Przestawiający się zapłon

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

Awatar użytkownika
Xerkses
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Przestawiający się zapłon

Post autor: Xerkses » pt sie 25, 2017 4:14 pm

Cześć
W moim Uazie po regulacji aparatu zapłonowego i jego wytulejowaniu jestem na 99% pewny że kąt wyprzedzania zapłonu przestawia się sam podczas użytkowania pojazdu. Nie rozumiem jak to jest możliwe !! A robiłem już różne próby polegające na zmianie przerwy na przerywaczu, wymianie aparatu zapłonowego na inny (również zregenerowany) i wielokrotnym ustawianiu zapłonu od nowa. Za każdym razem czułem że samochód pracował dobrze tylko przez jakiś czas i po kilkunastu km chodził już inaczej. Od ww operacji nie uzyskałem nim już ani raz mocy jaką miałem niegdyś a spalanie z 12 wzrosło do 17 (w trasie). Zapłon jest różny po każdym dniu nawet krótkiego użytkowania bo raz nie jestem w stanie w ogóle go odpalić korbą bo zapłon jest za późny a drugi raz korba tak odbija że lecę na drzewo obok :)14
Podkreślam że zakładałem niezależnie 2 aparaty zapłonowe i problem nie znikał. Śruby regulacyjne dokręcałem oczywiście dobrze.
Wcześniej przejechałem na tym samym aparacie 20k km i wszystko było idealnie, nigdy nie miałem z nim problemów ale niepotrzebnie się dotknąłem (zgodnie z zaleceniami okresowej regulacji z instrukcji) i mam nauczkę - nie ruszać jak coś działa dobrze. Czy ktoś miał kiedyś podobny problem z UAZowym oryginałem? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

PS. Użyłem opcji "Szukaj" i nie znalazłem odpowiedzi na forum dlatego stworzyłem temat a zdarza mi się to w trudniejszych sytuacjach więc liczę na pomoc :D

klucz13

Kontaktowanie:

Re: Przestawiający się zapłon

Post autor: klucz13 » pt sie 25, 2017 7:47 pm

Xerkses pisze:
pt sie 25, 2017 4:14 pm
Cześć
W moim Uazie po regulacji aparatu zapłonowego i jego wytulejowaniu jestem na 99% pewny że kąt wyprzedzania zapłonu przestawia się sam podczas użytkowania pojazdu. Nie rozumiem jak to jest możliwe !! A robiłem już różne próby polegające na zmianie przerwy na przerywaczu, wymianie aparatu zapłonowego na inny (również zregenerowany) i wielokrotnym ustawianiu zapłonu od nowa. Za każdym razem czułem że samochód pracował dobrze tylko przez jakiś czas i po kilkunastu km chodził już inaczej. Od ww operacji nie uzyskałem nim już ani raz mocy jaką miałem niegdyś a spalanie z 12 wzrosło do 17 (w trasie). Zapłon jest różny po każdym dniu nawet krótkiego użytkowania bo raz nie jestem w stanie w ogóle go odpalić korbą bo zapłon jest za późny a drugi raz korba tak odbija że lecę na drzewo obok :)14
Podkreślam że zakładałem niezależnie 2 aparaty zapłonowe i problem nie znikał. Śruby regulacyjne dokręcałem oczywiście dobrze.
Wcześniej przejechałem na tym samym aparacie 20k km i wszystko było idealnie, nigdy nie miałem z nim problemów ale niepotrzebnie się dotknąłem (zgodnie z zaleceniami okresowej regulacji z instrukcji) i mam nauczkę - nie ruszać jak coś działa dobrze. Czy ktoś miał kiedyś podobny problem z UAZowym oryginałem? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

PS. Użyłem opcji "Szukaj" i nie znalazłem odpowiedzi na forum dlatego stworzyłem temat a zdarza mi się to w trudniejszych sytuacjach więc liczę na pomoc :D
załóż andorię problem zniknie :)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » pt sie 25, 2017 10:16 pm

Jak nie aparat felerny,to może kółko tekstolitowe coś nie teges?
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
stodwa

Post autor: stodwa » sob sie 26, 2017 8:53 pm

Albo pieprzony kondensator przy korpusie aparatu.

Awatar użytkownika
banan206
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: banan206 » sob sie 26, 2017 9:28 pm

A może przeskakuje na zębatce przy wałku rozrządu?

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz sie 27, 2017 9:31 am

vandall1 pisze:
pt sie 25, 2017 10:16 pm
Jak nie aparat felerny,to może kółko tekstolitowe coś nie teges?
O to to.
Jedno mi się rozpadło tak fest, luz był na 1/5 obrotu, nie robiło.
Drugie się trzymało prawie idealnie, dopierwo w imadle szło lekko rozruszać koło względem tulejki metalowej.

Rozebrać, sprawdzić, albo profilaktycznie założyć nowe bo to lubi strzelić w najmniej oczekiwanym momencie.

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz sie 27, 2017 6:46 pm

a kotleś poszedł w pizdu
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
vandall1

Post autor: vandall1 » ndz sie 27, 2017 11:35 pm

Nie wpizdu,a do muzeum po andorie :lol:
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl

Awatar użytkownika
Xerkses
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Xerkses » pt wrz 08, 2017 6:19 pm

Nie spoko, dziękuję za podpowiedzi :) Rzadko wchodzę na forum ale jak już zadałem pytanie to na pewno zajrzę :D
Sprawdzę to, aczkolwiek cały feler zaczął się po ustawieniu przerwy na przerywaczu - od tamtej pory silnik stał się "nieregulowalny" więc myślałem czy mógł być jakiś element który trwale się uszkodził a którego nie sprawdziłem, ale o ile kondensator wymieniam razem z aparatem to o tym kółku tekstolitowym nie pomyślałem absolutnie - sprawdzę temat, aczkolwiek nie bardzo w tej chwili wiem gdzie ono jest?

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pt wrz 08, 2017 8:16 pm

Pod pokrywą pod pompą wody.
Instrukcję napraw i obsługi ma? :)21

c64cIub

Post autor: c64cIub » ndz wrz 10, 2017 9:06 pm

Jest na znanej i lubianej stronie Remika. Warto mieć PDF na kompie a jeszcze lepiej na papierze. Książka nie do dostania, ale studenci wiedzą co z tym zrobić. Zbindować w dwa tomy i wozić ze sobą.
Spawanie MAG/TIG, przeróbki pojazdów, akcesoria "na miarę", ślusarstwo, elektryka itp.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”