RUMUNIA 2017
Moderator: Misiek Bielsko
Re: RUMUNIA 2017
Witam
Również byłem w tym roku w Rumunii, byłem również kilka lat wcześniej - bieda ? Ja raczej widzę masakryczny rozwój tego kraju. Jak byłem pierwszy raz to jak przyszła sobota to kupę ludzi biwakowało nad rzeczką, na łączce gdziekolwiek, a teraz wszyscy w pensjonatach siedzą - bieda ?
Pozdrawiam
Również byłem w tym roku w Rumunii, byłem również kilka lat wcześniej - bieda ? Ja raczej widzę masakryczny rozwój tego kraju. Jak byłem pierwszy raz to jak przyszła sobota to kupę ludzi biwakowało nad rzeczką, na łączce gdziekolwiek, a teraz wszyscy w pensjonatach siedzą - bieda ?
Pozdrawiam
Może dlatego że padało ...betlin pisze:Witam
Pozdrawiam

Tak bardziej serio. RO jest krajem w którym się dzieje. Kontrast z Bułgarią, tu ma się wrażenie że trafiło się do kraju w którym wszyscy śpią.
***** USA
no proszę, był i już opiniuje...rolkos pisze:Byłem w tym roku w Rumunii, bieda aż piszczy, bez porównania do Polski. Wjazd z Rumuni na Węgry 2h czekania (nie są w schengen, przez co węgrzy kontrolowali każdy samochód, a busików z rumunami jadącymi do prac na granicy pełno. Drogi słabe, ale niebo lepsze od Ukrainy (unia juz im trochę zbudowała).
W sklepach pełno produktów z polski, słodycze (np. Dr Gerad z ożarowa maz., Dr Oetker, folie stella, Tigery i wiele innych). Sami chyba mało produkują.
Do rzeczy, wszyscy jeżdżą Maramuresz i Bukowina. Ja polecam Padis, chociaż dalej. Jaskinia mroźna warta zobaczenia. Jak znajdę traki to prześlę.
Terenówki mają ciekawe 70% to angliki na brytyjskich blachach, opony często sliki.
Po tym wyjeździe doszedłem do wniosku że w teren można jechać na kołach o różnych rozmiarach i oponachOni tak wożą drewno np. mitsubishi L200 pierwszej generacji jedno koło ztyłu 29" 3 koła 32". Na samochodzie drewna ze 2 metry sześcienne, zjazdy i podjazdy i dają radę
wie i już
kolejny znawca świata i okolic

bosz skąd to wypełza na ten świat w takich ilościach
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- rolkos
- jestem tu nowy...
Przejechałem tam kawałek drogi i jest tam biednie, co nie znaczy że jest to trzeci świat bo nie jest.
Ludzie bardzo przyjaźni. Daciami wjeżdżają tam gdzie nie jeden łofrołdowiec by się zastanawiał czy da radę
.
Nie wątpię też że kraj rozwiną się przez ostatnich kilka lat, tak jak pisałem widać nowe drogi, ale sporo jest jeszcze w kiepskim stanie. Sporo mają posterunków policji, właściwie w każdej wsi.
Napewno warto pojechać.
Ludzie bardzo przyjaźni. Daciami wjeżdżają tam gdzie nie jeden łofrołdowiec by się zastanawiał czy da radę

Nie wątpię też że kraj rozwiną się przez ostatnich kilka lat, tak jak pisałem widać nowe drogi, ale sporo jest jeszcze w kiepskim stanie. Sporo mają posterunków policji, właściwie w każdej wsi.
Napewno warto pojechać.
serio?rolkos pisze:Przejechałem tam kawałek drogi i jest tam biednie, co nie znaczy że jest to trzeci świat bo nie jest.
Ludzie bardzo przyjaźni. Daciami wjeżdżają tam gdzie nie jeden łofrołdowiec by się zastanawiał czy da radę.
Napewno warto pojechać.
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- rolkos
- jestem tu nowy...
Serio.
przecież tam syf malaria, hotele kiepskie, bida, nędza, drogi byle jakie
w sklepach byle co
owszem podobno ta jaskinia fajnie oświetlona i schodki są można spoko zwiedzać, ale czy warto tam jechać?
Austria fajniejsza, albo Francja
w sklepach byle co
owszem podobno ta jaskinia fajnie oświetlona i schodki są można spoko zwiedzać, ale czy warto tam jechać?
Austria fajniejsza, albo Francja
- rolkos
- jestem tu nowy...
Poza tym że jest tam biednie nie napisałem że jest syf i malaria. Bieda nie jest synonimem syfu.
serio?rolkos pisze:Poza tym że jest tam biednie nie napisałem że jest syf i malaria. Bieda nie jest synonimem syfu.
-
-
Bert,nigdy nie odpuszczasz
??

