Urwany napęd.

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Lysy93
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Urwany napęd.

Post autor: Lysy93 » śr lut 01, 2017 5:16 pm

Witam.
Jestem tu nowy, zresztą tak samo jak stałem się szczęśliwym posiadaczem Łady Nivy mojej pierwszej.
Zacząłem swoją przygodę z off roadem, wybór padł na Łade Nive 1.7 b+g z 98 roku.
Pierwszy wyjazd w teren, ukręcony wałek który przenosi obroty ze skrzyni do reduktora, teraz uwaga, wie ktoś gdzie można dostać ten element? szukam na alledrogo i szczerze powiem że nie udało mi się nic takiego znaleźć. Pomocy !

Awatar użytkownika
lanaczko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Urwany napęd.

Post autor: lanaczko » śr lut 01, 2017 5:22 pm

najszybciej na jacars.pl
Jeżeli nie będziesz wiedział jak znaleźć to do nich zadzwoń.
Niva 2000r., 1.7SPI, bez LPG

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » śr lut 01, 2017 6:14 pm

To jest przegub homokinetyczny - to ta metalowa część od strony skrzyni rozdzielczej, a ta druga gumowa to nie pamiętam, ale w katalogu "układ napędowy" na jacars.pl wpadnie w oko.

Lysy93
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lysy93 » pt lut 03, 2017 6:49 pm

rozumiem że jest to ten element?
http://allegro.pl/przegub-homokinetyczn ... 67835.html

jak w temacie urwał się element miedzy skrzynią a reduktorem, oczywiście straciłem napęd, ale biegi wchodzą bez sprzęgła ( na zapalonym ) czy to może przyczyną ten przegub czy mam się martwić że coś jeszcze się posypało?

Awatar użytkownika
bartekbp01

Post autor: bartekbp01 » pt lut 03, 2017 7:08 pm

Lysy93 pisze:rozumiem że jest to ten element?
http://allegro.pl/przegub-homokinetyczn ... 67835.html

jak w temacie urwał się element miedzy skrzynią a reduktorem, oczywiście straciłem napęd, ale biegi wchodzą bez sprzęgła ( na zapalonym ) czy to może przyczyną ten przegub czy mam się martwić że coś jeszcze się posypało?
Tak to jest ten przegub ale sprawdź czy przypadkiem nie urwałeś gumy, która jak dobrze pamiętam tam się też znajduje. Wejdź pod auto i zobacz co się nie kręci :)21
JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi

CHREATIW TECHNOLOŻI ;)

Lysy93
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lysy93 » pt lut 03, 2017 7:34 pm

to akurat czy guma czy przegub to najmniejszy problem, martwią mnie te biegi czy jest to mozliwe ze po przerwaniu tego biegi będą wchodziły bez sprzęgła? troche to dziwne

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » pt lut 03, 2017 8:19 pm

Teoretyzując nic nie napędza wałka który odbiera napęd poprzez koła zębate, czy tam tryby:) od silnika, Jak jedziesz ten wałek się napędza bo kręcą się koła i jest pod obciążeniem, tryby napierają na siebie z dużą siłą i jest zgrzyt. Teraz nie ma co napędzać skrzyni od dupy strony i może dlatego biegi wchodzą. Wrzuć jedynkę, głowa pod samochód i zobacz z jaką prędkością kręci się to co zostało z wału, zrób to samo na piątce. Będziesz widział czy prędkości obrotowe się różnią. Tylko ręczny zaciągnij o ile działa, albo zablokuj hamulec deską, zabezpiecz brykę po prostu.

Tyle na chłopski rozum

W motocyklu jak koło wisi w powietrzu tez łatwiej biegi wchodzą, pomijając fakt kłowej skrzyni, ale chodzi o siły między wałkami.
Lada Niva 1.7i 97'

Lysy93
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lysy93 » pt lut 03, 2017 9:57 pm

Dzięki bardzo za podpowiedz. Browar dla was panowie ;d

Lysy93
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lysy93 » ndz lut 05, 2017 4:25 pm

Wszystko zlokalizowane. Wczoraj rozebrałem wszystko, okazało się że do wymiany są od razu amortyzatory i wszystkie tulejki na drążkach reakcyjnych tylnego mostu, i mam takie pytanie, czy Amortyzatory będą pasowało może od wersji nowszej? - 09 rok konkretnie te... http://jacars.pl/amortyzator-tyl-olejow ... -6384.html ?, przypominam że posiadam 98rocznik, i czy ktoś jeździ Nivą na poliuretanach, zastanawia mnie czy jest duża różnica Miedzy zwykła tulejką a poli.

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » pn lut 06, 2017 6:58 am

W/g jacars ten po 2009 są dłuższe o 2-3 cm od tych do 2009 - więc mogą nie wejść.

krzywy1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzywy1 » wt lut 07, 2017 2:57 pm

Będziesz jeździł w rajdach? Na poliuretanach niva zrobi się sztywna jak taczka. Jak założysz to zamiast wyrobić się guma , wyrobi się coś innego, a materiały w nivie najlepszej jakości nie są. Ja miałem zakładać, ale się z tego wyleczyłem.

