Oświetlenie LED kabiny - under construction ;)

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Oświetlenie LED kabiny - under construction ;)

Post autor: dant » pn cze 13, 2016 1:34 pm

Gdyby, ktoś chciał zmienić oświetlenie kabiny na LED to właśnie testuje coś takiego:
http://www.aliexpress.com/item/Big-Prom ... 89447.html

0.60$ za sztukę :D i wydaje się idealnie pasować do obudowy:

http://imgur.com/a/FSxaN

Uwagi:
- żadnych przeróbek mechanicznych oryginalnej wkładki lampki :D LED wsuwa się bez problemu po odgięciu górnej blaszki.
- obudowa led'a jest metalowa na obrysie. Wprawdzie nie jest połączona z żadnym pinem ale trzeba uwzględnić jakąś nieprzewodzącą podkładkę żeby nie zewrzeć górnej i dolnej blaszki.
- trzeba sprawdzić czy kable na dole nie zwarły się o blaszkę (tak dla bezpieczeństwa), albo dać na nie kawałeczek taśmy
- led ma z tyłu samoprzylepną taśmę grubości ok 1mm, usunięcie jej mogło by polepszyć przyleganie obudowy do słupka (to dla purystów bo moim zdaniem jest ok ;) )
- zdjęcia w akcji - nie ma jeszcze zasilania w słupkach bo poprzednie żarówki (czy cokolwiek tam żyło wcześniej) popaliły kable..

Kapral001
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Oświetlenie LED kabiny - under construction ;)

Post autor: Kapral001 » pn mar 13, 2017 2:58 pm

Kolego daj znać jak Ci to oświetlenie wyszło bo sam jestem zainteresowany "rozjaśnieniem" wnętrza. Póki co muszę znaleźć przyczynę braku świecenia tego co jest, a problem chyba nie jest w żarówce bo wymieniłem je na nowe....

Szlachcik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Szlachcik » pn mar 13, 2017 8:54 pm

Witam
nie masz może 2 sztuk na odsprzedaż ?

pzDR

Awatar użytkownika
Wowos

Kontaktowanie:

Post autor: Wowos » pn mar 13, 2017 10:03 pm

Czemu te wszystkie ledziki z aliekspresa są w tym durnym i bezsensownym zimnym odcieniu białego, z którym wnętrze auta wygląda jak z jakiegoś golfa pod remizą...
y60 autobus, czerwony.

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » wt mar 14, 2017 7:38 am

u mnie też nie świeci - masa jest plusa brak - jak do tej pory nie chciało mi się szukać :D
niva challenge accepted

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dant » wt mar 14, 2017 2:54 pm

Musze się przyznać, że wyskoczyło mi wtedy parę bardziej terminowych napraw i wszystkie koncepcje ulepszania poszły w odstawkę. Poza samym włożeniem żarówek okazało się że: a) niem prądu w słupkach b) nie ma włączników w drzwiach więc jak się tylko zrobi cieplej to mam zamiar wrócić do tego projektu i napisze wam jak wyszło :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”