Jest-Galloper 99 3d 3.0v6 plus podtlenek LPg
Był-Y60 95 long 2.8td
Był-Y60 95 long 2.8td
No dobra to teraz z innej beczki bo mam zagwostke, a dotyczy to Rumunii ...
Jak to jest z przepisami i poruszaniem się w zimowym terminie na oponach typu MT . Chodzi mi o to czy są jakieś problemy z wjazdem lub policyjną przy kontrolach. Czy jak będę leciał przez Słowację i Węgry to mogę jechać na MT'kach czy muszę mieć zimówkę i jak ma się przepis do codzienności ?
Może mnie ktoś oświecić w temacie... ?
Jak to jest z przepisami i poruszaniem się w zimowym terminie na oponach typu MT . Chodzi mi o to czy są jakieś problemy z wjazdem lub policyjną przy kontrolach. Czy jak będę leciał przez Słowację i Węgry to mogę jechać na MT'kach czy muszę mieć zimówkę i jak ma się przepis do codzienności ?
Może mnie ktoś oświecić w temacie... ?
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
Słowacja ...mus zimówka
nie napis MplusS , tylko znaczek sniezynka
gg4987422
LR D2 -skurwiel
Rakieta - resorak nie-do-zajechania
LR D2 -skurwiel
betlin pisze:Witam
Pozdrawiam

Ja mam takie same odczucia...i wręcz trochę obaw, że na przykład zaasfaltują całą Rumunię! W porównaniu do dwóch kolejnych lat - cały szereg dróg wyasfaltowanych... Po za tym oni są kilka kroków dalej od nas w temacie zaopatrzenia i dystrybucji - pisałem o tym przy okazji naprawy mojej toji w Satu Mare. W Polsce taki serwis raczej nieosiągalny
. Bieda?? Że niby co? Że domy inne niż nasze? Że obejścia inne? Ja tam nie widziałem biedy...może dlatego, że byłem pod wrażeniem życzliwości autochtonów i zdziwiony byłem brakiem cyganów!
Wypowiadanie takich autorytatywnych opinii, może być wynikiem tylko subiektywnego odczucia, że "ja nigdy się nie mylę" 

Zbowid

A z tymi psami zdziczałymi to jak tam jest. Coś czytałem, że mają je wystrzelać, sam spotkałem watahę, która nie dała mi wyjść z auta. Było to obok Satu Mare, wyżej w górach już był spokój. W sumie to jedyna rzecz jakiej się tam obawiam.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Radek,
A z domu nie boisz się wychodzić? Bo taka wataha to po zapachu może się daleko wypuścić...
A z domu nie boisz się wychodzić? Bo taka wataha to po zapachu może się daleko wypuścić...
Zbowid