Lysy93
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lysy93 » śr lut 08, 2017 9:53 am

Na rajdy się nie zapowiada jak narazie, Łada służy jako 2 auto z przeznaczeniem jedynie w teren więc myślę że poliuretany zdadzą egzamin, wszystko za tulejowane już dziś skręcam auto do kupy może na weekendzie pochwale się jakimiś zdjęciami mojej ''nowej'' zabawki ;d

Lysy93
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lysy93 » czw lut 09, 2017 9:38 am

Wie ktoś może z czego pasuje bagażnik dachowy do Nivki? Głównie chodzi mi o mocowania

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » czw lut 09, 2017 5:31 pm

Każdy na tzw. rynienki, byłe długość belek poprzecznych była wystarczająca.

Awatar użytkownika
malos86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: malos86 » czw lut 09, 2017 7:24 pm

A co z ta skrzynią kolego? Działa?
Lada Niva 1.7i 97'

Lysy93
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lysy93 » pt lut 10, 2017 8:54 am

Skrzynia działa jak najbardziej ukręcony był przegub między reduktorem a skrzynią.

Bagażnik jak bagażnik ale chodzi mi właśnie o relingi.

Mam jeszcze takie pytanie ( bez hejtów proszę ) niech mi ktoś na chłopski rozum wyjaśni jak działa ten 2 drązek do zmiany przełożeń i który to jest ten szosowy

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » pt lut 10, 2017 12:16 pm

są dwa małe drążki:
ten bardziej z przodu to blokada międzyosiowego aparatu różnicowego - jak jest włączony (przesunięty do tyłu) świeci się kontrolka pomarańczowa i niezależnie od obciążenia osi zawsze napędzane jest co najmniej jedno koło z przodu i co najmniej jedno koło z tyłu czyli żeby utknąć musi być w powietrzu lub bez tarcia jedno koło z przodu a drugie z tyłu. Jak jest wyłączony kontrolka się nie świeci - tak się jeździ po dobrej nawierzchni czyli np czarnej szosie - wtedy ciągnie przynajmniej jedno koło z 4 - czyli żeby utknąć wystarczy, że jedno jest w powietrzu albo bez przyczepności,

ten drążek bardziej z tyłu to redukcja - przełącza pomiędzy "biegami terenowymi" (drążek do przodu) a "szosowymi" (drążek do tyłu), czyli w pozycji terenowej wszystkie biegi są krótsze i mocniejsze - na 5 biegu do 50km/h dociągnie tylko, więc wyczujesz to bez problemu. W pozycji szosowej biegi są "normalne" czyli długie i ma mniej mocy ale szybciej jedzie. Ten drążek ma jeszcze pozycję środkową, w której napęd jest rozłączony - czyli koła się nie kręcą :)

Jeśli pokręciłem pozycje drążków to poprawcie :)
niva challenge accepted

krzywy1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: krzywy1 » wt lut 21, 2017 1:24 pm

Ja tylko dodam, że z włączoną blokadą NIE jeździmy po asfalcie. Generalnie używamy jej tylko w sytuacjach trudnych i z głową np. ostre ruszanie z blokadą i skręconymi na maxa kołami - niewskazane :wink:

Janusz73

Post autor: Janusz73 » wt lut 21, 2017 7:47 pm

P0mian bardzo dobrze to opisałeś.Wszystko się zgadza.

Awatar użytkownika
johny0688
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: johny0688 » ndz lut 26, 2017 1:16 pm

A ja dodam że blokada potrafi się zaklinować. Jest problem żeby ją wyłączyć wjeżdżając na asfalt. Ja robię to w taki sposób, że delikatnie się rozpędzam i podczas hamowania z wyczuciem wypycham dźwignię blokady w momencie zatrzymania auta blokada się płynnie rozłącza. W sumie nie wiem czy to norma czy tylko ja tak mam? :D

eleinfroot

Kontaktowanie:

Post autor: eleinfroot » pn lut 27, 2017 7:18 am

Norma - z jakichś powodów lubi się zaklinować i nie ma zasady. Raz się zaklinuje a raz nie i jeżdżenie przód-tył nic nie pomaga. Trochę więcej siły i da się odblokować :)

zursan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zursan » pn lut 27, 2017 2:36 pm

Trzeba na ułamek sekundy zamarkować ruszanie z piskiem :)) Pomaga!
Niva 1,7/2004

gerfild86
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gerfild86 » pt kwie 21, 2017 1:03 pm

U mnie podczas jazdy (zaryłem podwoziem o koleiny) wypiął się ten przegub, później wskoczył na miejsce ale teraz coś strasznie wyje mógł się olej ze skrzyni wylać?

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » pt kwie 21, 2017 9:29 pm

Przegub Ci wyskoczył? Czy aby jesteś pewien?
Niva `88 1.6 zagazowana

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”