale za duże znaczki... :D :D :D

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » ndz wrz 18, 2016 5:19 pm

petercapri pisze:
W szczególności wyposażenie dodatkowe w postaci za dużego orurowania przedniego oraz wszelkiego innego orurowania nie dodawało uroku.
och jej :lol:

bo to nie ma dodawać uroku tylko działać

rury jak bagażnik na strzelonego dzika służą m.in. do spychania wraków z drogi albo taranowania małych barykad - doświadczenia irackie

polecam zauważyć gumowe odbojniki

a "urokliwe" bullbary służą głównie po to żeby gałęzie nie zbiły reflektorów i nie pogięły karoserii

staranuj jakiegoś Poloneza takim "urokliwym" bullbarem to zobaczysz ;)

Nie wspominam już nawet o za dużych znaczkach z logo czy pstrokatych pokrowcach
No tak. Kiera z Poloneza i klamki z malucha spoko, ale za duże znaczki... :D :D :D
Pitolisz niesamowicie... Przy okazji dzięki za banalny wykład. Wiem do czego sluza rury w autach wojskowych (akurat troche w tym siedze...). Niemniej jednak da sie wykonac orurowanie, ktore bedzie dzialac i bedzie wizualnie do auta pasowac. Jest różnica między orurowaniem dużym a za dużym zupełnie nie pasującym do sylwetki auta (zresztą dzt samo szybko to poprawilo zmieniając orurowanie na nieco mniejsze choc dalej duże)... Wyobraz sobie, ze dzis nawet w pojazach typowo bojowych zwraca się odrobine uwagi na ogolna stylistyke...
Kierownica z poloneza nie jest brzydsza od kierownicy w humvee, natomiast czerwona naklejka 50x50cm na aucie wojskowym jest zupełnie nie na miejscu...

Awatar użytkownika
petercapri

Post autor: petercapri » wt wrz 20, 2016 12:47 pm

wojas pisze:
Pitolisz niesamowicie... Przy okazji dzięki za banalny wykład. Wiem do czego sluza rury w autach wojskowych (akurat troche w tym siedze...). Niemniej jednak da sie wykonac orurowanie, ktore bedzie dzialac i bedzie wizualnie do auta pasowac. Jest różnica między orurowaniem dużym a za dużym zupełnie nie pasującym do sylwetki auta (zresztą dzt samo szybko to poprawilo zmieniając orurowanie na nieco mniejsze choc dalej duże)... Wyobraz sobie, ze dzis nawet w pojazach typowo bojowych zwraca się odrobine uwagi na ogolna stylistyke...
Kierownica z poloneza nie jest brzydsza od kierownicy w humvee, natomiast czerwona naklejka 50x50cm na aucie wojskowym jest zupełnie nie na miejscu...

są takie jakie muszą być, żeby staranowany wrak odrzucić na bok nie uszkadzając kół i nadwozia

a skoro ktoś je zamawia zamiast małego bullbara który też jest w ofercie, to widocznie się sprawdzają

podobnie fabryczne orurowanie boków nadwozia nie jest "mało stylowe" tylko chroni karoserię w razie wywrotki - unikalne rozwiązanie

zresztą mówienie o stylistyce w przypadku Honka jest dość zabawne ;)

kpicie akurat z tych funkcji swojego ulubionego auta które są wyjątkowe.

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » wt wrz 20, 2016 8:08 pm

A ten dalej swoje...
Widać nie dogadamy się, bo za bardzo jesteś skupiony na swojej zajebistości aby ze zrozumieniem przeczytać co piszę.

A więc jeszcze raz Ci to wytłumaczę.
DUŻE RURY dzielą się na "niepasujące do auta" oraz "pasujące do auta". Nikt nie krytykował "dużych rur", których zalety są oczywiste tylko "za duże duże rury" jakby przełożone bez dopasowania z innego, większego wozu. A żenujące teksty i pouczenia o bulwarowych kangurkach możesz sobie darować - bo tu nikomu nie zaimponujesz tego typu uwagami.
Nawet fabryka przyznała rację, że pierwsze orurowanie do obecnego prototypu honkera było nieudane i po krótkim czasie je wymieniła na bardziej pasujące (ale spełniające te samo zadanie).

Tu masz foty porównawcze z "za dużymi dużymi rurami" oraz z "pasującymi dużymi rurami":
Obrazek
Obrazek
Dodam jeszcze kolejne foto innego honkera z "dużymi rurami" ale pasującymi do auta, może dostrzeżesz różnicę
Obrazek

A już totalną bzdurą jest to co piszesz o orurowaniu bocznym... Piszesz bardzo stanowczo i znów w tonie pouczającym, a auta na żywo założę się, że nie widziałeś bo jakbyś widział to byś takich bzdur nie pisał mając minimum wiedzy. A więc do rzeczy to co według Ciebie ma chronić karoserię przed wywrotkami to zwykłe, cienkie rurki które są przymocowane w wielu miejscach jedynie do hardtopu z laminatu - zgodnie z założeniem fabryki to jedynie rączki do trzymania się ich stojąc na progu bocznym oraz dodatek stylistyczny (tu podtrzymuje, że raczej to wątpliwa ozdoba). Owszem były auta robione już wiele lat temu z orurowaniem bocznym chroniącym przed wywrotkami - nazywały się honker MAX - jednak te o których mowa nawet ich nie przypominają.
Tu masz kolejne foto-porównanie auta z rurami chroniącymi przed czymś oraz takie, które nie chronią przed niczym:
Obrazek
Obrazek

Na koniec odniosę się do ostatniego zdania Twojego w ostatnim wpisie. Owszem honker to jedno z moich ulubionych aut ale z całą pewnością nie jestem psychofanem i dostrzega jego liczne wady i nikomu nigdy nie wmawiałem jego wyższości nad innymi autami. Natomiast właśnie jako fan marki w szczególności zwracam uwagę na wszelkie niedoróbki oraz kiepskie rozwiązania warte poprawienia.

Pozdrawiam i proszę czytaj ze zrozumieniem i nie rób nam już banalnych wykładów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tarpan”