Ej. Nie popadajcie tez w druga skrajnosc. Rumunia rozwija sie niesamowicie i jakiejs wielkiej biedy tam nie widac, ale...
Infrastuktura w wielu miejscach odbiega jeszcze dalece od akceptowalnych standardow. Rozwijaja sie i napewno nadrobia. Tak tylko z mojego podworka.
Plyty postojowe na lotniskach niedoswietlone. Oznakowania brak lub stare, wprowadzajace w blad. Mapy podejsc i odlotow niekompletne i zawierajace bledy powodujace nieciaglosc trasy.
Fatalne wyszkolenie pracownikow ochrony i sluzb granicznych. Nie znaja przepisow i tworza zmyslone przez siebie bariery.
Brak wyszkolenia i kultury bezpieczenstwa personelu naziemnego, powodujacy niepotrzebne zagrozenia. Dla przykladu tylko na jednym przejezdzie z samolotu do terminala kierowca busa spowodowal dwie sytuacje, ktore malo nie skonczyly sie kolizja. Kierowca wozka bagazowego dla odmiany jechal nim z taka fantazja, ze na zakrecie zgubil niemal caly ladunek na drodze kolowania. Inny samolot musial czekac okolo 10 min na drodze kolowania, czekajac az ogarna bajzel.
Takie rzeczy nie zmienia sie jakos specjalnie szybko. To wymaga zmiany mentalnosci.
Infrastuktura w wielu miejscach odbiega jeszcze dalece od akceptowalnych standardow. Rozwijaja sie i napewno nadrobia. Tak tylko z mojego podworka.
Plyty postojowe na lotniskach niedoswietlone. Oznakowania brak lub stare, wprowadzajace w blad. Mapy podejsc i odlotow niekompletne i zawierajace bledy powodujace nieciaglosc trasy.
Fatalne wyszkolenie pracownikow ochrony i sluzb granicznych. Nie znaja przepisow i tworza zmyslone przez siebie bariery.
Brak wyszkolenia i kultury bezpieczenstwa personelu naziemnego, powodujacy niepotrzebne zagrozenia. Dla przykladu tylko na jednym przejezdzie z samolotu do terminala kierowca busa spowodowal dwie sytuacje, ktore malo nie skonczyly sie kolizja. Kierowca wozka bagazowego dla odmiany jechal nim z taka fantazja, ze na zakrecie zgubil niemal caly ladunek na drodze kolowania. Inny samolot musial czekac okolo 10 min na drodze kolowania, czekajac az ogarna bajzel.
Takie rzeczy nie zmienia sie jakos specjalnie szybko. To wymaga zmiany mentalnosci.
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
- Radetzky
- jestem tu nowy...
Jakieś źródło tej informacji?selim pisze:Słowacja ...mus zimówka
Bo ichnie ministerstvo dopravy twierdzi co innego: http://www.telecom.gov.sk/index/index.php?ids=68931
95' XJ 4.0
ichniejsza policja ... będziesz się stawiał ?
gg4987422
LR D2 -skurwiel
LR D2 -skurwiel
zważ z jakiego pułapu startowali..suziXL pisze:Ej. Nie popadajcie tez w druga skrajnosc. Rumunia rozwija sie niesamowicie i jakiejs wielkiej biedy tam nie widac, ale...
to zależy o którym pułapie mówimy
Bo np jeżeli chodzi o zadłużenie kraju ...w momencie upadku komunizmu Rumunia miała .....ZERO! zadłużenia za granicą
A my pożyczki Gierka skończyliśmy spłacać jakieś kilka lat temu - a co niektórzy nadal z sentymentem wspominają jak to cudownie było za Gierka
Ale tu chodzi o co innego - jak to ktoś napisał - o mentalność
!
Południowcy zawsze będą mieć taką jaką mają.....
Bo np jeżeli chodzi o zadłużenie kraju ...w momencie upadku komunizmu Rumunia miała .....ZERO! zadłużenia za granicą
A my pożyczki Gierka skończyliśmy spłacać jakieś kilka lat temu - a co niektórzy nadal z sentymentem wspominają jak to cudownie było za Gierka
Ale tu chodzi o co innego - jak to ktoś napisał - o mentalność

GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
http://www.kajmanoverland.pl
... ,a jak wjadę na Mt'kach ( na granicy już sprawdzają ? ) i mnie capną to jak mocno w eurasach boli ...?!selim pisze:ichniejsza policja ... będziesz się stawiał ?
... idzie się dogadać z policmajstrami czy sztywno mandat ?
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
Zgodnie z konwencją Wenecką auto musi spełniać wymogi techniczne kraju w którym jest zarejestrowane.
Tyle teoria.
Tyle teoria.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Wenecka to komisja, a konwencja wiedeńska...
Position between East and West makes it ideal for a home base while travelling around the world...
cudownie nie cudownie, ale weź no se porównaj kwoty tego na ile on Polskę zadłużył i co z tej kasy powstało a na ile zadłużyli nas magicy którzy nie wiele stworzyli poza obecnym rozrostem administracji i bzdetnych przepisówCajman pisze:to zależy o którym pułapie mówimy
Ale tu chodzi o co innego - jak to ktoś napisał - o mentalność!