Nie odpala na benzynie 1.7 i 1999r
Moderator: Albert_N
Nie odpala na benzynie 1.7 i 1999r
Jako, że jestem świeżo upieczonym właścicielem Nivy to jestem bardzo częstym gościem na tym zacnym forum, i tym samym mam kolejne pytanie:
- Niva nie odpala i w ogóle nie jedzie na benzynie, od czego zacząć poszukiwania problemu? Silnik pracuje równo, pali od "strzała" natomiast jak przełącze na benzynę to samochód gaśnie. W samochodzie nie był jeszcze wymieniany filtr paliwa, instalacja gazowa firmy STAG. W aucie jest około połowa baku benzyny;
- gdzie znajduje się filtr paliwa?
- Niva nie odpala i w ogóle nie jedzie na benzynie, od czego zacząć poszukiwania problemu? Silnik pracuje równo, pali od "strzała" natomiast jak przełącze na benzynę to samochód gaśnie. W samochodzie nie był jeszcze wymieniany filtr paliwa, instalacja gazowa firmy STAG. W aucie jest około połowa baku benzyny;
- gdzie znajduje się filtr paliwa?
- Lesnydziad
- jestem tu nowy...
Re: Nie odpala na benzynie 1.7 i 1999r
Może pompa paliwa? Jeśli jest sprawna, to po włączeniu zapłonu słychać przez chwilę cichy dźwięk z okolic baku. Jeśli jest zupełna cisza, to pompa nie działa.
pompa działa, słychać jak się załącza, ktoś coś jeszcze?
Brak impulsu do wtryskiwacza lub sam wtryskiwacz po prostu "stoi".Sugeruje się tym jak kolega miał identyczny problem w Polonezie na jednopunkcie,który jezdził cały czas na LPG,a jak przyszło jezdzić na benzynie to miał taki sam problem.
jak to naprawić, tzn. jak sprawdzić ten impuls? czy te wtryski można regenerować?
Mam taki sam problem. Niestety jak się dowiedziałem ile kosztuje nowy wtrysk to dałem sobie spokój...
no to ładnie....komu to zaprowadzić zeby sprawdził? gazownikowi?
powiedzcie mi jeszcze, pompa jest przy zbiorniku i przy silniku?
-
- jestem tu nowy...
W zbiorniku
Obawiam się że już nikt się na tym nie zna. Ja wymieniłem wszystkie elementy zasilania paliwem poza wtryskiem +świece i przewody i nic nie pomogło.
A sprawdzaliście przekaźnik który wyłącza wtryskiwacz w chwili przełączenia na LPG? Sprawdźcie również czy wtryskiwacz dostaje impulsy od ecu, podpinając żaróweczkę 12V 1W lub diodę led do wtyczki wtryskiwacza i zakręcicie rozrusznikiem jak będzie mrugć to najprawdopodobniej wtryskiwacz nie działa, jak nie mruga to albo ecu ( może przerwa w kablach), albo przekaźnik odłączający wtryskiwacz się uszkodził i nie zamyka obwodu wtryskiwacza ( możliwy brak masy, zasilania cewki, lub mechaniczne uszkodzenie). No i podstawa poluzować metalowe przewody które wchodzą do obudowy wtryskiwacza,najlepiej powrót i sprawdzić czy cieknie paliwo, pamiętając o tym że na wyłączonym silniku pompa paliwa podaje benzynę tylko przez ok 1.5sekundy od włączenia zapłonu, po tym czasie się wyłącza. Czyli poluzować przewody i przekręcić kluczyk i obserwować.
Jak pompa nie podaje paliwa to może być przekaźnik pompy paliwa, lub sama pompa. Słuchać czy pyka po przekręceniu kluczyka.
Gdyby wtryskiwacz był uszkodzony to najprawdopodobniej będzie pasował od corsy B, ceny od 30zł. Od opli pasują również czujnik położenia przepustnicy, czujnik podciśnienia, silnik krokowy (tylko musi mieć taki sam kształt grzybka).
Jak pompa nie podaje paliwa to może być przekaźnik pompy paliwa, lub sama pompa. Słuchać czy pyka po przekręceniu kluczyka.
Gdyby wtryskiwacz był uszkodzony to najprawdopodobniej będzie pasował od corsy B, ceny od 30zł. Od opli pasują również czujnik położenia przepustnicy, czujnik podciśnienia, silnik krokowy (tylko musi mieć taki sam kształt grzybka).
Lada Niva 1.7i 97'
Jeżeli i tak głównie jeździsz na gazie, to wywal ten wtrysk i zamontuj zwykły gaźnik. Bez wynalazków i zapali nawet na rozpuszczalniku.
W mojej Nivce, jedyną elektroniką jest CB radio no i diody w alternatorze. Mam zwykły gaźnik i zawsze zapala.
W mojej Nivce, jedyną elektroniką jest CB radio no i diody w alternatorze. Mam zwykły gaźnik i zawsze zapala.
Niva `88 1.6 zagazowana
Pompa i wtryskiwacz działają. U mnie silnik chodzi na paliwie na wolnych obrotach-nierówno, faluje i po jakimś czasie gaśnie. W trasie jak przełączę to nie chce przyśpieszać - po dodaniu gazu zwalnia. Sprawdzałem ja wygląda wtrysk paliwa (po zdjęciu obudowy filtra) i leje normalnie. Chyba bo nie wiem jak jest normalnie w niwie. Nawet go wyjąłem i przeczyściłem. I nic. MAPa tez sprawdzałem-działa. Czujnik położenia przepustnicy nowy. Silnik krokowy działa....Teraz (jak uporam się z tym pie... przegubem) to chciałbym spotkać kogoś kto ma Nivkę i "pożyczy" na chwilę swojego wtrysku żebym mógł zobaczyć czy to on jest winowajcą.
Skąd masz info, że wtryskiwacz pasuje od Corsy?
Skąd masz info, że wtryskiwacz pasuje od Corsy?
-
-
- Kontaktowanie:
Bo monowtrysk jest od GM 

Wiem. Ale czy to znaczy, że pasuje od np. Vectry 2.0i?
Ponawiam pytanie
Po zamontowniu trzeba coś na kompie ustawiać?
Na tym kompie to można... tylko jeździć, całe szczęście. Wszystko ma pasować to technologia z początku lat 90'. Wsio jest plug n play 

Lada Niva 1.7i 97'
Przyjacielu powstało nowe forum tylko o nivie, zarejestruj się, masz duża wiedzę przydasz się tam
hehe, bez przesady. Rok temu kupiłem trupa i musiałem postawić go na nogi "koła" trochę powalczyłem z tym wtryskiem (wymieniłem prawie wszystko:D, w pyte się o nim naczytałem), więc coś niecoś wiem. Zarejestruję się, myślałem że to jakieś forum zombie bez zainteresowania.
Lada Niva 1.7i 97'
Jak postawiłeś trupa na nogi to wiesz wszystko:) masz ten tłumik jeszcze?
Mam. Stoi niepotrzebnie zapakowany w piwnicy 

Lada Niva 1.7i 97'
Trzymaj trzymaj:)
Zamówiłem ten wtrysk.